Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Jenna Glensby CONTENT PRODUCER ‎2022-05-31 11:48 )
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1462 Visningar

Sju månader efter räkenskapsårets slut ska årsredovisningen skickas in till Bolagsverket. Så om ditt räkenskapsår slutar till exempel den 31 december är sista inlämningsdatum 31 juli. Bolagsverket har inga lagliga möjligheter att lämna anstånd, så man måste lämna in i tid.
Om sista dagen infaller på en helgdag får man dock lämna in årsredovisningen nästkommande vardag.

 

Bra att känna till är den hemställan som Bolagsverket lämnade in till Justitiedepartementet. I den föreslår Bolagsverket att digitalt inlämnade årsredovisningar för aktiebolag ska bli obligatoriskt. Du kan läsa mer om det på Bolagsverket.se.

Vi har även ett nytt hjälpavsnitt som är aktuellt just nu och heter Hur informerar jag i årsredovisningen att företaget påverkats av kriget i Ukraina?

 

Bra att veta

Det har hänt en hel del sedan förra året och en av våra nyheter är att du nu kan hämta uppgifter från Bolagsverket. På så sätt kan du enkelt hämta styrelseledamöterna och revisorerna direkt från Bolagsverket. Ytterligare en nyhet är att du kan kontrollera uppgifter i årsredovisningen mot de uppgifter som finns registrerade på Bolagsverket, en bra kontroll som säkerställer att uppgifterna är rätt i den årsredovisning du upprättat.

 

Kontroll mot Bolagsverket.Kontroll mot Bolagsverket.

 

Nu finns även en funktion med automatisk uppdatering av bevakningslistor i Visma Advisor, som ger dig full kontroll på statusen i dina uppdrag.
När du klarmarkerar årsredovisningen i Visma Skatt & Bokslut Pro uppdateras nu statusen i bevakningslistan i Visma Advisor. På så sätt säkerställer du att uppdragen alltid har rätt status. Motsvarande funktionalitet finns även på deklarationsblanketterna. Läs gärna mer om hur du kommer igång med
Automatisk uppdatering av bevakningspunkter. 

 

Hur lämnar jag in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket?

När årsredovisningen är klar för att skickas in till Bolagsverket går du in under Årsredovisning - Inlämning.

 

Digital inlämning.Digital inlämning.

 

Under fliken Inlämning möts du av programmets kontroll av årsredovisningen som vi rekommenderar att du går igenom och åtgärdar de varningar och fel som eventuellt kan ha upptäckts, det kan till exempel vara uppgifter som behöver kompletteras på fastställelseintyget i Årsredovisningen.
Utöver de automatiska kontrollerna, kan du även kontrollera mot Bolagsverket så att uppgifterna i årsredovisningen överensstämmer med deras innan du skickar in den. När du väljer
Kontrollera mot Bolagsverket, körs denna kontroll automatiskt.


Vill du göra en digital signering/elektronisk underskrift av Årsredovisningen kan du använda vår tjänst för digital signatur, Visma Sign, som finns integrerat i Visma Skatt & Bokslut Pro. En årsredovisning ska alltid signeras med en avancerad signering, vilket är förvalt i Visma Sign. 


Tänk dock på att Visma Sign endast är en signeringstjänst för underskrifterna i årsredovisningen och överför inte själva årsredovisningen till Bolagsverket.

 

När du gått igenom kontrollen och är redo för att skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket klickar du på knappen Lämna in.

 

När du klickar på knappen Lämna in skickas en digital kopia (avskrift) till Bolagsverket. Därefter visas en avtalstext från Bolagsverket som du måste godkänna för att kunna skicka in årsredovisningen.

 

Den som ska signera fastställelseintyget får ett mejl med en länk. Undertecknaren klickar på länken, loggar in med BankID eller Mobilt BankID och godkänner årsredovisningen genom att signera fastställelseintyget digitalt.

 

OBS! Årsredovisningen är inte inlämnad förrän fastställelseintyget är signerat digitalt.

 

Efter att årsredovisningen är inlämnad kan du löpande se vilken status den har hos Bolagsverket. Statusen visas när du öppnar sidan Inlämning.
Det är den senaste statusen från Bolagsverket för aktuellt företag som visas.

 

Läs om de olika statusarna din årsredovisning kan ha hos bolagsverket samt mer info om att lämna in årsredovisningen i vårt hjälpavsnitt Digital inlämning av årsredovisning.
För viktiga datum för årsredovisningen kan du läsa hjälpavsnittet
Översikt, årsredovisning

 

Se gärna filmen hur du gör Digital inlämning i Visma Skatt & Bokslut Pro. För ytterligare information läs våra tipsinlägg Frågor och svar - vad gäller vid digital inlämning? och Årsredovisningsmallar vid digital inlämning

 

Lycka till!