2023-09-13
16:43
1Gilla
Detta användartips riktar sig till dig som ska attestera tider i Visma Tid Smart/Pro
För dig som ska attestera dina medarbetares tider
Administratören i ditt konto väljer vem som ska vara attestansvarig för respektive användare via Inställningar - Licenser & Användare och fältet Attestansvarig:
På startsidan i programmet kan du enkelt se när du har tider och/eller utlägg att attestera:
Du får dessutom en indikation på att det finns registreringar att attestera genom en **bleep** som visas i sidopanelen:
För att attestera tider och utlägg går du in under Tid & Kvitton - Attestera:
Du får snabbt en överblick över de tider som registrerats under perioden du väljer. Färgerna indikerar om det är någon vecka som kan behöva lite extra uppmärksamhet, exempelvis om personen har arbetat mer än den schemalagda tiden. Läs mer om vad respektive färg innebär genom att klicka på Färgförklaringar. Genom att klicka på respektive medarbetare drillar du dig ner i listorna på respektive person och får mer information om registreringarna för respektive vecka.
På fliken Kvitton & Utlägg ser du de utlägg som är registrerade för perioden.
För att attestera tiderna markerar du rutan längst ut till vänster och väljer Attestera. Om det är någon medarbetare som missat att låsa sin vecka har du även här möjlighet att skicka ett sms till personen ifråga.
Läs mer om hur du kan arbeta med kommunikation direkt via Tid i tipset Kommunicera digitalt och hållbart i Visma Tid.
Förutom att kontrollera tiderna för dina medarbetare via attestvyn har du även tillgång till att se dina medarbetares tider via Tider & Utlägg - Tidregistrering. Uppe till höger kan du välja vilken medarbetare du vill se tidregistreringarna för:
Du kan välja att attestera tiderna i båda dessa vyer. När dagarna blir attesterade kommer även alla registreringar räknas som attesterade.
För dig som är projektledare
Som projektledare har du ibland som ansvarsområde att attestera tider för de registreringar som gjorts mot ditt/ dina projekt. Det krävs även att registreringarna är attesterade för att du ska kunna skapa ett fakturaunderlag. Precis som när du är attestansvarig för en medarbetare har du tillgång till tiderna som gäller ditt projekt via Tid & Kvitton- Attestera. Om du både är attestansvarig och projektledare kommer du in i vyn där du uppe till höger får ange om du vill se registreringarna per rapportör eller per projekt:
Om du endast är projektledare kommer du direkt in i vyn som gäller för projekt:
Principen för att attestera tider för projektet är densamma som för medarbetare. Du får först en överblick över dina projekt där det finns tider att attestera, men du har även möjlighet att drilla dig ner i listorna för att se mer information om registreringarna.
Som projektledare kan du också attestera tiderna via fliken Tid på projektet:
Förutom att attestera tiden kan du också ändra det fakturerbara antalet timmar samt priset ut till kund.
Vill du slippa attestera tiden separat och sköta det direkt i faktureringsvyn istället?
- Inga problem!
När du är inne under Fakturering - Att fakturera kan du klicka på det antal timmar som står inom parantes i kolumnen Fakturerbara timmar:
Du får då upp en dialog där du kan attestera de tider du önskar och kan därefter fakturera projektet:
... Visa mer
2023-03-28
10:50
1Gilla
Hej @Norell
När det gäller fastprisprojekt så visas i dagsläget alla projekt som saknar datum under Att Fakturera. En workaround tills vidare är att du anger ett datum framåt i tiden på fastpristillfället på projektet. Vi håller dock på att se över denna hantering då vi förstår att det innebär manuellt handpåläggning. Vi kommer uppdatera er användare med mer information när vi kommit lite längre på denna resa.
I Visma Tid Smart kan du inte styra grupperingen av poster, utan du kan endast se de fasta posterna som presenteras på fliken Ekonomi på projektet. Kostnaderna kommer sedan automatiskt att landa på respektive post utifrån vad registreringen avser (ex arbetad tid, artiklar eller leverantörsfakturor). För att få korrekta kostnader är det viktigt att det finns en kostnad inlagd på artikeln (via Inställningar - Artiklar & priser) eller användaren (om det gäller arbetad tid och du vill att kostnaden ska hämtas från medarbetaren).
När det kommer till underentreprenörer så rekommenderar vi att du antingen lägger in kostnaden för detta via en leverantörsfaktura eller som en artikel på projektet. Om du får en faktura från underentreprenören och har integration mot eEkonomi eller Administration så är det absolut enklaste att du importerar leverantörsfakturan till Tid Smart och sedan överför denna till projektet som det avser. Läs mer om hur integrationerna fungerar i hjälpen: Integrationer.
Det kanske inte är aktuellt i ditt fall, men jag vill även passa på att nämna för andra som potentiellt ser tråden att det i Visma Tid Pro finns möjlighet att lägga till fler kostnadsposter och koppla till dessa när du registrerar en leverantörsfaktura. På vår hemsida kan du läsa mer om Tid Pro. Vill du läsa mer om funktion om specifikt projektekonomi hittar du information i hjälpavsnittet Projektekonomi.
... Visa mer
2023-03-08
13:35
1Gilla
Tack @Lisa Stenström för ett utförligt förslag på lösning! Jag hoppas att den kan hjälpa många användare som har samma behov tills vidare:)
... Visa mer
2023-03-08
13:29
Hej!
Vi är supertacksamma för all input, vi tar det med oss till framtiden. Gällande servicebilen så hoppas jag att Lisas tips nedan kan hjälpa dig en bit på vägen tills vidare.
... Visa mer
2023-03-02
14:30
Hej Stefan!
Kul att du använder appen och välkommen till Tid Smart!
Vi tar med dig dina önskemål och synpunkter. Vi har många kunder som arbetar på väldigt skilda sätt i systemet vilket också har påverkat hur exempelvis appen är uppbyggd. Tittar vi på exempelvis kvittohantering så är det en central del för många av våra kunder och behöver därför finnas lätt tillgängligt i appen.
När det gäller din fråga om bilresa så kan man i programmet registrera om det gäller privat bil eller en företagsbil genom att man väljer bilen som bilresan avser. Om du inte redan har servicebilen upplagd i systemet behöver du först lägga upp den under Inställningar - Bilar- Register. En fördel med att registrera resor som sker med företagsbilar är även att du kan få ut en digital körjournal genom att du anger mätarinställningen vid registrering.
Om du har fler ideer på förbättring får du gärna lämna dessa direkt i Visma Tid Smart via lampan nere till höger i webbgränssnittet.
... Visa mer
2023-02-02
13:26
Hej @Fd medlem !
Välkommen som forummedlem och kul att du har hittat till avtalsmodulen!
Vi har ingen specifik funktion just för att påminna om just prisjustering. Det finns dock en funktion så att du får en indikation på att du behöver ta någon typ av action på avtalet. Då kan du använda dig av fältet Bevakningsdatum på avtalet:
Du får upp information i avtalsmodulen om bevakningsdatumet är förflutet eller på väg att passera:
På förstasidan i programmet under rubriken Åtgärder får du också information om att bevakningsdatumet har passerat:
Tror du att detta skulle kunna fungera för dig?
Om du har någon annan fiffig idé på hur du hade velat ha en påminnelse så får du gärna lämna det som önskemål direkt via programmet. Detta gör du genom att klicka på lampan nere till höger och välja Feedback och förslag.
... Visa mer
2023-01-31
08:57
Hej @Lotta_78 !
Om du får felmeddelande i integrationen får du gärna prova att göra om kopplingen till eEkonomi enligt denna forumtråd. Om du fortfarande får felmeddelande efter detta så ber jag att du avvaktar då vi arbetar på att lösa grundproblemet.
Du kan skapa upp bokföringsprojektet manuellt efter att du gjort om kopplingen mot eEkonomi via Inställningar - Projekt - Bokföringsprojekt och därefter gå in på projektet som skapats för att lägga till bokföringsprojektet för detta. Du bör inte göra några registreringar mot projektet innan det finns ett bokföringsprojekt tillagt då eventuella registreringar då blir utan bokföringsprojekt.
Följ gärna tråden ovan så får du återkoppling när problemet är löst.
... Visa mer
2022-12-08
18:21
Hej igen @Fd medlem !
Nu är problemet med att rapporten EK11 inte tog hänsyn till rabatt rättat.
... Visa mer
2022-11-29
10:53
1Gilla
När man arbetar med projekt kan det bli en hel filer som behöver lagras någonstans.
I Tid Smart/Pro kan du enkelt ladda upp upp alla typer av filer på fliken Filer på respektive projekt både via app och via webben:
Vill du ha ett helt digitalt flöde kan du skicka dina pdf-filer för signering till mottagaren direkt via systemet:
Läs mer om e-signering
Se film om e-signering
Vill du ta din filhantering till nästa nivå rekommenderar vi Tid Pro
Förutom att du kan ladda upp filer på projekt får du i Tid Pro även tillgång till följande funktioner som rör filhantering:
- Ett digitalt arkivskåp i form av modulen Avtal där du samlar alla dina avtal. Du kan även skicka dina avtal i pdf-format till mottagaren med digital signering, snabbt och enkelt!
- Ett säljstöd som vi kallar för Affärsmöjligheter där du kan samla eventuella filer eller dokument redan innan det skapas ett projekt.
- Modulen Uppgifter där du kan skapa delmoment inom projektet eller använda modulen för dina digitala post-it-lappar. Till dessa uppgifter kan du också koppla dokument för att få full koll på vilka dokument/ filer som hör till vilket delmoment
- Möjlighet att ladda upp filer på kontakter.
Läs mer om Visma Tid Pro på vår hemsida.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-12-10
... Visa mer
2022-11-28
13:45
1Gilla
Hej @Fd medlem ,
Tack för att du kontaktade oss gällande detta! Vi har konstaterat att det är ett fel som vi tittar vidare på. Jag återkopplar såklart i tråden när felet är åtgärdat.
När det gäller att se den debiterbara tiden så är det många av våra kunder som använder sig av utskriften Projektrapport (OL),. Det är en rapport som går att anpassa en del efter sina behov, man kan exempelvis välja att endast se debiterbara värden och då kan det se ut såhär:
Tror du att den skulle kunna fungera för dig?
... Visa mer
2022-11-01
10:12
Hej!
Tack för att du delar med dig av förbättringsförslaget!
Är ni fler som har idéer på förbättringar vill jag ta tillfället i akt och tipsa om att ni har möjlighet att lämna dessa via knappen Förbättringsförslag på startsidan i Administration:
... Visa mer
2022-11-01
10:07
Hej @Erik Gustav !
Tack för att du delar med dig!
Vi har haft kontakt med Erik kring arbetssättet för att få en fullständig bild av önskemålet till vår utvecklingsavdelning, men om ni är fler som ser denna tråd vill jag även passa på att lyfta möjligheten att lämna önskemål om förbättring direkt via programmet. Beskriv gärna ert arbetssätt så att vi får en bättre bild över hur förbättringen kan underlätta ert arbete.
Ni når formuläret genom att klicka på Förbättringsförslag uppe till höger på startsidan:
... Visa mer
2022-10-24
16:19
Hej @matsmanmontage !
Tidkoden i sig är i regel ingenting som förs över till fakturaunderlaget. Om du har valt en prissättning per tidsartikel på ditt projekt är det priset på artikeln som kommer överföras till fakturaunderlaget. Du kan dock på tidkoden välja att ha en omräkningsfaktor så att priset till kund kan räknas upp utifrån den omräkningsfaktor som du väljer:
På detta sätt kan samma artikel användas, men att priset blir högre om en tidkod med en omräkningsfaktor används.
Är det så att du endast vill visa tidkoden på fakturaunderlaget så finns det en inställning för detta under Fakturalayout till höger när du arbetar med ett fakturaunderlag:
Hanteringen av prissättning/ vad som förs över till fakturaunderlaget är väldigt flexibel i Visma Tid vilket gör att det finns många olika sätt att lösa ett problem på. Om du vill får du därför gärna kontakta mina kollegor på supporten så kan de titta närmare på ditt specifika fall för att se vilken som blir den bästa lösningen för just dig. Du hittar våra kontaktuppgifter här: Kontakta oss
... Visa mer
2022-10-12
11:45
1Gilla
Hej @Fd medlem ,
Under en tid har vi arbetat med utveckling av en ny faktureringsmodul i Visma Tid Smart/Pro. Fokus i denna utveckling har varit att göra modulen mer användarvänlig och då ingår bland annat de saker som du beskriver. Vi vill minska antal klick, göra det enklare att förbereda fakturering, få en smidigare övergång mellan Tid och ekonomisystem, kunna göra ändringar i faktureringsläget som speglas tillbaka till projektet samt även ge större möjligheter att styra layouten.
Då versionen fortfarande är under utveckling kan jag inte ge ett datum för släpp, men jag kommer absolut hålla dig uppdaterad om hur arbetet fortlöper.
... Visa mer
2022-08-31
13:24
Hej @V5-ISOL AB!
I dagsläget finns det inga planer i närtid på den typen av modul med ingångsvärden, även om jag förstår att det hade underlättat mycket i uppstarten. Vi har det registrerat som ett önskemål så att vi kan ta upp det till diskussion när vi pratar om produktförbättringar.
PS. Vi fick in ett önskemål kring just detta för någon dag sedan som jag misstänker ursprungligen kommer från dig, men jag vill ändå passa på att lyfta önskemålshanteringen om någon annan ser den här tråden. I Tid kan du direkt lämna önskemål genom att klicka på lampan nere till höger i programmet och välja Feedback och förslag:
... Visa mer
2022-06-21
11:58
1Gilla
Visste du om att du som kund i Tid Pro har tillgång till en digital lagringsplats för dina avtal? Häng med på en rundtur i modulen nedan!
Arbetar du idag i Tid Smart? Då kan du prova Tid Pro kostnadsfritt under 30 dagar genom att välja Fler funktioner nere till vänster i sidomenyn.
Du når modulen via Avtal i sidomenyn. Om du inte har tillgång till denna kan det bero på att modulen inte är aktiverad, i så fall aktiverar du via Inställningar - Generellt- Företagsinställningar.
Med avtalsmodulen får du:
- en digital lagringsplats för alla dina avtal
- funktion för att ställa in bevakningsdatum för att hålla koll på om avtal behöver förnyas
- tillgång till digital e-signering
När du är inne i avtalsmodulen väljer du Lägg till avtal uppe till höger för att lägga till ett nytt avtal.
Du får nu ange vilken typ av avtal som du vill ladda upp, vem som ska vara motpart i avtalet samt ytterligare information om avtalet såsom startdatum och avtalslängd. Du kan även lägga till ett bevakningsdatum vilket underlättar för dig då du inte manuellt behöver hålla koll på när ett avtal är på väg att löpa ut.
När avtalet är skapat är det dags att ladda upp filen för avtalet på fliken Filer. Vi rekommenderar att du använder filformatet PDF då du kan skicka dessa för digital signering. Du påbörjar en ny signering genom att klicka på symbolen för detta:
Du kan nu skicka avtalet för e-signering snabbt och enkelt! Vill du läsa mer om hur e-signering fungerar gör du detta i tråden Få ett smidigare arbetsflöde med digital signering.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 23-06-14
... Visa mer
Etiketter:
2022-06-08
15:51
2 Gillar
Innan det är dags att ta semester finns det ett par saker som kan vara bra att se över. Här är våra tips inför sommaren.
Innan du går på semester:
Registrera eventuell frånvaro
Om du har frånvaro under en längre tid kan du klicka på Period uppe till vänster i registreringsrutan och ange ett intervall för din frånvaro. På det sättet slipper du göra samma registrering varje dag som du är frånvarande.
Självklart finns motsvarande funktion även i appen.
Registrera och klarmarkera dina tider
För att underlätta för den som ska attestera dina tider är det bra om du registrerar och klarmarkerar dessa innan du går på semester.
Frånvaromeddelande i mejlen
Om du har mycket mejlkontakt är det bra att ha ett frånvaromeddelande i din mejl.
Arbetar du i Visma Tid Pro?
Det kan vara mycket att hålla koll på innan du går på semester. Till din hjälp för att få ordning har du modulen Uppgifter. Här samlar du dina digitala post-itlappar eller to dos och riskerar inte att låta något ramla mellan stolarna.
Läs mer om uppgiftshanteringen i användartipset Planera smartare med uppgiftshanteringen i Visma Tid Pro.
Om du har tid över
Inom vissa branscher är sommarperioden lite lugnare. Om du vill kan denna tid användas till att lära dig mer i systemet för att kunna effektivisera ditt arbete längre fram, här är våra tips:
Att ha en integration mot ett ekonomisystem gör att du kan arbeta mer effektivt och spara tid. Om du inte redan har aktiverat integrationen rekommenderar vi att du gör detta för att få ett fullständigt flöde Läs mer om integrationen mot Visma eEkonomi Läs mer om integrationen mot Visma Administration.
Arbetar du i Visma Lön 300/600 eller Visma Lön Smart? Då kan du enkelt ta ut en fil utifrån de registreringar som gjorts under månaden. Läs mer om hur integrationen mot Visma Lön.
Filmer- På vår youtubekanal hittar du en spellista där vi går igenom modulerna i programmet
Användartips - I vårt supportforum samlar vi tips på hur du bäst arbetar i programmet i delen Användartips. Du kan registrera dig som användare för att skapa egna trådar eller hjälpa andra användare.
Kika på vårt inspelat webbinarium Bli digital i Tid Pro.
... Visa mer
2022-05-06
16:52
En viktigt del i projektarbete är analys och uppföljning. Till din hjälp för att följa upp data samt skapa snygga diagram har du modulen Analys som finns tillgänglig i Visma Tid Pro.
Du hittar programdelen via rubriken Analys i sidomenyn i programmet.
I analysverktyget har du tillgång till 4 standardrapporter:
När du valt vilken rapport du vill utgå ifrån kommer du in i ett visningsläge likt detta:
Uppe till vänster väljer du vad du vill visa datan per, exempelvis per kund, rapportör eller projekt. Längre ut på samma rad kan du välja vilken period du vill se och du kan även göra fler urval. Du kanske vill följa upp datan per avdelning, per projektkategori eller per projektledare?
Uppe till höger har du valet Spara som mall vilket gör att du kan spara din analysrapport om du vill återgå till den vid ett senare tillfälle utan att behöver redigera urval mm igen.
Lite längre ned på sidan kan du styra vilka kolumner du vill se på din rapport. Behöver du arbeta vidare med den data du får ut väljer du Exportera all data till ett exceldokument för vidare redigering:
Genom att klicka på posten som du är intresserad av i listan kan du se med detaljerad information som öppnas i en dropdownlista:
Även här kan du Exportera all data om du endast vill exportera ut data för den specifika posten.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 23-06-08
... Visa mer
Etiketter:
2022-05-06
16:34
För att få ut det mesta av de resurser du har till ditt förfogade är det bra med ett system som hjälper dig med planeringen. I Visma Tid Pro har du en resursplanering där du kan planera in tiden för dina medarbetare. Planeringen når du även via appen så att medarbetarna snabbt kan se vad de är inplanerade på för dagen.
Du hittar programdelen via Resursplanering i sidomenyn i webbgränssnittet.
Behörigheter i Resursplaneringen
Innan du sätter igång med arbetet i Resursplaneringen kan det vara bra att veta vad respektive medarbetare har för behörighet i modulen.
Alla användare: Kan se sin egen planering samt om kollegor är frånvarande (dock inte vilken typ av frånvaro). Alla kan även skapa en planering för interntid.
Attestansvarig: Kan se planering för sina medarbetare samt kan skapa och justera bokningar för interntid och frånvaro. Om du är attestansvarig får du även mejl och notiser om det kommer en sjukanmälan eller en ledighetsansökan från dina medarbetare.
Projektledare: Användare som är projektledare kan planera in tid för de projekt samt samlingsprojekt som de är ansvariga för.
Administratörer: Användare som är administratörer kommer åt alla medarbetares planering och kan skapa egna vyer utifrån medarbetare, projekt och/eller affärsmöjligheter.
Du kan även styra behörighet ytterligare på användarnivå. Vilken behörighet som kan justeras beror på vilken licens användaren har:
Light: Denna licens har inga valbara behörigheter.
Basic: För användare med denna licens kan du välja om denne ska kunna planera sin egen tid eller inte.
Standard: Förutom att styra om användaren ska kunna planera sin egen tid kan du även ange om denne ska ha tillgång till gemensamma vyer eller endast systemvyer.
Total: Om användaren inte har behörighet till systeminställningarna kan du förutom ovan även styra om användaren ska kunna skapa egna vyer samt kunna redigera all planering. Om användaren har tillgång till systeminställningarna har denne automatiskt full behörighet till resursplaneringen.
Vyer i Resursplaneringen
Min planering: När du går in i modulen hamnar du alltid i vyn Min planering. I denna vy kan du se inplanerad frånvaro samt vilken tid som finns inplanerad på Affärsmöjligheter, Projekt eller Interntid.
Förutom att se denna vy i webbgränssnitten har du även tillgång till planeringen som lagts in i appen:
Mina medarbetare: I denna vy kan attestansvarig se planering för de personer som de är attestansvariga för. Som attestansvarig kan du skapa planering för interntid eller frånvaro för dina medarbetare.
Mina projekt och affärsmöjligheter: Denna vy kommer projektledare samt administratörer åt. Här kan personen som är projektledare se och planera in tid för sitt projekt.
Frånvaro- Översikt: I vyn Frånvaro kan du se eventuell frånvaro som finns registrerad för dig eller dina kollegor.
Egna vyer: Om du är har licens Total kan du skapa egna vyer utifrån ditt behov. För att skapa en ny vy klickar du på Vald vy uppe till vänster och väljer Skapa ny vy. Du väljer vad du vill döpa vyn till samt vad du vill utgå ifrån; Medarbetare eller Projekt/Affärsmöjligheter. Du kan använda filter om du inte vill se alla medarbetare/projekt eller affärsmöjligheter. Väljer du att inte använda ett filter kommer samtliga poster att visas i vyn du valt. Detta kan vara en bra lösning om du exempelvis vill skapa en vy för att se samtliga medarbetare eller alla projekt.
Om du skapar en egen vy kan du välja att dela den med andra totalanvändare om ni vill arbeta utifrån samma vy.
Skapa bokning i resursplaneringen
För att skapa en bokning i resursplaneringen väljer du personen som du vill skapa en bokning för och drar över de dagar som du vill lägga in planering för. Du får nu upp en ruta där du får förslag på antal timmar utifrån arbetsschemat, men du kan ändra detta utifrån ditt behov. Om du skapar en bokning för ett projekt eller affärsmöjlighet kan du även ange en aktivitet som du vill att bokningen ska skapas på:
Om det är en återkommande bokning, exempelvis ett veckomöte kan du välja att repetera återkommande i flera veckor.
Tips om du vill se alla projekt i en egen vy
Om du är administratör och vill ha en vy där du ser alla projekt oavsett om du är projektledare eller inte så är det lösningen att skapa en egen vy för detta. I exemplet nedan har jag skapat en egen vy där alla projekt kan nås:
Genom att hålla muspekaren över timmarna som står efter projektnamnet får jag en snabb överblick över kalkylerad, rapporterad, planerad tid samt prognos:
Om du vill gå till projektet som du skapar planering för är det enklast att klicka på de tre prickarna och välja visa projekt:
Nu öppnas projektet upp i en ny dialogruta.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 23-06-08
... Visa mer
Etiketter:
2022-05-05
07:55
Hej @matsmanmontage !
Jag tror att detta beror på att det inte finns en kostnad inlagd på artikeln för exempelvis Bilresa. Gå gärna in under Inställningar - Artiklar & Priser och se över dina artiklar så att det finns en kalkylkostnad på dessa. Om du har tjänstebilar behöver du även lägga in en kostnad på dessa via Inställningar - Bilar - Register.
... Visa mer
2022-05-04
14:34
1Gilla
Hej @Margareta2 ,
Jag skulle först vilja att du kontrollerar så att du inte har några felaktiga tecken i epostadressen, ex ett mellanslag i slutet av adressen. Denna typ av tecken kan i vissa fall följa med om man kopierar eposten från ett fält eller dokument. Om du kopierat adressen får du även gärna prova att skriva in adressen manuellt för att se om det ger med sig.
Fungerar det fortfarande inte för dig tittar vi gärna på detta tillsammans med dig, du hittar våra kontaktuppgifter via Kontakta oss.
... Visa mer
2022-04-26
14:11
Hej @Margareta2 ,
När det gäller Helglön så är den lite speciell då det egentligen är en ersättning som inte är kopplad till arbetad tid. Det blir därför inte riktigt rätt i statistik mm om man exempelvis registrerar det som arbetad tid i programmet med koppling till denna tidkod.
När det gäller den här typen av ersättningar som inte kopplas till arbetet som en medarbetare har utfört så rekommenderar vi egentligen i första hand att man sköter detta i löneprogrammet så att du lägger in detta direkt på lönebeskedet. Tror du att detta skulle kunna vara en lösning för din del?
... Visa mer
2022-03-30
16:57
1Gilla
Arbetar du i Visma Tid Smart idag? Missa inte att du under 30 dagar kostnadsfritt kan prova Tid Pro genom att klicka på Fler funktioner i panelen till vänster i programmet.
Modulen Affärsmöjligheter finns i Visma Tid Pro och gör att du kan lägga upp en säljtavla samt skapa och följa affärsmöjligheter genom säljprocessen. Du följer kunden hela vägen från första kontakt till avslutad affär och genomfört uppdrag. Detta ger dig en bra översikt och du riskerar aldrig att en affär faller mellan stolarna. Du når modulen via Affärsmöjligheter till vänster i sidopanelen.
Under rubriken Översikt får du en en bra visuell bild över hur försäljningen går. Du kan se värdet av dina öppna affärsmöjligheter för att få en uppskattning av affärer som du potentiellt kan räkna som intäkter framöver. Du kan även lägga upp säljbudget för medarbetarna som kan följas i översikten. Du skapar upp en ny säljbudget via Inställningar - Affärsmöjligheter - Säljbudget.
Via Säljtavlan skapar du och dina kollegor affärsmöjligheterna. Du bygger upp din säljprocess enligt de olika steg ni har i er organisation i säljtavlan.
Om du vill ändra eller lägga till steg i säljprocessen gör du detta via Inställningar - Affärsmöjligheter - Säljprocess. På varje del i säljprocessen kan du även ange en sannolikhet så att denna automatiskt ändras när du flyttar möjligheten framåt i processen.
När du skapar upp en ny affärsmöjlighet får du ange vilken kund den ska kopplas till, Titel, Status och Beskrivning. Du kan även ange förväntad omsättning samt stängningsdatum för att du ska kunna få en uppskattning av potentiellt framtida intäkter i din översikt.
Modulen bygger på att affärsmöjligheten alltid ska ha ett nästa steg/uppgift så att inget missas. När affärsmöjligheten är skapad kan du skapa upp en ny uppgift för att alltid ha ett nästa steg i din process. På uppgiften har du samma möjligheter som en uppgift du skapar via modulen Uppgifter; du kan lägga till medlemmar om ni är flera som ska arbeta med uppgiften, koppla till bilagor och lägga till kommentarer exempelvis om vad du kommit överens med kunden om. Du kommunicerar enkelt internt genom att använda den smarta taggningsfunktionen i kommentarerna.
Via affärsmöjligheten kan du skapa en offert som du skickar till kunden direkt från systemet, vill du arbeta helt digitalt kan du självklart använda signering av offerten! När du skickar offerten till kunden görs detta via en portal där både du som säljare och mottagaren kan kommunicera genom att kommentera offerten.
Du kan arbeta med olika versioner av offerten vilket gör att du kan förhandla med kunden samt gå tillbaka och titta på tidigare versioner av offerten. När det blir en affär skapar du enkelt ett projekt utifrån offerten eller affärsmöjligheten och kan börja registrera arbetad tid på projektet.
Om du vill skapa fristående offerter utan koppling till en affärsmöjlighet gör du detta via Affärsmöjligheter - Offerter.
Modulen Affärsmöjligheter finns för dig som har licensen Standard eller Total och som har behörighet till Affärsmöjligheter.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 23-06-08
... Visa mer
Etiketter:
2022-03-22
14:51
2 Gillar
Idag finns det flera möjligheter för att kommunicera med kollegor eller kunder; mejl, telefon, sms, delade dokument mm. Här kan du se exempel på hur du kan kommunicera digitalt samtidigt som du har allt samlat i ett och samma system.
För dig som arbetar i Tid Smart
Sms:
Genom vår sms-tjänst kan du enkelt skicka sms direkt från system oavsett om det gäller intern kommunikation för att påminna dina medarbetare om att låsa sina dagar eller om du vill göra ett utskick till en kund. För att skicka ett sms går du in under Kontakter, markerar personen/företaget som du vill skicka till och väljer Skicka sms. Om du befinner dig i attestvyn och märker att en anställd har missat att attestera sina dagar markerar du den anställde och väljer även här Skicka sms. Du lägger enkelt upp egna sms-mallar som använder när du skickar ett sms, så att du slipper skriva om samma sak flera gånger. Du får alltid med 10 sms när du köper programmet så att du kan testa tjänsten. Om du behöver köpa till fler sms gör du detta via Inställningar - Generellt -Saldon.
Om du arbetar via appen når du enkelt dina kontakter eller kollegor via kontaktlistan där du kan skicka smsa, ringa eller skicka epost från din mobil:
E-signering för filer
När du laddar upp en pdf-fil på fliken Filer på ett projekt kan du skicka denna för signering till kunden genom att klicka på symbolen för e-signering:
Här anger du vem filen ska skickas till, eller om filen ska signeras i flera steg. Du anger även om du vill att signeringen ska ske via bankid. Du får alltid tillgång till två kostnadsfria e-signeringar så att du kan prova hur den fungerar. Testa gärna att skicka en fil för signering till dig själv för att se vad som möter kunden. Du kan köpa till till nya e-signeringar via Inställningar - Generellt - Saldon.
För dig som arbetar i Tid Pro
Förutom funktionerna som du hittar i Tid Smart får du även tillgång till dessa i Tid Pro:
Startsida
På startsidan har du tillgång till ett flöde som kan användas som intranät. Kommunicera med alla kollegor på en och samma gång. Medarbetarna kan kommentera inlägget samt tagga kollegor om man riktar kommentaren till en specifik användare.
Förutom att få tillgång till intranätet kan den anställde även se vad som ska göras under dagen samt hur de är planerade enligt resursplaneringen i programmet.
Läs mer i avsnittet Startsida.
Kommunikation via Uppgifter
Se till att alla användare har koll på vad de ska göra genom att använda uppgiftshanteringen. Via uppgifterna delegerar du enkelt delmoment inom projektet. Du kan även använda uppgiften som en delningsyta för dokument eller andra bilagor. Kommunikationen på varje uppgift sker även här genom att du taggar en användare:
Läs om hur du använder uppgifter i Planera smartare med Uppgifter.
Om en användare blir taggad i en kommentar får denne ett mejl, men det syns även under klockan uppe till höger på förstasidan både i webgränssnittet och i appen:
Datumsatta uppgifter visas även på startsidan för att enkelt finnas tillgängliga för användaren.
Resursplanering
Genom att använda resursplaneringen lägger du en planering för medarbetarna som de sedan ser i sin app eller på startsidan i programmet. Medarbetarna även skicka in ledighetsansökan eller sjukanmälan via appen eller webbgränssnittet. Denna information går till den som är attestansvarig och den som är administratör på kontot kan så klar också se dessa. Genom att använda resursplaneringen slipper du hålla reda på mejl och exceldokument.
Läs om Resursplanering.
E-signering av offerter, avtal samt dokument på kontakt
Precis som i Tid Smart kan du arbeta med e-signering i Pro för att slippa skicka detta separat utanför programmet. Förutom att skicka filer som laddats upp på projekt kan du i Tid Pro även arbeta med offerter som du kan skicka för signering. Du får också tillgång till en avtalsmodul där du kan samla alla dina avtal som ett digitalt arkiveringsskåp, samt en extra flik på kontaktkortet om du vill koppla dokument direkt till kontakten.
Läs mer i Få smidigare flöde med e-signering.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-12-10
... Visa mer
2022-03-21
15:38
Hej @Pigra_
Om det är så att resan inte ska registreras eller faktureras mot ett projekt så kan den anställde göra en tidregistrering som Interntid. Där kan man ange 0 i arbetade timmar och istället registrera resan som gjort från hemmet till arbetet med Privat bil och markering för Ersättning lön. Då kommer den anställde att få milersättning utbetald via löneunderlaget.
... Visa mer
2022-02-28
13:16
2 Gillar
Detta innehåll riktar sig mot dig som har licenstypen Total.
Snart är det dags att lägga en planering inför sommarsemestern!
I Visma Tid Pro kan du enkelt planera in frånvaron genom att använda resursplaneringen. De anställda kan dessutom skicka in önskemål om önskad semesterperiod direkt via systemet/appen. Du får helt enkelt allt samlat i ett och samma system och slipper hålla koll på separata excelblad eller mejl med förfrågningar! Häng med så ger vi dig en rundtur!
Ansök om semester (den anställde):
För att ansöka om semester klickar du på namnet uppe till höger och väljer Ledighetsansökan:
Du anger Semester som orsak och vilka datum du önskar ledighet för. Det går även kan även lägga in en kommentar till ansökan:
Om du arbetar i appen klickar du istället på plustecknet på startsidan och väljer Ledighetsansökan. Du möts av samma dialog som ovan och kan skicka in din ledighetsansökan på samma sätt som i webbgränssnittet.
Godkänn ledigheten (attestansvarig eller administratör)
Användaren som är attestansvarig får nu ett mejl om att den anställde ansökt om semester och det visas även på startsidan i Visma Tid Pro. Om du är administratör ser du samtliga ledighetsansökningar via Tid & Kvitton - Ledighet och sjukanmälan.
När du som administratör eller personen som är attestansvarig har godkänt ledigheten får användaren ett mejl om att frånvaron blivit godkänd. Ledigheten läggs även in i resursplaneringen i programmet så att det är tydligt för samtliga användare vilka som är frånvarande och på plats under semesterperioden:
Nyfiken på Visma Tid Pro? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig, Jag vill veta mer. Du kan också läsa mer om Visma Tid Pro på vår hemsida. Om du arbetar i Visma Tid Smart idag kan du prova Tid Pro i 30 dagar helt kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att välja Fler funktioner i sidopanelen till vänster.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-03-26
... Visa mer
Etiketter:
2022-02-28
11:18
2 Gillar
Registrering av tider och utlägg är viktigt, men kanske inte alltid så roligt att göra. Här ger vi tipsen till dig för att underlätta din registrering!
1. Installera appen
Appen heter Visma Tid och finns för både iPhone och Android. Registrering via appen är det mest effektiva sättet för att registrera tid och kvitton när du inte har en dator tillgänglig. Du använder samma inloggningsuppgifter oavsett om du loggar in via datorn eller i appen.
Titta gärna på våra filmer för att se mer om hur appen fungerar:
Registrera tid i appen »
Registrera kvitton i appen »
Hantera kontakter i appen »
Hantera projekt i appen »
________________________________________________________________________________________
Tips! Har du fält som du aldrig använder i din registreringsvy? Stäm av med din administratör då hen kan begränsa fälten som du ser med hjälp av rapporteringsprofiler för respektive användare. Denna inställning gäller både i app och i webbgränssnittet.
________________________________________________________________________________________
2. Registrering av arbetad tid i webbgränssnittet
Om din främsta uppgift är att registrera tid så kan det vara en bra idé att bokmärka länken för tidregistrering. Kommer du alltid till ett gammalt datum och inte dagens datum när du går in på den sparade länken beror det troligen på att länken innehåller ett datum:
Bokmärk endast den ursprungliga länken så kommer du alltid till aktuellt datum:
Dagregistrering: https://tid.vismaspcs.se/TimeReport/ReportForDay
Veckoregistrering: https://tid.vismaspcs.se/TimeReport/ReportForWeek
Månadsregistrering: https://tid.vismaspcs.se/TimeReport/ReportForMonth
________________________________________________________________________________________
Filmer att kika på:
Registrera tid i Visma Tid Smart/Pro »
Registrera kvitton i Visma Tid Smart/Pro »
Utbildning: Tid och utläggsregistrering i Tid Smart/Pro »
Du registrerar dina tider via Tid & Kvitton- Tidregistrering. Uppe till höger kan du välja om du vill registrera tider per dag, vecka eller månad.
________________________________________________________________________________________
Missa inte! Oavsett vilken vy du väljer att arbeta från kan du alltid kopiera tidregistreringar från föregående vecka eller dag, detta underlättar om du ofta arbetar på samma projekt.
________________________________________________________________________________________
När du klickar på knappen för att skapa en ny tidregistrering får du i första dialogen välja om du ska göra registreringen mot ett projekt, som interntid eller registrera en frånvaro. På första fliken får du förslag utifrån de senaste registreringarna som du gjort. Om du har projekt som du arbetar på oftare än andra kan det vara en bra idé att stjärnmärka dessa för att snabbt få tillgång till dem. Detta gör du genom att klicka på stjärnan framför projektet:
Om ditt företag arbetar i Visma Tid Pro och använder resursplanering kommer programmet även föreslå registrering utifrån det du är planerad på för datumet du väljer.
När du registrerar tid mot projekt kan vyn se ut liknande detta:
Registrering mot en uppgift kan du endast göra om ditt företag arbetar i Tid Pro. Uppgifter gör att du får en bättre uppföljning av delmomenten inom projektet. Läs mer i avsnittet Planera smartare med Uppgifter i Tid Pro.
Du behöver ange hur mycket du arbetat och om du arbetar med klockslag anger du även detta här. Kommentaren som du lägger in här kan följa med på fakturaunderlaget, men den interna kommentaren är endast sådant som syns för er internt.
Registrering av tider/frånvaro för en period
Om du är frånvarande en längre tid eller arbetar samma antal timmar under flera dagar är det smidigt att använda funktionen för att rapportera detta för en period så att du slipper lägga in detta för varje dag. Uppe till höger i registreringsrutan kan du ange om du vill rapportera för en specifik dag eller för en period. Väljer du Period får du ange vilken period registreringen gäller:
Denna funktion är praktisk när du exempelvis har semester eller är föräldraledig under en längre period.
3. Registrering av övertid
Om du arbetat övertid registrerar du det vanligtvis som en tidsregistrering enligt ovan, men du ändrar Tidkod till en tidkod för övertid. Detta kan variera beroende på hur administratören på ditt företag valt att lägga upp det. Kontrollera gärna med denna person innan du gör registreringen för att säkerställa att det är sättet du ska göra registreringen på.
4. Registrering av resa i webbgränssnittet
Om du gjort en resa i arbetet som antingen ska faktureras eller som du ska få milersättning utbetald för registrerar du detta under rubriken Resa i samma dialog som du registrerar din arbetade tid:
Här registrerar du körda km för att dessa ska kunna faktureras vidare eller om du ska få milersättning utbetald. Om du anger att resan skett med privat bil kommer du få välja om du ska få ersättning för detta på lönen. Längre ned har du även möjlighet att ange om du ska få traktamente:
5. Registrering av tillägg
Arbetar du obekväm arbetstid som du ska få ersättning för eller har du exempelvis rätt till jourtillägg? Då väljer du rubriken Tillägg. Här får du välja tillägget och ange antingen Ja/Nej om det är ett tillägg med en fast ersättning, eller så anger du antal timmar om tillägget är baserat på detta.
6. Registrering av kvitton och utlägg i webbgränssnittet
Om du ska registrera ett kvitto gör du enklast detta via appen, men du kan även göra detta i webbgränssnittet via Tid & Kvitton - Kvitton. Du känner väl till att från den 1 juli 2024 kan du sedan slänga fysiska kvitton, för kvittot sparas digitalt i programmet.
Se hur du gör registreringen i filmen Registrera kvitton i Visma Tid Smart/Pro.
Vill du slippa registrera informationen på kvitton manuellt? Läs mer om vår tjänst Kvittotolkning som fungerar både i app- och i webbgränssnittet: Tolkning av kvitton i Tid Smart/Pro.
7. Låsning av dagar
När du är klar med registreringarna för månaden är det dags för dig att låsa dina dagar så att den som är attestansvarig kan attestera dina tider. Du väljer själv om du gör detta per dag, vecka eller månad via Tid & Kvitton - Tidregistrering. I varje vy har du en knapp för att Låsa dag, vecka eller månad.
Tips för dig som är attestansvarig/administratör: Det kan vara bra att ha en satt rutin för när i månaden dagarna ska vara låsta för att underlätta ditt arbete och slippa påminna dina medarbetare om att låsa dagarna.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-08-09
... Visa mer
2022-02-09
11:08
Hej @Fd medlem !
Det finns inget som ska kunna göra att underlag "slinker igenom" utan att du kan läsa in dem till Administration. Det finns ett par saker som jag skulle vilja att du är lite extra uppmärksam på när du skapar fakturaunderlag framöver:
Om ni är flera som skapar fakturaunderlag, se till att de personer som skapar underlagen klickar på Skapa underlag i Tid och ladda ned för Visma Administration. Det finns möjlighet att endast skapa underlaget i Visma Tid genom att klicka på pilen på knappen och välja att endast skapa underlaget i Tid om man råkat välja detta. Då kommer inte underlaget att laddas ned och därmed inte heller läsas in i Administration.
Underlagen laddas alltid ned i mappen som du väljer att nedladdningar från webbläsaren ska hamna i, medan Administration alltid hämtar underlagen från den sökväg du valt i dina företagsinställningar. Kan det vara så att ni är flera som skapar underlagen? Om så är fallet behöver ni flytta dessa till mappen som Administration hämtar underlagen från. Du hittar sökvägen i Administration via Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar- Tidintegration.
Är det så att ett underlag inte kan importeras till Administration så kommer det visas ett felmeddelande som förklarar anledningen till att detta inte kan inhämtas. Även detta är bra att vara lite extra uppmärksam på om det kanske kommit upp något felmeddelande vid inläsning.
Till kommande faktureringstillfällen får du gärna hålla lite extra koll på vilka underlag det är som du inte får in. Om du märker att detta sker så ta gärna kontakt med oss på supporten så kan vi titta närmare på ditt specifika fall. Du hittar våra kontaktuppgifter här: https://vismaspcs.se/kontakta-oss
... Visa mer
2022-01-16
13:59
1Gilla
Detta användartips riktar sig till dig som är administratör för kontot i Tid Smart/Pro.
Tid är en av de viktigaste funktionerna. Tidrapporteringen påverkar både din fakturering mot kund, men även underlaget för de anställdas lön. Eftersom det påverkar så pass mycket är det viktigt att redan från start gå igenom inställningarna och ditt arbetssätt för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt nya system.
Se när Dzana visar tid- och utläggsregistreringen i Tid Smart/Pro.
Rapporteringsprofiler
För att underlätta tidregistreringen för dina medarbetarna rekommenderar vi att du arbetar med Rapporteringsprofiler. Med dessa kan du styra vad medarbetaren ska se i sin tidregistrering. Är det exempelvis så att den anställde endast ska ha tillgång till utvalda artiklar är det i rapporteringsprofilen som du ställer in detta. Läs mer i Rapporteringsprofiler.
Här kan du se vad användaren möts av om man inte använder en rapporteringsprofil (till vänster) och om man använder en rapporteringsprofil (till höger):
Förklaring av begreppen i tidregistreringen
Tidsartikel: Skapas via Inställningar - Artiklar & Priser - Artiklar. Du skapar en artikel som har typen Tid. Tidsartikel är den artikel som tidrapporten knyts till och som ligger till grund för priset ut mot kund. Det skapas upp en tidsartikel som standardartikel under Artiklar, men det är möjligt att ha flera.
Aktivitet: Skapas via Inställningar - Tid & Kvitton - Aktiviteter. Kategorisering av utförda arbetsuppgifter, vilken typ av arbete som utförts, exempelvis målning, bokslut eller konsultarbete. Fördelen med att använda Aktiviteter är att du kan knyta samman en tidsartikel och en tidkod så att medarbetaren endast behöver ange aktivitet i sin registrering.
Tidkod: Är vanligtvis Normaltid eller Övertid. Tidkoden fungerar som en omräkningsfakturor för pris och kostnad på tidsartikeln. Det är tidkoden som styr de lönekoder som kommer med till löneunderlaget. Här ställer du även in om tid utöver schema med denna tidkod ska påverka användarens tidbank.
Läs mer om lönekoder i Effektivisera ditt lönearbete med överföring från Tid Smart/Pro.
Tillägg: Skapas via Inställningar - Artiklar & Priser. Du skapar en artikel som har typen Tillägg. Detta är en artikeltyp som används för exempelvis ob-ersättning, risktillägg eller jourersättning.
Resa: Här hämtas inställningarna från den systemartikel som heter Bilresa som du kan hantera via Inställningar - Artiklar & Priser - Artiklar. När den anställde registrerar bilresa kan denne välja om resan gjorts med privat bil, om den ska faktureras samt om det ska vara ersättning på lönen.
Om ditt företag har företags- och/ eller tjänstebilar så lägger du in dessa via Inställningar - Bilar.
Det är viktigt att du både på artikeln Bilresa och de tjänstebilar du lägger in anger en korrekt lönekod för att få över bilresan korrekt till ditt lönesystem. Läs mer om lönekoder i tipset Effektivisera ditt lönearbete med överföring från Tid Smart/Pro.
Traktamenten: Skapas via Inställningar - Artiklar & priser - Artiklar när du skapar en artikel med typen Traktamente. Den anställde kan registrera traktamente under rubriken Resa i sin tidregistrering.
Inställningar för Tid
Under Inställningar - Tid & Kvitton - Inställningar kan du göra inställningar för exempelvis vad som ska komma med i lönefilen. Läs mer i hjälpavsnittet Inställningar.
Schema
Det är viktigt att ha ett schema i Tid som stämmer överens med det schema som du har i ditt löneprogram om du ska föra över löneunderlag. När ditt konto skapas kommer det automatiskt finnas med ett heltidsschema, men om dina medarbetare har ett avvikande schema behöver du lägga upp detta manuellt i Tid. Läs i Skapa schema.
Interntid och frånvaro
Interntid är arbetstid som inte är debiterbar mot kund. Via Inställningar - Tid & Kvitton - Interntid kan du ändra och skapa egna interntidkoder utifrån din verksamhet. Exempel på interntidkoder kan vara utbildning eller administration.
De vanligaste frånvarokoderna finns redan upplagda i systemet via Inställningar - Tid & Kvitton - Frånvaro. Här kan du både ändra och lägga till nya frånvarokoder om du vill. Tänk på att de frånvarokoder som du anger behöver ha en giltig lönekod om du ska överföra löneunderlag till ditt löneprogram.
Mobilappen
För att underlätta registreringen finns även en mobilapp som användarna kan ladda ner kostnadsfritt. Denna går att få både på engelska och på svenska.
Läs mer om vad användare har tillgång till via appen i Mobilappen.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-12-10
... Visa mer
2021-12-13
10:07
Hej @Fd medlem ,
Tidigare i den här tråden har jag gett förslag för att använda Extra fakturadokument om man behöver spara fakturan som Pdf.
Vi arbetar för att få med en lösning för att kunna spara ned en pdf för granskning till kommande version.
... Visa mer
2021-12-10
07:14
2 Gillar
Snart är det dags för ett nytt år! Se till att du får bästa starten på det nya året genom att kika på punkterna nedan.
1. Se över arbetsscheman
De scheman som finns skapade i Tid Smart/Pro är giltiga i flera år framåt, så du behöver inte skapa något nytt för 2025. Det kan dock vara bra att se över undantagen så att de stämmer överens med hur kommande ledigheter ser ut i er organisation. Detta gör du under Inställningar - Tid & Kvitton - Scheman. På respektive schema kan du se undantagen för kommande år.
Kommer en anställd ha förändrad sysselsättningsgrad efter årsskiftet? Då kan det vara bara att förbereda det nya schemat redan nu. Tänk på att du behöver uppdatera schemat både i Tid Smart/Pro och ditt löneprogram.
2. Har era priser och kostnader förändrats?
Det är inte ovanligt att artiklar byter priser vid ett nytt år. Har du uppdaterat priserna i ekonomisystemet? Glöm inte bort att då också uppdatera artiklarna i Tid Smart/Pro. Detta gör du under Inställningar - Artiklar och priser - Artiklar. Om du har prissättning per aktivitet/medarbetare gör du ändringen inne på respektive projekt på fliken Pris & Fakturering.
Psst. Du vet väll om att du nu kan justera priser per projekt eller tidsartikel från historiska datum, ni kan även göra en prisindexering på era prislistor direkt i programmet.
3. Stämmer de angivna schablonkostnaderna på användarna, eller behöver de justeras?
Schablonkostnaden är vad som räknas in som kostnad per arbetad timme när dina användare rapporterar sin tid. Schablonkostnaden justeras inne på respektive användare under Inställningar - Licenser & användare.
4. Skapa en säljbudget (PRO)
I Tid Pro kan du jobba med en säljbudget inom modulen Affärsmöjligheter. Sätt budgetmål för alla säljare.
Under Inställningar - Affärsmöjligheter - Säljbudget kan administratörer skapa en säljbudget per år och säljare. Budgeten kan baseras på omsättning och/eller täckningsbidrag.
5. Är frånvaron inlagd i planeringen? (PRO)
I resursplaneringen i Tid Pro kan alla i organisationen se vilka som är frånvarande över jul och nyår. Det gör det lättare att styra arbetet utefter vilka som finns på plats. Kanske har du redan fått in förfrågningar kring ledigheter för 2025? Då kan du lägga in dessa redan nu! Läs mer om hur vår digitala ledighetsansökan fungerar i användartipset: Digitalisera din semesterplanering.
6. Närmar det sig bokslut?
Rapporten Upparbetat vid angivna datum visar vad som var upparbetat vid ett givet intervall. Välj det datumintervall som du vill se och även hur du vill att rapporten ska summeras. Rapporten bygger på det datum som tid, artiklar och tillägg rapporterats för.
Artiklar som inte lagts in via en tidrapport räknas som upparbetade den dagen som artikeln lagts in på projektet. Andra rapporter som vi vet används mycket kring årsskiftet är:
- Projektrapport (OL)
- Avstämning löpande projekt (EX13)
- Avstämning fastprisprojekt (EX14)
7. Vad kan ni ta med er från detta år och göra bättre till nästa?
När ett år avslutas så är det alltid bra att blicka tillbaka och analysera datan i Tid Smart/Pro för att göra nya insikter. I Tid Smart finns det flera rapporter och i Pro finns det även ett analysverktyg som kan hjälpa dig och ditt företag på vägen.
8. Hur mår personalen?
I analysverktyget i Tid Pro kan du genom att göra valet frånvaro, se hur bland annat sjukfrånvaron sett ut över året. I Tid Smart kan du även använda rapporten Tidrapporter – Fördelning för att få en komplett översikt över hur de anställda har fördelat sin tid under året; projekt, interntid och frånvaro.
Genom att analysera anställdas tidrapporter kan du även kartlägga arbetsbelastning både på individnivå och inom olika avdelningar, samt fånga upp de som är i riskzonen för att vara överbelastade. Detta kan vara bra att ta hänsyn till i planeringen för nästa år, samt när man ser över t ex friskvårdsinsatser. I denna artikel tipsar vi även om punkter för en bättre personalvård: 10 tips för bättre personalvård.
9. Använder ni allt i systemet för att effektivisera ert arbete?
Om du arbetar i mellandagarna kan det förhoppningsvis vara lite lugnare på arbetsplatsen. Då kan det vara ett bra tillfälle att få tiden till att se över de rutiner ni har på arbetsplatsen och hur Tid Smart/Pro kan hjälpa er att effektivisera arbetet, ta gärna en titt på dessa tips:
- Kvittotolkning
- Skicka dina dokument enkelt, säkert och digitalt via vår e-signering
- Upptäck fler funktioner med Visma Tid Pro
10. Se över dina integrationer
En integration till ditt ekonomisystem eller en överföring av löneunderlag till ditt löneprogram kan spara mycket tid och minska risken för fel. Se till att du använder dessa fullt ut för att få en bra start på nya året!
Läs mer om integrationen mot Visma eEkonomi
Läs mer om integrationen mot Visma Administration
Läs mer om integrationen mot Visma Lön
... Visa mer
2021-12-08
11:29
3 Gillar
Att börja arbeta i ett nytt system är roligt, men kan också kännas omfattande. Vi vill såklart visa dig alla fina funktioner i programmet på en gång, men vi förstår också att man behöver ge det tid och ta det en sak i taget. Spara gärna denna så att du kan återgå till det allt eftersom du landar i ditt nya system, så att du inte riskerar att missa någonting!
Innan du sätter igång:
Gör en plan för uppstarten av det nya systemet
Saker som är bra att fundera över är exempelvis:
Vad vill du ha ut av programmet, vilka är ditt företags behov? Ska ni endast registrera intern tid? Ska ni ta ut löneunderlag? Vill du skapa fakturaunderlag som du sedan kan föra över till ditt ekonomisystem? Dessa frågor är bra att ha med sig när det sedan är dags för dig att sätta upp systemet. Vad ska respektive användare få tillgång till i systemet?
Vilken tidsplan har du? Det är alltid bra att avsätta tid till att sätta upp systemet på ett korrekt sätt, lära känna programmet och utbilda dina kollegor. Det även bra att fundera över tidsplanen så att det inte blir stressigt att hinna med allt på en gång.
Vilken utbildning passar dig? Vi har en kom igång-utbildning där vi inleder med ett uppstartssamtal på 1 timme där vi går igenom dina och ditt företags specifika behov, för att sätta upp tidsystemet på bästa sätt. Därefter bestämmer du hur mycket utbildning som behövs framöver.
Vi har även en eLearning Introduktion Tid som är det ultimata paketet för att du ska få en bra introduktion till hur programmet funkar. Läs mer om våra utbildningar.
Testa systemet
När du skapar ett konto i Tid Smart/Pro levererar vi det med testdata. Tanken är att du fritt ska kunna prova alla funktioner i systemet och även få inspiration till hur vi rekommenderar att du sätter upp systemet.
I uppstarten:
Det är dags att sätta upp systemet! Tid Smart/Pro är ett flexibelt system som kan både göras väldigt stort och väldigt avskalat. Det är därför en bra idé att ha funderat igenom vad ni vill få ut av systemet.
I våra avsnitt för kom igång går vi igenom vad du bör tänka på. Innan du sätter upp ditt system bör du ha genomfört en utbildning oavsett form.
Vill du ha stöd genom hela processen? Boka in en av våra specialister som håller dig i handen genom uppstarten och ger dig tips och råd anpassade till just ditt företag. Antingen kan du som administratör ensam vara med på utbildningen, men även flera från företaget kan delta. Kanske vill du att din byrå ska vara med på utbildningen om ni ska samarbeta i produkten? Kanske är ni flera som ska vara administratörer i systemet eller så vill du att alla som ska registrera tid ska vara med på ett utbildningstillfälle?
Utbilda dina medarbetare
Det är viktigt att hela företag är med på varför ni göra bytet och vilka fördelar det ger. Att endast bli tvingad in i ett nytt tidsredovisningssystem kan upplevas jobbigt och det är därför viktigt att medarbetarna får stöd hela vägen. Du som administratör kan stötta dina medarbetare genom att ge dem en genomgång i hur de gör registreringarna. Arbetar dina kollegor utanför kontoret kan det vara bra att kontrollera så att de laddar ner appen, att de förstår hur den fungerar och hur de enklast gör sina registreringar.
Under första månaden
Första lönekörningen
Första månaden är avklarad och det är dags att skapa lön! Innan alla medarbetare kommit in i sina rutiner kan det vara bra att hålla lite extra koll på att de vet vad de behöver göra vid månadsskiftet:
Alla medarbetare : Behöver se till att alla tider och utlägg finns registrerade samt låsa sina tidsregistreringar.
Attestansvariga: Personerna som har attestansvar behöver attestera tiden och eventuella utlägg för sina medarbetare. I detta användartips ger vi en genomgång i attestmodulen vilket kan vara bra att dela med alla som har ett attestansvar.
Administratör/löneansvarig: När alla tider och utlägg är attesterade är det dags för dig att skapa löneunderlaget som du sedan för över till ditt lönesystem. I Skriv ut/exportera löneunderlag kan du läsa om hur du tar ut löneunderlaget.
Första faktureringstillfället
Antingen skapar du faktureringsunderlagen löpande under månaden, men det är vanligt att man gör faktureringen en gång i månaden. När du ska skapa fakturor behöver alla tider som ska faktureras vara attesterade. I Skapa fakturaunderlag förklarar vi hur du skapar ditt fakturaunderlag. Är det några frågor har vi samlat de vanligaste frågorna i Fakturering - Vanliga frågor.
Medarbetare som är projektledare kan fakturera sina egna projekt om du som administratör gett dem denna behörighet. Är det så att projektledarna ska fakturera sina egna projekt är det därför bra att dela ovan information med dem.
Tips på saker att se över när du landat mer i systemet:
När du arbetat en tid med de grundläggande funktionerna i programmet finns det fler saker du kan upptäcka i systemet som kan hjälpa dig och effektivisera ditt arbete.
Uppföljning/ gruppering/etiketter
Uppföljning är en viktigt del i arbetet med projekt. Det är därför bra att kontrollera vilka rapporter som kan hjälpa dig och dina kollegor. Har du några frågor vår du gärna kontakta oss på supporten. Du kan skapa etiketter för exempelvis användare, projekt och kontakter, detta kan underlätta för dig när du ska göra urval i listlägen eller i rapporter. Du kanske vill kunna göra urval på användare som har en viss behörighet? Då är det perfekt att använda sig av etiketter för detta! Läs mer i Etiketter.
Vill du ha bättre uppföljning av din budget och vad som bokförts på projektet? I Tid Pro finns det utökat stöd för ekonomisk uppföljning av budget, läs mer i Arbeta med ekonomisk uppföljning i Tid Pro.
Hjälpmedel för att effektivisera
I programmet finns det tilläggstjänster som kan hjälpa dig att effektivisera och digitalisera ditt arbete i Tid. Läs gärna mer om dessa för att se om de skulle passa ditt arbetssätt:
E-signering - Skicka dina dokument snabbt, enkelt och digitalt för signering via vår smarta signeringstjänst.
Kvittotolkning- Underlättar för dina medarbetare som registrerar kvitton tack vare tolkningen av kvittot. Sparar tid och minskar risken för felregistreringar.
Kommunicera digitalt - Kanske har en medarbetare glömt att låsa sina tider för månaden eller så vill du snabbt skicka ett sms till en av dina kontakter?
Har du allt det du behöver?
Kanske valde du vid uppstart att arbeta i Tid Smart och är nyfiken på om det finns fler funktioner? Då kan det vara en bra idé att kika på vår större variant Tid Pro. Här hittar du moduler som resursplanering, smarta flöden för att hålla koll på alla uppgifter, säljstöd och analysverktyg. Läs mer i Upptäck fler funktioner med Tid Pro.
Vill du djupdyka i en specifik funktion eller modul i programmet?
Om du vill få en genomgång i en specifik funktion i programmet brukar det räcka med en timmes genomgång. Våra specialister finns redo för att hjälpa dig med detta, du hittar mer information om detta på vår hemsida.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-12-11
... Visa mer
2021-11-30
13:43
3 Gillar
Hej @Fd medlem,
Jag är ledsen att du fått denna information. Vi har inga som helst planer på att ta bort mejlfunktionen i Visma Administration. Det är snarare så att vi ser över hur vi kan få till en mer stabil mejlhantering framåt (och då gäller det just mejlhanteringen som sker via er lokalt installerade mejlklient).
@Fd medlem - Jag taggar dig också så att du ser svaret ovan. Mejlhanteringen ska kvarstå, förhoppningsvis ännu starkare i framtiden än den är idag.
... Visa mer
2021-11-30
10:18
Hej @Fd medlem ,
Jag tar direktkontakt med dig så att vi kan titta närmare på detta:)
... Visa mer
2021-11-29
08:20
Hej @Fd medlem ,
Vi tittar över hur det kan hanteras i kommande versioner av programmet. Jag ser att du skriver att dina kunder vill ha underlaget i Pdf, är det så att de både vill ha fakturan som pdf, men att du sedan ska skicka den via något annat utskriftsval? Det finns möjlighet att använda sig av Extra fakturadokument i programmet för att få ut ett underlag som inte påverkar markeringen för Skickad, använder du den till något annat idag eller skulle det vara en lösning framåt? Du kan läsa mer om Extra fakturadokument i detta hjälpavsnitten: Extra fakturadokument, utskrift och Smarta tips på hur du använder extra fakturadokument.
... Visa mer
2021-11-26
10:54
1Gilla
Hej!
Vi har haft kontakt med trådstartaren och jag vill delge er andra användare lösningen om ni stöter på samma sak. När det gäller OCH INTE så fungerar det bättre om man skriver ihop dessa, dvs OCHINTE eller OCH! . I sökfunktionen behövs inte paranteserna på samma sätt som tidigare, så om du tidigare använt dig av paranteser i sökvillkoret så är tipset att helt enkelt utesluta dessa.
Vi kommer även uppdatera våra hjälpavsnitt med mer information kring detta.
... Visa mer
2021-11-25
10:32
Hej @A-HD__ ,
Precis som Bossebagera skriver så hittar man dessa under Skicka:
Här kan du både skriva ut den aktuella följesedeln och ett intervall av följesedlar.
@Fd medlem - Anledningen till att Skriv ut fortfarande finns kvar är för att vi fortfarande har rapporter mm som vi tänker att man vill skriva ut även i respektive modul och det är dessa vi samlar under denna knapp. Jag förstår att det är en omställning när man är van vid knappen Skriv ut, men på sikt hoppas jag att man får in nya rutiner med att använda Skicka för sina dokument.
... Visa mer
2021-11-24
18:40
Har du också post it-lappar över hela skrivbordet? Försöker du hitta en struktur bland mejl, dokument och annat kommunikation? Samla istället allt på samma plats med hjälp av Uppgifter i Tid Pro!
Vad är Uppgifter?
I Tid Pro finns modulen Uppgifter där du kan samla alla dina uppgifter så att du alltid har full koll på vad du ska göra och när. Här kan du antingen arbeta med enskilda uppgifter eller i uppgiftstavlor för att ha full koll på vad som ska göras inom ett projekt. Du kan enkelt dela uppgifter med dina kollegor samt kommunicera genom att tagga användarna i kommentarerna.
I uppgiften kan du dessutom:
- Bifoga dokument, exempelvis en beskrivning, bilder eller annat som hör till uppgiften.
- Skapa checklistor med saker som ska göras inom uppgiften, exempelvis en inköpslista
- Registrera tid om uppgiften är kopplad till ett projekt. Med detta får du en bra uppföljning för hur mycket tid du lagt på en specifik uppgift. Precis som på ett projekt kan du starta en klocka för att stämpla den tid du lägger på just den uppgiften.
- Märka uppgifterna med specifika etiketter för att gruppera dessa, exempelvis med prioritet eller ansvarsområde.
Arbeta med uppgifter:
På startsidan i Tid Pro både i webbgränssnittet och i appen ser du direkt vilka uppgifter som finns idag. Du kan självklart lägga till nya uppgifter redan i detta läge:
Via Uppgifter - Mina uppgifter finns vyn för dina planerade uppgifter de kommande fem dagarna:
Här ser du vilka uppgifter som gäller för vilka datum, du kan enkelt flytta dem om datumet ändras genom drag and drop!
Arbeta med uppgiftstavlor
Fördelen med uppgiftstavlor är att du kan bygga dina egna flöden anpassade till sättet du arbetar på oavsett bransch. Redan på förstasidan via Uppgifter - Uppgiftstavlor får du en indikation av hur du ligger till med respektive uppgiftstavla, hur ligger vi till tidsmässigt, hur många uppgifter är klara mm:
Inne på respektive tavla kan du enkelt anpassa och lägga till de kolumner som du vill arbeta med:
Även här drar du uppgiften till den kolumn du vill. På detta sätt har du full koll på var i flödet uppgiften befinner sig.
Via gantt-vyn på uppgiftstavlan får du överblick över uppgifterna inom tavlan så att du enkelt kan planera in fler uppgifter eller justera datum på uppgifter om något blir försenat:
Inspiration för hur du kan arbeta med uppgiftstavlor:
It/Utveckling: Skapa upp tavlor för respektive release och skapa uppgifter för de funktioner/åtgärder som ingår i respektive version. Namnge kolumnerna efter det flöde du arbetar i, t ex Planerat, Specifikation, Pågående, Test osv. Detta gör att du har samlat all info om vad som gjorts på respektive uppgift och du flyttar den framåt i flödet allt eftersom arbetet går framåt. Under arbetets gång kan du se till att uppgifterna flyter på som de ska inom de tidsramar som finns uppsatta. När det närmar sig release säkerställer du snabbt att allt som borde göras i versionen är klart.
Bygg: Skapa upp kolumner i uppgiftstavlorna som visar på de olika faserna i bygget. Du kan märka upp uppgifterna med etiketter som visar vilket ansvarsområde uppgiften ligger under; exempelvis Underentreprenör, elektriker mm. På så sätt håller du koll på uppgifter som ingår i bygget, men där du kanske anlitar externa parter för att utföra jobbet. Kanske får du en bild från elektrikern som visar arbetsplatsen som ett bevis på att arbetet är utfört? Bifoga den till uppgiften så har du allt samlat på ett och samma ställe! Via gantt-vyn har du koll på att uppgifterna flyter på enligt tidsplanen. Blir det förseningar någonstans i flödet? Då kan du enkelt flytta fram uppgiftsdatumet direkt i vyn istället för att behöva gå in och justera datumet på respektive uppgift.
Arbete med egenkontroll: Om du arbetar med egenkontroll är det viktigt att du har koll på att allt som ska göras är gjort. Till din hjälp har du checklistor på en uppgift där du kan klarmarkera det du kontrollerat samt bifoga bilder samt lägga kommentarer till uppgiften om detta behövs som komplettering:
Till din hjälp för att hålla koll på när resp punkt klarmarkerades kan du använda rapporten Uppgifter- uppföljning.
Se filmen: Uppgifter i Visma Tid Pro »
Läs mer om Visma Tid Pro på vår hemsida.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-04-19
... Visa mer
Etiketter:
2021-11-22
17:50
Hej @Fd medlem ,
Jag testade att göra justeringar på fakturan och jag kan alltid skapa om filen och att denna då återspeglar de ändringar som gjorts på fakturan. Du får gärna kontakta mina kollegor så kan vi titta närmare på ditt scenario om det är så att det skiljer sig. Du hittar våra kontaktuppgifter här: Kontakta oss.
... Visa mer
2021-11-19
17:16
Hej @Fd medlem !
Det som kommer med på rapporten ska spegla det som man finner på momsrapporten. Därför går det inte att korrigera kvr-filen, utan det måste göras på dokumenten för att även slå igenom i momsrapporten. Vad är det du skulle vilja korrigera i filen?
... Visa mer
2021-11-18
10:25
Hej Roland!
Jag ser att du var i kontakt med mina kollegor och kom fram till vad som skiljde. Problemet uppstår när man skriver ut både kopia och original till skrivare, då skrivs kopian ut på nytt. Om man väljer att spara kopian till pdf så skrivs kopian endast ut en gång om dokumentet redan är markerat som skickat. För andra som ser denna tråd så har vi registrerat detta som ett fel hos oss.
... Visa mer
2021-11-15
15:47
Om du säljer varor eller tjänster utan moms till köpare som är momsregistrerade i andra EU-länder ska du lämna in en rapport till Skatteverket som visar värdet av dessa. I programmet får du hjälp av rapporten Eu periodisk sammanställning som du hittar via Utskrifter - Offert/Order/Faktura.
Nedan går vi igenom vad du behöver tänka på för att få till en korrekt rapport. Vill du läsa mer om hur rapporten fungerar samt hur du lägger upp kunden gör du detta i EU periodisk sammanställning.
På fakturan finns det vissa krav som behöver vara uppfyllda för att beloppen ska visas korrekt på rapporten. Om du tycker att du får felaktiga belopp eller om du precis ska komma igång med rapporteringen behöver du kontrollera följande på fakturan som skapas:
Fakturan måste vara markerad för EU Periodisk sammanställning på fliken Kunduppgifter:
Kundens VAT-nummer måste vara angivet på fliken Kunduppgifter och ett korrekt VAT-nummer består av landskod följt av numret:
Försäljningskonton som används på fakturan måste ha rätt momsrapportkod i kontoplanen. Detta gäller för:
- Försäljningkonton som finns på artikelrader på fliken Faktura:
- Konto för frakt och expeditionsavgift på fliken Moms, konton:
Kontrollera att dessa konton har en korrekt momsrapportkod under Bokföring - Kontoplan och i fältet Momsrapportkod:
Dessa momsrapportkoder används:
Värde av varor till EU-land: Momsrapportkod 35
Mellanman i trepartshandel varor: Momsrapportkod 38
Värde av tjänster till EU-land: Momsrapportkod 39
Tips! För att slippa ange konton manuellt på artikelraderna rekommenderar vi att du använder dig av artikelkontering. Då känner programmet av vilka konton som ska användas baserat på vilken kund det gäller och vilken typ av artikel som används. Läs mer i Artikelkontering, företagsinställningar.
4. Fakturan behöver vara markerad som skickad:
5. Fakturadatum måste vara inom perioden du skriver ut sammanställningen för. Huvudregeln är att du ska skriva ut rapporten varje månad, men du kan även ansöka att rapportera kvartalsvis. Du väljer hur rapporten ska visas i utskriftsdialogen när du skriver ut rapporten via Utskrifter - Offert/Order/Faktura- EU Periodisk sammanställning:
Innehållet i detta tips är verifierat 25-03-20
... Visa mer
Etiketter:
2021-11-12
09:48
Hej @Fd medlem !
För att hjälpa dig till den bästa lösningen skulle jag vilja kontrollera ett par saker med dig. Vad är anledningen till att du vill spara fakturorna som pdf? Är det endast i syfte för att få dem markerade som utskrivna eller skickar du dem vidare till exempelvis en redovisningsbyrå? Vi försöker samla på oss så mycket information som möjligt kring våra kunders dokumenthantering, därför blev jag nyfiken på hur din rutin ser ut:)
... Visa mer
2021-11-09
17:21
Hej @Fd medlem
Vi är medvetna om att detta sker när man endast skickar en faktura åt gången. Vi ser över hur vi skulle kunna lösa det framåt. En möjlig lösning om du skickar flera fakturor är att skicka dessa via programdelen Fakturahantering tills vidare där du får valet om du skickar flera fakturor på samma gång. När du är i programdelen Fakturahantering, markerar flera fakturor och väljer Skicka kan du välja Skrivarinställningar:
Här finns inställningen för om du vill öppna för redigering eller inte.
... Visa mer
2021-11-08
07:19
Uppföljning är en stor del i arbete med projekt. Via modulen Rapporter i programmet kan du enkelt ta ut rapporter efter dina behov. Principen är densamma oavsett om du har Smart/Pro, men i Tid Pro har du tillgång till fler rapporter som är kopplade till de moduler som ingår i den varianten.
Du hittar rapportmodulen via Rapporter i sidopanelen.
Längst upp på sidan hittar du de rapporter som du valt att stjärnmarkera. Detta är ett smidigt sätt för att enkelt nå de rapporter som du använder mest:
De exempel som vi listat ovan är sådana som många av våra kunder använder.
Lite längre ned under rubriken Populära rapporter visar vi de rapporter som våra kunder använder mest om det är så att du vill inspireras av andra användare:
Vidare hittar du de rapporter som är nya i senaste versionen så att du enkelt kan hålla dig uppdaterad när vi lägger till nya rapporter i systemet:
Vill du leta upp rapporter finns det i modulen även en sökfunktion där du både kan söka på valfria fraser eller använda dig av de etiketter som vi märkt upp respektive rapport med:
Du kan, om du vill, kombinera sökord med att välja en etikett. Tanken är att du via sökfunktionen kan söka upp de rapporter som innehåller ordet du söker på, i mitt exempel Dagbok. Vi visar då de rapporter som vi upplever lämpar sig som Dagbok. Via etiketterna kan du välja de saker som du vill ska ingå i rapporten. Om du exempelvis vill hitta en rapport som innehåller Kvitton och Leverantörsfakturor markerar du dessa två etiketter. Om du skulle sakna vårt gamla utseende för rapportsidan kan du längst ned på sidan komma till denna istället.
Ps: Du vet väl om att Tid Pro har en analysdel där du kan bearbeta dina rapporter ytterligare? Du kan läsa mer om funktionen i avsnittet Analys. Missa heller inte filmen Analysrapporter i Visma Tid Pro.
Exempel från analysverktyget i Tid Pro:
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-12-10
... Visa mer
2021-11-08
07:18
Har du större behov av att skapa egna budgetposter samt att kunna följa upp utfallet i Tid mot bokföring i ditt ekonomisystem? Då är Tid Pro något för dig!
Om du idag arbetar i Tid Smart kan du kostnadsfritt prova Pro i 30 dagar. Läs mer om vad som ingår i Pro samt hur du gör för att testa varianten i användartipset Upptäck fler funktioner med Visma Tid Pro.
Som tillägg till den ekonomiska uppföljning i Tid Smart kan du Tid Pro:
- skapa egna kalkylposter för att gruppera eller skapa uppföljning som passar din verksamhet
- bearbeta budgeten baserat på de kalkylposter du skapat, du är inte låst till endast övriga intäkter och övriga kostnader. Detta gör att du kan skapa en mer detaljerad budget och få bättre uppföljning.
- få en bättre avstämning mellan utfall i Tid och bokförd data så att du slipper göra avstämning i två system
Så här kommer du igång med att skapa egna kalkylposter och arbeta fram en budget för dessa:
1. Gå in under Inställningar - Projekt- Projektekonomi. Här kommer du ha föreslagna kalkylposter, exempelvis kan det se ut på detta sätt:
2. Du kan antingen ändra namnet på befintliga kalkylposter eller så kan du välja Lägg till Kalkylpost för att lägga till en ny post.
3. I exemplet ovan har vi grupperat artikeltyperna Leverantörsfakturor, Kvitton och Artiklar under en och samma kalkylpost. Är det så att du vill ha uppföljning på dessa enskilt kan du istället välja Lägg till Kalkylpost, döpa den till exempelvis Material och under Avser artikeltyp kan du välja att Artiklar i programmet ska kopplas mot kalkylposten Material:
4. På Ekonomi-fliken på projektet kan du nu se uppföljning på den nya kalkylpost som du skapat:
5. Genom att skapa egna kalkylposter kan du skapa en budget utifrån posterna. När du väljer att skapa/redigera en budget har du till skillnad från i Tid Smart möjlighet att skapa en budget på samtliga budgetposter och inte endast för övriga intäkter och kostnader:
6. När det gäller kostnader kan du skapa kalkylposter som inte har koppling till någon artikeltyp. Du kan då välja dessa kalkylposter när du skapar/importerar en leverantörsfaktura för projektet:
Kom igång med uppföljning av bokförda värden:
I Tid Pro kan du få uppföljning av bokförda värden så att du kan vara trygg med att allt som ska vara bokfört är bokfört i ekonomisystemet, så här kommer du igång:
1. Gå in under Inställningar - Projekt - Projektekonomi.
2. Börja med att mappa de kalkylposter som du har upplagda mot de bokföringskonton som avser dessa poster. Detta är för att programmet ska kunna veta vilka belopp i din bokföring som avser respektive kalkylpost när du importerar dina bokföringsunderlag:
Du kan ange flera bokföringskonton för samma kalkylpost och även lägga in intervall av konton. Du kan däremot inte ange samma bokföringskonto för flera kalkylposter då programmet inte kommer kunna veta vilka belopp som motsvarar respektive post. 3. För att importera din bokföringsdata väljer du under Inställningar-Projekt - Projektekonomi knappen Importera bokföring om du arbetar med Visma eEkonomi och Importera bokföring via sie-fil om du arbetar med Visma Administration. Om du arbetar med Visma Administration behöver du därför manuellt ta ut en siefil för de verifikationer som du vill föra över innan du väljer att importera bokföringsunderlag.
4. För att se den bokförda uppföljningen på projektet behöver du även under Inställningar - Projekt-Projektekonomi bocka i rutan Visa bokförda värden i projektet.
5. Inne på fliken Ekonomi på projekten får du nu en uppföljning av både utfall och vad som är bokfört:
I mitt exempel ovan kan jag exempelvis vara trygg med att alla kostnader är bokförda i mitt ekonomisystem. Mina intäkter har jag ännu inte fakturerat, därför har dessa av naturliga skäl inte bokförts än.
Vill du ha hjälp att komma igång med uppföljningen så att det passar just din verksamhet? Boka in ett möte med våra specialister i Tid, Boka specialisthjälp.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-04-19.
... Visa mer
Etiketter:
2021-11-03
14:53
Hej Roland!
Jag har testat utskrift av följesedel fram och tillbaka nu, men jag kan inte få till samma resultat som dig; att jag får ut en kopia trots att dokumentet är markerat som utskrivet. Vi skulle vilja komma i kontakt med dig för att undersöka vad det är som skiljer våra resultat åt. Du får därför gärna höra av dig till mina kollegor på supporten, du hittar kontaktuppgifterna här: Kontakta oss
... Visa mer
2021-10-20
14:17
Hej igen!
Tack för återkoppling! Jag testade lösningen igen och får med mig både ett original och en kopia. Du får gärna kontakta mina kollegor på supporten så kan vi titta närmare på vad som skiljer sig i din miljö. Du hittar våra kontaktuppgifter på vår hemsida: Kontakta oss.
... Visa mer
2021-10-20
13:29
Hej Bosse!
Vi har ett fel i version 2021.2 där man kan få felmeddelande när man skriver ut en följesedel. Här kan du läsa mer om felet samt vilka två alternativ som finns för att komma runt problemet: Felmeddelande vid utskrift om man skriver ut egna kopior till Skrivare.
Om det är något annat fel som du upplever får du gärna återkoppla i denna tråd så att vi kan titta vidare på problemet.
... Visa mer
2021-10-19
17:06
1Gilla
Hej igen!
Vi har nu tittat närmare på problemet, men kan inte se att det finns några begränsningar i api:t gällande detta. Vi skulle därför vilja att Next kontaktar vår support för api:t så att vi kan reda ut detta tillsammans. Jag tar kontakt med dig utanför forumet så att vi kan lösa det på bästa sätt.
... Visa mer
2021-10-19
15:51
Hej igen!
Tack för snabbt svar! Vi tittar vidare på detta och återkommer med svar till dig:)
... Visa mer
2021-10-19
15:48
1Gilla
Hej!
Detta vill vi gärna titta närmare på. Hur gör ni överföringen från Next, går det via vår api-lösning eller gör ni någon typ av import på annat sätt?
... Visa mer
2021-10-19
07:52
1Gilla
Vem passar Tid Pro för?
Tid Pro riktar sig till dig som har större krav och behov av planering samt uppföljning. Med funktioner som resursplanering, uppgiftshantering och analysverktyg behöver du aldrig fundera på vem som ska utföra en uppgift eller oroa dig för att en uppgift faller mellan stolarna!
Vilka funktioner ingår i Tid Pro?
Om du vill ha en demo av modulerna hittar du ett inspelat webbinarium här: Bli digital i Visma Tid Pro »
Förutom samma funktionalitet som du hittar i Tid Smart får du dessutom tillgång till:
Resursplanering
Med vår smarta resursplanering får du full koll på dina resurser! Du planerar tid på Projekt, Interntid och du kan självklart även planera in frånvaro såsom semester mm. Den tid som du lägger in i resursplaneringen för den anställde kan sedan omvandlas till en tidsregistrering för att på så sätt spara tid vid registreringen.
Om du lagt in en kalkyl på medarbetaren i projektet får du även en uppföljning på detta direkt i resursplaneringen så att du har koll på hur arbetet ligger till i relation till det som är planerat.
Förutom att du som administratör eller projektledare kan planera in tid finns det även möjlighet för medarbetarna att skicka in ledighets- och sjukanmälan både via appen och webbgränssnittet.
Läs mer om resursplaneringen i hjälpavsnittet Resursplanering.
Uppgifter
Genom att arbeta med Uppgiftsmodulen minskar du behovet av externa exceldokument, post-itlappar och mejl. Du arbetar i smarta uppgiftstavlor som kan vara gemensamma för deltagarna i projektet så att du alltid har full koll på vad som ska göras och undviker att något hamnar mellan stolarna. Genom taggningen i uppgifterna kan du enkelt kommunicera med deltagare på uppgiften.
Läs mer i hjälpavsnittet Uppgifter eller kika på vårt användartips Planera smartare med Uppgifter i Tid Pro där vi djupdyker i modulen!.
Affärsmöjligheter
Modulen affärsmöjligheter ger dig det stöd som du behöver i din säljprocess! Du har full koll på dina affärsmöjligheter, värdet av dessa och kan alltid planera in ett nästa steg i processen. När det gått så långt i processen att kunden vill ha en offert kan du självklart skapa detta direkt i systemet. Signeringen av offerten sköter du elektroniskt direkt i systemet.
Läs mer i hjälpavsnittet Affärsmöjligheter.
Analys:
Vill du analysera dina tider på ett djupare plan eller saknar du någon rapport som du vill kunna få ut? Då är vårt analysverktyg något för dig! Principen i Analysverktyget är “What you see is what you get”, du behöver alltså inte någon förkunskap eller utbildning för att skapa en enkel och snygg rapport. Du kan spara en mall om det är så att du exempelvis vill kunna ta ut den varje månad och vill du fortsätta bearbeta den finns även möjlighet för att exportera rapporten till Excel.
Läs mer i hjälpavsnittet Analys.
Avtal:
I Avtalsmodulen samlar du alla dina avtal interna som externa. Pärmarna där du tidigare sparat dina avtal är ett minne blott! Du kan lägga till avtalsperioder, förnyelsedatum mm för att ha full koll på om det är något avtal som är på väg att löpa ut. Självklart kan du använda elektronisk signering även för dina avtal.
Läs mer i hjälpavsnittet Avtal.
Bättre ekonomisk uppföljning på projekt
I Pro har du möjlighet att skapa egna kalkylposter där du kan döpa om och gruppera artikeltyper så att det passar dina behov. Utifrån dessa bygger du sedan upp din budget. Förutom detta har du även möjlighet att importera bokföringsunderlag för att få en uppföljning direkt på projektet om det är bokfört eller inte.
Läs mer om funktionen i användartipset Arbeta med ekonomisk uppföljning i Tid Pro.
Vill du som Smart-kund prova på Tid Pro kostnadsfritt i 30 dagar? Då gör du detta genom att klicka på Fler funktioner nere till vänster i ditt system:
Vill du veta mer innan du bestämmer dig? Fyll i formuläret Jag vill veta mer om Visma Tid Pro
Är du nyfiken på priser för de olika licenserna hittar du detta på vår hemsida Visma Tid Pro.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-04-19
... Visa mer
2021-10-18
15:07
1Gilla
Vi har gjort förändringar i Visma Administration för att arbetsflödet för dig som kund utvecklas och förändras hela tiden. Vi vill hjälpa dig att arbeta digitalt och hållbart och jag hoppas att du passar på att hoppa på det här tåget och följer med oss.
Vi har förändrat fakturahanteringen - i form av en ny fakturamodul men också att du som kund kan sälja dina fakturor genom Visma Betalt Direkt.
Vad är det vi har ändrat gällande faktureringen?
Du skapar dina fakturor precis som vanligt under Försäljning - Kundfakturor. Under Skriv ut hittar du numera de utskrifter som passar försäljningsflödet och när du ska skicka dina fakturor väljer du istället alternativet Skicka. Använder du snabbkommando är det Ctrl+I du använder för Skicka då Ctrl+ P avser utskrifter. Föredrar du att skicka en faktura åt gången har du alternativet Aktuell faktura och vill du skicka flera samtidigt väljer du Fakturor.
Det är här den största förändringen sker, för när du väljer Fakturor kommer du automatiskt att landa i den nya delen Fakturahantering. Här får du en lättare överblick över de fakturor du inte har skickat och kan på ett enkelt sätt skicka utvalda eller alla fakturor samtidigt.
Något som har varit efterlängtat är att förhandsgranska en faktura på ett smidigare sätt. Nu ser du fakturan till höger när du klickar på en fakturarad, vill du se hela fakturan använder du enkelt kommandot Förhandsgranska.
Är det något som gör att fakturan inte är komplett och kan skrivas ut kommer det visas i förhandsgranskningen, exempelvis med informationen Fakturan saknar rader. För att komma åt fakturan på ett smidigt sätt klickar du på förstoringsglaset som du har i kolumnen Fakturanummer och då kommer du direkt in på fakturan. Om du arbetar med bilagor kan du lägga till kolumnen Bilagor där du ser en bockruta för de fakturor som innehåller en bilaga.
Skickar du fakturor för kontroll innan de skickas till kund kan du skapa en pdf utan att fakturan markeras som skickad genom att välja Förhandsgranska - Förhandsgranska till pdf.
När det är dags att skicka dina fakturor kan du antingen markera en och en alternativt använda kommandot Markera alla. Vill du istället välja att skicka alla fakturor med utskriftsval e-faktura rekommenderar jag att du använder markeringshjälpen och lägger villkoret e-faktura vid Utskriftsval. Klicka på Skicka och du får upp en dialog som visar hur fakturorna kommer att skickas. När fakturorna är skickade försvinner dessa från listan och du hittar dem under Försäljning - Kundfakturor.
Det är även härifrån du kan sälja dina fakturor på ett smart och effektivt sätt med Visma Betalt Direkt. Läs mer i Visma Betalt Direkt.
Du hittar mer information i Fakturahantering.
Välj fakturamall
Något som jag också vill passa på att lyfta är att du kan välja fakturamall direkt på dina kunder. Du kan alltså arbeta med flera fakturamallar samtidigt på ett smidigt sätt. Du gör ändringen på kunden i fältet för dokumentmall på fliken 4. Utskriftsval i kundregistret.
... Visa mer
Etiketter:
2021-10-18
15:06
Har du leverantörsfakturor som du redan nu vill betala och inte invänta inbetalningar för dina kundfakturor? Du som har aktiebolag kan välja att sälja dina fakturor med Visma Betalt Direkt och på ett enkelt och effektivt sätt få pengarna på ditt konto inom 24 timmar.
När du säljer en faktura från programmet tar Visma Finance AB över hanteringen och skickar ut fakturan till kunden, de hanterar också eventuella betalningspåminnelser. Du kommer automatiskt få ett kvitto och en fakturakopia till Administration som sparas i företagskatalogen och som du enklast når på fliken 4. Spårning på fakturan.
Fakturan säljs med regress och det innebär att om kunden inte har betalat fakturan inom 30 dagar efter att förfallodatumet har passerat, kommer du som företagare få betala tillbaka det utbetalda beloppet till Visma Finance AB. Däremot fortsätter de att hantera betalningspåminnelserna åt dig och när kunden har betalat får du beloppet återbetalt.
Du kan sälja en faktura både från Försäljning - Kundfakturor eller från Försäljning - Fakturahantering men vill du sälja flera fakturor samtidigt är det under fakturahanteringen du ska vara. Vi stödjer försäljning av fakturor för både företag, privatpersoner och andra organisationer.
Vill du läsa mer om Visma Betalt direkt och hur du kommer igång rekommenderar jag att du tar en kik i vårt hjälpavsnitt Visma Betalt direkt.
Se vanliga frågor »
Kolla gärna även in mitt användartips om delen fakturahantering.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-03-23
... Visa mer
Etiketter:
2021-10-01
12:44
Hej Mattias!
I dagsläget finns det ingen importfunktion för att importera tidsregistreringar i Tid Smart/Pro varken via excel eller via Api. Vi har planer på att se över en eventuell api-lösning framåt, men just nu kan vi inte ge något vidare besked om det.
... Visa mer
2021-09-24
13:20
1Gilla
Hej!
SEB har nu korrigerat detta och det ska fungera att skicka även de svenska betalningarna via xml.
... Visa mer
2021-09-15
12:06
1Gilla
Hej!
Jag har uppdaterat trådstartaren separat, men vill även här uppdatera om någon mer följer tråden. Det visade sig att detta var ett visningsfel som nu är åtgärdat:)
... Visa mer
2021-07-29
15:48
Hej Helen!
Om det är en fraktkostnad som ska räknas med i inköpskostnaden för det du säljer så ska det bokföras på 4XXX. Om inte så går det bra att du bokför det på konto 5700.
... Visa mer
2021-07-21
15:29
Hej!
Tack för att du uppmärksammade oss på detta! Visma Administration är gjort för den svenska marknaden vilket gör att det kan finnas begränsningar när man använder andra format och språk än svenska. Med det sagt så ska vi självklart i så fall informera om detta när man skriver ut rapporten och att det inte ska generera felaktiga uppgifter på detta sätt. Jag har skapat en nytt känt fel för detta i forumet. Du hittar tråden här: Fel värden om du skriver ut Eu Periodisk sammanställning
... Visa mer
2021-07-21
15:26
Om du har en annan inställning än Svenska i Windows för datumformat kan du få fel värden på rapporten Eu Periodisk sammanställning. Exempelvis kan försäljning av tjänster hamna som försäljning av varor.
Lösning: Byt datumformat i Windows till Svenska.
Klicka på prickarna uppe till höger och välj Prenumerera för att få mejl när vi uppdaterar informationen.
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Admin 1000
-
Admin 2000
-
Admin 500
2021-05-28
09:51
2 Gillar
Förutom att hålla koll på dina tidsregistreringar är en viktig del av ett tidprogram att hjälpa dig att få kontroll över allt annat som behöver göras varje dag. Som ett stöd finns notiser som påminner dig om vad du ska göra så att du inte missar viktiga saker!
På startsidan i programmet kan du se Aviseringar, Åtgärder och Kommande:
Om du är totalanvändare kan du se samtliga användares aviseringar, åtgärder mm, som attestansvarig ser du de medarbetare du är attestansvarig för, annars ser du endast dina egna åtaganden.
Notiser via e-post
Du kan få aviseringar som en sammanfattning via e-post. Som standard är dessa mejl inställda för att skickas ut till medarbetarna varje måndag, men användaren själv kan styra när dessa mejl ska skickas genom att klicka på sitt namn uppe till höger i programmet och välja Min profil:
Här kan du välja om du vill att ett mejl ska skickas varje dag, varje måndag eller inte alls om du tycker att informationen på startsidan räcker.
Detta gör att du varje dag eller varje måndag får ett mejl skickat till dig där det framgår vad du behöver göra så att du alltid har full koll!
Tips! Du har väl inte missat funktionen för att tagga personer på exempelvis uppgifter eller projekt? Du skriver ett @ i kommentars/anteckningsfältet och får då förslag på användare i programmet. Användaren i sin tur får upp detta direkt i sitt flöde i programmet och de får också ett mejl med informationen, snyggt va?!
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats 25-03-28
... Visa mer
2021-04-23
09:39
Hej Jonna!
Jag har försökt återskapa detta i mina bolag på olika sätt, men lyckas inte. Det hade därför varit toppen om du har möjlighet att kontakta oss på supporten så att vi kan titta på ditt specifika fall. Självklart ska det inte låsa sig något läge.
Du hittar kontaktvägarna till vår support på vår hemsida.
... Visa mer
2021-04-19
13:07
1Gilla
Du har väl inte missat att vi har en funktion för kvittotolkning?
Du slipper knappa in information manuellt vilket sparar både tid och minskar risken för felregistreringar. Direkt när du laddar upp ett kvitto i Tid tolkas informationen och läggs automatiskt in på registreringen. Och det bästa av allt, sedan kan du slänga kvitton, för det sparas digitalt
Den information som tolkas är kvittodatum, belopp och moms. Typ av kvitto lär sig programmet efterhand vilket innebär att den lägger till kvittotypen utifrån tidigare kvitton med liknande information som du registrerat och attesterat.
Kvittotolkningen är en tilläggsmodul som kostar 119 kr per månad upp till 100 tolkningar, därefter debiteras det 1,50 kr per tolkning utöver dessa.
Vill du aktivera tjänsten gör du detta direkt i Tid Smart/Pro via Inställningar - Generellt - Konto och betalning.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 25-01-27
... Visa mer
2021-03-19
16:32
Hej Jeanette!
Denna banner visas för att hjälpa dig som kund att kunna hantera dina dokument på smidigaste sätt och ge dig information om kunden eller leverantören kan skicka eller ta emot elektroniska dokument.
Är det så att du inte vill att denna kontroll görs så finns det en inställning redan idag för att stänga av detta. Du hittar den under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Min sida/Internettjänster - Digitala fakturor och dokument. Nere till höger har du en knapp som heter Inställningar, klickar du på denna kan du bocka ur att programmet gör denna kontroll.
... Visa mer
2021-02-22
16:03
Vill du minska pappershanteringen? Då har vi ett tips till dig!
Du kan med hjälp av vår tjänst skicka dokument för signering direkt från programmet. I Tid Smart/Pro kan du skicka alla pdf-dokument som du laddar upp på ett projekt. Om du du arbetar i Tid Pro kan du även skicka avtal, offerter och de dokument du laddat upp via en kund för signering vilket ökar tryggheten och minskar tiden för administration. Du får såklart återkoppling i programmet när dokumentet är signerat.
Du skapar enkelt signeringen direkt i programmet och kan välja både hur du vill skicka inbjudan till signering samt om du vill att det ska krävas signering via bankid:
Personen som ska signera dokumentet får sedan en länk skickad till sig där denne kan granska dokumentet och slutligen även signera det.
När signering skett får du återkoppling via mejl så att du kan gå vidare med eventuella actions.
Du köper själv till den mängd e-signeringar som du vill ha under Inställningar - Generellt - Saldon. Bra att veta är att du debiteras för en signering per signeringsrunda, detta innebär att det bara dras en signering från ditt saldo även om du har flera bilagor eller parter som ska signera.
Vill du se hur det fungerar i programmet? Se filmen: e-signering.
Vill du läsa mer om tjänsten se Använda e-signering.
Vill du testa flödet på egen hand? Inga problem! Du får alltid tillgång till två kostnadsfria e-signeringar så att du kan testa tjänsten i lugn och ro!
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-12-10
... Visa mer
2021-02-22
12:19
Hej!
Jag förstår att det är frustrerande när det slutar fungera. Vi behöver undersöka varför detta inträffar. Jag tar därför kontakt med dig utanför forumet för att felsöka vidare.
/Joanna
... Visa mer
2021-02-02
17:33
Felet finns från och med version 2018.7 och är rättat i version 2024.1.
Utskriften Kundstatistik - omsättning och uppgifterna på fliken Statistik i kundregistret kan sakna värden under vissa omständigheter. Felet uppstår om du står på en annan faktura än den som ska krediteras när du skapar en kreditfaktura och en annan användare samtidigt skulle uppdatera listan med fakturor OCH gå in på just den kreditfaktura som du precis skapat och göra en ändring, innan du har lämnat kreditfakturan.
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Admin 1000
-
Admin 2000
-
Admin 500
-
Fakturering
-
Förening
2021-02-02
17:22
1Gilla
Felet finns från och med version 2017.1.
Det kan upplevas ta lång tid att skriva ut rapporter från bokföringsrapportgeneratorn.
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Admin 1000
-
Admin 200
-
Admin 2000
-
Admin 500
2021-01-22
08:52
Hej!
Idag har vi släppt en ny version, 2020.31 där vi rättat flera av de fel som fanns i version 2020.3. I denna version är bland annat felet med att löpnummer läggs in istället för fakturanummer och att man felaktigt får felmeddelande om konto saknas i företagsinställningarna rättade.
Versionen finns för nedladdning via vår hemsida.
/Joanna
... Visa mer
2020-12-22
19:22
Hej igen!
Tack för återkoppling! Då förstår jag mer hur du arbetar. I dagsläget finns det inga planer på att införa en sådan hantering, men vi håller ögonen öppna om det skulle vara så att förutsättningarna förändras.
... Visa mer
2020-12-22
15:21
Hej Henrik!
Det finns i dagsläget inget fält som visar när en artikel lades upp i programmet.
När det gäller omsättningshastigheten så tar det hänsyn till den specifika artikeln genom att beräkning görs på omsatt antal/ genomssnittslagret vilket ger ett unikt värde för varje artikel oavsett om den är skapad innan året började eller efter. Enligt vad jag kan läsa mig till så är detta ett vedertaget sätt att beräkna omsättningshastighet, men du får gärna dela med dig av hur dina tankar går. Har du arbetat med en annan typ av beräkning av omsättningshastighet tidigare?
... Visa mer
2020-12-07
16:33
5 Gillar
När året är slut är det många som vill se statistik av alla dess slag. Nedan går vi igenom hur du kan få ut information om de leverantörer som du köpt in mest från under det gångna året.
Först ska vi hitta en lämplig utskrift! Du kan dels välja utskriften Leverantörsstatistik: Inköp som du hittar under Utskrifter - Statistik i programmet. Denna visar årets inköp, men vill du välja din egen period vill jag passa på att tips om en rapport som du kan läsa in till programmet, nämligen rapporten Inköpsstatistik.
Gå in under Arkiv - Mallar/Rapportgenerator - Läs in rapport. Se till att du står i mappen Spcsrapp och tryck Ok.
I listan som kommer upp markerar du Inköpsstatistik och väljer Importera.
Nu hittar du utskriften via Utskrifter - Inlästa/ Skapade.
I utskriftsdialogen väljer du Fil nere i mitten och väljer att spara filen i Excel-format.
Nu är det dags att sortera rapporten enligt dina önskemål!
Öppna upp Excelfilen och markera allt i filen. Välj därefter Sortera och filtrera - Anpassad sortering uppe till höger:
Välj att sortera på den kolumn där inköpet för perioden framgår, i mitt fall kolumn D :
När du väljer Ok kommer leverantörerna sorteras så att du ser dem i ordning från den leverantör du köpt in mest från och den som du köpt in minst från. Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-03-23
... Visa mer
Etiketter:
2020-12-07
16:17
4 Gillar
En fråga som vi får till vår support främst i samband med årsavslut är hur man får ut en rapport i programmet för de kunder som man sålt mest till. Med hjälp av en utskrift från programmet kan du sedan fortsätta redigera den i Excel för att få sorteringen som du vill.
Vi börjar med att leta upp en utskrift som visar omsättningen för kund. Under Utskrifter - Statistik väljer jag utskriften Kundstatistik, omsättning. Om jag har många kunder i mitt register kan det vara en bra idé att begränsa antalet i utskriften via urvalen, läs mer om hur du gör urval på utskrifterna i vårt hjälpavsnitt Sökvillkor.
Jag väljer perioden och klickar sedan på Fil nere i mitten i dialogrutan. Jag får nu välja att spara den som en excelfil.
Nu är det dags för att sortera filen enligt dina önskemål!
Öppna upp Excelfilen och markera allt i filen. Välj därefter Sortera och filtrera - Anpassad sortering uppe till höger:
Välj att sortera på den kolumn där omsättningen framgår, i mitt fall kolumn D :
När du väljer Ok kommer kunderna sorteras så att du ser de kunder med störst omsättning till den minsta omsättningen.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-05-16
... Visa mer
Etiketter:
2020-10-19
09:55
1Gilla
Arbetar du med både Tid Smart/Pro och Lön 300/600 eller Lön Smart? Missa då inte att exportera löneunderlag från tidprogrammet. Då slipper du dubbelarbete eftersom du och dina medarbetare redan gjort förarbetet med registrering och attestering i Tid Smart/Pro.
Se integration med Visma Lön »
Det som förs över till Lön 300/600 och Lön Smart från Tid Smart/Pro är:
Tidkoder: Exempel på tidkod kan vara arbetad tid eller övertid.
Frånvaro: Sjukfrånvaro, semester eller annan typ av frånvaro.
Utlägg: Kan vara exempelvis en resekostnad eller ett inköp till företaget.
Dessa poster hittar du via Inställningar - Tid & Kvitton
Under Inställningar - Artiklar & priser förs följande över till Lön 300/600 samt Lön Smart:
Artiklar av typen Bilresa: Detta är milersättning
Artiklar av typen Tillägg: Ett exempel på tillägg kan vara ob-ersättning eller övrig ersättning som ska ges utöver den vanliga timlönen. Observera att det endast är ob-ersättning som i dagsläget kan föras över till Lön Smart.
Artiklar av typen Traktamente: Detta används om den anställde ska få ersättning för merkostnader vid resa i arbetet.
När du skapar ditt företag lägger vi automatiskt in de flesta tidkoder, men det kan vara bra att kontrollera koderna ovan och artiklar så att dessa stämmer överens med det du har inlagt i Lön 300/600 samt Lön Smart.
Bra att veta om kopplingen mellan Tid Smart/Pro och Lön Smart
Timavlönade måste ligga på ett oregelbundet schema. I dagsläget går det inte att ha timavlönade medarbetare som har schemalagd arbetstid.
För att kunna skicka över utlägg behöver du aktivera funktionen för att specificera ingående moms på utlägg. Detta görs i Lön Smart via Inställningar - Löneinställningar och fliken Bokföring.
Du behöver inte manuellt koppla till några lönearter eller snabbval i Lön Smart. I fältet Lönekod på tidkoder, frånvaro, utlägg samt artiklar i Tid Smart/Pro kommer du få förslag på lämpliga snabbval utifrån vad det avser för registrering.
När du exporterat löneunderlaget från Tid Smart/Pro kommer du få ett mejl med information om hur exporten gick samt om någon användare inte kunde exporteras. Du bör kontrollera denna information innan du importerar registreringarna till Lön Smart om det är något som behöver korrigeras. Om du gör om exporten innan du importerat till lönekörningen i Lön Smart kommer ev registreringar för samma period och användare att tas bort. Har du däremot redan gjort en import till lönekörningen i Lön Smart finns det risk för att registreringar importeras dubbelt och du behöver i så fall manuellt ta bort dessa i Lön Smart.
Bra att veta om kopplingen mellan Tid Smart/Pro och Lön 300/600
Kopplingen mellan Tid Smart/Pro och Lön 300/600 görs via fältet Lönekod i Tid. Du kan ha olika lönekoder om posten ska kopplas till olika lönearter/ snabbval i löneprogrammet beroende på om användaren är månads- eller timavlönad:
Detta fält hittar du inne på respektive tidskod, frånvarokod, utlägg eller artikel i tidprogrammet.
Lönekoden ska stämma överens med den kod som du har inlagd i löneprogrammet via Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Integrationer och knappen Tidkoder eller Utläggskoder:
Till tidkoder i Lön 300/600 räknas de poster du lägger in i Tid Smart/Pro som Tidskoder, Frånvarokoder och artiklar som du lägger in av typen Tillägg.
Utläggskoder i Lön 300/600 är de poster som du i Tid Smart/Pro lägger in som Utlägg eller som artiklar av typen Bilresa och Traktamente.
Vill du skapa ett nytt tillägg eller tidkod är det därför viktigt att du lägger in samma lönekod i tidprogrammet som du lägger in i löneprogrammet. Du kan själv välja vilken uppställning du vill ha på dina koder så länge de är samma i Tid Smart/Pro och Lön 300/600.
Praktiskt exempel:
Vill du till exempel lägga upp ett tillägg som ska gälla utöver den vanliga timlönen så skapar du detta under Inställningar - Artiklar & priser i Tid Smart/Pro. Jag skapar artikeln med typen Tillägg:
Har du olika koder för timavlönade och månadsavlönade kan du styra mot olika lönekoder, men i mitt fall är det samma tillägg som gäller oavsett om man är timavlönad eller månadsavlönad.
Nästa steg är att du lägger upp motsvarande kod i Lön 300/600 under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Integrationer och knappen Tidkoder:
Här lägger du upp samma kod som du angav i Tid Smart/Pro i fältet Tidkod. Längre ut till höger kan du även välja vilken löneart i Lön 300/600 som tillägget ska kopplas till. När du gör lönekörningen vet löneprogrammet därför vilken löneart som motsvaras av koden som finns i filen och posterna läggs automatiskt upp på respektive lönebesked.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-12-10
... Visa mer
2020-08-24
09:02
Vi får ibland frågor om man kan arbeta med Visma Administration på en Mac-dator. Visma Administration är byggt för att fungera i Windows. Om du arbetar på en Mac behöver du därför antingen ha en windowsmiljö installerad på din dator, eller så kan du kika i detta inlägg där vi tipsar om hur du kan använda Visma Administration som en molntjänst.
För dig som vill jobba helt webbaserat vill jag tipsa om Visma eEkonomi som du kan arbeta med oavsett om du har en Mac- eller en Windowsdator. Läs mer om Visma eEkonomi.
Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 24-04-22
... Visa mer
Etiketter:
2020-08-24
08:55
2 Gillar
Det kan hända att kopplingen mot databasen i Visma Administration tillfälligt stoppas, exempelvis på grund av antivirusprogram. Om du möts av meddelandet “Det gick inte att ansluta till databasen” när du startar Visma Administration behöver du göra följande:
Börja med att reparera databaser via Visma Assist. Det gör du genom att välja Start (Windows-knappen) - Visma Spcs - Visma Assist Administration. Här väljer du alternativet Reparera Visma Administration.
Om du fortfarande får samma meddelande efter reparationen bör du göra undantag för följande filer i din brandvägg:
SQL-Servern: C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL12.VISMA\MSSQL\Binn\sqlservr.exe
SQL-Browser: C:\Program Files(x86)\Microsoft SQL Server\90\Shared\sqlbrowser.exe
Administrations programfil: C:\Program Files(x86)\SPCS\SPCS Administration\spcsadm.exe
Skulle du ha fortsatta problem efter att du gjort ovan rekommenderar vi att du tar kontakt med vår supportavdelning.
Du hittar kontaktuppgifter på vår hemsida. Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-03-23
... Visa mer
Etiketter:
2020-08-10
10:10
3 Gillar
Hej!
De tips och råd som vi kan ge våra användarna är kring våra egna produkter. När det gäller övriga lösningar finns det en uppsjö av olika alternativ, men där är vi inga experter. I det här fallet har It-stöd erbjudit en lösning för våra användarna där de kan ge bra råd och stöd, därför hänvisar vi till dem då de har kunskapen kring just detta.
/Joanna
... Visa mer
2020-08-07
11:11
Hej!
Om du endast arbetar med Visma Administration så är det inga tekniska hinder för att du har Windows 7 på klient och nyare operativsystem på serverdatorn då sql-servern installeras på servern. Om operativsystemet på servern är av nyare modell som stödjs av Sql 2017 så är det alltså Sql 2017 som kommer installeras. Jag förstår att det finns anledningar till att man vill ha kvar windows 7 som operativsystem, men vår rekommendation ur säkerhetssynpunkt är ändå alltid att du uppdaterar till ett nyare operativsystem även om det inte är ett tekniskt hinder.
Den här tråden behandlar Visma Administration, men jag vet att det även finns kunder som läser dessa trådar och som använder andra av våra program där förutsättningarna kan vara annorlunda. Vi kommer lägga ut mer generell information när det närmar sig släpp, men jag vill ändå göra ett inlägg angående detta i denna diskussion. Är det så att du exempelvis arbetar via Byråstöd så installeras sqlservern även på klienterna och då fungerar det inte att köra Sql 2017 om du har Windows 7. Vi har även genom våra tester märkt att det kan upplevas något långsammare att arbeta i Byråstöd om det är så att klienterna kör Sql 2014 (dvs om du har Windows 7) och servern har Sql 2017.
/Joanna
... Visa mer
2020-07-06
17:33
Hej!
Det är intressanta funderingar du har!
Vi ser att intresset från byråer att arbeta webbaserat stadigt ökar och därför lyfter vi fram eEkonomi.
Vi vill dock ge de byråer som trivs med Administration möjlighet att fortsätta arbeta där tillsammans med sina kunder och därför släppte vi i början av året möjligheten att samarbeta med sina kunder i eEkonomi Fakturering. Med denna lösning kan slutkunden arbeta webbaserat medan byrån kan fortsätta arbeta i det system de tycker om och är mest effektiva i, vilket då är Visma Administration. Man får det bästa av två världar helt enkelt:)
2017 släpptes den första versionen av Administration med en Sql-server som grund. Även det var ett stort arbete som gjordes för att vi ville framtidssäkra systemet och ge Administration de bästa förutsättningarna för att fortsätta växa.
/Joanna
... Visa mer
2020-06-29
15:20
Hej Inga-LillB!
Jag hittade denna tråd och skulle vilja göra ett tillägg. Precis som Moa skriver så finns saldolistan för export till Excel. När det gäller budget kan man även här göra en export till Excel genom att gå in under Utskrifter - Budget. Du väljer här budgeten som du vill exportera och väljer i utskriftsdialogen alternativet Fil.
Skulle detta kunna fungera som lösning för dig eller är det en annan funktion du är ute efter?
/Joanna
... Visa mer
2020-05-05
18:15
Hej Davor!
Det var envisa varningar! Vi funderar på om det är något som blockerar så att informationen om när senaste säkerhetskopian gjordes inte sparas korrekt. Om det är på detta sätt så kan upplysningen komma upp flera gånger då programmet inte har kunskapen om senaste datumet. Vi kikar gärna på detta hos dig. Om du vill återkomma till oss själv så har jag registrerat ett ärende på ditt kundnummer med tips om vad vi ska titta på, annars kan vi se till att du blir kontaktad om du föredrar detta.
Ha en fin kväll!
/Joanna
... Visa mer
2020-04-29
11:56
2 Gillar
Hej Jessica_!
Kul att du gillar sökfunktionen! Jag håller med om att det varit toppen om det fanns i alla kolumner i programmet. Jag tar med mig dessa exempel som önskemål till kommande versioner:)
Ha en fin dag!
... Visa mer
2020-04-28
11:29
Hej!
Först och främst, roligt att höra att du hängt med oss så länge!:)
När det gäller ditt problem så kan jag inte återskapa det. Skulle du kunna beskriva mer detaljerat hur du gör när problemet uppstår? Jag skapade en faktura med flera rader och sedan raderade jag en rad i mitten, då hamnar jag på raden nedanför, så jag misstänker att du går tillväga på något annat sätt.
Det som skedde 2017 var att vi bytte databas i programmet. Även om den gamla databasen fungerade för vissa kunder så var en ny databas en förutsättning för att vi skulle kunna framtidssäkra produkten. I och med att det är en helt ny grund i programmet så är det vissa saker som förändrats då databasen är uppbyggd på ett annat sätt. Vid en samlad bedömning så var det dock nödvändig insats dels för att programmet skulle kunna leva vidare många år till, men även för att vi skulle kunna införa önskemål som vi fått från er användare under en lång tid, men där vi begränsades i den förra databasen. Ett exempel på detta är sökfunktionen i kolumnerna i listorna som vi inte kunnat införa i den gamla databasen.
/Joanna
... Visa mer
2020-04-16
17:28
Hej Ricky,
Jag vet att en kollega till mig varit i kontakt med dig angående detta, men precis som du var inne på tidigare i tråden så är forumet en perfekt plats att informera andra användare på. Därför vill jag ta chansen att lägga in svaret som du fått även här om fler har samma problem.
Detta uppstår när man läser in skannade dokument då fältet för kontonummer helt enkelt inte räcker till för hela numret som ska läsas in och då klipps numret av vid inläsningen.
Vi tittar på en lösning för detta och kommer uppdatera tråden när den är på plats.
/Joanna
... Visa mer
2020-04-15
11:14
1Gilla
Hej Emilie!
Det finns en inställning som du kan göra på kunden eller direkt på ordern för att adressen ska föras över till beställningen. Vill du göra inställningen på kunden så att adressen alltid förs över till beställning gör du detta genom att gå in under Försäljning- Kunder och välja kunden som det gäller. På fliken Fler uppgifter kan du därefter längre ner till höger bocka i Överför adress till beställning. Denna inställning följer då med till alla ordrar som du skapar för kunden.
Vill du endast göra inställningen på en specifik order gör du detta genom att gå in på fliken Kunduppgifter på ordern och bocka i samma fält här; Överför adress till beställning.
/Joanna
... Visa mer
2020-01-16
09:13
Hej Jonas!
Du får gärna följa denna tråd för uppdatering kring detta:
https://forum.vismaspcs.se/t5/Kanda-fel-i-Visma-Administration/Driftstorning-16-1-synkronisering-av-tjanster/td-p/170942
... Visa mer
2019-12-16
11:23
Hej Helena29!
Jag skulle gärna vilja börja med att kontrollera ett par inställningar för att se om vi skulle kunna lösa detta för dig. Om du går in under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar- Kontonummer. Vilket konto har du angivet i fältet Ing moms? Som standard finns 2641 angivet där, är det så även för dig och löser det sig om du ändrar till 2640 där istället?
Om det inte löser sig så skulle jag gärna vilja veta om det används någon konteringsmall på leverantören. När du är inne på leverantören i ditt register ser du detta i högerkolumnen i fältet Kontmall. Om det finns en konteringsmall vald på leverantören kan det vara så att du behöver uppdatera momskontot även i den. Detta gör du genom att gå in på Bokföring - Konteringsmallar och välja mallen som angivits på leverantören. Här finns rader för varje konto som används och du kan byta ut konto 2641 till 2640 istället.
/Joanna
... Visa mer
2019-12-05
15:41
1Gilla
Hej Mikael51! Det stämmer att det inte går att koppla en fakturamall till en specifik kund. Du kan använda dig av det vi kallar Extra fakturadokument för att få tillgång till ytterligare en fakturamall när du väl ska skriva ut fakturan, men du kan inte välja den på en specifik kund. Vill du använda dig av ett extra fakturadokument kan du läsa mer om hur du skapar detta i hjälpen: https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-administration-2000/content/online-help/utskrifter-extra-dokument.htm När det gäller mallen du använder, är det en egen mall som finns i ditt företag? Jag kan inte se att det är någon av våra standardmallar. Är det en svensk kund där du har en annan valuta så ska den svenska momsen också redovisas, exempelvis om du använder mallen Faktura Silver Standard. Det stämmer att man bara kan ange ett iban-nummer i företagsinställningarna. Jag vet att ett par av våra kunder löst detta genom att lägga in en fast textrad på fakturamallen med villkoret att texten endast ska visas när man har en viss valutakod. I vår hjälp kan du läsa mer om hur du lägger in fasta textrader på fakturamallen: Lägg in fasta textrader på fakturan Är det så att du vill ha hjälp att skapa en fakturamall helt enligt dina önskemål får du gärna kontakta någon av våra duktiga partners som hjälper dig med detta. Ha en fin dag! /Joanna
... Visa mer
2019-12-05
10:03
Hej Katrina! Jag är ledsen att du råkade ut för en feltolkning. Det görs flera kontroller på fakturor som vi läser in just för att undvika den här typen av fel och för att du som kund ska kunna lita på att fakturorna blir korrekta. Vill du att vi ska läsa in fakturan på nytt med korrekt belopp får du gärna kontakta oss på supporten så hjälper vi dig med detta. Du hittar våra kontaktuppgifter på vår hemsida: https://vismaspcs.se/kontakta-oss /Joanna
... Visa mer
2019-11-18
11:35
Hej! Först och främst vill jag säga att jag förstår känslan som användare då detta uppstår i programmet. När du klickar för att komma vidare så förväntar du dig att komma vidare till nästa ej attesterade faktura, men som Tinna skrivit tidigare så gör programmet ändå rätt rent tekniskt eftersom det inte finns någon faktura att gå vidare till i det urval som du ursprungligen satt. Det är här det blir lite av en krock mellan hur programmet är uppbyggt och hur du som användare arbetar i programmet. Med detta som grund vill jag vara ärlig och säga att det kan bli svårt att genomföra en ändring där du kan gå vidare till nästa faktura med de tekniska möjligheterna som vi har idag. Vi är medvetna om att det finns en del att förbättra gällande attestflödet, men tills vidare hoppas jag att ni kan använda er av Tinnas tips som hon gett tidigare. /Joanna
... Visa mer
2019-10-25
06:51
Hej igen! Tack för snabbt svar och tydlig beskrivning!:) Jag har lagt upp artiklarna på samma sätt som dig i version 2019.21 och där fungerar söket korrekt; när jag söker på w kommer den första posten med w att markeras i listan: Vilken sortering har du vald för listan? Jag tycker dock att ordningen i listan blir missvisande eftersom det där blandas V och W även innan man gör sökningen. Jag tar det vidare om det är något vi kan påverka, men rekommendationen framåt är att använda kolumnsöket där sökningen sker exakt på det du skriver i sökrutan. /Joanna
... Visa mer
2019-10-24
10:32
Hej ChristerC! Jag har testat detta hos mig och tycker mig få korrekta sökträffar. Stämmer det att du söker i fältet uppe till vänster när du är inne under Artiklar/ tjänster? Jag provade både med ordningen Artikelnummer och Benämning där jag har V och W i nummer/namn. Det finns dock en skillnad i hur sökträffarna visas när du söker i denna ruta mot när du söker direkt i kolumnerna. När du söker i kolumnerna kommer du endast se de sökträffar som matchar sökningen, medan om du söker i sökrutan uppe till vänster kommer markören stanna på först artikeln som motsvarar första artikeln i listan som matchar sökningen, men övriga artiklar blir inte dolda i listan. Kan det vara detta som blir otydligt när du gör sökningen? /Joanna
... Visa mer
2019-07-10
06:26
1Gilla
Hej igen! Jag är säker på att det är fler som haft samma funderingar som du, så det var bra att frågan lyftes här i forumet:) /Joanna
... Visa mer
2019-06-28
07:18
1Gilla
Hej Khedron! Det går fint att skicka in fakturorna i liggande format, där finns ingen begränsning. Det som har gjort att fakturorna i det här fallet inte har kunnat skannas är att det saknas information om kontonummer. När det gäller dina övriga frågor så har inte varken filnamn eller storlek någon betydelse vid inskanning. Formatet behöver dock vara antingen i formatet .tif eller .pdf för att kunna tolkas. Det är heller inga problem med att skanningen tolkar flera sidor. Jag hoppas att detta kan ge svar på dina frågor, annars får du gärna återkomma i tråden. Ha en fortsatt fin sommar! /Joanna
... Visa mer
2019-04-16
14:47
Hej Lisa! Precis som du skriver så handlar det om att lönearterna beräknas på olika sätt. Det finns inga specifika lönearter för Vård av Barn när man har If Metall, utan det går enligt standardberäkning. Det är superbra att du kontaktade IF Metall så att du får ett korrekt svar vad som gäller specifikt för din gren av avtalet. Om du har möjlighet får du gärna återkoppla i den här tråden när du får svar 🙂 /Joanna
... Visa mer
2019-04-05
13:27
1Gilla
Hej Annema, Som du är inne på så är det inget som vi har stöd för i programmet. Det du skulle kunna göra är att skapa egna lönearter som du endast använder för att registrera de belopp som avser den tid de arbetar i Norge. Det enklaste är om du skapar kopior av de lönearter som du vanligtvis använder dig av (exempelvis löneart 1106 för timlön). Dessa lönearter ska då inte redovisas till AGI vilket du ställer in på fliken 2. Övriga uppgifter på lönearten om du har Lön 600. /Joanna
... Visa mer
2019-04-04
09:38
Hej BRICE, För att kunna hjälpa dig på bästa sätt behöver vi mer information. Kan du få reda på mer information om säljaren för att avgöra hur inköpet ska hanteras?Om det inte är möjligt så vill jag rekommendera dig att ta kontakt med Skatteverket för att få mer information om vad dessa inköp ska räknas som. /Joanna
... Visa mer
2019-04-04
08:30
Hej Jonima, Som Thomas och Annica skriver så finns det ingen standardrapport för detta, men du har möjlighet att skapa egna rapporter i Rapportgeneratorn när du arbetar i Administration 2000. Det är en del att sätta sig in i när det gäller att skapa egna rapporter, du kan läsa mer om hur den fungerar i vår supporthjälp: Rapportgenerator» Är det så att du inte vill lägga ner arbete på att skapa en egen rapport har du även möjligheten att ta hjälp av någon av våra duktiga partners som kan skräddarsy rapporter åt dig vilket jag ser att du fått erbjudande från Thomas L om här ovan. Ha en fin dag! /Joanna
... Visa mer
2019-03-29
12:21
Hej Bjorn, I Sql-databasen sker sökningen mer exakt än den gjorde i tidigare databas. Sökningen sker på det som står i rutan och annan information som inte matchar den sökningen syns inte i listan. Därför syns inte de artiklar som börjar på någon annan bokstav än den du skriver in. Är det dock så att du inte har gjort något urval så hade det varit intressant för oss att titta mer på hur ditt register är uppbyggt. Du får därför gärna kontakta supporten så att vi kan ta oss en närmare titt. Du hittar våra kontaktuppgifter här: https://vismaspcs.se/kontakta-oss Ha en fin dag! /Joanna
... Visa mer