Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
UTFORSKARE

Direktavskrivning inventarier

Jag har under 2018 köpt prydnadssaker och ett par möbler till min lokal, vilka kostat mindre än 15000 kr. Dessa har bokförts på konto 1220 och 2641. Jag hittar nu inga inventarier på min inventarielista vilket jag tror beror på att de kostat så pass lite att jag får direktavskriva dem?

Har bokföringsprogrammet direktavskrivit dem automatiskt åt mig eller behöver jag göra något mer? Ska dessa inventarier tas upp i mitt förenklade bokslut?

Tack
Mira Webb
8 SVAR 8
Highlighted

Re: Direktavskrivning inventarier

Dina inventarier ligger nu bokförda som en tillgång - konto 1220.
De ska bokas om till ett kostnadskonto - 5410 förbrukningsinventarier

Debet 5410
Kredit 1220

då blir det rätt och det tror jag inte programmet gör åt dig så gör det manuellt.

Mikael
Highlighted
COMMUNITY MANAGER

Re: Direktavskrivning inventarier

I hjälpavsnittet Inventarier kan du läsa mer om hur du lägger upp inventarier beroende på belopp och användningstid. 
Highlighted
UTFORSKARE

Re: Direktavskrivning inventarier

Tack för hjälpen. Har jag förstått följande riktigt?

- Förbrukningsinventarier är samma sak som korttidsinventarier

- Varje inventarie som kostat mindre än ett halvt prisbasbelopp exkl. moms får bokas direkt på 5410. Jag kan alltså sammanlagt under året ha köpt inventarier för 80000 kr och direktavskrivit allt? Gäller priset i så fall per inventarie eller per faktura?

- Jag behöver nu göra rättelser för varje inköp jag bokat på 1220 och behöver inte ha dessa inköp registrerade på nån inventarielista

- Det går bra att använda konto 5400 istället för 5410

Highlighted

Re: Direktavskrivning inventarier

Ja det stämmer förbrukningsinventarier är detsamma som korttidsinventarier

"Om det finns ett naturligt samband mellan flera inventarier ska de anses vara inventarier av mindre värde bara om det sammanlagda anskaffningsvärdet understiger ett halvt prisbasbelopp. Detsamma gäller i det fall förvärv av olika inventarier kan anses ingå som ett led i en större inventarieanskaffning (18 kap. 4 § andra stycket IL)."

Ovan är saxat från skatteverkets hemsida; det är det sammanlagda priset för en inventarie som räknas oavsett om fakturerats på en eller flera fakturor och som du ser ovan så kan flera inventarier med naturligt samband ses som en.

- Ja då bokar du om , post för post.

- Det går bra

Mikael
Highlighted
UTFORSKARE

Re: Direktavskrivning inventarier

Så bra, tack så mycket.
Highlighted
UTFORSKARE

Re: Direktavskrivning inventarier

Eftersom det var försent att göra rättelser så fick jag göra nya verifikationer, vilka då hamnade i Januari. Borde jag ha gjort på något annat vis? För nu stämmer inte siffrorna när jag gör summeringar i mitt bokslutsunderlag hur jag än räknar, vilket jag misstänker beror på inventariekaoset och två felaktiga momsbokningar.
Highlighted

Re: Direktavskrivning inventarier

Ja du ska rätta med datum inom 2018, oaktat andra ev fel
Kontering på 1220 eller 5410 förändrar inte mlmsavdraget

Mikael

Mikael
Highlighted
NY MEDLEM

Fundering inventarier och tillgångar

Hej

Jag undrar lite över det här med att skriva av inventarier direkt om de kostar under ett halvt prisbasbelopp. Min verksamhet är "verktygsintensiv", men det är bara enstaka grejer som kostar över den gränsen. Samtidigt är det många verktyg och räknar man ihop det blir det en hel del som ju faktiskt är en tillgång för verksamheten. Många av verktygen räknar jag med att kunna använda i flera år. Nu har jag bokfört det som korttidsinventarier när jag köper in. Det får som effekt att jag har rätt så mycket kostnader för de inköpta verktygen och maskinerna, men det syns inte i BR på tillgångssidan. Hur ska man egentligen tänka kring det här? Glad om någon kan hjälpa mig att reda ut detta. Har enskild firma och jobbar med silversmide samt webbutik.