Hej,
Har ni någon gräns för att lägga upp en kund för KYC, tänker jag har några AB med vilande verksamhet, samt några små enskilda firmor.
Jag har gjort en bedömning sedan tidigare i ett excel ark och bedömt dessa som att ej behöva göra riskbedömning på p.g.a låg omsättning, ingen verksamhet.
Hur gör ni andra? Vad säger myndigheterna vid en kontroll om detta kan man undra?
Löst! Gå till lösning.
Hej @Majsan
Vill bara säga att vi har sett din fråga och inväntar ett internt svar.
Har vi någon annan användare som vill dela med sig av era erfarenheter och hantering till Majsan så är det mycket uppskattat.
/Tinna
Jag kommer inte att starta upp KYC på vilande bolag där jag ofta har lång kundkännedom sen innan. Jag känner personligen att blir man granskad så åker man dit oavsett vad man gör men det gäller att lindra fallet så bra det bara går. Lägg minst 80-90 % av krutet på den allmänna riskbedömningen och där kan man ju även ta upp risken med att man inte gör en fullständig KYC på vissa kunder. Jag har till exempel hjälpt ett dödsbo att deklarera och ofta punktinsatser för bolag med en specifik fråga inom bokföring som jag hjälpt dem med. Jag gör inte KYC då utan det är först om jag får ett löpande uppdrag.
Hej @Majsan
Toppen att du fått ett bra svar av @Lovisa - 4L Ekonomi AB. Från vår sida vill vi flika in att det går att skapa upp för alla, även vilande men om du ska/bör göra det eller inte behöver du avgöra själv.
Ha en fin dag
/Tinna
Ja det var väl lite flytande svar, det ena svaret var enbart hur just den byrån gör. Det från Tinna, att jag får avgöra själv, blev ju inte bättre. Har ni inte någon kontakt med myndigheter, jurister, i samband med utveckling för att programmet skall innehålla de delar som krävs etc. Då måste ju frågor uppkommit som dessa, även de som Lovisa nämner när man upprättar en deklaration, gör en Årsedovisning etc, tex för att bolaget inte har bokslutsprogram men kunden gör i övrigt allt själv, skall jag då ha bevakning på den kunden.
Ja allmänna riskbedömningen har jag försökt göra så uttömmande som möjligt på min egen lilla kammare... delat in i kundgrupper, där jag då har en där jag bedömer att omsättning, omfattning, verksamhetens art är av den att jag bedömer risken så låg att inte bevakning behöver ligga på dessa. Så frågan är egentligen kan man göra så.
Hej!
KYC-modulen innehåller alla delar som krävs för att göra en fullständig KYC på respektive kund. Men om man ska göra en KYC för ett bolag måste bedömas utifrån eget ansvar. Man kan undersöka vad FAR alternativt SRF har för rekommendationer kring när KYC ska upprättas. Här är SRFs rekommendationer och frågor och svar länk
Detta är dock rekommendationer så det faller i slutändan på egen bedömning gällande om man skapar KYC för sina kunder.
Jag ställde frågan till vår domänexpert på KYC och fick då följande svar.
"Jag själv och byråer jag pratat med har gjort bedömningen att KYC ändå bör utföras eftersom man som byrå fortsatt utför tjänster mot det vilande bolaget. Bara för att bolaget är vilande betyder det ju inte att det står helt still, det ska ju fortfarande utföras bokslut och det kan uppstå transaktioner som ska bokföras."
"Jag förstår att det inte riktigt är ett svar, men vi resonerar så att alla kunder som kunden utför någon typ av tjänst mot bör innefattas. Det är ju inte helt utom risk (om än att den säkerligen är lägre) att det kan tvättas pengar vi vilande bolag, i form av tex utdelning."
Så rekommendationen från vår expert skulle vara att man skapar KYC även för vilande bolag exempelvis. Det är den rekommendation vi kan ge.
/Tobias
Tack för ett mer uttömmande svar, det säger väl det mesta som jag undrade över.
Copyright 2025 Visma Spcs. All rights reserved.