2022-06-15
09:12
1Gilla
Har du identifierat hur detta skulle ha bokförts från första början? Är det fel mellan bank och kassa, t ex? Eller mellan två olika bankkonton? Du behöver nu rätta mot samma konto som det skulle bokförts på från början - är det dubbelbokförda intäkter ska dessa debiteras försäljningskonto och utgående moms nu.
... Visa mer
2021-11-01
07:46
1Gilla
Hur man hanterar momsen beror ju dels på vem man köper in dom av. Är det privatperson så gäller VMB men där kan man om man vill "bryta kedjan" och sälja den med moms. Vilket då i princip ingen gör. Köper man in av företag så beror det på vilken sorts bil men även vilken sorts företagare man köper in av. Är det personbil så är det aldrig moms förutom om säljare är taxiföretag, trafikskola, begravningsbyrå eller bilhandlare då så klart. Som personbil räknas då även lastbilar under 3,5 ton där lastutrymmet sitter ihop med kupen, d.v.s saknar luftspalt mellan dessa karossdelar. Så en skåpbil räknas i det fallet som en personbil, d.v.s ingen moms. Om den då har en totalvikt under 3,5 ton. Men som bilhandlare, vilket då din kund räknas som, så kan man även köpa in bilar genom att överta leasingen från säljaren. Gör man det rätt så köper man istället avtalet och det blir moms på det hela. En leasingbil i ett företag skall man i princip aldrig lösa själv om man nu inte skall behålla bilen länge till. Man bör ha bra kontroll på vilka bilar man bytt/köpt in, hur mycket man gett för dom och vinsten. Annars går det inte att få rätt i bokföringen. Ett sidoordnat register bör upprättas. Funkar med excel men finns säkert även att köpa. Svårt och krångligt? Absolut! Viktigt att göra rätt? Oh ja! Finns det mer kring det här? Japp, man måste kolla upp en hel del som bilförsäljare, tänk på ansvaret man har när man säljer fordonen. Lycka till!
... Visa mer
2021-06-11
15:45
Hej!
Förstår att det kan vara lite klurigt med alla olika fält i NE bilagan, skall försöka hjälpa dig så mycket som möjligt med alla dina frågor.
1.Räntefördelning är en form av resultatplanering för enskilda firmor, där man kan göra vissa beräkningar för att få fram om man har positiv eller negativ räntefördelning. I princip så är det ett sätt att betala mindre skatt. Kapitalunderlaget är alltså det man får fram som man skall beräkna antingen positiv eller negativ räntefördelning.
2. Om man räknar ut räntefördelningen och du har ett positivt belopp som är högre än en viss summa, men väljer att inte göra det så kan man spara beloppet och använda det i senare år.
3. Detta betyder samma sak som första, dvs det underlaget som man skall beräkna det på fast i detta tillfället då expansionsfond. Det är också en form av resultatplanering, och är ett sätt för att minska klyftorna mellan AB och enskild firma.
Du kan läsa mer om både räntefördelning och expansionsfond här: Räntefördelning och expansionsfond
Hur man beräknar dessa kan vi tyvärr inte riktigt hjälpa till med , men du kan läsa mer under den länken jag skickade ovan samt dessa två nedan från Skatteverket:
Räntefördelning SKV
Expansionsfond SKV
Det som kan vara bra att veta är att positiv räntefördelning är frivillig men en negativ räntefördelning är tvingande. Om detta är ditt första räkenskapsår så vill jag bara poängtera att man inte kan göra räntefördelning då eftersom kapitalunderlaget baseras på beskattningsårets ingående saldon, vilket man då självklart inte har. Expansionsfond kan man dock göra, eftersom den baseras på beskattningsårets utgående saldon.
Hoppas detta hjälper dig, ha en fin dag!
/ Josefine
... Visa mer
2021-04-09
14:02
1Gilla
Hej, En utdelning från bolaget är dina privata pengar som du ska skatta för det år som utdelningen beslutas. Om du väljer att låna in pengar till bolaget för att investera i fonder så blir det ett lån från aktieägare, dvs INTE ett aktieägartillskott. Lånet är antingen lång- eller kortfristigt, dvs antingen konto 2393 eller 2893, lån från närstående. Steg 2 i ditt förslag är korrekt. Min fråga är bara varför du väljer att göra så här? Du kan istället investera pengarna privat (eftersom de är dina) i t ex ett ISK-konto. Mvh Carina
... Visa mer
2021-03-04
12:55
Hej!
Detta kan hanteras lite olika mellan olika åkare skulle jag nog säga men på åkeriet som jag känner till hanterar man det såhär:
Först och främst har man skapat ett eget konto för uppföljningens skull och valt att döpa kontot till 1670 Avräkning Bring. Detta för att enkelt kunna särskilja från ordinarie konto för kundfordran 1510.
Sedan har man valt att boka upp allt redan när avräkningen inkommer för att endast göra en bokning mellan 1670 Kredit mot 1930 Debet när själva utbetalningen sker.
I konteringen du själv föreslår (under avräkning ankommer) har du lagt momsen på debet men både den och försäljningskontot ska konteras i kredit.
I konteringen (under utbetalning sker) känns det som om du har lagt in belopp inklusive moms på ditt 40-konto vilket inte känns korrekt. Beloppet borde istället vara 13000 kr minus momsen och landa 10400 kr.
Det är onekligen lite rörigt att få ihop och eftersom detta är en kontering du kommer ha nytta av varje månad så rekommenderar jag att du vänder dig till en redovisningskonsult som kan hjälpa dig med hur du ska hantera det.
Hoppas ni tillsammans hittar ett sätt för att hantera detta på bästa sätt. /Tinna
... Visa mer