Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Pontus66
UTFORSKARE

Påverkar lönen resultatet

Hej, en onödig fråga kanske.

 

Gjorde klart lönebesked igår för utbetalning 25 Nov. Är det rätt antagande att Visma Eekonomi tar hela lönekostnaden med i beräkning, vilket minskar bolagsvinsten detta år?

Försöker planera vad det blir för vinst i år, och balansera skatteinbetalningar om så nödvändigt.

 

Mvh

P

2 SVAR 2
CarinaEsp
CHAMPION

Hej,

 

Får man inte lönen i förskott (vilket är extremt ovanligt) så ska hela lönekostnaden (inkl sociala avgifter) påverka resultatet den månad utbetalning sker. 

Har man lönen i efterskott så måste man ta hänsyn till upplupen lön (inkl sociala avgifter) när man ska beräkna resultatet.

 

Mvh

Carina

 

Intressant fråga dom belyser ett "problem" i dom flesta löneprogram,  om inte alla. Om vi t.ex. tar vårt bolag där alla har månadslön för innevarande månad och justering för månaden före så blir det märkligt under sommaren. Under semestermånaden så får alla full lön, möjligen med justering för månaden före, trots att man då inte jobbat. Månaden efter får man då istället semesterlön vilket då bokförs mot konto 2920 då den redan är kostnadsförd. Detta gör att resultatet för t.ex. juli är uruselt, full månadslön, ingen intäkt. Medans augusti går strålande. Full intäkt, ingen eller ringa lönekostnad.

Nu kan man ju hålla på och bokföra detta på eget sätt men det blir många felkällor. Det borde vara en relativt enkel sak för löneprogrammen att hålla reda på allt detta och då även se till att man inte redovisar fel skatteavdrag och avgifter fel månad men där lönekostnaderna hamnar rätt. 

Fick den här fråga för många år sedan där vi, på kundens uppdrag, var rätt noga med periodiseringar och avskrivningar. Men lönen ställde då till det rejält i hans bolag då den inte periodiseras alls, inte i något program....  Märkligt....