Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2024-01-19 16:22 )
 • 12 Svar
 • 5 gilla
 • 9294 Visningar

I Visma Lön 300/600 finns som standard ackumulatorer som samlar värden från dina lönespecifikationer. Jag tänkte tipsa om Egna ackumulatorer som du kan använda för en del rapporter men också för att underlätta ditt arbete genom att varna vid visst belopp eller kvantitet.

 

Alla ackumulatorer hittar du under Lönearbete - Ackumulatorer och genom att klicka dig in på en ackumulator får du en beskrivning när ackumulatorn används.

Vill du få fler tips på hur du felsöker och hittar det du letar efter? Häng med på fördjupningswebbinariet: Rapporter och spårning i Visma Lön 300/600 »

 

Skapa egen ackumulator

Genom att klicka på Ny kan du lägga upp egna ackumulatorer. Du fyller i namn, benämning, om ackumulatorn ska räkna på Belopp eller Kvantitet, om den ska nollställas och om den ska varna om värdet överstiger eller understiger ett visst värde.

Ackumulatorn plockar du därefter upp på lönearten som ska påverka ackumulatorn.

 

Exempel: Friskvård upp till ett visst belopp

En del företag ersätter friskvård i belopp löpande under året och om du vill ha koll på när du överstiger ett visst belopp (i mitt exempel 5000kr) kan du göra inställning för det. 

Gör såhär:
 1. Skapa en ny ackumulator under Lönearbete - Ackumulatorer.
 2. Klicka på Ny och fyll i Ackumulator och Benämning - exempelvis Friskvårdsersättning.
 3. I Ackumulatortyp väljer du Belopp.
 4. Markera Nollställning sker Vid årsskifte om beloppet ska räknas per år. 
 5. Vid Gränsvärde fyller du i Överstiger 5000
 6. Spara.
  friskvård.JPG

  Därefter ska vi koppla ackumulatorn till lönearten för friskvård.  Hur du skapar den kan du läsa i Egna lönearter »

 7. Gå till Lönearbete - Lönearter. Klicka in på lönearterna 12271 (har du fler lönearter som används gör du samma inställning på dem).
 8. På fliken 3Egna inställningar plockar du upp ackumulatorn i fältet Egen statistik.

löneart.JPG

När du registrerar friskvårdsersättning på en anställd kommer den här ackumulatorn räknas upp och när du överstiger 5000 och ska klarmarkera lönebeskedet får du varning om att du överskridit gränsen. 

 

varning.JPG

 

Du kan läsa mer om ackumulatorer här »

 

Vill du kika på värdena på dina ackumulatorer rekommenderar jag ackumulatorlistan som du hittar under  Utskrifter och Spårning - Utskrifter eller spårningen som du kan göra under Utskrifter och Spårning - Spårning.

 

spåning.JPG

 

Har du använt egna ackumulatorer eller har förslag på andra användningsområden blir jag jätteglad om du delar med dig av dem!

 

 

fragaomspecialisthjalp.png

 

Kommentarer
CarinaEsp
CHAMPION

Tusen tack för tipset 😊👍

Gissar att sådant man redan registrerat i januarilönen inte kommer med i ackumulatorn, men det blir suveränt framåt i tiden.

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

@CarinaEsp Ja, lite synd att jag inte kom på att tipsa om detta innan årsskiftet! 🙂 

Men du kan lösa det genom att bara öka ackumulatorn. 

På en lönespecifikation kan du först lägga in lönearten för Friskvård - exempel 12271 och lägga in beloppet som är utbetalt hittills i år. Sen lägger du in löneart 1227 och samma belopp med minustecken. 

Då kommer endast ackumulatorn påverkas men inte några belopp. 

För att göra lönespecifikationen snygg sen så tar du bort markeringen i Skriv ut längst ut till höger på löneartsraden, så syns det inte för de anställda.

CarinaEsp
CHAMPION

Super 🙂 

Tack för tips @Anna Svensson 

Fd medlem
Inte tillämpbar

En undring - om nollställning sker vid årsskifte, kommer friskvård som redovisas i tidrapporteringen för december-20 men som utbetalas i januari-21, att räknas med i ackumulatorn för 2020? Eller hamnar den i ackumulatorn för 2021?

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

@Fd medlem bra fråga!

Jag har testat och om du lägger in datum på löneraden med friskvårdsersättningen i fälten Datum från och Datum till så hamnar det på 2020.

datum.PNG

När du skriver ut ackumulatorlistan får du välja Händelsemånad i Perioden baseras på för att få med beloppet på 2020.

 

Däremot får du ingen varning om du överskrider maxbeloppet när du skapar lönekörningen i januari. Jag ska lyfta detta internt och se om det går att göra något åt detta. 

/Anna

 

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej @Fd medlem !

Jag fick svar från en kollega gällande varför man inte får någon varning vid årsskiftet även om du väljer att ange datum på föregående år.

När du ställer in att ackumulatorn ska nollas vid årsskiftet kikar den automatiskt på utbetalningsdatum eftersom löneprogrammet utgår från beskattningsår. Vi kikar på om det går att förändra/förenkla detta på något sätt, men tills vidare så rekommenderar jag att man kikar på utskriften Ackumulatorlista för att kontrollera värdena.

/Anna

CarinaEsp
CHAMPION

Hej,

 

Vill återkoppla till ovan när det gäller nollställning av ackumulator.

Nu har jag missat att skriva in datum på ersättning som har betalats ut på lön i januari där den anställde har gjort utlägget i december. Går det att få in datum på händelsen i efterhand?

Det kommer troligtvis att komma fler kvitton under året och då ska ju händelsen i december (utbetald i januari) inte påverka ackumulatorn, vilket det ju kommer att göra i mitt fall då datum saknas. Är det någon som har bra tips på hur jag kan hantera detta?

 

//Carina

Tinne Lestrin
MODERATOR

Hej Carina!

Jag uppfattar dig som att det saknas datum på en löneartsrad, stämmer det?

 

Det är möjligt att lösa detta genom att låsa upp lönekörningen för att komplettera med detta i efterhand, men det är dock inget vi rekommenderar att man gör så pass lång tid efteråt. I ett sånt här fall så rekommenderar vi att manuellt hålla koll på avvikelsen som blivit fel.

 

Jag hoppas att detta hjälpte dig med din fråga, återkom gärna om du har några fler funderingar!

/Tinne

CarinaEsp
CHAMPION

Tack @Tinne Lestrin 

 

Jag har lagt in att markören ska stanna på datum framöver så jag får rätt på det senare. Tänker inte låsa upp gamla lönekörningar då jag inte vill riskera att något blir tokigt.

 

Vet du om det går att ta sig förbi varningen som kommer upp när någon passerar gränsen, eller om man är tvungen att plocka bort gränsvärdet som är lagt för att få igenom lönekörningen när 5 000 kr passerat?

 

Trevlig helg!

 

//Carina

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Carina!

Nej låsa upp gamla lönekörningar undviker man ju gärna 🙂 

 

Jag testade precis att överstiga gränsvärdet gällande friskvård på en anställd och vips kom varningen upp. Glad i hågen klickade jag på knappen Fortsätt ändå och kunde sedan klarmarkera samt låsa lönekörningen utan problem. 

 

Hoppas du får en jättefin dag och att vi ses snart i forumet igen. Du är grym!

 

//Tinna

Annelie L
UTFORSKARE
(uppdaterad av Annelie L ‎2023-11-17 10:42 )

Hej

När jag registrerar friskvård använder jag mig utav löneart 1228 friskvård samt 1235 ingående moms. Detta gör att jag inte får med momsen i ackumulatorn för friskvård. 

Jag har testat att koppla 1235 till 1228 men momsen räknas ändå inte med i ackumulatorn för friskvård. Finns det någon lösning för mitt problem som jag inte ser?

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Annelie L 

 

Tack för din fråga. 

 

Momsen ska inte med på friskvård då den anställde redan har skattat för det de har köpt och därför finns inte ackumulatorn friskvård med på moms.

 

Ha en fin helg och välkommen tillbaka till forumet framöver. 

/Tinna