Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Louice_f
MEDLEM

Bokföring av leasad cykelförmån

Hej, 

vi har fått möjlighet att erbjuda leasing av cykel till våra anställda genom Benify. Den anställda beställer själv direkt via deras porta och betalar sedan sin del via ett bruttolöneavdrag. 

 

Vi får först en faktura från Benify med inköp och beställningar som gjorts av de anställda. Min tanke är då att leasingkostnaden borde bokas upp på ett skuldkonto (27XX) som sedan kvittas mot dragningen på lönen. Tänker jag rätt då?

 

Tack på förhand.

 

//Louice

7 SVAR 7
Joachim E
MODERATOR

Hej

Om företaget betalar inköpet av cykeln så skall det bokföras som antingen en tillgång på ett 12-konto maskiner och inventarier eller ett kostnadskonto 5410 t ex. Det beror dock på vem som faktiskt äger cykeln (ni som företag eller om ägandet fortfarande ligger hos Benify?) Fick ni en faktura på hela cyklens värde?

/Joachim

 

Hej, 

vi har inte fått någon beställning ännu då allt inte är uppsatt med konton hos Benify. Men som jag förstår det så är det inte företaget som köper in cykeln utan ägandet kommer ligga hos antingen Benify eller deras samarbetspartner. Men jag ska dubbelkolla så att det säkert stämmer.

 

/Louice

Hej

Ok gör så att du återkommer när du har mer information gällande vad eller vems som skall betala till benify. Skulle tro att de har bra koll hos dem också hur det skall hanteras bokföringsmässigt. 

Försökte hitta något på deras hemsida men hittade inte något där. Däremot så hittade jag denna informationsida.

https://www.cykelkraft.se/blogg/bokfora-formanscykel.html?srsltid=AfmBOooBlh761X_oJFKBxgsTEG1N1yCM6d...

/Joachim

Toppen, tack!

 

/Louicw

Hej igen, 

nu har jag äntligen fått svar av Benify som bekräftar att ägandet av cykeln kommer ligga kvar hos leverantören, och avtalet gäller mellan dem och den anställde. Det vi kommer att få i vår lönerapport är en månadskostnad som ska dras på medarbetarens lön som bruttolöneavdrag. Så här har de ställt upp det:

 

Louice_f_0-1727354259995.png

Om jag bokar upp det fakturerade beloppet (säg 624 kr) på ett 27-konto när utläggsfakturan kommer och bokar bruttoavdraget på lönen (475 kr) så kommer det ju ligga kvar ett restbelopp på 27-kontot. Eller tänker jag fel?

 

Tack på förhand.

 

 

/Louice

 

CarinaM_
UTFORSKARE

Hej,

Tänk på att detta anses vara Tillhandahållande till anställda mot ersättning. Skatteverket har kommit med ett ställningstagande 2023-04-24, dnr 8-2338256. Ni ska alltså redovisa både intäkt och moms till Skatteverket, gäller både vid netto- och bruttolöneavdrag!

 

Normalt redovisas moms på den ersättning som betalas, men när köpare (anställda) och säljare (arbetsgivare) är förbundna med varandra - ska utgående moms redovisas på marknadsvärdet av tillhandahållandet. Marknadsvärdet är minst kostnaden för att kunna tillhandahålla tjänsten. Att företagets kostnad för arbetsgivaravgifter sänks vid ett bruttolöneavdrag saknar betydelse.

 

Jag vet inte om Vismas löneprogram kan hantera detta idag. Eller om Visma själva har koll på detta!?

Men det är i vilket fall oerhört viktigt att redovisningen kommer med på momsdeklarationen!

 

NI slipper endast detta om ni inte göra några löneavdrag och anställda endast får cykelförmån som upptas på AGI:n. 

Vild bilförmån gäller inte ovanstående, då Skatteverket har sagt att det är undantag. 

 

Hälsningar 

Carina

Hej Carina, 

 

och tack för svar. Jag får nog ta upp detta med vår revisor och se vad han säger och sen kolla om och hur visma hanterar detta så jag har det klart för mig innan vi kör igång med tjänsten.

 

//Louice