Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Mia___27
MEDLEM

Utländsk leverantör som öppnar filial i Sverige

där vi då tidigare haft omvänd moms och handlat i Euro.

 

Nu när i Sverige har vi pratat och skulle vilja fortsätta handla i Euro men i och med i Sverige kan vi börja dra momsen som vanligt på leveranserna därifrån.

 

Då till frågan är det bara att fakturan nu blir blir med moms oavsett valuta? exempel 1100 euro varav 220 moms och sen omräknas fakturan i SEK i programmet.

 

Undrar om någon annan gör så här eller om ok i programmet ens?

3 SVAR 3
Joachim E
MODERATOR

Hej

Det går inte att dra av moms från inköp från utlandet. Vid handel med utlandet så skall man istället redovisa något som kallas omvänd skattskyldighet. Det är en fiktiv moms som redovisas till skatteverket mest av informationsskäl så myndigheterna i Sverige skall veta hur mycket handel som sker med länder inom och utanför EU. Så det ä med andra ord inte en moms ni kan få tillbaka av skatteverket eftersom säljaren inte redovisar moms i Sverige.

Moms kan enbart dras av och behöver enbart betalas in till Skatteverket om man är registread som företagare i Sverige. Alla handel med andra länder får man då inte dra av momsen på.

Ni skall vi beställning/kontakt med det utländka företaget alltid ange ert momsregistreringsnummer (VAT number) så skall de dra bort momsen från fakturan.
Samma sak om ni fakturar ett företag inom EU och de angett sitt VAT number så skall ni ta bort momsen från fakturan när ni skickar den till kunden.

Säljer ni till privatpersoner så skall fakturan vara med moms skall tilläggas.

Systemet kommer räkna om valutan till SEK åt er när den bokförs. Det finns en valutaomvandlare i systemet.

/Joachim

 

Hej,

Nu var det inte min fråga vet redan detta om omvända delen. Frågade om hur göra med samma leverantör som öppnar svensk filial men att vi vill fortsätta handla i euro, inte samma fråga riktigt. //mia

Hej

Om man väljer att handla i en annan valuta trots att båda företagen är momsregistrerade i Sverige så är det inga problem. Man får räkna om valutan till SEK och redoisa moms på detta som på vanlig svensk försäljning. Tänk dock på att det kommer även krävas att man redovisar en valutakursdifferens som kommer uppstå mellan faktura och betaldatum.

/Joachim