Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Registrering av min gamla bil på min enskild firma

Hej,
 Kan någon hjälpa mig att registrera min gamla bil på min firma? Jag köpte bilen i 2011 på avbetalning och startade min enskild firma i 2018. Tanken är att registrera bilen från jan 2018 med värde 78820 SEK (2882X10mån +50000 SEK som handpenning). Om det är rätt, då vet jag inte riktigt hur jag ska räkna ut momsen. Vänligen se mer detaljer nedan. Tack för alla hjälp.
6 SVAR 6

Hej!

Måste först reda ut vad det är för typ av bil och vilken typ av verksamhet som du bedriver.

Normalt så är ingen moms avdragsgill om du det rör sig om en bil som väger under 3,5 ton. Det finns undantag för vissa branscher.

Det kan vara bättre att köra bilen som privat och ta ut milersättning. Annars får du en bilförmån för bilen.


Sedan kan jag hjälpa dig att sätta in bilen i företaget.

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack Tomas för svaret.
Jag har en IT konsulting firma och jag har en Hyundai ix35 1.7 CRDi M6 ComfortPlus SUV. Hoppas att denna information duger.

Hej Toab!

Det borde gå att lyfta in bilen i företaget på ett ganska enkelt sätt.

Vad du gör är att först kontrollera bilens värde hos en bilhandlare. Detta för att du inte senare skall råka ut för att Skatteverket anser att du överlåtit bilen till ett högre pris än vad som är marknadsvärdet. Är det okej så bör du först ta fram vad förmånsvärdet är på bilen. Det är den bilförmån som du skall beskattas för.

Är det sedan fortfarande intressant så gör du ett vanligt inköp som konteras i debet på konto 1240 och kredit på checkkonto 1930 eller likande. Kanske kör du det genom ett avräkningskonto om det är ett AB som din verksamhet bedrivs i.

Tänk på att bilen är "momssmittad" eftersom du ägt den som privatperson. Därmed kan du inte lyfta någon moms alls. I gengäld behöver du heller inte betala in någon moms när du säljer den en gång i tiden.

Om du har planer på att plocka ut en ny bil istället så föreslår jag att du leasar bilen och på så sätt kan lyfta 50 % av momsen. Finns det övervärde i din bil kan du sätta in detta som en första förhöjd insats.

Tomas
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hmm, ok.
Förmånsvärdet är ju marknadsvärdet vad? Om ja, hur ska den beskattas? dum fråga kanske 🙂
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej,

Vet ej om förmånsvärdet är intressant för din del då du har en enskild firma och ej räknas som anställd i ditt eget företag.
Om jag har förstått det rätt så är det endast anställda som blir förmånsbeskattade men kan ha fel.
Kolla gärna på skatteverket under Bilförmån


Kanske har vi nån annan på forumet som är duktigt på detta och får då gärna svara.

/Cecilia
Khedron Wilk
CHAMPION