Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
carlnilsson
NY MEDLEM

Bokföring omvänd skattskyldighet

Hej,

Jag köpte licenser till foton till min hemsida från ett företag baserat i Nederländerna. Jag visste att omvänd skattskyldighet till moms gällde, men råkade använda fel bokföringskonto - 2615 istället för 2614 som jag antar att det borde ha varit. Nu har jag förstås fått avvikelser i samband med momsredovisningen.

Jag bokförde så här:

1930 kredit
2615 kredit
2645 debet
5900 debet

Jag inser att jag måste göra korrigeringsverifikationer. Jag förmodar vidare att 2614 är rätt konto att använda istället för 2615 och att 2614 är kopplat till ruta 30 i momsredovisningen.

Frågor: Skall jag byta ut 5900 mot något annat också och i så fall vilket konto förslagsvis? Hur gör jag för att summan skall landa in i ruta 20 i momsredovisningen?

En liten fråga till (senare komplettering): När jag nu korrigerar och bokför detta på nytt, innebär det att momsredovisningen för dessa affärshändelser också skjuts upp eller skall de ändå med i momsdeklarationen för den månad när köpen skedde?

Stort tack på förhand om någon kan vägleda mig i detta!
5 SVAR 5
LW____
NY MEDLEM

Re: Bokföring omvänd skattskyldighet

Konto 4056 har med inköp inom EU att göra. Testa och se ifall kopplingen blir rätt då.

//L

Susan Åklundh
FD ANSTÄLLD

Re: Bokföring omvänd skattskyldighet

Hej,

I tråden Konton vid tjänste- och varuinköp inom och utanför EU kan du läsa mer om vilka konto du kan använda.

Ha en fin helg
/Susan
carlnilsson
NY MEDLEM

Re: Bokföring omvänd skattskyldighet

Hej igen,

Jag har nu bytt ut två bokföringskonton angående ovanstående och bokfört inköp av fotolicenserna från Holland så här (ett exempel av fyra som det gäller):


1930 kredit 500 kr
2614 kredit 125 kr
2645 debet 125 kr
4056 debet 500 kr

På samma sätt med de tre andra och vad jag kan se balanserar bokföringen. Trots det får jag besked om verifikationer att kontrollera och avvikande belopp när jag skapar momsredovisningen. Kan någon se ett bokföringsfel i detta eller kan jag bara ignorera anmärkningarna om avvikande belopp och gå vidare med momsdeklarationen?

Tack på förhand!
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Re: Bokföring omvänd skattskyldighet

Hej!

Konteringen ovan ser korrekt ut. Vad är det för momskoder på ovan konton? Stämmer det med de som står i tråden som Susan länkar till ovan?

Har du verifikationer sedan tidigare att kontrollera så kommer dessa fortfarande finnas under Verifikationer att kontrollera när du gör momsredovisningen. Programmet kollar på varje verifikation för sig själv kan man säga, och tar inte hänsyn till att du faktiskt rättat till i bokföringen. Men stämmer bokföringen behöver du inte göra något mer utan får förbise dessa verifikationer att kontrollera. 

Ha det fint!

/Moa
carlnilsson
NY MEDLEM

Re: Bokföring omvänd skattskyldighet

Momskoderna är rätt.

I övrigt är jag inte helt med på vad du menar, men jag tolkar det som att programmet helt enkelt inte uppdaterar som det borde utan fortsätter att visa avvikelse fast det inte längre finns någon sådan. Hur som helst ville jag inte vänta längre på svar utan har redan bokfört alltihop trots att programmet felindikerar.

Men tack för svar. Ytterligare hjälp behövs inte.