Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Ej semestergrundande föräldraledighet, deltid

Hej!

Vi har kalenderår som semesterår och intjänandeår är samma som uttagsår.

En anställd påbörjar året med 100% ej semestergrundande föräldraledighet. 1 jan-31 mars.

Arbetar sedan från 1 april 50% och fortsatt ej sem grundande f-ledighet 50%. Jobbar 3 dgr/v,

Om jag ska räkna antal dgr som tjänas in som semester under tiden från 1 april ska jag då räkna som för intermittent deltidsanställd dvs 1,6 dgr/mån tjänas in då sem rätten för den anställde är 32 dgr (32*3/5) eller ska jag räkna enligt formel ((Anställningstid hela kalenderdagar - Ej semestergrundande frånvaro hela kalenderdagar) / Årets antal dagar) * Semesterrätt = Betalda semesterdagar? Det sistnämnda blir ju lite knas då antal ej sem grundande frånvaro i hela kalenderdagar endast är 2 per vecka...? Eller ska jag räkna med halva månaden i antal dagar bara, dvs 15 för april som ej semestergrundande?

I juli kommer den anställde vara helt föräldraledig 1-16/7 därefter semester (heltid) 17/7-13/8.

Så jag antar att jag måste räkna på sysselsättningsgrad också...

 

 

 

3 SVAR 3
Anton Ingvarsson
MODERATOR

Hej @Hanna Mattsson!

 

Varmt välkommen till vårt forum!

 

Dagarna ska du räkna enligt formeln som du skrivit. Antal ej semestergrundande frånvaro hela dagar är 90 dagar för perioden 1 jan - 31 mars, sedan plus 2 dagar per vecka från och med 1 april. Och även 16 dagar i Juli. Om den anställde ska fortsatt vara 50% föräldraledig efter semestern på verkar också uträkningen. Du kan läsa mer om detta i vår skriva hjälp. I hjälpen finns ett räkneexempel du kan följa. 

 

Om du har intjänandeåret samma som semesteråret ska du under årets gång räkna om sysselsättningsgraden och lägga in under Använd egendefinierad genomsnittlig sysselsättningsgrad. Det går inte att justera i efterhand, eftersom dagarna redan är uttagna. 

 

Första delen av året kommer justera ner antal dagar till färre, och den 50% föräldraledigheten från april kommer justera daglönen något. Om du vill ha hjälp med beräkningen kan du boka en lönespecialist hos oss. Du hittar mer information på vår hemsida.

 

Ha en fortsatt fin dag!

// Anton

Toppen, tack! Jag hade hittat till den skrivna hjälpen men ville dubbelkolla.

En följdfråga ang sysselsättningsgrad. Bör jag nu då jag gjorde lönekörning i maj, med avvikelser till och med april justera sysselsättningsgraden så blir det väl med 120 dgr som total (1 jan-30 april) istället för 365 dgr i formeln, right? Eller bör jag lägga in hur planeringen för hela året ser ut och ta med hela året i beräkning av sysselsättningsgrad?

Räknar jag 90 dgr 100% (ej sem grundande frånvaro skulle vara med i sysselsättningsgraden som 100% om jag fattat rätt), samt 30 dgr 50% (15) får jag 105/120=87,5%

Räknar jag till och med maj då hen fortf jobbar 50%) får jag (90+30,5)/151=78,8% osv

Hej 
Tack för att du skriver till oss i forumet.

 

Som jag ser det finns två olika alternativ att arbeta utifrån.

Alternativ 1 - Du kan ändra den anställdas schema så att du inte behöver registrera föräldraledighet när den anställda är deltidsledig. Eftersom den anställda är intermittent deltidsanställd kommer dagarna att minska/bli färre men de får samtidigt ett högre värde. Väljer du att hantera det så kommer du inte att behöva justera sysselsättningsgraden eftersom då är det inställt enligt den anställdas schema.

 

Alternativ 2 - Du gör en omräkning av den genomsnittliga sysselsättningsgraden och då bör du ta hänsyn till allt du vet gällande året i beräkningen för att det ska bli så rättvist som möjligt. Då registrerar du exempelvis Föräldraledighet ej semestergrundande 50% och den anställda arbetar 50%. Väljer du detta alternativ behöver ingen schemaändring göras.

Efter att den anställde varit ledig i juli månad kan du, även om den anställde ska vara föräldraledig i flera år, ändra schemat då istället. Ni behöver själva ta ett beslut om ni ska ändra nu eller vänta med att ändra till efter juli månad eller inte alls.

 

Mycket mer än så kan vi inte rådgöra med dig här i forumet utan om du vill ha ytterligare hjälp rekommenderar jag att du antingen kontaktar en kunnig lönekonsult eller vänder dig till vår Specialisthjälp där vi kan erbjuda mer ingående hjälp utanför ordinarie programsupport. Mer om Specialisthjälpen hittar du på vår hemsida.

 

Ha en fin eftermiddag

//Tinna