Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra vidarefakturering

Jag har en enskild firma och frilansar på heltid åt en och samma kund. För ett tag sedan så var jag i USA för min kunds räkning. Jag fick då göra lite utlägg för extra bagage, hotell och liknande. Dessa utlägg gjordes med mina privata, redan skattade, pengar. Min kund vill att jag bara ska baka ihop alla belopp på en faktura med 25% moms, samt att jag bifogar kopior på alla kvitton. Min fråga är nu, hur bokför jag dessa utlägg när fakturan blir betald? Är nybörjare på allt som har med bokföring att göra, men jag vill ju inte behöva skatta på dessa pengar eftersom det redan är betalt med skattade pengar. Tack på förhand/Martin

7 SVAR 7
Fd medlem
Inte tillämpbar

Med bibehållna original av alla utlägg bokför du dem som kostnad - resekostnader - i din bokföring och bokför fakturerat belopp som intäkt så blir nettoeffekten av dina utlägg ( intäkt minus kostnad )
= 0 Noll

Dessutom bokför du att du själv lagt ut pengarna för ditt företag ( konto 2893 i kredit) och lyfter tillbaka dina pengar genom ett uttag som du bokför

Debet 2893
Kredit 1930

Mikael
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Martin,

Då du har en enskild firma så rekommenderar jag att du gör som Mikael skriver men på den sista verifikationen över återbetalningen till dig själv för detta väljer du konto 2010 eller 2013 istället.

/Cecilia
HAK__1
UTFORSKARE

Tack för svar! 
Däremot så tycker jag att det saknas information i forumet hur själva fakturan ska se ut för detta scenario.
Om vi utgår från att det är en vidarefakturering och inte ett utlägg så ska man väl bokföra kostnaden som vanligt. Däremot så blir jag osäker kring hur artikeln/artikelkonteringen ska se ut för att bokföras rätt.

T ex. Jag har gjort en ny artikel/artikelkontering som jag kallar Vidarefakturering som är av typ "Varor" samt momspliktig konto 3590 - övriga fakturerade kostnader.
På inköpen tar man bort momsen och skriver sedan till ens egna moms (25%).

Skulle detta bli korrekt? Det om gör mig osäker är att det sedan står minus antalet gånger man använt detta då det ligger under varor (t ex. - 1st).

Någon moderator som kan flika in här? Känns som en relevant fråga
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej HAQ,

Du ska både bokföra kostnaden ni har haft samt även intäkten från vidarefaktureringen och då ska dessa båda vara med samma momssats.
Jag tycker att det låter jättebra så som du har skapat din artikelkonteringen idag mot bokföringskonto 3590, precis likadant har jag gjort i mitt program.

När det kommer till vidarefakturering så bör du som standard bifoga en fil/bild på ursprungsfakturan och detta kan du göra i eEkonomi  när du skapar din kundfaktura.
Då har du längst ned på vänstra sidan i din vy möjlighet att bifoga den genom att klicka på bifoga pdf.

Du behöver inte fundera på att du får ett minussaldo på lagersaldot på denna artikel, vill du inte att det ska stå minus 1 kan du även ändra ditt lagersaldo genom att gå in under försäljning - artiklar - redigera på din artikel och ändra antalet längst upp till höger och spara.

Hoppas att detta besvarade dina frågor. Om inte så återkom.

Ha en fin dag!
/Cecilia
HAK__1
UTFORSKARE

Hej alla!

 

Jag ska vidarefakturera traktamente för ett projekt, men eftersom jag aldrig gjort detta tidigare så skulle jag behöva er hjälp.

 

Jag har läst Utbetalningstypen Skattefria traktamenten och förstår hur man gör en utbetalningspost. Men hur ska jag vidarefakturera samma kostnad? Ska jag göra en ny artikel/artikelkontering och om ja, vilken? Ska moms läggas på fakturan? Eller kan den ligga under tjänst 25% moms.

Då min fråga slogs samman med den här tråden så antar jag att traktamente ska faktureras som en ny artikel och på samma sätt som för enskild firma.

 

TYP: Varor

Moms: 25%

Momspliktig: 3590 - Övriga fakturerade kostnader.