Ett årsavslut innefattar egentligen allt ifrån att du skapar upp ett nytt räkenskapsår medan du bokför alla händelser som skett under året du ska avsluta till att du upprättar ett bokslut och slutligen lämnar in din inkomstdeklaration. Det innebär att arbetet med årsavslutet sträcker sig över en längre period och att det för dig med kalenderår som bokföringsår bara är en liten del som behöver göras runt årsskiftet. Följ checklistan för årsavslut för att se till att inte missa något.
✔️ Skapa nytt räkenskapsår
✔️ Bokför årets alla händelser
✔️ Upprätta bokslut
✔️ Inlämning av inkomstdeklaration
Alla företag och organisationer med affärshändelser måste varje räkenskapsår avsluta sin bokföring med ett bokslut. Bokslutet sammanställer verksamhetsårets affärstransaktioner i en resultat- och balansräkning för att fastställa årets resultat. Det kan göras som ett årsbokslut eller en årsredovisning, där årsredovisningen är mer omfattande och lämnas in till Bolagsverket som en offentlig handling. Bokslutet är själva sammanställningen av bokföringen, medan årsredovisningen är det slutliga dokumentet som skickas in.
Om ditt företag avslutar året med ett årsbokslut eller en årsredovisning beror på bolagsform och omsättning. Enskilda firmor, handelsbolag, ideella föreningar och stiftelser gör oftast ett vanligt eller förenklat årsbokslut. Ett vanligt årsbokslut innehåller resultat- och balansräkning samt tilläggsupplysningar, medan det förenklade endast kräver resultat- och balansräkning. Undantaget är om dessa verksamheter räknas som större företag eller är moderbolag i en större koncern – då krävs en årsredovisning. Aktiebolag och ekonomiska föreningar ska alltid upprätta en årsredovisning, oavsett storlek.
För att förbereda bokslut och inkomstdeklaration gör du en årsavstämning för att kontrollera att bokföringen stämmer. Det är bra att börja innan räkenskapsåret slutar, men det finns ingen brådska – om året slutar 31 december behöver bokslutet och årsredovisningen vara klara först under våren.
I Visma eEkonomi, under Bokföring - Årsavstämning, finns en checklista anpassad för ditt företag. Följ den för att säkerställa att allt är korrekt inför bokslutet och deklarationen.
⭐ Bokför och gör avstämningar löpande
Det är enklare att reda ut frågor om du bokför medan affärshändelsen är färsk i minnet. Enligt reglerna ska kontanta in- och utbetalningar bokföras senast nästa arbetsdag, medan andra affärshändelser ska bokföras så snart som möjligt. Affärshändelser från en kalendermånad måste bokföras senast under månaden efter.
⭐ Lås din bokföring
Enligt Bokföringsnämndens regler räknas inget som bokfört förrän det är låst. Därför måste bokföringen låsas senast det datum som gäller enligt reglerna för senareläggning. Kontrollera noggrant att allt är bokfört och avstämt innan du låser en månad, eftersom ändringar då bara kan göras i en senare olåst månad. Vid exempelvis årsavslut sparar du tid och undviker felsökning genom att allt redan är korrekt och klart.
⭐ Aktivera bankkoppling
Med en bankkoppling registreras in- och utbetalningar automatiskt, och vissa händelser kan bokföras direkt i Visma eEkonomi. Kontoutdraget synkroniseras från banken och matchas mot fakturor baserat på betaldatum, referens, belopp och OCR, vilket sparar tid och minskar risken för fel. Vid årsavslut är bankkopplingen särskilt värdefull, då du slipper felsöka differenser och kan lita på att kontoutdraget i programmet speglar bankens saldo. Kan du inte aktivera bankkoppling? Kontrollera att saldot i Kassa- och bankhändelser stämmer med bankens saldo för att säkerställa att allt är korrekt.
⭐ Deklarera och upprätta bokslutet direkt i programmet
Med Visma eEkonomi kan du deklarera och upprätta bokslutet smidigt på ett och samma ställe, utan dubbelarbete. Efter att du gått igenom checklistan under Bokföring - Årsavstämning överförs bokföringsuppgifterna automatiskt till deklarationen som grund. När allt är klart skickas deklarationen till Skatteverkets e-tjänst och årsredovisningen till Bolagsverket – helt digitalt. Årsredovisningen kan även signeras digitalt med Visma Sign. Du aktiverar tillvalet för deklaration under Appar och tillval i Visma eEkonomi.
Och hanterar kostnader och intäkter över årsskiftet »
Hej @tisse65a,
Tack för din fråga! Tyvärr så är det bara Enskilda firmor och Aktiebolag som kan deklarera i programmet just nu. På Skatteverket.se får ni dock bra stöttning kring vad det är som ska lämnas in - kika där!
Mvh
Marielle
Hmm
Är jag för tidigt ute med ÅR-modulen? Jag får nämligen upp ett fel mellan bokföring och ÅR. De visade uppgifterna i ÅR-utkastet stämmer inte heller med bokföringen. Man vill ju inte framkasta bug-tanken, troligare att jag lyckats göra ngt fel med resultatet. Men det diffar 30k...och i bokföringen är det balanserat.
Se länkad Skärmbild
Hej! Jag får exakt samma fel som EHS-EHS här ovanför. Att året inte är låst och oavsett om jag väljer att ladda in år 2024 är det endast år 2023 som dyker upp i tillägget. Testat att logga in och ut flertalet gånger samt följa guiden kring hur man byter år för årsbokslutet: https://support.vismaspcs.se/visma-deklaration-arsbokslut/sv-se/content/faq/etax-how-to-switch-year....
Felet kvarstår dock. Gissar att det är något galet med mjukvaran här. Har alltid fungerar perfekt de senaste 7 åren jag kört tillägget.
Hej @Kringlan
Några av oss har nu testat att göra samma sak och det fungerar för oss. Därför vill jag verkligen uppmana dig att noggrant kontrollera låsningen av föregående år. Troligtvis har du rätt och det är låst under Företagsinställningar - Räkenskapsår och IB.
Men om du öppnar deklarationsmodulen och går till steget Gör färdigt och lås, kontrollera att det verkligen är låst även där. Om så är fallet, behöver du kontakta supporten så vi kan skapa ett ärende och felsöka ditt program.
Håll mig gärna uppdaterad så jag vet att det har löst sig för dig.
/Tinna
Copyright 2025 Visma Spcs. All rights reserved.