Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Vad händer om jag inte låser min bokföring?

vad händer om jag inte låser min bokföring?

 

Innehållet är verifierat av Visma Spcs 240214

9 SVAR 9
Michael Holmgren
APPLICATION SPECIALIST

Hejsan! 

Om du inte låser din bokföring så följer du inte Bokföringsnämndens riktlinjer. I länken kan du läsa om när du ska låsa en bokföringsperiod och varför: Nya regler i Visma eEkonomi 2015

Följdfråga:
Sedan jag skaffade Visma Deklaration/Årsredovisning går hela bokslutsarbetet så föredömligt lätt. Men nu när jag fixade till år 2019 så ser jag att det står att år 2017 inte är låst. Det var mitt första år som företagare och jag måste ha missat det. Min fråga är därför om det går att göra det nu, utan att det "ställer till något"?

Tack för suveräna program!

 

Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej!
 

Kul höra att du är nöjd med våra program och att det är enkelt att göra ditt bokslut! 🙂 

 

Om det är i tillvalet Deklaration/Årsredovisning som 2017 inte är låst så gissar jag att du inte gjorde din deklaration och årsredovisning för 2017 i tillvalet utan skötte det utanför programmet. Jag rekommenderar i det läget att du inte låser 2017 i Deklaration/Årsredovisning - detta kräver nämligen att du gör deklaration och årsredovisning för 2017 i tillvalet. När detta görs så skapas en verifikation för årets resultat, skatt och periodiseringsfond - som sedan förs sedan över till eEkonomi. Detta kommer således att skapa nya siffror i ditt eEkonomi - vilket jag förmodar att du inte vill då detta redan bör vara gjort sedan länge.

 

/Moa

Det stämmer att jag inte hade tillvalet Deklaration det första året. Bokslutsarbetet gjordes av en redovisningsbyrå och antingen missade de att låsa bokföringen eller så trodde de väl att jag skulle göra det.

Men om jag förstått dig rätt så kan jag bara låta det vara, så att 2017 förblir olåst? Eller kan jag låsa det manuellt på något vis, så att inget ändras? 

@Moa Lundberg , se fråga ovan

Hej, 

Det går bra att låsa räkenskapsåret manuellt, då skapas ingen verifikation eller annat som kan stöka till år 2017. Gå till Inställningar - Räkenskapsår och IB - Klicka på ditt räkenskapsår för 2017 - Redigera - bocka i Lås bokföringsåret

/My 

Tack!

Men nu uppstod en ny fråga. När jag tittar under Verifikationer så står det "Bokföring låst t.o.m. december 2019".

När jag tittar på Inställningar/Räkenskapsår är det enbart 2017 som står som låst.  Om jag går in under Redigera för 2018-2019 så finns det en ruta som heter "Lås bokföringsåret" och den är inte ifylld. För 2018-2019 har jag använt mig av Visma Deklaration/årsredovisning som väl låser åren åt mig, men varför är då inte rutan om låst bokföring ikryssad?

 

Rakenskapsar.jpg

Det finns en låsning under Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsuppgifter också där bokföringsperioder låser sig automatiskt utefter vad man har för inställningar här, det är förmodligen detta du får meddelande om. Det är alltså bokföringsperioder som blir låsta utefter Bokföringsnämndens rekommendationer. Hela räkenskapsåret låser du under Inställningar - Räkenskapsår och IB enligt mitt svar ovan. 🙂 

/My 

Tack snälla du, då förstår jag!