Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Constanzo
NY MEDLEM

Momsrapport

Hej, 

 

Ingående moms för november 2020 var 78 080 enligt bokföringens konto 2641 men endast 34 337:-- kom med i momsrapporten. Diff 43 743:--

 

Dessa 43 743:-- bokades bort från konto 2641 i bokslutet 201231 till konto 2650 och bokningen lästes in med sie fil till 201231.

 

När momsrapporten för mars 2021 ska tas ut så uppgår konto 2641 till 109 469:25 (+71 800:-- enligt nedan) men endast 65 726 tas med i momsrapporten. Alltså den rättelsen som gjordes i bokslutet 201231 kommer nu med som en minuspost i mars, men är rättad för november och ska inte påverka mars.

 

Hur ska vi bokföringstekniskt få rätt på denna momsrapport för mars 2021? Så att det som är bokfört på konto 2641 i mars också blir det som hamnar i momsrapporten för mars. Inga gamla poster ska med. Och sen ska april bli rätt men bara poster från april 😊

 

Efter momsrapporten togs ut för mars 2021 gjordes en tilläggsverifikation a646. Momsrapporten nollställdes och gjordes om, men dessa 71 800:-- kommer heller inte med i momsdeklarationen.

 

Vi vill att momsrapporten alltid blir det som bokförts under motsvarande månad och inte tar med poster som avser andra månader. Eventuella rättelser görs i den månad som rättelsen tillhör.

 

Mvh

Kenny & Susanne

 

 

1 SVAR 1
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Re: Momsrapport

Hej Susanne och Kenny!

 

Ni skriver att ni vill att momsrapporten alltid blir det som bokförts under motsvarande månad och inte tar med poster som avser andra månader. Men, om man har missat att ta med en transaktion eller om man har gjort en rättelse av sin bokföring efter att momsen för berörd period är redovisad till Skatteverket så ska denna rättelse komma med på nästa momsredovisning som lämnas in, om ni inte ska korrigera den inlämnade momsredovisningen och rätta det i den. Det är inga problem om perioden inte är låst för då gör ni bara rättelsen i bokföringen i perioden felet fanns och gör en ny momsredovisning. Om perioden däremot är låst blir det problem, eftersom bokföringsreglerna säger att rättelser i låsta perioder ska göras i den period man håller på att bokföra när felet upptäcks. 

 

Finns det verifikationer som inte ska redovisas i en momsrapport så finns ett enkelt sätt att hantera detta på i Visma eEkonomi som jag ser att ni använder. Ni går till verifikationen det gäller och tar bort momskoden på respektive konto. Det är momskoden på era konton som bestämmer vart och vilket belopp som redovisas på momsrapporten. Tas momskoden bort kommer inte momsrapporten att hitta verifikationen och därmed tas inte beloppet med i respektive ruta. 

 

Vi har funderat på hur vi ska hjälpa er att reda ut siffrorna på bästa sätt men har landat i att vi rekommenderar er att ta kontakt med en redovisningskonsult som kan se helheten i er bokföring och hjälpa er att komma i fas. Vill ni ha hjälp att hitta en redovisningskonsult som använder våra program kan ni söka på vår sida HItta redovisningsbyrå.

Hittade även Skatteverkets sida Rätta en momsdeklaration som kanske kan hjälpa en bit på vägen och i programhjälpen för Visma eEkonomi kan du läsa om hur man går tillväga för att Rätta tidigare periods momsredovisning om detta är aktuellt. 

 

Vänliga hälsningar Tinna