Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokfört artiklar som varor men de är tjänster

Har hela tiden (tydligen!?) haft "Varor 25%" som val för mina artiklar trots att de är "Tjänster 25%". Detta upptäckte jag först idag, när jag skulle lämna in en Periodisk sammanställning. En av fakturorna avser försäljning i annat EU-land nämligen. Vips när jag skapade denna fil i Visma eEkonomi så ser jag direkt att det står en redovisad summa (samma som på fakturan för kunden) men under "Värde av varuleveranser". Den ska så klart stå under "Värde av tjänster"... Det var då jag misstänkte att något stod fel till.

Jodå. Efter en titt i mina artiklar ser jag att ALLA är inställda som varor istället för tjänster, suck.
Nu är ju denna faktura redan betald, bokförd och periodiseringen är genomförd (dock ändrade jag till "Värde av tjänster" när jag fyllde i värdet hos skatteverket. Men nu sitter jag ju här med fel summa i visma... för alla fakturor jag gjort!? Hur illa är detta? Hur kan jag korrigera det och skulle det då räcka med att korrigera just denna fakturan på något vis?

Känner mig rätt uppgiven i träsket av bokföring just nu 😕

Tack på förhand

7 SVAR 7

Om problemet bara gäller i EU faktura kan du flytta resten av din fakturering - dina intäkter - via en manuell bokföringsverifikation konterad
Debet konto för varor
Kredit konto för tjänster
Så har den delen landat på rätt konto ich sedan rätta så det blir rätt framgent.

Mikael

Ändra i artiklarna så att det blir rätt framöver. EU-momsen är det viktigaste att det rapporteras korrekt och det har du löst manuellt. Så i detta läge finns inget brottsligt. Och det finns inget krav på uppdelning mellan tjänster och varor i bokföringen även om det ser bättre ut då. Gör en manuell kontering som Lars skriver om du vill.

Mvh

Lovisa


Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tusen tack för hjälpen. Men ska jag inte bara kontera om den inbetalade summan för EU fakturan (på något vis) sen överleva med att de andra är fel.

Alt,
Kan jag på ett enkelt sätt kontera alla intäkter för varor -> tjänster? Är det några speciella koder för detta som jag ska använda? Frågar bara för så fort man börjar, brukar det dyka upp 2-3 andra konton som känns snarlika i programmet 🙂

Hejsan! 

Det är toppen att du ändrat du så framtida försäljning blir uppbokad på korrekt konto framåt. Precis som du är inne på så påverkar denna ändringen inte redan utställda och bokförda fakturor bakåt i tiden men i detta fallet är inte det någon större fara. 

Eftersom kontona 3041 och 3051 har samma momskod, är i samma kontoklass och påverkar samma ruta i momsredovisningen behöver du inte göra en rättning av verifikationerna, det kommer bli korrekt redovisat ändå. En anledning till att korrigera verifikationerna är i så fall för din statistiks skull så du kan följa upp på kontonivå vad du sålt i varor respektive tjänster under året, men det är som sagt inte ett måste för att det ska bli rätt hos skatteverket. 

Ha en fin fortsatt dag! 🙂 
/My 

Du kan överleva med dessa fel. EU-fakturan måste hamna i rätt ruta i skattedeklarationen också. Försäljning tjänster EU. Om du inte gjort skattedeklarationen än så kan det vara bra att du bokar om EU-försäljningen till rätt konto och kollar att den är kopplad till rätt ruta.

Om skattedeklarationen redan är gjord så kan de vara bra att rätta den och se till att den ligger i rätt ruta. Det kan du fixa manuellt på skatteverket.

Mvh

Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Pierre,

Då du redan har fått bra svar från både Mikael och Lovisa så tänkte jag endast besvara din fråga om att massuppdatera ditt artikelregister så att alla dina artiklar blir korrekt  inställda som tjänster 25% istället för varor 25% moms.

Detta gör du genom att i ditt program gå till Inställningar - Import och Export - Import och export av artikelregister - väljer Ny export.
Nu skapas det en .csv fil som heter articles_export.csv och som lägger sig i dina hämtade filer.
Öppnar du denna i Excel så kan du nu massuppdatera artikelkonteringarna genom att ändra från kod 110 till kod 70 i fältet ArticleAccountCoding. Spara ändringen och gå tillbaka in i ditt Visma eEkonomi.
Gå nu igen ner till Import och Export och på raden för Import och Export av artikelregister väljer du istället Ny Import och pekar ut din fil genom att klicka på knappen Välj fil.
Gå igenom guiden och nu ska dina redan existerande artiklar endast ändras gällande deras artiklekontering från Varor 25% till Tjänster 25%.

Du kan läsa mer om det i den skrivna hjälpen »Importera och exportera artikelregister och under avsnittet Lägg till och uppdatera artikelregister.

Återkom om du får problem.

Ha en trevlig helg!
/Cecilia

Hej,

 

Jag har ett liknande problem. Upptäckte i början av året att jag hade råkat skapa tre artiklar som "varor" istället för "tjänster". Detta är nu korrigerat men jag hann skicka iväg fakturan och även få betalt för den innan jag hann ändra det i artikelregistret.

 

Nu när jag ska göra min momsredovisning för jan-mar ser jag att försäljningen fortfarande visar dessa tre som varor istället för tjänster. Gör det någonting eller behöver jag ändra så att det blir korrekt innan jag skickar in min momsredovisning? De har som sagt nu korrigerats i artikelregistret ifall jag skulle komma att fakturera för dessa tjänster igen i framtiden, men det påverkar visst inte tidigare utställda/betalda fakturor.

 

Screenshot 2020-05-04 at 13.40.32.png