Bokföra gamla kvitton

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Besvarad
Kort fråga, hur länge kan man vänta med att bokföra kvitton?

Exempel, en anställda kommer med utlägg som är flera månader gamla och vill ha ersättning, acceptabelt?

Eller, köp på företagskortet, men kvittot kom på omvägar och dök upp flera månader efter, acceptabelt?
Foto på LeffeP

LeffeP

 • 760 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 5 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Tanken är att företaget ska bokföra transaktionerna så fort som möjligt. I det här fallet ligger dock ansvaret på den anställde att inkomma med underlag för att det ska bli möjligt och det har ju brustit kan man säga. Frågan blir nog snarare då om företaget godkänner att den anställde är sen med detta? Beroende lite på hur sent underlagen har anlänt hade jag nog personligen hellre friat än fällt men det blir upp till företaget att avgöra.
Foto på Sofiestelnacke

Sofiestelnacke

 • 230 poäng 100 badge 2x thumb
Hej! Jag har fått in ett drivmedelskvitto på 301,29kr utav en anställd som lagt ut pengar under november månad. Företaget har betalat ut till den anställda i december månad. Jag ska nu bokföra händelsen men vet inte riktigt hur jag ska göra. Behöver jag riva upp bokföringen i november först och sen göra en bokföringsorder på utbetalningen i december? Eller finns det något smidigare sätt? 
(Ny på jobbet och min första månad ensam med bokföringen) 
Foto på Joanna Norlander

Joanna Norlander, Moderator

 • 976 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Sofiestelnacke,

Om bokföringen inte är låst för november månad så är rekommendationen att du gör ändringen i den perioden samt gör en rättelse hos Skatteverket. Skulle det vara så att perioden är låst så bokför du korrigeringen i en period som du arbetar med när felet upptäcktes. Om perioden är låst kan du få tips om hur du korrigerar felet i vår supporthjälp i avsnittet Hur rättar jag moms om jag har hittat fel i bokföringen i en låst period?»

Hoppas att du får en fin dag!
/Joanna
Foto på Skebobruk

Skebobruk

 • 4,246 poäng 4k badge 2x thumb
Jag skulle inte ändra i november utan boka det i december. Om du t ex hade betalt ut det via lönen skulle du väl ha bokat det i december?
Inte går man in och ändrar momsen en månad tidigare för utlägg som de får på lönen. 
Foto på Sylveko AB

Sylveko AB

 • 442 poäng 250 badge 2x thumb
Nej verkligen inte -jag håller med dig
Foto på LeffeP

LeffeP

 • 760 poäng 500 badge 2x thumb
Jag som företagsägare har inga problem att godkänna detta, så frågan är bara vad skatteverket tycker eftersom momsen kommer i fel period.
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Det vågar jag inte uttala mig om faktiskt. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med Skatteverket och fråga dom så blir det inga oklarheter.
Foto på Lena Ekonomi

Lena Ekonomi

 • 3,250 poäng 3k badge 2x thumb
Är så litet belopp så jag skulle inte riva upp utan bokföra det på dec om du inte avslutat månaden. Om du har avslutat boka på januari istället. Tror inte SKV bryr sig om 60:- om det nu är på beloppet 301:- ovan.

Gör det inte krångligare än det behövs.

En lösning för framtiden kan ju vara att personen har ett eget kort som företaget betalar årsavgiften på. Då hamnar det att betala fakturan på personen istället och då ska du se att kvittona kommer in i tid för personen ifråga vill ju ha in ersättning för att kunna betala fakturan.

Påverkar ju inte resultatet heller med den lilla summan.

Men bra om ni skapar en policy för detta att de måste inkomma i tid med kvitton annars ingen ersättning.

Rent generellt säger man att belopp upp till 5000:- kan bokföras på "fel period" och på det beloppet blir ju momsen 1000:- så tror inte att SKV ids bry sig om det hamnar på fel period. Däremot är det väl bra om man kan se till att det händer så sällan som möjligt än tvärtom. 
Foto på Albin

Albin

 • 266 poäng 250 badge 2x thumb
Att bokföra händelserna för moms senare än den månad man har rätt att dra dem brukar inte vara ett problem alls för Skatteverket. Det är snarare om du drar momsen för tidigt du får bekymmer, t.o.m skattetillägg för periodiseringsfel 
Foto på Kristina Gunnarsson

Kristina Gunnarsson, Moderator

 • 4,294 poäng 4k badge 2x thumb
Hej,

Precis som mina kollegor skriver i tråden så rekommenderar jag att detta kontrolleras med Skatteverket för säkerhets skull även om det inte bör vara något problem. 

Ha en fin dag! /Kristina