Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Korrigering av konto 2650

Hej

Jag har bytt från programmet Visma Enskild Firma till Visma eEkonomi och då har det uppdagats lite konstigheter. I gamla programmet jobbar man inte med kontering utan det sköts i bakgrunden utan att man kan se det. När jag nu bytt till Visma eEkonomi och börjat med kontering ser jag att ingående balans för 2650 inte var 0kr. Det bör den väl vara när man bokfört en momsredovisning och betalat momsen enligt Vismas guider https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-eaccounting/se/content/online-help/c-accounting-vat-che...?

Mitt fel ligger alltså någon gång långt bak i tiden som jag inte kunnat påverka eftersom konteringen skett i det dolda i mitt gamla program och inget jag valt.

Frågan är hur jag rättar till detta så det blir rätt framöver?
Kan jag på något sätt göra en manuell verifikation för att korrigera detta och balansera konto 2650 till 0kr?

I dagsläget är kontosaldot för konto 2650 = +1107 kr. (Denna summa är det som felar)
Vilket konto ska jag boka mot om jag vill få bort denna summa från konto 2650?
Kan man göra någon typ av korrigering eller rättelse på detta sätt?

Jag har en enskild firma, bokför med kontantmetoden och redovisar moms kvartalsvis.

5 SVAR 5
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Albin,

Precis som du skriver så fungerar de här båda system väldigt olika.
I Visma Enskild firma delas momsen upp på två olika bokföringskonton beroende på om det är en skuld eller en fordran.Där använder vi konto 1650 för momsfordran och konto 2650 för momsskuld.
Detta ser man om man kollar på tex utskriften Balansrapport i Visma Enskild firma under Rapporter/Utskrifter - Kassabok - Tillgångar och skulder (balansrapport) - väljer ditt år och bokar i rutan Skriv även ut kontonummer.
I Visma eEkonomi arbetar man endast med konto 2650, redovisningskonto för moms och sen får du beloppet i debet eller kredit beroende på om det är en skuld eller en fordran du har.

Då du skriver att beloppet du har på 2650 är ett gammalt belopp som har hängt med under flera år så kan du självklart boka bort det via en manuell verifikation, vilket du gör i eEkonomi under Bokföring - Verifikationer - Ny verifikation.
Däremot tänker jag att du även bör ha en differens på ytterligare ett konto, troligtvis ett tillgångskonto som 1930, 1920 eller liknande.

Gå igenom dina siffror en gång till och se om du hittar ett fel på nåt mer konto som du då motkonterar din bortbokning med.
Hittar du ingen annan differens så bör du kunna motkontera detta mot 2013/2018 istället.

Återkom om du har fler frågor.

Ha en fin dag!
/Cecilia
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

 

Jag har aktiebolag och lika som i ovanstående exempel så stämde inte saldot på 2650. i mitt fall 16 kr som jag inte förstår vad det kommer ifrån. När jag ska köra deklarations och årsredovisningsmodulen så måste jag välja, var jag ska lägga konto 2013 i årsredovisningen? Tack på förhand

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Daniel,

 

Konto 2013 används inte generellt sätt i ett AB men om du har gått igenom din bokföring och inte ser hur du ska kontera om beloppet så tänker jag att du kan koppla kontot till Eget kapital. Särskilt då det handlar om 16 kronor så borde det fungera alldeles utmärkt. 

 

I länken Ej placerade konton kan du läsa mer om hur du gör rent praktiskt. 

/Tinna

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Tinna. Tack för hjälpen.

 

Jag lade 2013 som balanserat resultat?. Men då diffar förvaltningsberättelsen(Förändring av eget kapital och resultatdisposition) med 16 kr istället. Hur ska jag göra då? Tack på förhand 

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Daniel,

 

Det är som sagt lite fel att konto 2013 används i ett aktiebolag så jag får nog be dig kolla med din redovisningskonsult vilket konto han/hon råder dig att använda istället. Men börja med att du själv går igenom din bokföring och felsöker enligt min kollega Cecilias förslag längre ner i tråden. 

 

Tinna