Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Nikola Ilic
UTFORSKARE

Bokföra vinst i en tävling

Hej!

 

Jag har en fråga om jag gör rätt när jag ska bokföra en vinst i en tävling.

 

Vi har haft en tävling där tre kunder har vunnit valfri behandling (värde upp till 2300 kr).

Vilken behandling kunden väljer styr vilken vara som kommer att användas.

 

I ett fall kan det vara en vara som är köpt i Sverige (konto 4000, Inköp av varor från Sverige) och i ett annat fall en vara köpt från Danmark (konto 4056, Inköp varor 25% EG). 

 

Om jag nu drar av inköpspriset för varan från resp. konto och bokför det mot konto 5900 (Reklam och PR), hur kommer det att påverka momsen i slutet? Jag har redan bokfört inköpen och momsen sedan tidigare. Nu gör jag bara en ny verifikation där jag krediterar 4000 alt. 4056 och debiterar 5900.

 

Påverkas momsen något? Eller kan jag bara köra på som tänkt?

3 SVAR 3

Hm... intressant fråga som skapar många frågor. Om det var en tävling, d.v.s inte ett lotter så skall väl, så vitt jag läst tidigare, det hela beskattas som lön. D.v.s värdet av vinsten. Spontant så borde det vara så att inköpet till er hanteras som vanligt beroende på varifrån varan kommer. Sedan så säljs ju varan och då bokas den som vanligt, men då det inte kommer in några pengar så bokförs debetsidan som en lönekostnad med tillhörande avgifter. 

Nu gissar jag bara, men med min info som grund och en viss logik. Hittade även det här: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/tavlingsvinster.4.7459477810df... Vilket går i min riktning.. men jag skulle nog definitivt kolla med någon specialist... Eller göra som dom brukar göra, D.v.s varan "försvinner" och inget bokas. Inte rätt men absolut lätt....

 

Hej,

 

Tack för ditt svar. Jag glömde kanske att skriva att det var en tävling som gick ut på att man skulle uppfylla ett visst antal kriterier för att få vara med i utlottningen. I en dragning så drogs tre vinnare. 

Hej Niklola, 

 

Kör på svaret du fick från @AccountantfromHell_singland och bokföringsmässigt gör det ingen skillnad om det var tre vinnare eller än en däremot kanske för husfriden 🙂 

 

/Tinna