Är det någon som har något tips på hur jag kan hantera följande problem:
Min organisation ställde ut ett antal fakturor till ett antal medlemmar, därefter beslutades att betalning av dessa skulle ske från ett "sektionskonto" alltså de konto som medlemmarna kan förfoga över sina medel själva.
Betalningen gjordes genom överföring till organisationens "huvudkonto".
När överföringen gjordes så matchades hela det överföra beloppet mot utställda fakturor. Så långt allt grönt MEN, nu har jag fått en diff på "sektionskontot", alltså de konto från vilket beloppet överfördes. Jag kan inte bokföra kredit 1931 (sektionskontot) och debet 1930 (huvudkontot med kassakoppling) för då blir det en diff på huvudkontot.
Har någon tips på hur jag kan hantera detta?
Löst! Gå till lösning.
Hej
Om jag tolkar detta rätt så har först medlemmarna betalt in till sektionskontot och sedan har en summa förts över från sektionskontot till företagskontot. Stämmer detta?
Om det ovan stämmer så skulle ni gjort på detta sätt och så som ni behöver justera detta.
Överföringen som är gjord mellan sektion och företagskontot skall korrigeras så den är bokförd 1930 debet - 1931 kredit.
Jag förmodar att inbetalningarna till sektionskontot redan är bokförda eftersom diffen ni får blir mot 1931.
/Joachim
Hej,
Det kommer in en form av ersättning till 1931 (sektionskonto, ej bankkoppling) del av den ska överföras till 1930 (huvudorg bankkonto MED bankkoppling) den ska bokföras som intäkt (momspliktig eftersom det är en del av en betalning som medlemmarna ska göra till huvudorg).
Jag kan för mitt liv inte förstå hur detta ska hanteras.
Först gjorde jag som så:
1. Ställde ut ett antal fakturor till medlemmarna på totalt 80 500 kr
2. Förde över medel från 1931 till 1930, 80 500 kr
3. Matchade fakturorna mot 80 500 kr, allt grönt där men fick då en diff på 1931, hade 80 500 kr för mycket där.
Pratade med supporten som föreslog att jag skulle ställa frågan i forumet. Inget snabbt svar, varför jag krediterade samtliga utställda fakturor eftersom de skulle betalas av sektionskontot 1931.
Bokförde överföringen från 1931 till 1930, nu stämmer bankkontona men jag vill att detta ska redovisas som en intäkt på ett momspliktigt intäktskonto. Hur ska jag nu göra?
Hej
Det beror på att intäkten aldrig bokförts mot 1931 när de kom in där. För att det skall bli rätt så måste man hantera det på följande sätt
1. När pengarna kommer in på Sektionskontot måste de bokföras där och det är detta steg som aldrig skett.
Så när pengarna kommer in på sektionskontot så skall ni gå in under Försäljning > Kundfakturor och registrera dem som betalda på sektionskontot.
Visar med ett exempel.
När detta görs blir de intäktsförda mot sektionskontot
1931 Debet
30XX Kredit
2. När ni sedan för över pengarna till företagskontot så skall det enbart bokföras mot konto 1931 eftersom det enbart är en överföring mellan olika bankkonton
1930 Debet
1931 Kredit
/Joachim
Frågan bli än mer komplex därför att från allra första början är intäkten fakturerad till huvudorganisationen, intäkten bokförs på 1930 motsvarande rätt intäktskonto. Av de medlen som är fakturerade tillhör en del sektionen. Då överförs de medlen rätt av med en banköverföring. Dessa medel förfogar sektionsmedlemmarna över själva, de står dem fritt att använda dem i sin verksamhet.
Vidare så ska årligen ska en avgift debiteras sektionsmedlemmarna och betalningen erläggs till huvudorganisationen. Den ska egentligen debiteras på varje enskild sektionsmedlem men eftersom sektionsmedlemmarna kan välja att betala avgiften från sitt sektionskonto 1931 så har man i år beslutat att betala medlemmarnas sammanlagda avgift från sitt sektions konto. Den ska hanteras som att sektionen betalat medlemmarnas avgifter.
MEN skulle man kunna lösa detta genom att göra två verifikat:
1. D 1930, K 931
2. 3041, 2611 och ngt motsvarande kostnadskonto på sektionen. Intäkten ska vara med moms eftersom det skulle ha varit moms på medlemsfakturorna om man utställt sådana i stället. Eller ska man ta bort momskoden i transaktionen så att den inte kommer med i momsrapporten? Om man nu kan göra så här.
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.