Hej
När jag startade ett aktiebolag så satte jag in aktiekapitalet på företagskontot, Jag gjorde bankkoppling så att alla transaktioner dök upp automatisk i programmet och allt var bra tills jag hittade aktiekapitalet på ett annat konto som är företags sparkonto som ej var kopplat tills bokföringsprogram, det betyder att jag har inte bokfört aktiekapitalet när jag startade företaget för det var i sparkonto.
Hur ska jag gå tillväga för att rätta till det här?
Räcker det om jag flyttar aktiekapitalet till företagskonto och bokföra det?
Tack på förhand!
Vid uppstart av bokföringen i nytt AB ska aktiekapitalet läggas in som ingående balans, dvs D det bankkonto där pengarna finns och K 2081 Aktiekapital. Så om du gör denna registrering som IB kommer det att bli rätt. Sen om du för över pengarna till företagskontot bokför du det som just en överföring mellan egna bankkonton.
Hej AnnicaL
Jag vill bara försäkra mig om att jag gör helt rätt. Jag har samma fråga som trådskaparen.
På olika ställen på nätet, bland annat även Vismas artiklar så framgår det att man alltid ska registrera aktiekapitalet som det absolut första verifikatet på första räkenskapsårets första dag.
Men på några få ställen, och ditt svar här, så ska det registreras som IB.
Vilket sätt är det mest korrekta sättet?
När mitt räkenskapsår startade, så hade avgiften för e-banksintyget redan dragits (innan bokföringsskyldigheten uppstod). Detta har jag valt att lägga som en kortfristig fordran mot mig som aktieägare som jag sedan reglerat med en extra inbetalning precis de första dagarna på mitt första räkenskapsår.
Tack på förhand!
Tack för svaret
Om jag klickar på inställningar sedan räkenskapsår och IB där kan man fylla i aktiekapitalet, det står datumet när företaget startades, det är så hur du menade att jag registrera aktiekapitalet vad?
Sedan när jag föra över kapitalet tills företagskonto, hur ska jag bokföra det? kommer det rättas till automatisk som aktiekapital 2081?
Ja, just så ska du göra. lägg in aktiekapitalet med minustecken på konto 2081 i Ingående balans och saldot på sparkontot som positivt belopp så att det inte blir någon skillnad mellan + och -.
Överföringen från sparkontot till företagskontot bokför du D1930 L1940 (om du använt 1940 som sparkonto). Saldot på 2081 förändras inte, det ska stå kvar med insatt belopp 25000 eller vad du nu satta in som aktiekapital.
Super, tack så mycket för hjälpen
Hej Rasmus,
det är ju så att bolaget finns inte innan aktiekapitalet är inbetalat. Så när bokföringsskyldigheten inträder finns det redan och ska därför in som ingående balans. Att det sedan dras en bankavgift som minskat banksaldot har inte någon påverkan på aktiekapitalet, bara på bankkontosaldot. Det låter helt korrekt att du lägger detta som en fordran på dig eftersom det inte är bolagets kostnad utan din privata kostnad för att bilda bolaget.
Hej,
Tack för snabbt svar.
Vill bara försäkra mig om att fordran på mig och minskningen på bankkontot också ska vara med i den ingående balansen, och inte som en verifikation?
När jag läst på BFN så ska man upprätta en öppningsbalansräkning för de ingående balanserna vid räkenskapsårets start. Jag har gjort ett dokument med en balansräkning och signerat. Räcker detta?
Hej
Det räcker med det dokument du har skapat och signerat som underlag till de ingående balanserna.
Det går utöver att lägga in det som en balans även att bokföra in det på första dagen på räkenskapsåret. Det gäller både aktiekapitalet eller eventuella ulägg du haft innan företaget startade. Det blir dock mer arbete än att upprätta en balansräkning och lägga in det som ingående balanser.
/Joachim
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.