Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Upplösning av reservfond i AB

Det gäller ett AB med 100 000 kr i aktiekapital. Sedan flera år har bolaget ingen extern verksamhet utan genererar varje år en mindre utdelning som min pensionsförstärkning. Utrymmet för utdelning skapas genom försäljning av aktier i kombination med upplösning av periodiseringsfonder. Dessa håller nu på att ta slut så jag vill frigöra kapital genom att lösa upp reservfonden.

Hur gör jag i bokföring och deklaration? Är inte pengarna i fonden redan framskattade i bolaget, jag kommer inte ihåg.

Behövs det även någon förklaring i årsredovisningen?

4 SVAR 4
CarinaEsp
CHAMPION

Hej,

 

Reservfonden är bundet eget kapital. Om fonden ska upplösas för att överföras till fritt eget kapital så kan det behövas tillstånd. Du kan läsa mer på Bolagsverkets hemsida. 

https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/driva/minskning-av-reservfond/minskning-av-rese...

 

Du kan alltid lösa upp en reservfond mot underskott...d.v.s om du inte har något positivt fritt eget kapital så har du kvittningsrätt. Men annars är det som sagt svårt. Vilket kan tyckas märkligt idag då man inte längre sätter av till reservfond

Fast det brukar väl inte vara så svårt att få igenom det bara man följer processen, men det känns lite omständligt om man inte har några underskott att kvitta mot. 

Har själv aldrig provat/haft anledning. Så här står det hos Bolagsverket iaf: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/driva/minskning-av-reservfond/reservfond-1.3860