Vi har sålt en maskin för 450 ́(360 ́+ moms 90 ́). Den har köpts för 500 ́och skrivits av med 100 ́. Alltså en förlust med 40 ́. Vi bytte redovisningsprogram under 2015 och matade in alla inventarierna i inventarieförteckningen i efterhand, vilket kan innebära problem? Maskinen finns dock noterad i förteckningen med 400'som kvarvarande värde. Vid försäljningen skrev jag av misstag ut en vanlig kundfaktura och 360 ́ blev redovisad som varuförsäljning. Har ringt och frågat hur jag ska rätta detta i bokföringen samt vilka åtgärder som behöver man göra i inventarieförteckningen.
Fick mailsvar från er med denna instruktion:
"Bokför försäljning av inventarie:
När du har sålt en inventarie måste du skapa en manuell verifikation för att din försäljning, momsredovisning och ditt resultat ska bli korrekt. Du måste också också skriva ett manuellt kvitto och ge till köparen av inventarien. Du bokför du försäljningen av inventarien enligt nedan:
Steg 1. Registrera försäljningen
Summan på debet sidan blir enligt ovanstående 450'. Summan på kreditsidan blir då 90 ́+ 40 ́= 130 ́ ? Verkar inte utgöra fullständig förklaring för försäljningstransaktionen?
Dessutom tycker jag att förlusten borde hamna på debetsidan, för att belasta resultatet?
Hur ska jag bokföra förlustaffären, rätta den felaktiga kundfakturan samt göra rätta åtgärder i inventarieförteckningen, och framför allt, i vilken ordning?
Mvh//Stefan&Lisa
Innehållet i tråden är verifierat av Visma Spcs 240222
Hej,
Jag är inte insatt i programmet, men vill ändå göra ett litet bokföringsinlägg, eftersom du inte fått hjälp än.
Din totala kontering borde bli:
D1510 450 000
K2610 90 000
K1220 500 000 (eller annat inventariekonto maskinen ligger på)
D1229 100 000 (eller annat konto maskinen är avskriven på
D7970 40 000 (alltså mycket riktigt förlust i debet)
Kanske kan någon annan hjälpa till med programbiten.
//Tina
Hej,
vi har haft firmabil på avbetalning och inte kunnat betala slutbetalningen. Därför har bilen sålts tillbaka till försäljaren vi köpte den av, pengarna till slutbetalningen gick från honom direkt till finansföretaget vi hade avbetalningarna hos. Resterande summa gick till vårt företagskonto. Nu sitter jag här med alla papper och funderar hur jag bäst ska bokföra. Någon som har några tips? Använder Visma Eekonomi.
Hej!
För att få bästa svar utav mig eller en annan användare så hade det varit fint med lite mer information. Jag funderade på de avbetalningar ni gjort hittills på bilen, finns det ett bokfört lån för detta eller hur ser det ut där? Har ni fått göra avbetalning varje månad?
Gällande bilen, hade ni lagt in detta som ett köp av inventarie eller har ni bokfört själva köpet något tidigare? I så fall. hur lade ni upp det köpet?
Återkom gärna så tar vi en titt på det igen! 🙂
/My
Hej!
lånet för bilen finns bokfört som långfristig skuld och avbetalningar har gjorts varje månad. Bilen är bokförd som inventarie och avskrivningar har gjorts, den är inte helt avskriven ännu.
Mvh Martina
ingen mer hjälp att få eller??
Hej, frågan är inte helt lätt att svara på, då det beror lite på hur den är bokförd vid köpet, hur ni har avskrivit värdet och eventuell förskottsbetalning mm.
Jag förstår att det är komplicerat att svara exakt, men det jag behöver störst hjälp med är hur jag ska göra med själva försäljningen.
Jag står med ett restvärde på cirka 133 000 SEK, bilen såldes för totalt 356 250 SEK där 285 390 avgår som lösenskuld till banken och 70 860 SEK skickas till vårt företag. Hur gör jag med detta i Visma eEkonomi - jag måste få bort bilen från inventarierna genom att sälja den, men vilken summa anger jag som försäljningssumma så att det blir rätt siffror sedan i bokföringen med vinst/förlust?
Hej Martina,
Jag tänker att du i Visma eEkonomi anger den försäljningssumma som bilen faktiskt såldes för, dvs 356 250 SEK. Detta ska registreras som en vinst på inventariet. Skulle vilja ha svar på ett par följdfrågor innan bara så ska vi säkert kunna hjälpa dig med en bra lösning i programmet också.
Det som avser betalningen till banken, har du ett bokfört lån för detta bokfört idag?
Hur är detta bokfört?
Gjordes det en överföring för skulden till banken?
Återkom gärna!
/My
Hej My, tack för svar!
När bilen köptes in bokfördes lånet som långfristig skuld konto 2350. Avbetalningarna bokfördes då på samma konto debet. Sista betalningen som skulle gjorts men genomfördes genom försäljning av bilen ligger som obetald faktura då med D 2350, K 2440.
Betalningen till banken gick direkt från företaget som sålde bilen åt oss dvs. vi har inte haft pengarna på vårt konto, dit kom endas de resterande 70 860 SEK som är den verkliga vinsten från försäljningen.
Hej @Fd medlem
Så bra att du återkom, jag har kikat på detta i eEkonomi och hittat en lösning. Eftersom din skuld och då en del av det totala försäljningsbeloppet inte sattes in på ditt företagskonto alls blir det en lite annan hantering. Jag punkterar upp nedan för att göra det så enkelt som möjligt.
1. Börja med att bokföra försäljningen på bilen enligt vår första och andra punkt i det skrivna hjälpdokument Bokföra försäljning av inventarie. Försäljningen blir då följande
1510 D 356 250
2611 K Eventuell moms
3970/7970 K Vinst/ förlust
Glöm inte att registrera inventarien som såld, det står också hur du gör via länken ovan. Hela försäljningsbeloppet registreras här.
2. Registrera betalningen, även här kan du gå via vårt skrivna hjälpdokument ovan. Kika på punkten Registrera betalning och registrera det belopp du fått in på företagskontot. Bokföringen för betalningen blir då följande
1930 D 70 860
1510 K 70 860
3. Om jag har förstått det rätt har du en leverantörsfaktura under Inköp - Leverantörsfakturor skapad där skulden till banken är bokförd, detta belopp på skulden bör nu vara samma belopp du har kvar att stämma av på 1510. Tänker eftersom hela försäljningsbeloppet registrerades på kontot via min första punkt och endast 70 860 av dessa har bokats bort från den summan. Därmed kan du kvitta fodringen och skulden mot varandra. I vårt foruminlägg Kvitta kundfaktura mot leverantörsfaktura i eEkonomi kan du se hur du gör detta, skillnaden för dig blir att du inte hämtar upp en faktura på konto 1510 då försäljningen registrerades som en manuell verifikation och inte som en kundfaktura. Leverantörsfakturan du registrerat kan du däremot hämta när du lägger in konto 2440 så den bokas bort som obetald i listan.
Är något oklart så får du hojta, då tar vi det en vända till! 🙂
/My
Hej @My Janhall ,
Tack för hjälpen!
Jag har fastnat lite redan i början på att verifikationen jag skapar manuellt ska jag använda konto för vinst 3970, men när jag bokför sedan via Inventarier så hamnar vinsten på 3973. Där har det blivit lite tokigt?
Förstår jag rätt att när jag bokför försäljningen så får jag in:
1510 D 356 250 SEK
3973 K 70 860 SEK ?? - här blir det väll problem med att bokföra då 285 390 SEK finns kvar, ska jag då som vinst registrera hela försäljningsbeloppet 356 250 SEK?
ingen moms på försäljningen
Hur är det med datumen, försäljningen via åtgärder för inventarier hamnade på 23/4 då jag gjorde åtgärden, bilen såldes dock 20/1. Vilket datum anger jag när jag gör den manuella verifikationen?
Hej @Fd medlem
Jag ser att den skrivna hjälpen föreslår konto 3970 för den manuella verifikationen, vi kommer se över det. Jag tänker att du kan bokföra vinsten mot konto 3973.
Försäljningsdatumet på både den manuella verifikationen och den som skapas automatiskt bör vara det datum försäljningen faktiskt skett. Därför vill jag att du börjar med att korrigera den verifikationen som skapats den 23/4 så bokningen blir korrekt. Gå till Bokföring - Verifikationer - skapa en Ny verifikation. Skapa verifikationen på samma datum som den du gjort via åtgärder för inventariet (23/4) men tvärtom i debet/kredit, då nollas dessa verifikationer mot varandra så saldona blir noll igen. Skapa sedan en ny verifikation, också likadan som den som tidigare skapats via åtgärder för inventariet men med korrekt försäljningsdatum.
Försäljningen som du bokför manuellt ska bokföras med den totala försäljningssumman på 356 250 kr. Det du faktiskt fått in på kontot och lånet kommer korrigeras i steg 2 och 3 som jag beskrivit ovan. 🙂
/My
Copyright 2025 Visma Spcs. All rights reserved.