Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Mikroproduktion av el och förnybar enskild firma

Jag har en enskild firma som omsätter omkring 100000 kr och ägnar sig åt konsulttjänster. Dessutom har jag på min privata villa solceller och säljer överskottselen från dessa.

När jag läser på https://skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/mikroproduktionavfornybarelprivatbostad.4.12815e... under avsnittet med namnet "Du behöver troligen inte registrera dig för moms" kommer jag fram till att jag behöver ta upp min elförsäljning i momsdeklarationen. Det säger även någon momsexpert på Skatteverket som jag ringde för att bli helt säker. Frågan är då om jag även ska bokföra elförsäljningen i den enskilda firman. Villan, solcellerna, elabonnemanget står på mig privat och har ingenting att göra med firman. Jag jobbar förvisso hemifrån ibland, men tror inte jag kan göra avdrag för att ha arbetsrum i hemmet då jag inte har något särskilt rum för detta. Elproduktionen är alltså en helt privat sak.

Men, kan jag lägga till elförsäljningen i momsdeklarationen utan att ha tagit upp den i firmans bokföring? Eftersom elen enligt min mening inte har något med firman att göra känns det rätt, men å andra sidan känns det konstigt att siffrorna i momsdeklarationen då inte kommer att stämma med bokföringen. Någon som har koll på hur jag borde/måste göra för att allt ska bli rätt?
16 SVAR 16

Hmmm. Kollade på Skatteverket och där framgår att man måste producera för mer än 30 000 kr före moms för att vara tvungen att redovisa moms. 
Sedan så kommer ett styck för dig som har en näringsfastighet, driver enskild näringsverksamhet eller har flera anläggningar och den länkar till en sida om just näringsfastighet.
På den sidan så står det då så här " om du placerar dina solceller på privatbostaden gäller samma regler som för andra privatbostäder" vilket jag tolkar som att du inte skall ta med detta i näringen och inte heller redovisa moms om du inte säljer för mer än 30 000 kr men fasen vet. 
Och ännu längre ner under rubriken "Du behöver troligen inte registrera dig för moms" hittar jag denna text: Om du säljer el för mer än 30 000 kronor eller om du också har annan försäljning, måste du registrera dig för moms. Läs mer på sidan för näringsidkare. Vilket då säger "annan försäljning" så då borde den ju vara med. Sedan finns denna länk som inte heller hjälper https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/365981.html?&&pk_vid=35a2289e9188406a1547824...

Skulle nog välja att fråga mer hos Skatteverket och/eller ta hjälp av någon som säljer Skatteinformation. Solel är verkligen inte solklart.... Lycka till!

Fd medlem
Inte tillämpbar

Att jag måste redovisa momsen på solelen känner jag mig helt säker på efter att ha pratat med Skatteverket. Frågan är om jag därmed också måste ha med solelsförsäljningen i min enskilda firmas bokföring. Kan man i momsdeklarationen redovisa summan av firmans och solelens moms, utan att ha tagit upp solelen i bokföringen, eller måste solelförsäljningen bokföras som om den vore en del av min firma.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Hittade denna tråd och inser att den är rätt gammal, men fick du någon klarhet i vad som gäller?

 

//Magnus

Hej!

 

Det har inte varit helt enkelt att hitta ett svar på denna spännande fråga men jag har tagit hjälp av duktiga kollegor och vi har kommit fram till följande svar:

Bokföring Huvudregeln är att ett företag ska ha en enda bokföring som avser all verksamhet som bedrivs av företaget. Vårt svar/tolkning: Är du momsredovisningsskyldig så betraktar Skatteverket det förmodligen som ekonomisk verksamhet och en fysisk person som bedriver näringsverksamhet är bokföringsskyldig för denna.

 

Du skall därför bokföra intäkten om den skall momsredovisas och detta kan du göra i din ordinarie verksamhet. Men Skatteverket och Förvaltningsdomstolen är inte riktigt överens, om detta med solceller på privat villa, så det kan vara en god ide att ringa Skatteverket igen och noga beskriva att solcellerna sitter på privata villan och att strömmen bara avser privat förbrukning. Anses den vara privat skall intäkten istället tas upp som inkomst av kapital.

 

Det vore fint om du uppdaterade i tråden vilket svar du har fick från Skatteverket så kan både vi och andra medlemmar få veta vad som gällde i detta ärende. 

 

Önskar dig en härlig vecka med mycket sol!

/Tinna

 

Hej,

 

Har försökt att lista vad som gäller i denna fråga, men blir inte klok på hur man skall agera.

Har det tillkommit ny info?

 

Tacksam för svar

/Ola

Hej Ola!

 

Vad jag kan hitta så har det inte ändrats något gällande reglerna kring detta sedan min kollega svarade senast, så jag skulle rekommendera dig att höra av dig till Skatteverket om du känner dig osäker för vad som gäller för just din situation. Det verkar finnas lite om och men fortfarande kring klassificering gällande detta, så det är inte helt enkelt tyvärr.

 

Du har säkert redan läst detta men här kan man läsa om det skulle innebära att man deklarerar enligt reglerna för näringsfastighet : Näringsfastighet förnybar el

Här kan du läsa om du deklarerar enligt reglerna för privatbostad : Privatbostad förnybar el

 

Du får gärna uppdatera tråden med det svar du får från Skatteverket om det skulle hjälpa andra användare i forumet. 

Ha det fint!

/ Josefine

emagii
MEDLEM

Har enskild firma och solceller på privat villa,


Pratade med skatteverket och de vill att man bokför både försäljning och moms.

Den handläggare jag pratade med visste inte vilken bokföringspost som skulle användas…

Det är ju inte en beskattningsbar inkomst om man säljer mindre än XXX kronor, vilket jag inte lär göra.

Hej

Då el är en vara som skall ha 25 % moms så kan du använda konto 3051 försäljning av varor 25% Momsen skall in på konto 2611 utgående moms.

Du kan även om du vill lägga till ett nytt konto för just elförsäljningen om du använder 3051 till annan försäljning idag.

Lägga till nya konton gör du under Inställningar > Kontoplan  och via knappen nytt konto uppe till höger.

/Joachim

Försäljning av el är en kapitalinkomst enligt Skatteverket.

Jag misstänker att om man bokför det som en vara så kommer det att beskattas som en inkomst vilket är fel på många sätt.

 

Efter att ha letat i kontoplanen har jag hittat ”8314 skattefria ränteintäkter”, och har frågat Skatteverket om det fungerar.

Hej

Någon ränteintäkt är det inte så det kontot kan du inte använda och försäljning av el skall bokföras på ett 3-konto som en intäkt vilket det faktiskt är. Vill du inte lägga det på 3051 så kan du lägga det på te x 3990 Övriga ersättningar, bidag och intäkter.

Det skall beskattas som imkomst eftersom skatteverket get dig information om att både försäljning och moms skall bokföras. Nedan är taget från skatteverkets egen sida gällande detta.

"Du ska deklarera inkomsterna från försäljningen av el som inkomst av näringsverksamhet om du placerar anläggningen på den del som är näringsfastighet.

 

https://www.skatteverket.se/foretag/skatterochavdrag/fastighet/mikroproduktionavfornybarelnaringsfas...

/Joachim
 

emagii
MEDLEM

Ja, om det är placerad på näringsfastighet, men solcellerna är placerade på en privat villa, och då gäller andra regler.

 

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavprodukterfranenprivatbostad.4.1...

Försäljning av produkter från en privatbostad
 

”Säljer du produkter från din privatbostad (småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt) ska du betala skatt om dina intäkter är högre än det avdrag du har rätt att göra. Överskottet beskattas som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent.”

 

Det kanske förtjänar en eget konto i kontoplanen, och att Vismas deklarationsprogram automatiskt gör avdrag.

 

Min idé om ”skattefri ränteintäkt” fungerar inte om man säljer för mer än 40,000 (hahahaha med dagens betalning för solel).

Hej

Är frågande till varför skatteverket sagt att det skall bokföras alls i så fall. För beskattningen är ju på dig privat i så fall och då bör det inte bokföras utan enbart tas upp i deklarationen.

Bokförs det med moms så skall det enbart beskattas på näringsverksamheten som jag ser det. 
Och skall det bokföras så skall det bokföras som en intäkt på ett 3 konto med moms på 2611. 

Bokförs det inte på det sättet kommer det inte bli rätt i momsredovisningen då både försäljningen och momsen måste överensstämma med den momskod som skall användas.

Skulle nog säga att du får ta en vända med skatteverket till. 

/Joachim

Skatteverket ger ingen ledning. Bokföringsnämnden vet inte heller.
Om man bokför det som en inkomst så skall inkomsten dras av i deklarationen.
För det behöver man ett konto som gör att Vismas deklarationsprogram automatiskt gör avdrag.
Har påpekat problemet för BAS.

Hej

Bokförs det som en intäkt så kommer det redovisas i företagets redovisning, Moms och skatt på vinst kommer då redovisas och man bör inte behöva deklarera något mer privat. 

Om skatteverket inte kunde hjälpa dig med detta så behöver jag nog be ta kontakt med en konsult. Kan dessvärre inte detaljerna i detta men det låter otroligt om det skall dubbelbeskattas dvs att det både skall tas upp i företaget och även privat. En av dem borde räcka.

/Joachim

Problemet är att inkomsterna inte skall beskattas.

Det är därför Vismas deklarationsprogram borde förstå att det skall göras avdrag på inkomsterna på upp till 40,000.

Det kan bara Visma fixa. Inte en extern konsult.

Hej

Då skulle jag säga att du inte skall bokföra det alls i företaget i så fall. 

Det går inte ihop om du skall redovisa moms på det men att intäkten inte skall bekskattas. 

Skulle säga att jag behöver be dig kontakta en ekonomikonsult/revisor för att reda ut exakt hur detta skall hanteras. 
Skall det inte beskattas så skall ingen moms redovisas heller. Och skall intäkten tas upp som en skattefri intäkt så kan den bokföras på konto 2018 egna insättningar eftersom det är en helt privat intäkt som kommer in i företaget.

/Joachim