2025-02-26
09:08
Hej. Jag tar upp denna tråd igen efter 3,5 år. Det verkar som om lönearten "Föräldralön" (för att komplettera "Föräldraledighet") fortfarande saknas i Visma eEkonomi (Lön Direkt). Lönearterna Tillägg före skatt, engångsskatt och Tillägg före skatt, tabellskatt som föreslås ovan finns inte heller som lönearter. Däremot finns Övrig ersättning, brutto, engångsskatt och Övrig ersättning, brutto. Är det korrekt att använda någon av dessa lönearter för utbetalning av så kallad Föräldralön? Tack på förhand.
... Visa mer
2024-10-29
10:47
Hej igen, Tack för svar. Men nu gällde det möjligast "enkla" fall med sammalöneregeln och frågan gällde uttag av semester. Din "testperson" verkar inte få semester enligt "samma löneregeln" (eller är det jag som inte förstått någonting?) och Lön Smart bokar nog också upp ny semester i ditt exempel tror jag? Jag vill endast veta hur jag bokför uttag av redan uppbokad semester i Lön Direkt. Jag har som sagt en anställd och vid förra bokslutet bokade jag upp en semesterlöneskuld beräknad enligt sammalöneregeln genom att följa infromationen under "Bokföra semesterlöneskuld konteringsexempel" här: Så bokför du förändringar i semesterlöneskulden: Exempel och tips (Metoden att boka upp semestern en gång om året duger åt mig, så det tänkte jag fortsätta med för att inte öka på administrationen mer än nödvändigt. :-)) Nu är det dags för den anställde att ta ut semester och jag ville då följa exemplet "Bokföra semesteruttag" på samma länk. Det är därifrån jag fått informationen (i mitt föregående anlägg) gällande hur kontona skal debiteras/krediteras vid uttag av semester. 1. Spelar det någon roll om jag använder "Semestertillägg" (konto 7010) eller Semesterlön (konto 7285) när jag betalar ut semester till en anställd som får semester enligt samma löneregeln (och därmed får sk. semestertillägg)? (Personalskatt 2710 verkar bli det samma oavsett när jag förhandsgranskar bokföringsunderlaget). 2. Kommer arbetsgivardeklarationen att bli rätt automatiskt när man lagt till semestertillägg eller semesterlön enligt 1? 3. Är exemplet "Bokföra Semesterlönskuld" korrekt och gör man då detta via en manuell verifikation efter att lönen och Semestertilläget betalats ut enligt 1? (förutsatt att man inte har Lön smart) Som vanligt är jag supertacksam för hjälpen man får här! Hälsningar Henrik
... Visa mer
2024-10-28
13:44
Hej Tina, Tack för svar! Jag har endast en anställd och därför känns Lön Smart lite överdrivet även om det säkert är värt varenda krona så fort man har mer än en anställd. Det handlar här om en anställd med månadslön som ska få sin vanliga lön plus semestertillägg enligt sammalöneregeln, dvs. ett tillägg på 0,43% av månadslönen per dag. Jag antar att detta svarar till ditt generella exempel? Du får ursäkta men begreppen är fortfarande otydliga för mig... I Visma Lön Direkt, så är lönearten "Semestertillägg" kopplat till konto 7010 (inte 7285 som du skriver ovan). Lönearten "Semesterlön" är däremot kopplad till konto 7285... Vilket är rätt? Som jag förstår det, så måste man efter att semesterersättning (eller möjligen semesterlön) betalats ut göra följande manuella verifikation (om man inte har Lön Smart): 1. Debitera 7920 "Upplupna semesterlöner" med ett belopp som motsvarar den semesterersättning som betalats ut (detta minskar skulden på detta konto) 2. Kreditera 7090 eller 7290 "Förändring av semesterskuld" med samma belopp som i 1 ovan. 3. Debitera 2941 "Beräknade sociala avgifter på upplupna löner" med de sociala avgifterna (31,43%) som hör till den utbetalda semesterersättningen 4. Kreditera 7519 "Arbetsgivaravgifter för semesterlöner" med samma belopp som i 3 ovan. Är detta rätt uppfattat? Tusen tack på förhand!
... Visa mer
2024-10-26
12:14
Hej! Hur betalar man ut lön + semestertillägg i Visma Lön Direkt för att det ska bli korrekt? Enligt exemplet för "sammalönregeln" på denna länk https://help.visma.net/se_sv/lon-direkt/content/online-help/calculate-holiday-pay.htm, så ska man betala ut lön som vanligt (det förstår jag som "Månadslön, konto 7210) och tillägget som löneart "Semesterlön" (trots att det också finns en löneart som heter Semestertillägg). På länk https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/semesterlon-sa-gor-du, så finns följande definitioner: "Semesterlön är den ersättning den anställda får i samband med semesterledigheten. Förenklat ersätter semesterlönen ordinarie lön." "Semestertillägg är ett extra tillägg utöver semesterlön då man tillämpar sammalöneregeln." Jag upplever att uppgifterna/definitionerna ovan är motstridiga och något tvetydiga. Hur ska man göra i Visma Lön Direkt? Alternativ 1: Månadslön (7210) + Semesterlön (7285) (dvs kalla semestertillägget för semesterlön enligt första länken ovan) Alternativ 2: Månadslön (7210) + Semestertillägg (7210) Alternativ 3: Semesterlön (7285) + Semestertillägg (7210) (dvs betala ut ordinarie månadslön men kalla det för semesterlön och använda lönearten Semestertillägg för semestertillägget. Detta motsvarar min tolkning av länk 2 ovan) Tack på förhand!
... Visa mer
2022-06-09
15:39
Hej,
Kanske är detta ett riktigt "anti-problem", vi får se vad ni säger...
När man har ett så kallat BropPass-avtal för Öresundsbron, så dras pengarna från bankkontot via betalkort cirka två dagar efter att överfarten skett. Detta betyder att varje tur- och returresa (som sker under samma dag) resulterar i två bankhändleser med samma datum.
I slutet på månaden finns en specifickation, som visar alla överfarter som gjorts under månaden att ladda ned. För varje överfart finns datum och tid registrerat men inte datum för faktisk betalning.
I min naivitet tänkte jag att man kunde bokföra alla dessa bankhändelser för en månad åt gången och matcha mot den specifikation som finns att ladda ned men det går ju inte eftersom bankhändelserna har olika datum... Finns det någon smidig lösning på detta? Det är ju minst sagt osmidigt att behöva bokföra varje tur- och returresa separat mot samma specifikation (som då utöver att endast visa faktiskt datum för överfarten och inte belalningsdatum dessutom innehåller alla överfarter som gjorts för månaden...) Kanske struntar man helt enkelt att bokföra med ett bildunderlag? Jag är relativt ny på det här och fortfarande tok-nojig med att ha kvitto, räkningar och bevis för allt...
Tack för hjälpen!
... Visa mer
2022-04-25
16:17
1Gilla
Hej igen! Nu fungerade det. Tack för hjälpen! Problemet är löst. Lite feedback: 1. Kanske borde programmet varna när man försöker bokföra en bankhändelse som en insättning på skattekontot och föreslå "överföring mellan egna konton" istället? Detta kändes lite som ett Moment 22 ett tag... 🙂 2. Det vore kanske heller inte dumt om programmet varnar när man försöker göra en korrektionsverifikation och istället förelså "Ångra matchning" om det är möjligt? 3. Kanske borde det helt enkelt vara möjligt att manuellt tillföra bankhändelser även om man har en aktiv bankkoppling? (Givetvis med varning om att man endast bör göra det om man är helt säker på att man vet vad man håller på med.) Annars har man ju ingen chans att reda ut fel av den här typen på egen hand? 4. Kankse kunde skapandet av en korrektionsverifikation automatiskt betyda att bankhändelsen återskapas...? Jag förstår inte riktigt varför det inte vore det mest logiska och korrekta....? Tack igen! Henrik
... Visa mer
2022-04-21
15:47
Hej igen Tinne! Jag hoppades lösa det här idag och kunna markera ditt svar som "godkänt" men eftersom jag har en aktiv bankkoppling, så får jag inte lov att manuellt skapa bankhändelser efter det datum då bankkopplingen blev aktiv... Jag får följande felmeddalande: "Du får endast registrera manuella bankhändelser fram till och med 2021-12-07. Därefter hämtas bankhändelser automatiskt." Är det då inte lite av en bugg att bankhändelsen inte kommer tillbaka när man gjort en korrektionsverifikation? Jag skulle ju iofs kunna välja ett datum som ligger före 2021-12-07 men det känns ju inte rätt med tanke på att transaktionen gjordes 2022-03-14. Jag är enormt tacksam för all hjälp! /Henrik
... Visa mer
2022-04-19
14:25
1Gilla
Tack för hjälpen! Så lösningen är alltså att manuellt "återskapa" den förlorade bankhändelsen? /Henrik
... Visa mer
2022-04-11
12:09
Hej! Jag är relativt ny på det här och ibland klantar jag till det rejält... 😂 Ursäkta om det här blir rörigt... Jag skulle bokföra en inbetalning av arbetsgivaravgifter till skatteverket och dum som jag var, så gick jag via bankhändelser och valde att bokföra bankhändelsen som en insättning på skattekontot (1630). Problemet blir då att om man går in på skattekontot, så har man en omatchad insättning kvar där (och dessutom en referens till verifikationen med den felaktigt bokförda insättingen). Jag inser att rätt väg är att gå in på skattekontot och därifrån bokföra det hela som en överföring mellan konton. Då hade både händelsen på företagskontot och händelsen på skattekontot bokförts och matchats mot varandra. Eftersom man inte kan makulera en bokföring som gjorts mot konto 1930, så gjorde jag (i ren panik 😎) en korrektionsverifikation för att vända det hela. Efteråt har jag förstått att jag istället kunde ha ångrat matchningen och det hade naturligvis varit mycket smidigare... Problemet är nu att bankhändelsen inte dyker upp igen, så att jag från skattekontot kan välja att matcha insättningen på skattekontot (som fortfarande ligger där omatchad) mot bankhändelsen. Borde inte bankhändelsenden bli "omatchad" och dyka upp i bankhändelser nu när det finns en korrektionsverifikation som vänder den felaktiga bokföringen? Det känns inte rätt att gå in och manuellt återskapa bankhändelsen. Då finns det ju någonstans två bankhändelser för samma utbetalning... eller tänker jag fel? Hur löser man detta? STORT tack på förhand!
... Visa mer