Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Rebecka Forsberg CONTENT PRODUCER ‎2024-06-26 13:28 )
  • 2 Svar
  • 3 gilla
  • 3243 Visningar

Är du ny i Visma Skatt & Bokslut Pro? I det här inlägget kan du läsa mer om bra saker att tänka på när du ska börja arbeta i tjänsten. 

 

Visma Skatt & Bokslut Pro är vår webbaserade tjänst för skatt, bokslut och deklaration och om du tidigare använt till exempel våra lokalt installerade program Visma Skatt och/eller Visma Bokslut eller en liknande programvara från en annan leverantör så finns det några bra saker att tänka på för att du ska dra nytta av alla härliga funktioner och automatik som finns i tjänsten.

 

Med Visma Skatt & Bokslut Pro får du ett webbaserat program som du kan använda vart du än är och på vilken dator som helst. Programmet består av periodavslut, årsavslut och en transaktionsanalys. Det betyder att Visma Skatt & Bokslut Pro ersätter våra tidigare tre lokalt installerade produkter Visma Skatt, Visma Bokslut och till viss del Visma Analys.

 

Om du till exempel använder det lokalt installerade Visma Bokslut idag och också behöver tillgång till deklarationsdelen så behöver du starta ett helt nytt lokalt installerat program, nämligen Visma Skatt. Något du inte kan göra från vilken enhet som helst. Men i Visma Skatt & Bokslut Pro byter du bara flik i programmet då det innehåller båda delarna, enkelt och smidigt!

 

Till att börja med så vill jag rekommendera vårt Kom igång avsnitt för dig som är helt ny i tjänsten och vill läsa mer om programmets olika avsnitt och funktioner.  


Ställ in datakälla

När du öppnar ditt Visma Skatt & Bokslut Pro för första gången möts du av startguiden. Där ställer du in vilken datakälla som ska användas. Antingen kan du välja att importera data från en SIE-fil, via integrationen från Visma eEkonomi eller manuell inmatning. Importerar du från Visma eEkonomi förs alla bokföringsuppgifter från de tre senaste räkenskapsåren över och alla bildunderlag, så som inscannade bilder kommer med automatiskt. Väljer du att använda Visma eEkonomi som datakälla kan du också när som helst uppdatera din bokföring i Visma Skatt & Bokslut Pro med ett enda knapptryck. Enkelt och tidseffektivt! 


Såhär arbetar du i Visma Skatt & Bokslut Pro

Det första du möts av i programmet, efter att du gått igenom Startguiden, är din Startsida. Sidan kan se olika ut, beroende på företagsform och vald avstämningsperiod. När du sedan börjar arbeta i programmet arbetar du från vänster till höger. Har du valt att arbeta både med periodavslut och årsavslut börjar du med periodavslut och när alla perioder sedan är låsta kan du börja med årsavslutet.

Du kan när som helst, direkt i programmet, få hjälp med hur du ska arbeta och vilka funktioner som finns. Detta via vår skrivna hjälp som ger dig svar på många av dina frågor. Här kan du även ta del av alla fina nyheter som kommer i programmet. Du hittar denna hjälp genom att klicka på frågetecknet som finns uppe i det högra hörnet i tjänsten. Glöm inte heller vår Tipsruta som finns på startsidan i programmet! Där kan du ta del av fina tips och hålla dig uppdaterad.

startsidan.png

 

Transaktionsanalys, bokslutskontroller och deklarationskontroller 

Visma Skatt & Bokslut Pro har flera inbyggda kontroller som letar efter avvikelser i bokföringen. De körs automatiskt och varnar så fort någonting avviker från det normala, vilket gör att du får mer kontroll och hela avstämningsprocessen blir både säkrare och tidsbesparande. Du får en övergripande bild av de eventuella avvikelserna, men kan också välja att se mer detaljerad information. Du kan själv skapa egna kontroller och ställa in vad de ska leta efter, exempelvis ovanligt höga belopp. Allt för för att få ännu bättre kontroll!


I Visma Skatt & Boksluts Pro kan du även kontrollera din årsredovisning med hjälp av bokslutskontroller. Likaså din deklaration med hjälp av automatiska deklarationskontroller (finns både för aktiebolag och enskilda firmor) som tittar efter vanliga fel och inkonsekvenser.

 

Använd Periodavslut till din fördel

I Visma Skatt & Bokslut Pro kan du välja att arbeta med både periodavslut och årsavslut. Tillsammans blir dessa delar både effektiva och tidsbesparande. Med periodavslut kan du göra dina avstämningar löpande under året, antingen månad för månad eller per kvartal.


På så sätt slipper du höga arbetstoppar på våren och får ett jämnare arbetsflöde under året. Vilket i sin tur gör att när det är dags för årsbokslut och årsredovisning är mycket av arbetet redan gjort och du har effektiviserat bort onödig administration, både för dig och dina kunder.  

En fin funktion i periodavslutet är att om du lägger till egna bilagor, eller arbetar med de bilagor som genererats automatiskt när du har en integration med Visma eEkonomi, kan välja om de ska följa med till årsavslutet. Du kan då fortsätta arbeta med samma bilaga där och slipper alltså skapa upp nya bilagor i årsavslutet.  

 

Checklistor/kontrollfrågor

En fin hjälp i programmet är vår checklista som hjälper dig dokumentera det arbete du gjort. Med hjälp av en rad olika kontrollfrågor kan du efter hand välja att klarmarkera en kontrollfråga för det valda kontot. Du kan även välja att lägga till en kommentar till en kontrollfråga samt välja vilka kontrollfrågor som ska vara aktiva eller inte, alternativt endast vara aktiva för periodavslut, årsavslut eller både och. Checklistan och kontrollfrågorna ger dig en bra överblick över ditt avstämningsarbete och fungerar som en kvalitetssäkring för det löpande arbetet. Är du dessutom ansluten till SRF konsulterna eller FAR har du ett särskilt bra stöd att följa REX/REKO utifrån checklistan och kontrollfrågorna. 

Infälld checklistaInfälld checklistaUtfälld checklistaUtfälld checklista


Hämta uppgifter från Bolagsverket 

En årsredovisning ska undertecknas av företagets VD, samtliga styrelsemedlemmar och eventuellt av en revisor om en sådan finns. För att spara tid kan du hämta namnen på styrelseledamöterna och revisorn från vad som finns angivet på Bolagsverket. Då fylls namnen och rollerna i automatiskt och på så sätt slipper du själv fylla i dessa och du säkerställer också att samma namn finns både i årsredovisningen som hos Bolagsverket. 
Hämta uppgifter från bolagsverketHämta uppgifter från bolagsverket

 

Kontrollera uppgifter mot Bolagsverket

Innan du lämnar in årsredovisningen kan du göra en automatisk kontroll av dina uppgifter mot registrerade uppgifter hos Bolagsverket. Den här kontrollen kan du göra för att på ett enkelt sätt säkerställa att bolagsinformationen i din årsredovisning, såsom organisationsnummer, räkenskapsår och aktiekapital, stämmer överens med informationen hos Bolagsverket. Smidigt och tidseffektivt!

Kontrollera uppgifter mot bolagsverketKontrollera uppgifter mot bolagsverket

 

Digital Signering

I Visma Skatt & Bokslut Pro kan du signera din årsredovisning och årsstämmoprotokollet direkt i programmet med den integrerade tjänsten Visma Sign, vår tjänst för elektronisk signering av dokument. Tjänsten stödjer avancerad signering, vilket en årsredovisning vanligtvis brukar signeras med. De personer som ska signera får en notis via e-post och får därefter identifiera sig med BankID innan de signerar dokumenten. När årsredovisningen och årsstämmoprotokollet är signerat kan du enkelt skicka in de digitalt till Bolagsverket, med ett enda knapptryck. I Visma Skatt & Bokslut Pro kan du vara 100% digital hela vägen!

Skicka för signeringSkicka för signering

Kommentarer
JorgenH
MEDLEM

Hej ! Om jag har förstått saken rätt så gäller Visma Skatt o Bokslut Pro inte för HB eller KB. Hur gör vi med dessa klienter ?

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej @JorgenH 

Precis som du skriver så stödjer inte Visma Skatt & Bokslut Pro Handelsbolag eller Kommanditbolag i dagsläget. Om du har vårt byråpaket Visma Smarta Byrån så har du möjlighet att använda de lokalt installerade Visma Bokslut och Visma Skatt Proffs på de kunder som du inte kan hantera i Visma Skatt & Bokslut Pro.

För att göra detta är det några saker du behöver tänka på. Även om du behöver använda våra lokalt installerade Visma Skatt Proffs eller Visma Bokslut så behöver du fortfarande aktivera ett samarbete med din kund i Visma Skatt & Bokslut Pro via Visma Advisor.

 

På följande sida kan du läsa mer steg för steg hur du aktiverar för din kund: Aktivera Visma Skatt Proffs & Visma Bokslut i Visma Smarta Byrån

Hälsningar/
Niklas, Visma Spcs