2022-11-01
14:46
1Gilla
Hej @quispiam
När du är inloggad på Mina Tjänster ska du ha en ikon för Visma Lön Anställd. Klicka på ikonen och sen ska du inne i tjänsten ha ett menyval till vänster som heter Kivra. Klicka på Kivra, fyll i uppgifterna och godkänn avtalet samt klicka på Aktivera integrationen med Kivra.
/Malin
... Visa mer
2022-10-31
14:32
Du ringer samma nummer som vanligt 0470-706200 och kan säga att du vill ha hjälp med Lön Smart i talsvaret. 🙂
/Malin
... Visa mer
2022-10-31
13:23
Hej @Fd medlem
Jag tror det bästa är om du kontaktar supporten så vi kan hjälpa dig med detta problemet du har med e-postadresserna.
/Malin
... Visa mer
2022-10-24
12:27
Hej @Fd medlem
För att kunna ta bort en lönekörning måste bokföringen ångras, även betalningen för att du sedan ska kunna ta bort klarmarkeringen på lönekörningen. Så i ditt fall behöver du klicka på Gå till betala och bokför och på den sidan först ångra bokföring och betalning för att komma vidare.
/Malin
... Visa mer
2022-10-24
08:46
Hej @Jan Taxi
Det bästa är om du kan kontakta supporten för att vi enklare ska kunna felsöka.
Men eftersom meddelandet hänvisar till Cut-off datum så misstänker jag att betalningen är skickad för sent för att banken ska kunna hantera den innan det utbetalningsdatum som finns på lönekörningen. Bankerna har även vissa klockslag som de tar hänsyn till.
/Malin
... Visa mer
2022-10-24
08:40
Hej!
Tack för alla era önskemål och synpukter.
Jag har lyft dessa med utvecklingsavdelningen men eftersom vi inte längre hanterar önskemål av programfunktioner i forumet vill jag uppmana er alla att fortsättningsvis lägga in önskemålen inne i Visma Lön Smart.
Inloggad i Visma Lön smart nere till vänster finns Feedback och Förslag för registrering av önskemål och förbättringsförslag.
/Malin
... Visa mer
2022-10-10
16:04
Hej @Organisera Mera Redovisning Jag har noterat detta som ett önskemål och att det är flera som önskar samma sak. Men som jag skrivit tidigare kan jag inte säga när funktionen skulle kunna införas i Visma Lön Smart.
/Malin
... Visa mer
2022-09-29
12:23
Hej @MarieZ
När du betalar ut lön och avvikelser för föregående månad (augusti) så har du endast möjlighet att skriva ut semesterskuldlistan tom 2022-08, precis som du beskriver. Detta eftersom man egentligen endast vet vad den exakta skulden är per 31/8 och ingen lön som avser senare perioder är utbetald än.
En användare som istället har löneperiod innevarande månad har möjlighet att skriva ut semesterskulden per 2022-09. Men eftersom avvikelser som avser september först kommer med på lönekörningen i oktober behöver man ha detta i åtanke när man skriver ut rapporten. Så i det i det fall är först när oktobers lönekörning är låst och man tar ut semesterskulden per 2022-09 som man faktiskt vet skulden per den sista september.
/Malin
... Visa mer
2022-09-26
10:30
Hej @Fd medlem
i Visma Lön Smart finns det i dagsläget ingen funktion för rapportering av uppgifter till SCB.
Vid utveckling av nya funktioner ser vi över vad som efterfrågas mest. Lämna därför gärna detta som ett önskemål via Feedback och förslag längst ner till vänster inne i Visma Lön Smart.
/Malin
... Visa mer
2022-09-26
10:09
1Gilla
Hej @Organisera Mera Redovisning
Vi utvecklar nya funktioner löpande i Visma Lön Smart utefter vad som efterfrågas mest och just nu är inte rapportering till byggnads inplanerad som ny funktion. Jag kan därför idag inte svara på när funktionen skulle kunna införas.
/Malin
... Visa mer
2022-09-26
07:56
1Gilla
Hej @Carina Wesenlund-Jonsson
I Visma Lön Smart finns ingen funktion för arbetsgivarintyg. Lämna det gärna som ett önskemål via Feedback och Förslag längst ner till vänster inne i Visma Lön Smart.
Du kan självklart hämta mall för arbetsgivarintyg på vår hemsida: https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/mallar-och-blanketter/arbetsgivarintyg
/Malin
... Visa mer
2022-09-22
13:27
Ruta 048 ska endast markeras i arbetsgivardeklarationen om man har ett beslut från skatteverket att förmånsvärdet ska justeras. Nedan ser du vad det står på skatteverkets sida om fältkod 048 i arbetsgivardeklarationen. Om du markerar Justerat bilförmånsvärde så får du en markering i ruta 048 på arbetsgivardeklarationen. Men har du inget beslut om justerat förmånsvärde ska den rutan inte vara markerad.
/Malin
... Visa mer
2022-09-22
10:13
Hej @Louice1
Är inte Kivra ännu aktiverat på företaget kommer lönebeskeden skickad till Min Lön för de anställda som är markerade för Min Lön/Kivra. När ni sedan aktiverat Kivra skickas fortfarande lönebeskeden alltid till Min Lön men även vidare till Kivra för de anställda som har en digital brevlåda.
/Malin
... Visa mer
2022-09-22
09:26
Hej @Fd medlem
Om jag förstår dig rätt ska du betala hela bilförmånen på 5500 kr med nettopengar. I de fall man betalar hela sin bilförmån är det vanligt att man gör något som vi kallar omvänd löneväxling. Du behöver då markera rutan Löneväxling på fliken Lön inne på den anställde och klicka på pennan jämte Månadslön. Lägg till en ny rad med datum för när löneväxlingen ska börja gälla, i fälten Månadslön och Bruttolön ska den ursprungliga månadslönen stå. I fältet Löneväxling lägger du in -5500 kr och Månadslön efter löneväxling blir då 5500 kr högre.
Den anställde betalar hela bilförmånsvärdet som ligger på 2101 med ett nettoavdrag som läggs på löneart 1306. Eftersom hela förmånen på 5500 är betald så ska ingen förmån redovisas i arbetsgivardeklarationen och man lägger därför samma summa på löneart 2102.
Eftersom det är en löneväxling ökas bruttolönen med ett belopp som motsvarar bilförmånen och du lägger även 5500 på löneart 1180. Resultatet blir att det dras preliminärskatt på samma sätt som tidigare, och samtidigt görs ett avdrag från nettolönen med samma förmånsvärde. Det blir samma underlag för arbetsgivaravgifter och skatteavdrag som förut eftersom den nya bruttolönen blir lika hög som summan av den gamla bruttolönen och bilförmånen. Det blir också samma nettolön som förut.
I det fall den anställde betalar hela sin förmån med nettoavdrag ska ingen förmån redovisas, se info från skattteverket.se.
/Malin
... Visa mer
2022-09-07
10:58
Hej!
Eftersom det i nuläget inte går att kopiera eller skapa egna lönearter i Visma Lön Smart får man använda de befintliga i löneartslistan.
Jag tycker du har matchat det bra, men kontrollera gärna lönearterna under Löneinställningar - Lönearter - klicka upp lönearten så ser du exempelvis fältkod för AGI och vilka underlag som de påverkar samt kan byta bokföringskonto.
För Nettolöneavdrag Friskvård kan du använda 1305 - Övriga nettoavdrag.
/Malin
... Visa mer
2022-08-24
14:21
Hej @Fd medlem
På Skatteverket skriver de såhär:
Betalning till arbetsgivaren
Om den anställda ersätter arbetsgivaren med ett visst belopp, t.ex. drivmedlets marknadsvärde, ska förmånsvärdet sättas ned med ersättningens belopp (61 kap. 11 § IL). I ett sådant fall anses den anställda ha drivmedelsförmån även om denne betalat hela marknadsvärdet. Detta innebär att det i det fallet uppkommer en skattepliktig förmån som motsvarar uppräkningen, d.v.s. 20 procent av marknadsvärdet. För att undgå en skattepliktig förmån måste den anställda betala motsvarande hela förmånsvärdet, dvs. 120 procent av marknadsvärdet.
Exempel då den anställde betalar marknadsvärdet.
Exempel då den anställde betalar marknadsvärdet + det upphöjda värdet (120%).
/Malin
... Visa mer
2022-08-18
12:53
Hej @Annica_Forsberg
I vår skrivna hjälp för Visma Lön så finns detta dokument med information hur du tar bort uppgifter på anställda som har slutat samt när detta ska göras. När du öppnat dokumentet klickar du på Arbeta enligt GDPR i Visma Lön 600 och sedan finns info under Ta bort registrerade personuppgifter. Vill du radera en lönekörning måste lönekörningarna låsas upp i turordning och att man börjar med den senast skapade. Du kan endast ha två upplåsta åt gången vilket gör att den senast skapade lönekörningen måste raderas innan du kan låsa upp nästa.
/Malin
... Visa mer
2022-08-17
08:16
Hej @Fd medlem
Precis som du skriver så är det en funktion som ännu inte finns i Visma Lön Smart, utan fördelning på resultatenhet sker per lönerad. Då vi inte längre hanterar produktönskemål i forumet skulle jag vilja att du istället loggar in i Visma Lön Smart och klickar på Feedback och Förslag längst nere till vänster i produkten. Önskemål och produktförbrättringar som du skickar in via Feedback och Förslag landar direkt hos vår utvecklingsavdelning.
/Malin
... Visa mer
2022-08-16
08:27
Hej @ALex _22
Än finns det ingen bankkoppling i Visma Lön Smart utan betalfilen laddas ner direkt i din webbläsare och sen behöver du manuellt välja upp den på banken. Filen kan även hittas under Hämtade filer eller Downloads i Utforskaren på datorn.
/Malin
... Visa mer
2022-08-01
09:48
Okej, när det gäller LB-fil så finns det tekniska beskrivningar över vad för information som ska/får finnas med i filen. Den information i filen som identifierar avsändaren är bankgironummer eller eventuellt kundnummer. Vi kan inte uppdatera/lägga till information i filen utan måste följa de "riktlinjer" som finns. Alternativet är om banken hos sig kan hämta företagsnamn kopplat till informationen som finns i filen (BG eller kundnummer). Men det krävs säkert en uppdatering eller ändring hos dem för att det i så fall skulle ska fungera.
/Malin
... Visa mer
2022-08-01
08:29
Hej @DevonCobolt
Nu vet jag inte vilken bank eller vilket filformat du skickar för löneutbetalning.
Men i de fall man skickar en XML-fil till banken från Visma Lön finns informationen med i filen, sedan är det upp till banken att hämta upp informationen när filen läses in.
Vilken infomation banken hämtar från filen är inget som vi kan påverka utan lyft ditt önskemål med din bank.
/Malin
... Visa mer
2022-06-27
13:30
Hej!
Vi har ännu ingen lösning på problemet med uppladdning av bankfil från Visma Lön Smart i det fall du har en aktiv bankkoppling i eEkonomi mot SEB. Vi arbetar för fullt på en bankkoppling även för Lön Smart för att det ska fungera. Jag lovar att uppdatera så snart funktionen är på plats.
För er andra som inte har en aktiv bankkoppling i Visma eEkonomi så stödjer SEB även det gamla filformatet fram tills årsskiftet.
/Malin
... Visa mer
2022-06-20
09:08
Hej @Thony_1
Det är ingen funktion som är planerad att införas nu under 2022. Men vi vet att det är flera som efterfrågar förskottssemester och kommer ha med oss detta till planeringen inför nästa år.
/Malin
... Visa mer
2022-06-14
11:43
1Gilla
Nu är det snart dags för semester och för att du så smidigt som möjligt ska få ut lönen under sommaren har vi några tips! ☀️
Byta/lägga till Attestansvar
Arbetar du med attest i Visma Lön Anställd och Visma Utlägg kan det vara bra att se över attestanterna innan sommaren. Detta för att exempelvis ordinarie attesterade inte ska behöva attestera tidrapporter under sin planerade semester utan detta kan kanske göras av någon annan som arbetar den veckan.
Om attestansvaret ska överlåtas till en annan medarbetare i sommar gör du ändringen i respektive tjänst.
Visma Lön Anställd
Välj Attest - Attestansvariga
Markera attestansvarig
Markera eller avmarkera anställda i listan
Välj Spara.
Visma Utlägg
Välj Inställningar - Godkännande
Klicka på Lägg till tillfällig godkännare
Fyll i Ordinarie godkännare och Tillfällig godkännare. Klicka på Lägg till.
Välj mellan vilka datum den tillfällga godkännaren ska gälla och klicka på Spara.
Påminnelse om att klarmarkera sin tidrapport/attestera tidrapport
Upplys de anställda om att klarmarkera sin tidrapport även under semestern och att de kan lägga in sin semesterledighet i förväg i Visma Lön Anställd. Kan jag klarmarkera en period i förväg »
Du kan även aktivera automatisk påminnelse både för klarmarkering av tidrapport samt attest inne i Visma Lön Anställd.
Läs mer: Påminnelser »
Betala ut semestertillägg för de betalda dagarna
Betalar ni ut semestertillägget för alla betalda dagar vid ett tillfälle per år kan det vara uppskattat bland de anställda att göra detta innan semesterledigheten.
Läs mer: Betala ut semestertillägg i en klump
Schemalägg lönebeskeden
Ställ in när lönebeskeden ska skickas så att du kan förbereda och göra lönen när DU vill!
Under Skicka, betala och bokföra kan du välja schemalägg för att styra när lönebeskedet visas för den anställda i appen Lön Anställd eller Kivra.
Skatteavdrag för sommarjobbare
Om en anställd kommer att tjäna mindre än 22 208 kr under år 2023 behöver ingen skatt betalas in. Som anställd kan man då skriva ut ett intyg och lämna till sin arbetsgivare för att erhålla löneutbetalningar utan skatteavdrag.
Intyget finns att ladda ner från Skatteverkets hemsida, blankett SKV 434 ».
Läs mer i Liten guide om att anställa unga sommarjobbare och säsongsarbetare »
Får du inget jämkningsbeslut för sommarjobbaren lägger du in personen med ordinarie uppgifter om skattetabellen under Anställda fliken Skatt.
Här i forumet och via frågetecknet hittar du alltid hjälp om ditt program!
Ha en riktigt skön semester!
... Visa mer
Etiketter:
2022-06-13
13:40
Hej!
Vid Permission då inget löneavdrag ska göras har vi ingen specifik löneart utan man får skriva en textrad på lönebeskedet med informationen till den anställde istället.
/Malin
... Visa mer
2022-05-18
11:54
Hej @Fd medlem
Nej det finns ingen möjlighet att exportera bokföringsunderlaget till Excel. Jag såg med att rapporten var ganska svårläst och har skapat ett ärende till utvecklingsavdelningen då det var vissa saker som behöver fixas till.
/Malin
... Visa mer
2022-05-17
13:15
Du behöver manuellt räkna fram skatteavdraget som ska göras på lönebeskedet för den anställde med SINK och lägga beloppet på löneart 2203 - Manuellt framräknad preliminärskatt.
Eftersom skatteavdrag för anställda med SINK ska redovisas i fält 274 och inte 001 i arbetsgivardeklarationen behöver du fylla i uppgifterna manuellt när du rapporterar AGI. Detta eftersom filen som genereras via Visma Lön Smart kommer att placera skatteavdraget för den anställde i fält 001 per automatik.
/Malin
... Visa mer
2022-05-16
15:26
Hej!
Nej det finns inget stöd för SINK i Lön Smart.
Vi önskar kunna hantera SINK i framöver men kan idag inte säga när tiden Lön Smart kommer ha en funktion för detta.
/Malin
... Visa mer
2022-05-13
08:49
1Gilla
Hej @Fd medlem
I dagsläget finns det ingen rapport som visar den kompskulden i pengar utan man får manuellt räkna fram beloppet. Exempelvis grumdtimlön/timlön*antal komptimmar.
Jag tar detta vidare som ett önskemål till utvecklingsavdelningen.
/Malin
... Visa mer
2022-04-26
16:31
Hej @Tommy S
En anledning till att alternativet Exportera fortfarande syns trots att du tagit bort kontonummer på de anställda kan vara att det finns tidigare skapade lönebesked med status obetald. Det vill säga lönebesked som har status obetald som skapades när den anställde hade ett kontonummer inlagt.
/Malin
... Visa mer
2022-04-26
16:27
Hej @Fd medlem
Att kunna inaktivera bankkopplingen endast mot Lönebesked är inget som är planerat att införas, men jag tar det vidare som ett önskemål. Trots att du nu kan exportera lönebeskeden för utbetalning är det ingen funktion som du måste använda. Utan du kan fortfarande manuellt göra utbetalningen på banken och sedan matcha bankhändelserna mot lönebeskeden under Kassa-och bankhändelser för att de ska få status Betald.
Om du vill att vi kollar vidare på vad som hänt vid exporten då du skriver att de anställda stod utan lön får du gärna höra av dig till supporten på 0470-706200.
/Malin
... Visa mer
2022-04-22
13:04
Först måste du lägga till händelsen under Kassa- och bankhändelser likt du påbörjat på bilden.
Hur du skapar upp en bankhändelse manuellt kan du läsa i vår skrivna hjälp. Där finns även information hur man går tillväga för att matcha en händelse.
Skulle du fastna på vägen är du välkommen att kontakta supporten på 0470-706200 så hjälper vi dig.
/Malin
... Visa mer
2022-04-22
10:59
Bokföringshändelsen Arbetsgivardeklaration finns endast att välja om du först valt Skattekonto högst upp istället för Företagskontot under Kassa- och Bankhändelser. Annars ser du endast de alternativen som du har på din bild.
/Malin
... Visa mer
2022-04-22
10:11
Hej @BooABja
Stegen du har skrivit stämmer, så du har förstått rätt 🙂
I punkt 5 när du skickar din Arbetsgivardeklaration direkt till skatteverket genom att klicka på "Skicka och Bokför" så bokförs arbetsgivardeklarationen då. Om man fyller i uppgifterna från arbetsgivardeklarationen manuellt på Skatteverkets sida finns det möjlighet att välja "Bokför manuellt rapporterad Arbetsgivardeklaration" för att verifikationen ska skapas, se bilden nedan.
När din byrå sedan ska matcha händelsen på skattekontot i eEkonomi väljer de att matcha mot Bokföringshändelse Arbetsgivardeklaration och väljer vilken Arbetsgivardeklaration i Lön Smart som betalningen avser.
/Malin
... Visa mer
2022-04-20
14:28
1Gilla
Hej!
Jag har testat att lägga in löneraderna i Visma Lön Smart och eftersom raderna med 2125 Förmån hushållsnära tjänster, arbetskostnad och 2126 Förmån hushållstjänster, material, utrustning mm tar ut varandra blir resultatet 0 i fältkod 021 på arbetsgivardeklarationen. Ska beloppet redovisas i fältkod 021 även i det fall den anställde betalar hela förmånen? Dubbelkolla gärna med skatteverket hur detta scenariot ska redovisas i arbetsgivardeklarationen när den anställde betalat hela förmånen.
Annars tycker jag att det ser rätt ut, men för att det ska bli någon avdragen preliminärskatt på lönebeskedet krävs det också att den anställde har ett belopp i månadslön.
/Malin
... Visa mer
2022-03-25
12:02
Hej!
När du köper Visma Lön Smart väljer du själv vilken användare som ska ha tillgång till programmet. Det kan vara en annan person än den som har tillgång till Visma eEkonomi. Lön Smart användaren ser som inloggad endast menyvalen som tillhör Visma Lön Smart och inte de menyval som avser eEkonomi.
/Malin
... Visa mer
2022-03-24
13:29
Hej!
Under Inställningar - Löneinställningar - Bokföring finns möjlighet att justera konto för exempelvis arbetsgivaravgift. På fliken Lönearter inne i Löneinställningarna kan du klicka på en löneart och sedan byta bokföringskonto för att få ett annat som standard när lönearten används.
/Malin
... Visa mer
2022-03-24
09:04
Hej!
För att sjukfrånvaro och karens ska räknas korrekt är det viktigt att schemat oavsett om det är av typen regelbundet eller oregelbundet är ifyllt korrekt.
Exempel:
Timavlönad, timlön 163 kr
Sjuklön: 130,40
Den anställde arbetar 50% vilket i detta fallet är 20 timmar i veckan. Karensavdrag ska göras motsvarande 20% av veckoarbetstiden (20 timmar*20%) vilket blir 4 timmars karensavdrag. Karensavdraget för denna personen blir 130,40*4 = 521,60 kr.
Något som också påverkar hur sjukfrånvaron beräknas är om du fyllt i ett belopp i fältet Rörlig Lön under Inställningar för karensavdrag på den anställdes flik Anställning.
/Malin
... Visa mer
2022-03-21
15:20
Hej!
Nej, Visma Lön Smart har ännu ingen funktion för förskottssemester.
/Malin
... Visa mer
2022-03-10
12:19
Hej!
Om den anställde är under ett gränsvärde exempelvis 1000 kr- regeln eller gränsen för Idrottsutövare så hamnar beloppet istället i fältkod 132. Men i det fall en anställd som är över ett gränsvärde hamnar beloppet från löneart 2118 i fältkod 012.
Har även dubbelkollat i XML-filen för Arbetsgivardeklarationen och det blir rätt fältkod i filen och även när jag laddar upp den i Skatteverkets testtjänst.
Nedan är en bild från XML-filen.
För vidare felsökning skulle jag vilja att du kontaktar vår support på 0470-706200.
/Malin
... Visa mer
2022-02-28
15:58
Här finns skattetabellerna för 2022 som nedladdningsbar pdf hos Skatteverket.
/Malin
... Visa mer
2022-02-28
15:48
Hej!
På lönebelopp under 1700 kr dras det ingen skatt enligt skattetabellen. Kontrollera på skatteverket om det ska dras skatt enligt vald tabell och kolumn på den anställde.
Vill du trots detta dra skatt på lönebeskedet kan du lägga löneart 2203 - manuellt framräknad preliminärskatt med det belopp som ska dras i skatt.
/Malin
... Visa mer
2022-02-21
12:58
Hej!
Visma Lön och Visma lön Smart räknar enligt samma formel.
Om vi tar värdena som är i exemplet som du angett så räknar programmen Total veckoarbetstid i timmar 30*0,2 (20%) = 6 timmar.
Den anställde ska ha ett karensavdrag för 6 timmar och man tar då sjuklönen 88 kr * 6 timmar = 528 kr i karensavdrag.
/Malin
... Visa mer
2022-02-14
13:02
Okej, jag skulle då gärna vilja att du kontaktar vår support så kan vi felsöka vidare! @JonSvenssonKarlsson
/Malin
... Visa mer
2022-02-14
10:35
Såg att den anställde jag hade skapat lönebesked för hade inställningen ingen arbetsgivaravgift - detta gjorde såklart att det blev 0 i AGIn. När jag ändrade inställning till Normal arbetsgivaravgift och skapade nytt lönebesked så blir det en beräknad arbetsgivaravgift även om jag använder Förmån, tabellskatt eller Förmån, engångsskatt. Så de lönearter fungerar likt Bilförmån.
Kan det vara samma hos dig, att den anställde har inställning för Ingen arbetsgivaravgift?
När lönebeskedet bokförs bokför man beloppet för arbetsgivaravgift på konto 2731 kredit, 7510 debet. När avgifterna är betalade till skatteverket bokförs 1630 kredit, 2731 debet.
/Malin
... Visa mer
2022-02-14
09:40
Nej, där verkar det vara en annan hantering än om man använder lönearten för Bilförmån. Jag ska lyfta att Förmån, tabellskatt och Förmån, engångsskatt bör hanteras på samma sätt som Bilförmån. Men just nu blir det 0 i arbetsgivaravgift i de fallen man använder de lönearterna och inte har någon Bruttolön på lönebeskedet.
Du får manuellt bokföra och rapportera det belopp som ska betalas i arbetsgivaravgift till skatteverket.
/Malin
... Visa mer
2022-02-14
08:21
Hej!
Jag har testat igen och lagt 0 på raden månadslön och sedan Bilförmån 5000 i summa på lönebeskedet. När jag skapar en Arbetsgivardeklaration för februari som är utbetalningsmånaden får jag en korrekt beräknad arbetsgivaravgift på förmånsbeloppet i fält 487.
Vilken löneart är det du använt på lönebeskeded i eEkonomi Lönebesked?
/Malin
... Visa mer
2021-11-08
09:16
Hej!
Just nu behöver du uppdatera värdet i fältet Bilförmån manuellt vid årsskifte. Ett tips är att använda skatteverkets tjänst för att beräkna bilförmån och sedan fylla i värdet på den anställde i Lön Smart.
/Malin
... Visa mer
2021-09-30
11:40
Hej!
Om du inte har någon bruttolön kan varken skatteavdrag eller nettolöneavdrag göras på lönebeskedet. Du kan antingen ta bort löneraderna på lönebeskedet och endast låta Bilförmån ligga kvar med förmånsvärdet. Eller låta Månadslön ligga kvar med summa 0 kr, utfallet blir detsamma i arbetsgivardeklarationen när jag har testat.
I arbetsgivardeklarationen ska du få beräknad arbetsgivaravgift på förmånsbeloppet som ligger på lönebeskedet. Eftersom inget skatteavdrag kan göras behöver du själv göra en inbetalning till ditt skattekonto eftersom det annars kan resultera i restskatt när du får din deklaration.
Vill du slippa att hantera skatten manuellt behöver du varje månad ta ut en bruttolön som är tillräckligt stor för att täcka det skatteavdrag som ska göras.
/Malin
... Visa mer
2021-06-22
10:12
Hej!
Tack för din input, jag tar vidare detta som ett önskemål.
För att registrera föräldralön kan du använda lönearterna Tillägg före skatt, engångsskatt eller Tillägg före skatt, tabellskatt beroende på vilket skatteavdrag som ska göras. För att göra det tydligt för den anställde vad ersättningen avser kan du skriva en textrad.
/Malin
... Visa mer
2021-02-26
14:12
Hej!
Nu har vi även lönearter för Vård av barn och Föräldraledighet så du slipper lägga textrader för den sortens frånvaro. Du kan läsa mer om vilka lönearter som är nya i eEkonomi Lönebesked här.
/Malin
... Visa mer
2021-02-24
13:54
Nu finns det en löneart för att registrera Föräldraledighet i eEkonomi Lönebesked, se Uppdatering 24/2 Nya lönearter.
/Malin
... Visa mer
2020-12-14
16:05
Hej!
Vill inleda med att jag tar din fråga på allvar och ska försöka att förklara ytterligare hur programmet fungerar så det förhoppningsvis blir tydligt.
När löneprogrammet beräknar sjukdagar används inte ackumulatorer utan registrerade lönerader.
Ackumulatorer summeras per lönebesked och månad och kan användas för att se t.ex. antal sjukdagar för månaden, men inte specificerat vilken dag eller vilken sjukperiod de tillhör.
Snabbvalen tittar på alla lönearter med sjukfrånvaro som har registrerats, och för de som ingår i samma sjukperiod görs en beräkning dag för dag för att se vilket intervall sjukperioden har nått upp till. Rätt lönearter väljs beroende på var man är i intervallet.
Snabbvalen tittar på datumen på alla lönearter med sjukfrånvaro som har registrerats, och gör en beräkning dag för dag.
Exempel:
Registrerar
Sjuk 201109 - 201110
Sjuk 201113 - 201130
Den första sjukfrånvaron som börjar 201109, varar i 2 dagar.
För det andra snabbvalet som börjar 201116 tittar programmet om det finns ett tidigare snabbval inom samma sjukperiod. Eftersom det har gått mindre än 5 kalenderdagar tillhör det föregående snabbvalet samma sjukperiod. Det andra snabbvalet börjar därför på dag 3 i sjukperioden.
Om du därefter skulle justera datumen på det första snabbvalet till 201109-201111 kommer det efterföljande snabbvalet istället beräknas att börja på sjukdag 4.
/Malin
... Visa mer
2020-12-11
10:24
Hej! 1. Inne i snabbvalsinställningarna för snabbvalet Sjuk (Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Snabbval- Sjuk) kan du se att det blir olika lönearter beroende på om det i snabbvalet är sjukdag 1-14, 15-90, 90-180 eller över 180 dagar. Dessa lönearter är i sin tur kopplade till olika ackumulatorer, så beroende på vilken löneart som genereras i snabbvalet blir det ackumulerat semestergrundande eller ej semestergrundande frånvaro.
2. Det är inget som är planerat att införas under 2021.
/Malin
... Visa mer
2020-12-09
16:00
Som jag nämnde i tidigare svar påverkar just dessa ackumulatorer du nämner inte beräkningen av semester utan det finns andra ackumulatorer för detta. Vilket gör att när ackumulatorn nollställs inte har betydelse för beräkningen av semester.
En ackumulator styr inga lönearter. Utan det är snabbvalsinställningarna som styr vilken löneart som används vid registrering av till exempel snabbvalet sjuk, och lönearterna är i sin tur kopplade till flera ackumulatorer.
Det finns en begränsning i Visma Lön att vi inte hanterar semestergrundande sjukfrånvaro för semesterår två. Programmet räknar 180 kalenderdagar som semestergrundande för semesterår ett, men fortsätter sedan på år två med ej semestergrundande frånvaro. Detta behöver man därför ha koll på manuellt och antingen justera antal semesterdagar efter semesterårsavslutet för semesterår två eller registrera sjukfrånvaron under semesterår två med manuella lönearter.
/Malin
... Visa mer
2020-12-09
10:49
Hej @Tjompa71
Varför ackumulatorn nollställs vid årsskifte är för att den inte behövs i någon formelberäkning till exempelvis semesterskuldlista, semesterårsavslut osv. För semesterskuldlistan finns speciella ackumulatorer för att hantera semestergrundande och ej semestergrundande värden.
Skulle man vilja veta det ackumulerade värdet för en period som stäcker sig över två kalenderår ska du kunna se det genom att skriva ut en ackumulatorlista.
Jag hoppas att detta besvarar din fråga.
/Malin
... Visa mer
2020-04-24
11:41
1Gilla
Hej @kicki_19
Prova att i fältet summa skriva in tex +1000 och inte bara 1000 så ska det komma upp en dialogruta som säger "Du har angett ett positivt värde, lönearten är normalt avsedd till negativa värden". Klicka på OK så kommer du istället få ett belopp med positivt tecken.
... Visa mer
2019-10-22
07:03
Hej! Du kan lägga ett schema av typen ej schemalagd arbetstid på de timanställda med en sysselsättningsgrad. Vid frånvaro kommer du behöva ändra arbetstid via snabbvalet eller i kalendariet för att få in frånvaron på dagen. Ha en fortsatt bra dag!
... Visa mer
2019-10-16
07:07
Hej Zahrah! Har du importerat verifikationer eller SIE-fil till Ekonomiöversikten? Kontrollera under Inställningar - Import om det finns något importerat räkenskapsår. Prognosen görs alltid för det senast importerade räkenskapsåret, finns det ingen data importerad kan det vara därför knappen är släckt.
... Visa mer
2019-09-17
07:39
Hej! Det går i Visma Administration inte att exportera en befintlig budget. Alternativet är att du inifrån Ekonomiöversikten laddar ner Excelmallen som finns för import av budget. Fyll i dina siffror från Administration manuellt i filen så kan du sedan importera siffrorna. Tack för ditt inlägg!
... Visa mer
2019-05-02
06:42
Hej LindaS! Kopiera hela fakturan precis annhell beskrev ovan. Därefter kan du klicka i fältet kundnummer på fakturan och sudda ut det kundnummer som ligger där nu. Sedan ska du kunna välja in en nu kund på fakturan. Ta en titt bara så att kontonummer och inställningar på fakturan är korrekta innan du journalför den.
... Visa mer
2019-05-02
06:37
Hej! Om inte kvittningen har blivit journalförd på en inbetalningsjournal så går den att göra ogjord. Du behöver klicka dig in på både kreditfakturan och debetfakturans flik 4 Spårning, där ska det finnas en betalrad i rutan längst ner på sidan. Har raden inget journal eller verifikationsnummer kan du klicka på betalraden och radera den med soptunnan uppe i menyn.
... Visa mer
2019-05-02
06:26
1Gilla
Hej Leone! Via tjänsten Visma Kundfaktura förs inte betalningar på fakturor över till byrån. Däremot ska kreditfakturor komma över till din byrå men de måste vara markerade som utskrivna i ditt Administration. Använder man tjänsten Webbfakturering finns där möjlighet att få över både fakturor och betalningar. Detta är en skillnad mellan de olika samarbetstjänsterna Webbfakturering och kundfaktura.
... Visa mer