Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Per Nyquist
ANSTÄLLD

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

I det läget kan du helt riktigt använda 7699 som motkonto vid gåvotillfället. Så om vi ska sammanfatta:

1. Vid gåva
2421 Kredit
7699 Debet

2. Vid utnyttjande
2421 Debet
3051 Kredit (förs exkl moms)
2611 Kredit (moms)
Fd medlem
Inte tillämpbar

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Företaget har köpt in 4 st presentkort som vinst i en säljtävling, hur ska de red....

företaget har köpt in 4 st presentkort som pris i en säljtävling. Nu sitter jag här med kvittot och hur ska jag redovisa det?
Anette8
NY MEDLEM

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Hur bokförs presentkort som delats ut på möte?.

Hej

Jag undrar hur man bokför presentkort som delats ut på ett årsmöte? Kostnaden ska gå på 7690.
Presentkortet gäller i vår egen butik och har alltså inte köpts in.  Behöver man ta hänsyn till att varorna som kan köpas för presentkortet är bokförda på konto 4000 och 2641 vid inköpet? 
Hade det gällt varor som delats ut hade man väl gjort en omföring från 4000 till 7690?
Hur hanterar man momsen vid sådana här tillfällen?

Hur ser konteringen ut i samband med att presentkortet delas ut resp när det utnyttjas?
Hur ser konteringen ut om presentkortet förfallit och inte blivit utnyttjat?

Vi bokför enl faktureringsmetoden.

Tacksam för hjälp
// Anette H
Theodor Ahlström
MODERATOR

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Hej Anette, jag tror att du hittar en del svar på dina frågor ovan men försöker även svara på dem nedan: 


1. Gällande bokföringen av utdelningen av presentkortet: 2420/2421 kredit 5960 debet
2. Om presentkortet gäller för hela butiken redovisar du försäljning när presentkortet löses in. Om presentkortet gäller en specifik vara ska omsättningen redovisas direkt vid försäljningen av presentkortet.
3. Om ett företag köper ett presentkort som sedan lämnas som gåva till en anställd får företaget inte dra någon moms. Dessutom belastas den anställde med förmånsskatt på presentkortets värde. 
4. Konteringen vid utdelning: 2420/2421 kredit 5960 debet. Vid inlösning: 2420/2421 debet 3051 kredit (försäljning exklusive moms) 2611 kredit (moms).
5. Presentkort som inte blir inlösta kan bokföras 2421 debet 3690 kredit


Du kan läsa mer i tråden Moms presentkort - eEkonomi. Om det istället skulle ha avsett försäljning av presentkort kan du kika på länken Presentkortsförsäljning.


Hoppas svaren var till hjälp, återkoppla gärna om det är något mer du undrar över.
Ha det fint!
/Theodor
Anette8
NY MEDLEM

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Hej igen

Fick inte svar på hur man tar hänsyn till konteringen vid inköpet.

När vi köper in varor till butiken bokförs de på 2440 kredit, 2641 debet och 4000 debet. Eftersom jag nu ska använda ett annat kostnadskonto borde väl 4000 bokas bort men det kan jag inte se att man nämnt något om någonstans.

Du nämner att företaget inte får dra moms vid inköp av presentkort som ska ges som gåva. Betyder det att även 2641 borde bokas om för oss om vi väljer att ta det som gåva?  Vi har ju inte köpt in något presentkort utan skapat ett eget där man får plocka ut varor för 75 kr. (enl tidigare kontakt med Skatteverket behövde man inte ta upp för förmånsbeskattning om summan var under 100 kr/år men det kanske har ändrats?).

Kan man i vårt fall använda sig av konto 5960 oavsett vilka varor (till ett värde av 75 kr) som handlas för presentkortet?

Eftersom det tog väldigt lång tid att få svar på min fråga har jag bokfört utdelningen av presentkorten på 2421 kredit 7690 debet. Alltså står 2641 debet och 4000 debet kvar. Hur åtgärdar jag det? Om jag ska ta bort 4000 och ev 2641 har jag ju inget att motboka mot eftersom jag redan bokat upp på 7690.

Tacksam för svar snarast
// Anette
Theodor Ahlström
MODERATOR

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Hej igen Anette,


I ditt fall så köper du in varor till butiken som du skriver ovan: 2440 K - 2641 D och 4000 D. Detta blir en kostnad för företaget.


Konteringen vid gåva/utdelning skulle kunna se ut: 2421 Kredit 5960 Debet. Jag tänker inte att 4000 ska bokas bort eftersom att inköpet av varor till butiken inte är något som försvinner bara för att du delar ut ett presentkort. Jag tänker att detta också blir en kostnad för företaget. 


Vid nyttjande så bokför du sedan det: 2421 D - 3051 K och 2611 K. Detta blir en intäkt för företaget. Detta blir som ombokningen för inköpet/kostnaden. I vanliga fall så hade du haft en kostnad för inköpet av varor samt en intäkt i form av försäljningen, vilket i stort sett hade tagit ut varandra (beroende på inköps-/försäljningspris). I detta fallet när du delar ut ett presentkort blir det en till kostnad för företaget.


I vanliga fall kan man säga att inköpet och försäljningen tar ut varandra (+ en vinst för att man kanske tar lite mer betalt när man säljer det). I detta fallet så tar inköpet och försäljningen ut varandra men att utdelningen av presentkortet utgör en till kostnad för företaget. Därför tänker jag att man inte bokar bort 4000 och 2641.


Ovan används konto 7699 som förslag vid utdelning av presentkort men 5960 - Varuprover, reklamgåvor, presentreklam och tävlingar ska fungera bra i detta fallet också. 


Om det är mottagaren som ska förmånsbeskattas så är det inget som ni behöver bokföra, som Per skriver ovan. Även om du kollat med Skatteverket så är då förmånsbeskattningen inget som du behöver tänka på eftersom det handlade om ett belopp under 100 kr.


Återkoppla gärna om du tänker annorlunda eller om det är något annat du funderar över.
/Theodor
Anette8
NY MEDLEM

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Hej igen

Tack för bra svar.

/Anette


Storeowner
NY MEDLEM

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Hej, har en liten fundering då jag håller på att försöka förstå mig på detta. Har haft en tävling med presentkort.
Fråga 1. Det här kontot 2421 vad för benämning bör man använda på det?
Jag har inte detta i mitt visma program och behöver lägga upp det.
Fråga 2. Vilken SRU kod skall man använda när man lägger in kontot 2421. Tack på förhand! 
Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Re: Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Hej Storeowner,

Benämningen på detta konto är vanligtvis Ej inlösta presentkort, så rekommendationen är att du lägger in detta på kontot. På hemsidan bas.se» kan du läsa om vilka sru-koder som gäller beroende på ditt företags deklarationsform.

/Joanna