Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Dra av milersättning från en underentreprenörs faktura

Har enskild firma. Har inga anställda men har en underentreprenör som fakturerar mig. Om hon har lagt in skattefri milersättning på sin faktura till mig, hur drar jag av den? Vilka konton använder jag?
Dras det senare från min årsredovisning, eller hur vinner jag tillbaka dessa pengar som egentligen är underentreprenörens ersättning från skatteverket?

6 SVAR 6
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det finns en kontogrupp 6800 Inhyrd personal - där tillsammans med den övriga kostnaden för den inhyrda personalen eller konto 5800 <Resekostnader bokför du resandet.

På så sätt får du kostnaden avdragen i din verksamhet.

Resten av frågan har jag svårt att tolka.

Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

Men jag har använt gruppkontot 4600 för underentreprenörer. Men konto 5800 är det för att jag ska dra av det från fakturan som skattefri ersättning (18,5kr per mil)? Jag har läst att vid enskild firma så ska man skapa ett eget konto med nummer 5618? Stämmer det?
Fd medlem
Inte tillämpbar

OK
4600 Där kan du ju bokföra hela fakturans belopp eftersom allt på fakturan hänger ju samman med den tjänst du köpt av underentreprenören eller hur? Det finns ingen annan anledning att dela upp annat för din egen skull.
Jag gav dig bara ett exempel på ett annat konto att bokföra milersättningskostnaden på om du absolut inte vill ha det på samma konto som resten av den köpta tjänsten

Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

Om du får en faktura från din underentreprenör på milersättning så betalar du ut det hon begär och det är hon som drar av den skattefria milersättningen i sin firma

Ja,du får avdrag för milersättningen genom att du bokför den som kostnad (på vilket konto du vill nästan, 4600, 5800 eller liknande). Din underentreprenör tar upp detta som en omsättning och yrkar avdrag för den skattefria delen. 

Jag tror att du blandar ihop det lite. Om du är ute och kör i tjänsten så kan du göra avdrag för dina körda mil med 18,50 kr per mil. De milen kan du lägga på 5618. I detta fall så är det ju inte du som kört.

Mvh

Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Mimmi,

Oavsett vilket konto (4600,5800, 6800) du väljer att bokföra detta mot så kommer detta enbart påverka dina kostnader på din resultaträkning i ditt årsbokslut.
Det som bokförs på konto 4600 kommer du se i ruta R5 (varor, material och tjänster) och väljer du konto 5800/6800 kommer det att synas i ruta R6 (övriga externa kostnader).

Precis som tidigaresvar så är det underentreprenören som gör avdrag för den skattefria delen.


/Cecilia