Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

John007
UTFORSKARE

Försäljning med moms till företag inom EU

Nu har jag utan resultat testat så många olika varianter att jag börjar tro att systemet inte kan hantera det jag behöver... Kanske att någon kan hjälpa? Vi säljer en mängd olika tjänster till företag inom (och utom) EU och vissa av dessa tjänster räknas som undantag till huvudreglerna (t.ex. persontransporter) och ska alltså faktureras med svensk moms. Jag har skapat en artikelkontering med följande försäljningskonton:
Momspliktig: Försäljning av tjänst omsatt i Sverige, 6% moms (momskod 05)
Momspliktig EU: samma som ovan
Export utanför EU: momskod 40
Övriga är markerade med "inget konto"

Under respektive kund finns ju en ruta att klicka i för "omvänd skattskyldighet", vilket ju är förvirrande när kunden är baserad i ett annat EU-land, men ska ändå faktureras med svensk moms... Hursomhelst så har jag nu testat båda alternativen och om jag klickar i den rutan, får jag följande felmeddelande: Det finns inget försäljningskonto för omvänd skattskyldighet på artikelkonteringen som tillhör denna artikeln. Om jag klickar ur rutan får jag ett liknande meddelande: Det finns inget matchande försäljningskonto på den artikelkontering som tillhör denna artikeln.

Om någon vet vad jag försöker åstadkomma så berätta gärna hur man gör (eller låt mig veta om det inte går). Jag förklarar självklart mer om jag varit otydlig.

Många tack!

/ John

17 SVAR 17
Assistent
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Bara funderar lite...
om tjänsten ska beskattas med Svenskmoms varför inte använda den översta artikeln, Momspliktig: Försäljning av tjänst omsatt i Sverige, 6% moms (momskod 05)? Detta göms ju bokföringsmässigt bakom artikeln du väljer att visa på fakturan, och välj att fakturan ska vara på engelska. Vas säger ni andra?Japp, precis så vill jag göra. Problemet är att den artikeln inte plockas upp när jag ställer ut fakturan och jag förstår inte varför. Misstänker att det har att göra med att kunden är i annat EU-land, för om jag testar att ändra kundens land till Sverige så fungerar det.
Assistent
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Bara funderar lite...
om tjänsten ska beskattas med Svenskmoms varför inte använda den översta artikeln, Momspliktig: Försäljning av tjänst omsatt i Sverige, 6% moms (momskod 05)? Detta göms ju bokföringsmässigt bakom artikeln du väljer att visa på fakturan, och välj att fakturan ska vara på engelska. Vas säger ni andra?Assistent
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Kunde inte redigera mitt inlägg... menar översta artikelkonteringen...

(Och om du önskar säredovisa det på konto nivå kopiera kontot för utfördtjänst och döp om. (Man kan ju få ut statistik på många olika vis, kanske ha en kundetikett som säger om kunden är t ex EU-kund))

Omvänd beskattingsskyldighet används bokföringsmässigt vid inköp från annat EU-land, vid försäljning annat EU-land så är det moms 
fri försäljning med hänvisning till omvänd beksattningsskyldighet och ingen moms anges på en sådan faktura (på engelska ”Reverse charge”). Dock behöver man kontrollera om köparen är en beskattningsbar person (i de flesta fall ett företag) då ska deras VAT-nr anges?)

Rutan för omvänd skattskyldighet finns dock längst ner till vänster i kundmenyn så jag tror att Visma menar att kunden ska faktureras med omvänd moms, men är inte säker. Är lite orolig att de missat att även kunder i andra EU-länder ibland måste faktureras med svensk moms... Men så illa kan det väl inte vara?
Assistent
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Menar du att det på kunden är i bockat att man ska fakturera enligt omvänd skattskyldighet? I så fall kan man inte fakturera på annat sätt, om man inte bockar ur alternativt lägger upp en alternativ kund, kan vara onödigt. (Så finns kunden som båda... om man nu fakturerar med och utan?)

Ja precis; rutan är på kunden och jag har testat både i- och urbockat och får då två olika felmeddelanden enligt ovan - det blir alltså av nån anledning fel hur jag än gör och jag vet inte om det är jag som lägger in något fel under artikelkonteringen eller om systemet inte klarar omvänd moms och svensk moms på samma faktura 😞
Assistent
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Kan tänka att systemet inte hanterar både och på en faktura. Men du önskar väl att kontera antingen det ena eller det andra?

Ja, jag hoppas att någon från Visma ser den här tråden och kan hjälpa. Har dock en känsla av att systemet är upplagt lite bakvänt... Huvudreglerna säger ju (i princip) att ALLA företag inom EU ska faktureras med omvänd moms, så det borde inte ens finnas en tick-ruta för det. Tick-ruta borde istället finnas för artiklar/tjänster som utgör undantag (t.ex. persontransporter och hotellboende). Men tack för hjälpen i alla fall! 🙂 Antar att du får en notis om någon från Visma reder ut detta.

Om jag inte helt misstar mig så fanns det tidigare en ruta på order/fakturan som a fakturera utländsk kund med moms, men nu står det bara om "mellanmansförsäljning" (=godset lämnar Sverige men fakturan går till svensk kund)

Även om man anger att kunden är en privatperson (inom EU) så blir det utan moms.

MEN om man inte anger momsregistreringsnummer så blir fakturan med moms (org nummer är en rad och momsreg..nr är en annan rad på kunden)

 

Så detta är väl att betrakta som ett fel i systemet!

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej JL,

Gällande felet du får om att " Det finns inget matchande försäljningskonto på den artikelkontering som tillhör denna artikeln." saknas det konton på din artikelkontering i första hand. Precis som du skriver saknas det konton på flera rader i din egenskapade artikelkontering.
Som standard ser Tjänster 6% moms ut såhär:


Följ de som finns som standard i den utsträckning det går, annars är det lätt att man får sådana här fel. Ingenting kommer störas i din bokföring, men saknas det konton på vissa rader behöver dessa fyllas i.

Felet kan även uppstå (detta är den vanligaste anledningen) när man valt att ha sin artikel med 0% moms och samtidigt bockat i Omvänd Skattskyldighet på sin kund, eller valt att bocka i "Fakturera med moms även om kunden är utanför EU" och samtidigt har 0% moms på inställt på sin artikel. Då blir det lite knasigt.
Man ska alltid utgå från Försäljning - Kunder och bara bocka i aktuella rutor och sedan ha kvar sin standardartikel. Man kan alltså inte fakturera med moms om artikeln är inställd på 0%, likaså med omvänd skattskyldighet, man kan inte ha 0% moms då. Det "avdraget" sköter programmet helt automatiskt ut efter vad man ställt in på kunden 🙂 


Om kunden ska faktureras med svensk moms får ni strunta i att skriva in momsregistreringsnumret inne på Försäljning - Kunder. Då kommer det bli vanlig svensk moms på fakturan. Skriver du i momsregistreringsnumret dras momsen av automatiskt.
Just ruta 40 och Sverige går inte ihop i eEkonomi, det funkar inte att ställa in den rutan någonstans när landet är Sverige på kunden. Det är dock ett smidigt önskemål för framtiden 🙂 

Prova ovanstående så tror jag allt utom just ruta 40 löser sig så länge.

Ha en trevlig dag!

/Sofia 
John007
UTFORSKARE

Hej Sofia,

Tack för ditt svar! Tyvärr hjälper det mig inte så mycket, men det kanske beror på att jag inte lyckas förklara mig så bra... Jag försöker förtydliga (och tog ditt råd att använda standardartiklarna snarare än att skapa nya):

Jag vill alltså kunna skapa en faktura med två olika tjänster enligt nedan detaljer.

Brittisk kund:
A) Persontransport SEK 100 kr + 6% moms [ruta 05]
B) Administration SEK 100 med omvänd moms [ruta 39]

Om jag tolkar ditt svar rätt, så kan detta alltså inte göras, eller missförstår jag? ”Om kunden ska faktureras med svensk moms får ni strunta i att skriva in momsregistreringsnumret inne på Försäljning - Kunder. Då kommer det bli vanlig svensk moms på fakturan. Skriver du i momsregistreringsnumret dras momsen av automatiskt.”

Det skulle ju vara kanon om ni kunde åtgärda detta, då vi ju inte kan vara de enda som fakturerar med olika momssatser och omvänd moms på samma faktura. Eller kan det vara så att det går att lösa genom att jag skapar nya artiklar (det var det jag började testa tidigare...)?

Lite lustigt att jag av en slump faktiskt lyckades lösa det genom en krånglig work-around som nog egentligen inte ska gå...

1)    VAT-nummer ifyllt och rutan ”omvänd skattskyldighet” klickad under kunden
2)    Skapa faktura med rutan ”momsfri” klickad för tjänst B (admin) men inte för A (transport)
3)    Spara fakturan som utkast (fakturan visar nu omvänd moms för tjänst B, vilket ju är riktigt, men 0% moms för tjänst A vilket ju är fel)
4)    Ta bort VAT-numret under kunden
5)    Plocka upp fakturan igen och den visar nu rätt info när du ställer ut den

Nu har jag inte kommit så långt ännu, men jag misstänker att jag kommer stöta på liknande problem med våra kunder utanför EU... De behöver ofta också faktureras med olika momssatser (dock inte omvänd moms), men jag inväntar dina svar innan jag gräver vidare.

Värt att notera är ju att ni verkar ha lagt upp systemet lite bakvänt... Huvudreglerna säger ju (i princip) att ALLA företag inom EU ska faktureras med omvänd moms, så det borde inte ens finnas en tick-ruta för det. Tick-ruta borde istället finnas för artiklar/tjänster som utgör undantag (t.ex. persontransporter) som ska faktureras med svensk moms även till kunder inom EU.

Glöm vad jag skrev om att ha löst det genom en work-around... Det fungerade inte. Jag har alltså inte hittat någon lösning på att fakturera med svensk moms och omvänd moms på samma faktura, så jag skulle bli kanonglad om någon vet om det går.

 

Jag är också nyfiken på Vismas feedback om hur momsen hanteras i systemet då den verkar utgå från kunden snarare än tjänsten, vilket ju ställer till en hel del för oss som fakturerar med samtliga olika momssatser 😞  På samma ämne upptäckte jag just att rutan Fakturera med moms även när kundens land är utanför EU måste klickas när man fakturerar en privatperson i USA, vilket ju är fel. Om jag registrerar kunden som privatperson borde ju den rutan inte behöva klickas, då privatpersoner alltid ska faktureras med moms...

 

Sorry för alla frågor och kommentarer, men det känns som det finns mycket att önska innan systemet hanterar moms på rätt sätt... Ser fram emot återkoppling! 🙂

 

/ John

Hej John!

Tack för din feedback och din fråga.

Om jag förstår dig korrekt så vill du skapa en kundfaktura till en kund inom EU där en del ska vara 6% momsskyldig och den andra delen momsfri. Detta går att lösa enligt nedan:
1. Börja med att skapa två olika artiklar med två olika artikelkonteringar. En artikel med artikelkontering för 6% moms och en andra artikel med artikelkontering 0% moms.
När du väljer vilken artikelkontering det ska vara så kan du antingen välja på de som finns upplagda som standard eller skapa egna. Skapar du egna så är det viktigt att du har valt kontot i rutorna "momspliktig" och "momsfri EU".
I rutan för momsfri EU på artikelkonteringen kan du välja konton med momskod 39 och som påverkar ruta 39 på momsdeklarationen.

2. Gå till kunden du ska fakturera och bocka ur "omvänd skattskyldighet". Den ska inte vara ibockad när ruta 39 ska påverkas. Ta även bort momsregistreringsnumret så du får korrekt framräknad moms på den andra artikeln.

3. Skapa kundfakturan. Du kommer då se att artikeln där du valt 0% moms i artikelkonteringen kommer vara momsfri men att det på summan för artikeln med 6% moms kommer upp korrekt framräknad moms.

Din verifikation kommer då se ut som nedan (konton i min verifikation utgår från artikelkonteringar vi har som standard, dvs "tjänster 6% moms" och "tjänster 0% moms" men det viktigaste här är momskoderna tänker jag.):
Konto                 Momskod                   
3043                  05                   94,34 - Kredit
3048                  39                   100 - Kredit
2631                  12                   5,66 - Kredit 
1510                                         200 - Debet

Du kan alltså ha olika momssatser i samma kundfaktura sålänge du använder artiklar med olika artikelkonteringar som då avgör vilken moms som dras på beloppet.
Jag hoppas detta löser din fundering så du kommer vidare, har jag missförstått så får du gärna återkomma så kikar vi på det igen.
Ha en fin eftermiddag!
/My

 

Tack för svar My. Jag vill alltså ställa ut en faktura med omvänd moms och svensk moms. Går det?

Nu ser jag under artiklarna att fältet "Momsfri EU" är kopplat till momsruta 39. Då ska jag ta en titt på detta igen, men ni borde byta namn på det fältet till "Enligt huvudregeln EU" - att kalla det momsfritt är ju helt fel! Vissa tjänster/varor säljs ju momsfritt till EU, men då ska de inte in på ruta 39.
Jag återkopplar snart för jag tror fortfarande att klickrutan för omvänd skattskyldighet under kunden ställer till alltihop. Jag ser inte syftet med den rutan, då omvänd skattskyldighet inte styrs av vem kunden är, utan endast av vilken tjänst/vara som säljs. Förklara gärna eftersom vi regelbundet ställer ut fakturor med omvänd skattskyldighet (och svensk moms). Borde vi då klicka i eller ur?? Tack,

John

Så, nu TROR jag att det blir rätt... Dina konteringar bör fungera, men endast med ett par tillägg:

1) En ny artikel måste skapas, baserad på standardkontona för 0% moms, som döps till t.ex. "Service with reverse charge" för att få med texten "reverse charge" på fakturan (vilket ju är ett krav)

2) Jag klickar ur rutan "Omvänd skattskyldighet" under kunden och lägger kundens VAT-nummer i fältet för Kundnr för att få med kundens VAT-nummer på fakturan (vilket ju också är ett krav)

 

Jag tror att detta blir rätt, men hojtar till igen om jag stöter på problem. Jag tycker också ni ska se över hur systemet hanterar moms. Omvänd moms är ju huvudregeln inom EU, så man borde inte behöva krångla med work-arounds för att få det rätt 😕 Säg till om ni behöver input - jag kan självklart inte programmera er mjukvara, men kan absolut förklara logiken för era programmerare 🙂

/ John