Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Henriken
MEDLEM

Återskapa "förlorad" bankhändelse

Hej!

 

Jag är relativt ny på det här och ibland klantar jag till det rejält... 😂 Ursäkta om det här blir rörigt...

 

Jag skulle bokföra en inbetalning av arbetsgivaravgifter till skatteverket och dum som jag var, så gick jag via bankhändelser och valde att bokföra bankhändelsen som en insättning på skattekontot (1630). Problemet blir då att om man går in på skattekontot, så har man en omatchad insättning kvar där (och dessutom en referens till verifikationen med den felaktigt bokförda insättingen). Jag inser att rätt väg är att gå in på skattekontot och därifrån bokföra det hela som en överföring mellan konton. Då hade både händelsen på företagskontot och händelsen på skattekontot bokförts och matchats mot varandra.

 

Eftersom man inte kan makulera en bokföring som gjorts mot konto 1930, så gjorde jag (i ren panik 😎) en korrektionsverifikation för att vända det hela. Efteråt har jag förstått att jag istället kunde ha ångrat matchningen och det hade naturligvis varit mycket smidigare...

 

Problemet är nu att bankhändelsen inte dyker upp igen, så att jag från skattekontot kan välja att matcha insättningen på skattekontot (som fortfarande ligger där omatchad) mot bankhändelsen. Borde inte bankhändelsenden bli "omatchad" och dyka upp i bankhändelser nu när det finns en korrektionsverifikation som vänder den felaktiga bokföringen? Det känns inte rätt att gå in och manuellt återskapa bankhändelsen. Då finns det ju någonstans två bankhändelser för samma utbetalning... eller tänker jag fel? Hur löser man detta? 

 

STORT tack på förhand!

7 SVAR 7
Tinne Lestrin
MODERATOR

Hej Henriken!

Ibland blir det lite tokigt, men detta är något som vi kan lösa tillsammans.

 

Precis som du säger så borde du ha ångrat matchningen och inte skapat en korrigeringsverifikation manuellt.

Vi rekommenderar att i största möjliga mån undvika att göra korrigeringsverifikationer när det kommer till händelser som är matchade på grund av att det senare inte går att matcha om bankhändelser.

När du väljer Ångra matchning så gör programmet istället automatiskt en korrigering och du kan sen matcha om händelsen i Kassa- och bankhändelser.

 

Eftersom att händelsen är korrigerad och "nollad" så kommer du att behöva matcha händelsen på Skattekontot på nytt som du skulle ha gjort från början.

 

Jag förstår vad du menar med att det ser fel ut när du har två bankhändelser på 1930, men eftersom att du har korrigerat den första bankhändelsen så påverkar den inte din bokföring. Det ser missvisande ut i vyn under Kassa- och bankhändelser, men det är alltså så det ska se ut i det här fallet.

 

Jag hoppas att detta hjälpte dig i din fråga, återkom annars så kikar vi på det igen.

Önskar dig en fin onsdag!

/Tinne

Henriken
MEDLEM

Tack för hjälpen! Så lösningen är alltså att manuellt "återskapa" den förlorade bankhändelsen?

/Henrik

Hej Henriken!
Det är alldeles riktigt, du får manuellt skapa upp din bankhändelse under Kassa- och bankhändelser.

 

Varmt välkommen tillbaka till forumet!

/Tinne

Henriken
MEDLEM

Hej igen Tinne!

 

Jag hoppades lösa det här idag och kunna markera ditt svar som "godkänt" men eftersom jag har en aktiv bankkoppling, så får jag inte lov att manuellt skapa bankhändelser efter det datum då bankkopplingen blev aktiv...

 

Jag får följande felmeddalande:

"Du får endast registrera manuella bankhändelser fram till och med 2021-12-07. Därefter hämtas bankhändelser automatiskt."

 

Är det då inte lite av en bugg att bankhändelsen inte kommer tillbaka när man gjort en korrektionsverifikation? Jag skulle ju iofs kunna välja ett datum som ligger före 2021-12-07 men det känns ju inte rätt med tanke på att transaktionen gjordes 2022-03-14. 

 

Jag är enormt tacksam för all hjälp!

/Henrik

Hej Henriken!

 

Du har helt rätt i att det inte går att skapa upp manuella bankhändelser när man har en aktiv bankkoppling, ibland går det lite snabbt... 🙂

Vi har fixat så att du nu kan skapa en bankhändelse manuellt på det rätta datumet. Testa detta och återkom om det inte fungerar för det så kikar vi på det igen.

 

Önskar dig en trevlig helg!

/Tinne

Hej igen!

 

Nu fungerade det. Tack för hjälpen! Problemet är löst.

 

Lite feedback:

 

1. Kanske borde programmet varna när man försöker bokföra en bankhändelse som en insättning på skattekontot och föreslå "överföring mellan egna konton" istället? Detta kändes lite som ett Moment 22 ett tag... 🙂

 

2. Det vore kanske heller inte dumt om programmet varnar när man försöker göra en korrektionsverifikation och istället förelså "Ångra matchning" om det är möjligt?

 

3. Kanske borde det helt enkelt vara möjligt att manuellt tillföra bankhändelser även om man har en aktiv bankkoppling? (Givetvis med varning om att man endast bör göra det om man är helt säker på att man vet vad man håller på med.) Annars har man ju ingen chans att reda ut fel av den här typen på egen hand?

 

4. Kankse kunde skapandet av en korrektionsverifikation automatiskt betyda att bankhändelsen återskapas...? Jag förstår inte riktigt varför det inte vore det mest logiska och korrekta....?

 

Tack igen!

Henrik

Hej Henrik!

Skönt att det har löst sig så du kan arbeta vidare och tack för att du återkopplar samt ger oss feedback. Vi har flyttat idéhanteringen från forumet in till respektive produkt för ungefär en månad sedan. Har du missat att ta del av informationen kring nedstängningen samt anledningen bakom detta kan du läsa mer i inlägget Förflyttning av idéhanteringen

 

Så här gör du för att dela tankar och idéer med våra produktutvecklare och specialister: 
I Visma eEkonomi finns det en knapp längst ned på sidopanelen som heter Feedback och förslag. Klickar du på den knappen kommer du till förslagssidan i Visma eEkonomi. Tryck sedan på den gröna knappen Lämna förslag. Du kommer då att länkas vidare till ett formulär där du kan lämna ditt önskemål. 
 

Till sist vill jag önska dig en fin dag och välkommen tillbaka till forumet.

//Tinna