Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Ebba Arvén COMMUNITY MANAGER ‎2023-06-16 11:07 )
  • 2 Svar
  • 1 gilla
  • 8201 Visningar

När det kommer till insättning av kapital i aktiebolag så finns det olika sätt att hantera detta på. Det som separerar dem är din avsikt samt när/om du kommer kräva tillbaka pengarna vid tillfälle. I detta tips går vi igenom aktieägartillskott samt lån från aktieägare.

 

Villkorat/ ovillkorat aktieägartillskott:

Om du sätter in pengar eller andra medel med avsikten att öka företagets egna kapital kan detta göras via ett aktieägartillskott. Genom ett aktieägartillskott väljer du som aktieägare att sätta in mer pengar i företaget, alternativt genom sakegendom. Pengarna som sätts in på detta sätt hamnar direkt i företagets fria egna kapital och kan användas för att finansiera till exempel investeringar eller expansion. Det är också ett vanligt sätt att undvika t.ex kapitalbrist i företaget.

 

Det finns två typer av aktieägartillskott: villkorade och ovillkorade. Ett villkorat aktieägartillskott ökar företagets egna fria kapital men kan återbetalas när företagets ekonomi tillåter det. En sådan återbetalning går före eventuell vinstutdelning. Ett ovillkorat aktieägartillskott ökar också företaget fria egna kapital, men har inget krav på återbetalning. Mer information angående aktieägartillskott kan du hitta här.

 

Ovillkorat/Villkorat aktieägartillskott med kontanta medel:

 

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto/affärskonto

100 000

 

2093 - Erhållna aktieägartillskott

 

100 000

 

Om aktieägartillskottet är ovillkorat så omför du tillskottet till balanserad vinst/förlust i nästa räkenskapsår då det skall öka företagets balanserad vinst/förlust och inte särredovisas. 

 

Omföring av ovillkorat aktieägartillskott:

 

Konto

Debet

Kredit

2091 - Balanserad vinst/förlust

 

100 000

2093 -  Erhållna aktieägartillskott

100 000

 

 

Återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott går före eventuell andra beslut om vinstutdelning, och behandlas ur företagets perspektiv som en vanlig utdelning på bolagsstämman.

 

Återbetalning av villkorat aktieägartillskott:

 

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto/affärskonto

 

100 000

2093 - Erhållna aktieägartillskott

100 000

 

 

 

Lån från aktieägare:

Lån från aktieägare är precis som det låter, det vill säga att aktieägare lånar ut pengar till företaget för att öka företagets likvida medel men inte det egna kapitalet. Lån kan vara kortfristiga eller långfristiga beroende på hur lång återbetalningstiden är.

 

När aktieägare lånar ut pengar till företaget:

 

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto/affärskonto

20 000

 

2393 - Lån från aktieägare/ ​​

2893 - Skulder till närstående personer

 

20 000

 

När företaget betalar tillbaka lånet till aktieägare

 

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto/affärskonto

 

20 000

2393 - Lån från aktieägare/

2893 - Skulder till närstående personer

20 000

 

 

Konto 2393 används för långfristiga lån och 2893 för kortfristiga. Detta kommer öka företagets skulder samtidigt som det ökar företagets tillgångar. Det är viktigt att skapa underlag till lånet mellan dig och ditt företag, exempelvis ett skuldbrev. Du har också rätt ta ut en marknadsmässig ränta om du skulle vilja.

 

Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår utbildningsfilm Teori bokföring nedan. 
Kommentarer
Sebastian
NY MEDLEM

Det står i artikeln att ett aktieägartillskott också kan ske med sakegendom. Hur fungerar det, vilka konton skall användas då?

Vårt AB är ganska nybildat. Vi hade varor som var inköpta innan bolaget bildades som vi förde över till bolaget. Skall det då bokföras som ett aktieägartillskott? Och hur gör man i så fall det?

Joachim E
MODERATOR

Hej

Varor som köpts in innan bolaget startade skall inte bokföra som aktieägartillskott utan på konto 2893 Skulder till närstående personer, kortfristig del.
mer fördelaktigt att lägga inköp av mindre värde på 2893 och sedan ta ut dessa pengar först innan man börjar ta ut lön.

Det artikeln menar med sakegenomdom gäller som regel dyrare saker (Bilar, fastighter för att nämna några) som överlåts till företaget genom att man tar upp det som ett villkorat eller ovillkorat aktieägartillskott. 

/Joachim