Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

SBJ111
MEDLEM

Bokföra utbetalning med transaktionsavgift

Hej, 

Jag har en fråga hur man ska bokföra rätt. Jag har fått en utbetalning från NETS då jag sålt produkter. På kvittot från utbetalning finns det en transaktionsavgift som då dragits av innan utbetalningen kom till mitt konto. Skulle gärna vilja veta hur man bokför detta rätt då momsen på utbetalningen är beräknad på priset innan transaktionsavgiften drogs av.

Hoppas detta är förståeligt. Vill veta om detta ska bokföras separat eller hur man löser detta så beloppen och momsen blir rätt.

3 SVAR 3
Joachim E
MODERATOR

Hej

Beroende på om ni bokför försäljningen som en dagskassa på försäljningsdagen (inte dagen då pengarna sätts in) eller ej så visar jag med två olika exempel på hur det hanteras.

1. Om det först bokförs upp en dagskassa vilket är det sätt som det bör göras på så hanterar ni det på följande sätt. Visar med ett belopp under kassa och bankhändelser på 550 kr där Nets dragit av 50 kr i avgift. Tar med moms på avgiften i mitt exempel. Detta kan vara annorlunda hos er vilket kan vara bra att tänka på.  Så undersök om det är moms på avgiften först. 

 

2. Har det inte bokförts upp en dagskassa innan då gör man på ett snarlikt sätt men med lite andra konton. Använder samma summor i detta exemplet.
Markerar enbart skillnaderna från exemplet ovan i detta exempel.

 

Önskar dig en fortsatt fin dag
Joachim


 

Tack så jättemycket för hjälpen, då vet jag hur jag ska göra 🙂
Det är dock ingen moms på avgiften men antar att jag gör på samma sätt fast utan moms helt enkelt.

Hej

Helt korrekt du lägger hela avgiften på konto 6040 istället.

Ha det fint
Joachim