Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

TobeBj
UTFORSKARE

Fakturor Kontantmetoden

Hej!

Jo frågan gäller hur man ska bokföra en faktura på rätt sätt, jag använder mig utav kontantmetoden.

 

Kundfaktura

Jag sickar inte ut några kundfakturor själv utan det är min uppdragsgivare som skapar självfakturor. Utbetalningen sker i andra månaden efter utfört arbete. Alltså självfakturan jag får i tex januari får jag inbetalt på mitt konto i mars månad. Då jag inte har kundfaktura funktionen i Visma Eekonomi så har jag  hitintills bokfört dessa självfakturor manuellt som kvitto i månaden då inbetalningen sker. Jag gjorde även så i slutet på förra året, självfakturan jag fick i december bokförde jag när inbetalning gjordes i februari. Har nu läst att man inte ska göra så i slutet på året, stämmer det?

Kommentarer på detta, gör jag rätt eller fel? Hur bör jag göra?

 

Leverantörsfakturor

Tidigare så har jag bokfört leverantörsfakturor manuellt som kvitto på betalningsdagen. Numera så skapar jag först en leverantörsfaktura och sedan matchar jag den med betalningen allt sker på samma datum dvs betalningsdagen då jag bokför med kontantmetoden. Att skapa denna leverantörsfaktura och sedan markera den betald ser jag som krångligt extraarbete. Är detta något jag verkligen måste göra, eller kan jag bara återgå till att bokföra leverantörsfakturorna manuellt?

 

Tacksam för svar.

Med vänliga hälsningar Tobe

8 SVAR 8
Joachim E
MODERATOR

Hej

Kundfaktura

Löpande under året så hanterar du självfakturona som du tidigare gjort dvs bokför inbetalningen på inbetalningsdagen och använder självfakturan som underlag till den konteringen.

Vid årsskiftet är det dock annorlunda då måste fakturan/fakturorna bokföras upp som kundfordringar då intäkten och eventuell moms hör till året som avslutas. Visar med ett väldigt enkelt exempel.

1. Fakturan boförs i bokslutet på följande sätt

1510 Kundfordringar debet 500
3041 Förs tjänst Kredit 400
2611 utg moms Kredit 100

2. När du sedan får in summan på företagskontot året efter så bokför du enbart bort den kundforingen som bokats upp i bokslutet.

1930 Företagskonto Debet 500
1510 Kundfordringar Kredit 500

Leverantörsfaktura

Som du säger så blir resultatet detsamma oavsett vilket sätt du använder. Jag skulle dock rekommendera att du fortsätter registera lverantörsfakturorna i systemet först. Du får då en bättre kontroll dels på vilka leverantörer du har samt vad som ligger för betalning utan att behöva titta på banken. OM du använder aktiv bankkoppling så kan du även får hjälp med matchningen som då helt eller delvis kan sköta detta åt dig.


Önskar dig en fortsatt fin dag
Joachim
 

Hej Joachim! 

Tack för ditt snabba och utförliga svar. Jag har då några följdfrågor som jag undrar över.

 

1. Att bokföra kundfakturor på detta vis i slutet på året antar jag då att momsen ska betalas in under den period jag bokför självfakturan och inte året efter då pengarna kommer in?

2. Påverkar detta även årets och nästa års resultat då jag inte får några intäkter i januari och februari eftersom självfakturorna blir bokförda detta år?

3. Måste jag korrigera föregående års 2 självfakturor som blev bokförda i 2023 istället för 2022? Och i sådana fall, hur gör man med föregående års årsbokslut och moms som i sådana fall också blev fel.

 

Skrivet från min mobil.

Mvh Tobe

Hej

1. Helt korrekt momsen kommer redovisas i det året som avslutas. Det är orsaken till att det måste hantera spå detta sätt för att intäkten och just momsen skall redovisas i rätt år. Dvs det året som man tjänat in summan och inte i det året man får den inbetald.

2. Det påverkar enbart resultatet i slutet av det året som avslutas. När inbetalningen kommer påverkas inte resultatet alls.

3. Den frågan vågare inte jag besvara dessvärre. Skulle råda dig att höra med skatteverket gällandet detta. 

/Joachim

Hej! Tack för svaret Joachim.

 

Jag har då fått några nya funderingar gällande detta, så här kommer lite följdfrågor.

 

1. Gäller preliminärskatten som man betalar in i januari 2024. Den tillhör ju år 2023, hur gör man här?

 

2. Gäller arbetsgivaravgift och löneskatt. 

Då jag alltid har varit anställd med innestående lön så kändes det naturligt för mig att göra på samma sätt när jag startade mitt företag. 

Min första lön från företaget tog jag ut i Januari 2023, i visma lön skrev jag att det är lön för december 2022.  Första arbetsgivaravgiften och löneskatten betalade jag in i februari 2023. Här antar jag att det inte kan bli fel då man bokför skattekontot mot arbetsgivardeklarationen. Men är det något som jag inte tänkt på som kan ha blivit fel här ändå då det är i slutet på året?

 

Skrivet från min mobil.

Mvh Tobe

Hej

1. Du kommer i bokslutet ha en skuld för skatt på konto 2510. Denna skuld följer med som en ingående balans in i 2024 där du bokför inbetalningen av skatten mot just 2510 för att reglera din skuld. Det sker med andra ord i två olika år.

2. Det fungerar på samma sätt som med F-skatt för alla skatter så i löneutbetalningen för dec 2022 så  har det bokförts upp skulder för personalskatt på konot 2710, arbetsgivaravgift på konto 2730/2731. Även här så följer dessa skulder med dig över till det nya året 2023 som en ingående balans. 
När man sedan bokför skattekontot och skatteverket dragit summorna för personalskatt och arbetsgivaravgift så bokför man dessa mot 2710 och 2730/2731.

Så allt bör vara rätt i de avslutade åren sedan gäller det att få det rätt i året efter genom att bokföra skattekontot.
Bifogar en länk till våra användartips.

https://forum.vismaspcs.se/t5/Tips-om-bokforing/Bokfora-handelser-pa-skattekontot-i-ett-aktiebolag/t...

ha en riktigt skön fredag och en trevlig helg.
Joachim

 

Hej igen och tack för ditt svar Joachim.

 

Tyvärr så måste jag krångla till föregående fråga nr 2 gällande lönen lite ytterligare. Som du då förklarade så följer min första lön för december 2022 som utbetalades januari 2023 i normala fall som en ingående balans 2023 och är en kostnad för 2022. Så nu till mitt problem där jag gissar att det har blivit fel.

Mitt bokslut/årsredovisning för 2022 gjorde jag redan klar 7e januari 2023 alltså långt innan jag gjorde min första löneutbetalning/deklaration, den gjorde jag ju i slutet på januari 2023. Detta kan ju då tyvärr inte ha lagts som en kostnad för 2022 i årsredovisningen då den redan va färdig och inlämnad. 

 

Nu är då min tanke så klart att jag vill ändra mina löneinställningar så att jag i fortsättningen betalar lön för innevarande månad, kan jag även gå in och ändra detta retroaktivt för just januari månad för att slippa problem? Jag vill alltså ändra i bokföringen att den lönen jag betalade ut i januari ska vara lön för 20230101-20230131 istället, är detta möjligt om jag går in i Januaris lönekörning och tar bort klarmarkeringen? Till på köpet är ju januaris lön skapad och överförd från det tidigare eekonomi lönebesked.

 

Mvh Tobe

Hej

Inleder med ett tips först. Det är bra att vara ute i god tid med bokslut/årsredovisningen men skulle rekommendera att du avvaktar med att göra bokslut i kommande år. Du kan börja med det i slutet av februari istället skulle jag säga. Detta för att det alltid finns möjligheter att det kommer händelser som påverkar det året som skall avslutas senare som lönen i detta fallet. Det är en av anledningarna att man nästan har ett halvår på sig att göra klart ett bokslut.

Gällande lönen så kan du bara bokföra den på utbetalningsdatumet istället i detta fallet för att slippa justera bokslutet. Vilket man inte bör göra.
Löneperioderna behöver du inte ändra rent generellt utan gör en notering om vad som skett på den första löneutbetalningen.
/Joachim

Tack Joachim E för dina svar och din hjälp, mycket uppskattat.

Jag kommer enligt din inrådan att i framtiden avvakta ett tag innan jag gör boksluten.

 

Tack Mvh Tobe