Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Agronom Andersson
UTFORSKARE

Kan en av makarna driva rörelsen själv och ta upp hela gemensamma inköpsvärdet på hyresfastighet?

Finns det något hinder för att EN av makarna driver en rörelse själv, med inventarier som makarna köpt gemensamt? I detta fall en hyresfastighet, i en nystartad firma. Den ena av makarna driver hela rörelsen själv. Den andra av makarna har inkomst av anställning från annat håll.
Kan man lägga in hela anläggningsvärdet i rörelsen, även om den som driver rörelsen egentligen bara är ägare till 50 %?
3 SVAR 3
Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej Helen, 


Jag har sökt runt lite och även kollat med några kollegor men tyvärr hittar jag inte något specifikt i denna frågan. Är det kanske så att någon annan användare här på forumet vet svaret på frågan? Annars skulle jag nog hänvisa dig till Skatteverket och även be att du gärna får återkoppla med deras svar i frågan så att det kan hjälpa andra. 


Mvh. Theodor 

Spontant så skulle jag säga att dom driver ett "enkelt bolag". D.v.s en gemensam enskild firma, som dom flesta småjordbruk också är. Det innebär att man ha en gemensam balansräkning och resultat men att resultatet fördelas efter arbetsinsats. Vilket då även innebär att man mycket väl kan låta någon av makarna få hela inkomsten. Men man bör vara beredd på att Skatteverket kan tycka annat men om den ena maken har en heltidsanställning så bör det inte vara något bekymmer heller. Rekommenderar att du går till en redovisningsbyrå med erfarenhet av sådan här. Skatteverket svarar som du frågar och dom är inga konsulter som ger råd om hur du kan göra. 
Lycka till.
Agronom Andersson
UTFORSKARE

Tack! 
Så svarade även skatteverket. Äger man en näringsfastighet så blir man automatiskt näringsidkare och ska deklarera NE. I detta fall båda makarna. Men som sagt med gemensam bokföring, resultat och balans, varav en av makarna är redovisningsansvarig. Skatteverket säger att resultatfördelningen mellan makarna ska vara Rimlig, med avseende på arbetsinsats samt satsat kapital.