Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Inköp mjukvara från annat EU land, faktura med moms

Hej,

 

Har köpt en mjukvara från Nederländerna och betalat med företagskortet.

 

Hur bokför jag momsen? Kan jag göra precis som för ett vanligt inköp i Sverige, t.ex.:

 

K1930  768,08

D5420  608,57

D2641  159,51

 

?

 

 

2022-09-27_12-02-51.png

 

 

5 SVAR 5
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. Med tanke på att de har tagit ut 25% moms så låter det som att du inte har angett ditt VAT nummer till företaget och det har blivit hanterat som en försäljning inom EU till ej beskattningsbar person. Detta i sin tur betyder att säljaren skall ta ut köparens lands moms, i detta fallet 25%. Felaktig debiterad moms är inte avdragsgill enligt vad du kan läsa här, men man skall fortfarande redovisa detta som ett inköp inom EU. Själva länken handlar om inköp av varor inom EU, men det finns inget som tyder på att det inte gäller för inköp tjänster i vägledningen för den. Så du bör redovisa totala beloppet som en kostnad dvs 768,08 kr och även redovisa en fiktiv moms på detta. Hur man bokför inköp inom EU kan du läsa om här. Du kan självklart alltid dubbelkolla detta med Skatteverket om hur du bör hantera detta. 

 

Du bör också kunna kontakta säljaren om att kreditera denna fakturan och skicka en ny korrekt faktura som inte innehåller moms utan hänvisning till så kallad "reverse charge" dvs omvänd skattskyldighet för att slippa kostnaden för den felaktiga debiterade momsen.

 

Ha det fint!

Josefine

Hej och tack för svar!

 

Hur redovisar man fiktiv moms?

 

 

 

Hej igen!

 

Ingen fara alls. I länken jag skickade om hur man bokför inköp av tjänst och varor inom EU så kan du se vilka momskoder som skall användas för att momsen och inköpet skall hamna rätt i momsrapporten samt bli bokfört rätt. Fiktiv moms är något som man redovisar som både utgående och ingående moms i speciella rutor för att Skatteverket bland annat skall få fram hur stor del av inköp inom EU sker mellan två företag. Det kallas fiktiv då det inte är något som man varken betalar in eller får tillbaka utan enbart redovisas i momsrapporten samt bokförs. Jag skickar om den här med så att du enkelt hittar det. 

 

Ha en fin helg!

Josefine

Julia_wikstrom_1-1664717471515.png

 

Är det OK att bokföra såhär när jag inte ska få tillbaka någon moms?

 

Hej igen!

 

Ja det ser korrekt ut att hantera det så, samt momskoderna är korrekta. 

Ha det fint. 

 

Josefine