Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hur bokför jag presentkort som jag tävlat ut?

Jag har tävlat ut ett presentkort i form av ett fotograferingspaket (fotograferingstid + papperskopior). Behöver jag bokföra detta? I så fall, hur?
18 SVAR 18
Per Nyquist
ANSTÄLLD

Hej!

Gäller det en enskild firma eller aktiebolag? bokför du enligt bokslutsmetoden (kontantmetoden) eller faktureringsmetoden?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Enskild firma och bokslutsmetoden!
Per Nyquist
ANSTÄLLD

Eftersom ingen betalning gjorts så behöver det inte bokföras. Men om presentkortet är outnyttjat vid årsskiftet ska det specificeras i bokslutet som en skuld på konto 2421 i kredit. Som motkonto kan då konto 5960 användas i kredit. detta konto kan också användas som motkonto om vinnaren utnyttjar presentkortet före årsskiftet.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för svar! Jag har förlängt bokslut och presentkortet kommer gå ur giltighetsdatum innan nästa årsskifte, så det ska klara sig.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Gäller det även fakturametoden? Jag driver enskild firma med faktureringsmetoden och kommer också vissa gånger ge ut presentkort till mina kunder.
I samma fråga undrar jag hur jag ska göra med en faktura där kunden väljer att använda sitt presentkort.
Som det ser ut nu i mitt eEkonomi kan jag lägga in Presentkort som en artikel men jag kan inte dra av den summan på totalbeloppet som kunden ska betala. Hur gör jag?!
När jag skulle skriva en faktura nu senast, där kunden ska få avdrag med 200kr för ett presentkort jag gett denne, så fick jag räkna ut vad 200kr är i procent av en artikel denne köpt och sedan sätta en procentrabatt på den produkten för att det skulle bli 200kr rabatt på hela summan. Detta blir lite förvirrande och jag tycker fakturan ser "kladdig" ut eftersom jag måste skriva dit som en text att 200kr är borttaget från just den produkten.
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2021-08-26 19:55 )
Hej!

Egentligen gäller samma sak så länge som presentkortet inte gäller en specifik vara. - I så fall ska nämligen omsättningen redovisas direkt vid försäljningen av presentkortet.

De presentkort som gäller för alla varor/tjänster kallas flerfunktionsvoucher och innebär att du redovisar försäljningen när presentkortet löses in.
Detta bokförs som en skuld på konto 2420.
När detta sen löses in debiteras konto 2420 och försäljnings- och momskonto krediteras.

För att ordna detta i Visma eEkonomi kan du precis som du säger lägga upp en ny artikel som du fakturerar utan moms. Dufår sen via Bokföring - Verifikationer justera så att fakturan bokförs mot konto 2420 istället för försäljningskontot.

Om du sen när du ska dra av detta lägger in samma artikel med minus 200 i antal och apris 1:- så dras 200 kronor från fakturabeloppet.
Även denna konteringen måste du sen gå in och justera i bokföringen. Detta debiterar nämligen ett försäljningskonto istället för konto 2420.

Återkom om du vill att jag förtydligar något.

Gå gärna in i tråden Presentkortsförsäljning - eEkonomi/Webshop och lämna en kommentar!


Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Anette8
NY MEDLEM

Hej

Har en liknande fråga.

Har en ekonomisk förening och bokför enl fakturametoden.

Har gett presentkort på 75 kr som gåva till alla som kom på ett styrelsemöte. Enl Skatteverket räknas dessa personer som anställda direkt eller indirekt så det räknas som skattepliktig förmån. Hur bokför man detta vid lämningstillfället resp när det utnyttjas? Presentkortet gäller i vår egen butik.
Per Nyquist
ANSTÄLLD

För själva presentkortet kan du använda samma konton som anges ovan i tråden.

Förmånsbeskattningen kan vara lite klurigare att lösa om ni inte betalar ut annan ersättning till mottagaren. Men det är mottagaren som ska förmånsbeskattas så det är inget som direkt behöver bokföras i föreningen. Däremot kan förmånen leda till personalskatt och arbetsgivaravgifter och då ska dessa bokföras.
Anette8
NY MEDLEM

Hej igen

Det konto som nämns ovan är 2420 Förskott från kunder, men jag har ju inte fått något förskott (gåvomottagarna har inte betalat något). Men jag kanske kan använda 2421 ej inlösta presentkort. Men den stora frågan är vilket motkonto jag ska använda? Kan ju inte använda 1930 eller 1910 eftersom det inte betalats in några pengar.

Hade vi köpt presentkorten och fått det på faktura skulle det bli 2440 lev.skulder (kredit) och 7699 övriga personalkostnader (debet) enligt nåt exempel jag sett som gäller skattepliktigt presentkort till anställd. Blir det i vårt fall då 2420/2421 och motkonto 7699 vid gåvotillfället? Vi betalar inte ut några andra ersättningar till dessa personer. Gränsen för krav på att skicka ut kontrolluppgifter är 100 kr/år och för arbetsgivaravgift 1000 kr/år enligt skatteverket så detta behöver jag inte tänka på nu.
När presentkortet sen utnyttjas blir det då 2420/2421(debet, 2611 moms (kredit) och 3051 försäljning (kredit)?