Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Alex P
MEDLEM

Bokföra moms på inköp av tjänst från annat land i momsfri verksamhet

Hej,

 

Vi har en momsfri verksamhet (ideell förening). Men vid inköp av vissa tjänster från utlandet ska man ändå betala moms, i vårt fall handlar det om annonsering på facebook. Hur bokför man momsen då det bler inte balans i kontona om man bara tillägger Utgående moms omvänd skattskyldighet 25 %. Vilket motkonto ska man använda då vi inte har rätt att lyfta ingående moms?

 

Tack på förhand!

5 SVAR 5
Pamela J
MODERATOR

Hej @Alex P 

 

Vid köp av tjänst från utlandet, både inom och utanför EU, så redovisas en omvänd skattskyldighet, sk "fiktiv moms". Det är alltså ingen moms man betalar utan man redovisar lika mycket utgående som ingående moms. 

Om ni ska redovisa omvänd skattskyldighet så är motkonto till konto 2614 (där den utgående momsen redovisas) konto 2645. Mer detaljerad information kring hur man bokför med omvänd skattskyldighet hittar du här:

Inkop-av-tjanster-och-varor-inom-och-utanfor-EU 

 

Önskar dig en fin dag!

/Pamela

Alex P
MEDLEM

Ja tänkte också så, men eftersom vi inte har rätt till avdrag för ingående moms då vi generellt har en momsfri verksamhet så kan man inte i så fall lägga till ingående moms där haller! Så tolkade jag reglerna! 

Det står på skatteverkets hemsida att föreningen inte får göra avdrag för momsen om den bara är registrerad för moms pga den gör inköp från ett annat land! 

Hej igen,

 

Tack för återkoppling. 

Skatteverket  skriver:

"Du måste själv räkna ut momsen på varor och tjänster som föreningen köper från andra länder och redovisa den i momsdeklarationen. Momsen beräknar du på det belopp du betalat för varan eller tjänsten inklusive kostnader för frakt och försäkring. Exempel: Om inköpet av en vara inklusive frakt är 100 kronor och momssatsen på varan i Sverige är 25 procent är momsen 25 kronor."

Om ni enbart ska redovisa utgående moms på köpet blir konteringen så här:

19XX Kredit 100kr

6540 Debet 125kr (alternativt ett 45XX konto)

2611 Kredit 25kr 

Motkonto till 2611 är därmed kostnadskontot som köpet bokförs på.

 

Vänligen 

/Pamela

 

 

Alex P
MEDLEM

Stort tack Pamela!