Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Nya momsregler för e-handel juli 2021

(uppdaterad av Nellie Karlsson APPLICATION SPECIALIST ‎2021-06-29 15:28 )

Den 1 juli 2021 förändras vissa momsregler för e-handel inom EU och förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att reda ut ett par frågetecken.

MOSS blir OSS

Försäljning av elektroniska tjänster till icke beskattningsbara konsumenter i andra EU-länder deklareras idag via Skatteverkets e-tjänst MOSS (Mini One Stop Shop). Denna tjänst kommer utökas för att även kunna registrera distansförsäljning till andra EU-länder när det gäller andra varor och tjänster, detta kommer byta namn till OSS (One Stop Shop).


Ny omsättningströskel

EU-länders enskilda omsättningströskel försvinner och ersätts med en gemensam omsättningströskel om 10 000 euro, detta har i Sverige bestämts till 99 680 kronor. Från 1 juli så ska företag i Sverige som har en sammanlagd försäljning över 99 680 kronor till andra EU-länder debitera köparlandets moms på försäljningen. Företaget behöver inte längre momsregistrera sig i köparens land utan momsen kommer kunna deklareras på Skatteverkets nya e-tjänst för OSS.


Regler vid import av varor

Från 1 juli 2021 kommer import av varor under ett värde av 150 euro/1700 kronor undantas från tull. Importmoms redovisas dock från första kronan. 

 

Plattformsföretag

Plattformsföretag, dvs företag som tillhandahåller en plattform där andra företags varor marknadsförs för försäljning, kan tillämpa nya regler från juli 2021. Är den faktiska säljaren etablerad i ett land utanför EU kan plattformsföretaget i vissa fall bli skattskyldig för säljarens försäljning av varor. 

 

För vem gäller de nya reglerna?

Detta påverkar distanshandel till icke beskattningsbara konsumenter i andra EU-länder gällande: 

  • Elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och radio- och tv-sändningar
  • Varor
  • Elektroniska marknadsplatser

Du kan läsa mer på Skatteverkets sida OSS - redovisning av moms enligt de särskilda ordningarna.

 


Hantering av nya momsregler i Visma eEkonomi och Visma Administration:

Visma eEkonomiVi kommer i Visma eEkonomi till den 1/7 ta höjd för dessa och förändringar och implementera det som krävs för att ha stöd för detta i programmet.

MOSS blir OSS och vi kommer inkludera varor som tillgängliga för OSS. Vi kommer även fördefiniera nya försäljningskonton och nytt momskonto för registrering av OSS-försäljning för att underlätta för dig som även använder Visma Period & År. 

 

Information och några begränsningar till den 1/7 för MOSS blir OSS: 

  • Stöd för inlämning på fil till Skatteverket kommer inte finnas på plats 
  • Vi kommer inte ha stöd för att hålla koll på tröskelvärdet utan det behöver du som användare hålla koll på själv
  • Rapporten kommer per den 1 juli inte vara uppdelad på försäljning av varor och försäljning av tjänster, utan kommer presenteras i OSS-rapporten som en klumpsumma per land precis som tidigare. Vi kommer däremot ha detta på plats tills att det är dags att läm na in första rapporten för kvartal 3 i år. 
  • Ingen hantering av OSS-redovisning för inhemsk försäljning kopplat till import av varor utanför EU. Denna försäljning ska i detta läge rapporteras i OSS-rapporten.


Visma Administration - Detta är under utredning och du följa foruminlägget Ändrade momsregler vid e-handel 2021 för uppdaterad information.