Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Jasmin Ansar CONTENT PRODUCER ‎2025-01-09 13:09 )
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 65 Visningar

Snart drar högsäsongen igång för alla redovisningsbyråer landet runt. Vi vet att det smärtar och är en stressig period. Vi har lösningarna på hur du kan minimera arbetsbelastningen under högsäsongen och slippa alla övertidstimmar - men det är en annan fråga. Här har vi sammanställt de frågor som historiskt sett förekommer allra mest under vinter- och vårperioden. 

 

  • Lås föregående år.

För att du faktiskt ska kunna börja arbeta med det nya året i Visma Skatt & Bokslut Pro kräver programmet att du låser föregående år. Via din Startsida kan du se, låsa och låsa upp dina perioder.


 

  • I vilken ordning ska årsredovisningen upprättas och signeras? 

Detta är något som inte är helt lätt men väldigt viktigt att det görs rätt. Det finns många viktiga tidsgränser att förhålla sig till men också signeringar som ska göras i tur och ordning.

Våra program förhåller sig alltid till bolagsverkets rekommendationer och enklast är att följa steg för steg-guiden på bolagsverkets sida “Ta fram en årsredovisning”. Där går de igenom “Viktiga tidsgränser” och i vilken ordning som signering av årsredovisning ska göras, datum för årsstämman ska hållas och när fastställelseintyget ska skrivas under. Det går också såklart att läsa om detta i vår skriven hjälp.


 

  • Vad är en digital inlämning, och vad är en digital signering?

Det här kanske låter lite krångligare än vad det faktiskt är. I steget för digital signering skickar du iväg din årsredovisning för digital signering. Det vill säga, det är här du skickar iväg årsredovisningen och årsstämmoprotokollet för signering.  


En digital inlämning är precis som det låter: det är här som du lämnar in bokslutet till Bolagsverket och deklarationen till Skatteverket. För att lämna in bokslutet går du in på Årsredovisning- Inlämning och för att lämna in deklarationen går du in under Deklarationsblanketter- Inlämning


Observera att det är först efter du gått in på Årsredovisning- Inlämning och skickat iväg bokslutet till Bolagsverket som firmatecknaren får signera fastställelseintyget på Bolagsverkets hemsida.


 

  • Differenser i balans och resultaträkning.

Om det uppstår en differens mellan utgående balans och avstämningsbeloppet visas denna differens i kolumnen Avstämningsdifferens. Du kan välja att skapa en bokslutsverifikation för differensen genom att klicka på den blåa symbolen i kolumnen Avstämningsdifferens.

För att försöka reda ut många av de frågorna vi får angående avstämningsdifferenser så säger Michael Holmgren, produktspecialist i Visma Skatt & Bokslut Pro så här:

Balansavstämningen jämför avstämningsbelopp mot utgående saldo. Om utgående saldo förändras mot hur det var när du gjorde avstämningen för kontot kommer det uppstå en avvikelse eftersom förutsättningarna (utgående balans) har förändrats.


Vår rekommendation:

Fortsätt arbeta med balansavstämningar men hoppa över de konton/kontogrupper du vet kommer påverkas av bokslutsverifikationer - alternativt var beredd att göra avstämningar dubbelt, dvs en gång innan bokslutsverifikationer/årsavslutet görs och en gång efter.


 

  • Har du fortfarande en differens som du inte vet vart den kommer ifrån? 

När du arbetar i programmet görs det automatiska kontroller, bland annat vid import av bokföringsdata. Har du arbetat i programmet, kanske gått igenom stegen ovan och märker att du fortfarande har en avstämningsdifferens? Då kan du behöva köra igenom kontrollerna på nytt. De automatiska kontrollerna hittar du under Transaktionsanalys- Kontrollresultat. Där kan du välja att köra kontrollerna igen.


 

  • Ta bort systemverifikationer.

Om systemet har skapat en Systemverifikation kommer du inte kunna ta bort den, eller korrigera den manuellt. Däremot kan du ångra den handling som skapade verifikationen. Det här problemet kan du stöta på efter att du gjort ett val i er Resultatplanering och programmet tömmer och bokar om saldon på övriga skatteskulds- konton, till 2510. För att ta bort verifikationen, gå tillbaka till resultatplaneringen och ångra valet. Systemverifikationen korrigeras då per automatik. Du kan läsa mer om vilka handlingar som leder till en systemverifikation, och vad du kan göra för att komma runt dem i vår skrivna hjälp.


 

  • Referenskonton.

Referenskonton används för att matcha ditt kontonummer mot baskontoplanen.
I programmet används referenskonton för att bestämma följande:


  • Kontogruppsrader i balansavstämningen, resultatanalysen samt resultat- och balansräkningen
  • Alternativa kontogrupper i balansavstämningen, resultatanalysen och resultat- och balansräkningen
  • Momskodsrader i momsrapporten
  • Fält i Skatteberäkning
  • Fält i deklarationsblanketter
  • Fält i Årsredovisning
  • Automatiskt skapade systemverifikationer
  • Automatiska kontroller i transaktionsanalysen

Kort och gott kan man säga att, har du ett konto på fel plats i balans- eller resultaträkningen, kan du flytta kontot till en annan kontogrupp genom att ändra dess referenskonto. När du vill placera konto X på en annan rad så behöver du kolla på vilka andra konton - som ligger under raden (kontogruppen) - som du vill flytta kontot till. Konto Y är placerad under den kontogrupp eller rad som du vill att konto x ska placeras under - då ändrar du referenskontot för konto X till konto Y.

 

  • Vad är skillnaden på referenskonto och alternativt referenskonto?

Det är viktigt att skilja på referenskonto och alternativt referenskonto. Referenskontot bestämmer i vilken kontogrupp som ett konto ska placeras i balans- eller resultaträkningen. Det alternativa referenskontot används endast om du vill att ett konto ska placeras olika beroende på kredit- eller debetsaldo. Exempelvis om ett konto ska placeras på skulder eller tillgångar beroende på positivt eller negativt belopp! Alla konton måste ha ett referenskonto, men inte nödvändigtvis ett alternativt referenskonto.

 

Läs mer om referenskonton och hur du flyttar konton.


 

  • Felaktiga datum i flerårsöversikten.

En av de vanligaste varningarna i Visma Skatt & Bokslut Pro är att datumen i flerårsöversikten inte stämmer med bolagets räkenskapsår. Lite knepigt att förstå vad man ska göra men åtgärden och förklaringen är väldigt simpel!

Det beror på att Registreringsdatum under Underhåll - Kunduppgifter är felaktig, eller att det kanske inte står något datum alls. Detta datum är det som styr datumen i Flerårsöversikten. Här ska alltså första datumet i räkenskapsåret stå och då blir datumen helt korrekt. 


 

  • Insatt kapital vid bolagets start.

Letar du efter raden Insatt kapital vid bolagets start i Förändringar i eget kapital? Om du inte hittar den har du högst troligen missat fylla i Registreringsdatum under Underhåll - Kunduppgifter. Raden som avser Insatt kapital vid bolagets start dyker nämligen upp per automatik om du fyller i ett registreringsdatum. Raden finns dock bara med på bolagets första årsredovisning, så tänk på att registreringsdatumet du fyller i måste vara ett datum som infaller under det räkenskapsår som du arbetar med. 


När du väl fyllt i Registreringsdatum, gå tillbaka till Förändringar i eget kapital och bocka eventuellt ur Visa endast använda rader och bocka i Visa alla kolumner.


 

  • Bokslutsverifikationen kan inte skapas.

Det här felet dyker oftast upp för att konton som behövs är inaktiverade eller saknas i din kontoplan.


För att åtgärda felet kan du gå in under Underhåll- Kontoplan och bocka i Visa även inaktiva. Sök fram de berörda kontona och aktivera dem genom att klicka på den lilla pennan vid respektive konto. Berörda konton kan bland annat vara 2510, 8910, 8811, 8819, 2099, 8999 samt 21- konton som avser periodiseringsfonder.


Hittar du inte svaret på din fråga? Vi har fler frågor och svar här.

 

Har du frågor i våra andra program? Läs även: 

Inför högsäsong: Visma Advisor och Visma Advisor Connect

Inför högsäsong: Visma eEkonomi

Medverkande