Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2023-11-07 08:51 )
  • 28 Svar
  • 7 gilla
  • 46565 Visningar

Julgåva, julklapp och julpresent - kärt barn har många namn.

Om julen vill man kanske vara lite extra snäll men har ändå en rad lagar och regler att förhålla sig till. Vilka regler som gäller, förslag på julklappar, vanliga frågor och mycket mer kan du läsa om i vårt artikel Julklappar till anställda - så skattar företag för julgåvor

 

Bokföra julklapp och julgåva till anställda 

År 2023 är julklappar upp till 500 kronor inklusive moms skattefria för den anställda och arbetsgivaren får dra av momsen. Väljer du att att ge en julklapp dyrare än 500 kronor inklusive moms får den anställda skatta för hela beloppet och du får inte dra av för momsen. 

 

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om julklappar och andra gåvor till anställda. 

Tänk på att det skattefria beloppet kan variera mellan åren så ta för vana att titta på Skatteverkets hemsida inför varje år.

 

Så här bokför du julgåva till anställd upp till 500 kr inklusive moms.

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   500
7631 - Utgifter för skattefria gåvor till anställda

400

 
2641 - Ingående moms

100

 


Bokföra julklapp och julgåva till kunder 
 

Vill du ge dina kunder julklappar? Då är det läge att läsa på så att din vänliga gest inte blir klassad som en muta. Enligt huvudregeln är en julklapp till kund inte avdragsgill. För att vara avdragsgill krävs att julklappen har en koppling till ditt företag, t.ex. en kylväska med företagets logga på, samt att den är av ett obetydligt värde. Enligt Skatteverket är beloppsgränsen för reklamgåvor 300 kronor exklusive moms. Du kan läsa mer om detta här på Skatteverket. 

 

Så här bokför du julklapp till kunder (reklamgåva av obetydligt värde).

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   x
5961 - Reklamgåvor, avdragsgilla

x

 
2641 - Ingående moms

x

 


God jul! 

 

Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår guide: Bokföring - vad är det & hur funkar det? Guide i bokföringens grunder. 

 

 

Kommentarer
ollenillson
UTFORSKARE

Hej,


Jag undrar om den skattefria extragåvan på 1 000 kr per anställd under 2020 är UTÖVER julgåvan på 450 kr dvs totalt 1450 kr.
I såfall, bokföra man extragåvan på 1 000 på samma sätt dvs på konto 7631 enligt ovan?

Vänligen
Olle   

Fd medlem
Inte tillämpbar

Instämmer med Olle, undrar varför den "nya 1000-lappen under Corona" inte är med i ert exempel?

 

Bästa Hälsningar

Anna

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Godmorgon Anna & Olle, 

Tack för er återkoppling och nu har jag varit i kontakt med Skatteverket och fått följande svar: 

Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor inklusive moms per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 450 kronor för att vara skattefri, men år 2020 är det tillåtet att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan för att ge de anställda en skattefri julgåva för upp till 1450 kronor inklusive moms.

 

Detta kan bokföras på 7631 enligt exempel ovan. 

Återigen tack för ni uppmärksammade detta och hörde av er! /Tinna

AnnnaP
UTFORSKARE

Om man då vill ge en julgåva till företagets styrelse, räknas det som gåva till anställd eller kund?

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Godmorgon Anna!

Reglerna som gäller för julklappar till anställda gäller även om man vill vara snäll och ge julklappar till styrelseledamöter också 🙂

Läs gärna mer om julklappar och andra gåvor på Skatteverkets hemsida

 

Ha en fin dag! /Tinna

AnnnaP
UTFORSKARE

Tack, bra att veta! 🙂

dwnor1
MEDLEM

Hej! Corongåvan kan vad jag förstår vara av högre värde än 1000 kronor (till skillnad mot julgåvan) och att bara den överstigande delen beskattas. Min fråga är då om jag ska lägga till det i lönebeskedet som en förmån för att det ska bli rätt?

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej!

Såhär skriver Skatteverket

 

Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor inklusive moms per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 450 kronor för att vara skattefri, men år 2020 är det tillåtet att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan för att ge de anställda en skattefri julgåva för upp till 1450 kronor inklusive moms.

 

Gåvor ska ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska vara tillämpliga.

 

Om gåvan eller gåvorna är värd mer än 1 000 kronor så beskattas den del som överstiger 1 000 kronor. Du som arbetsgivare får göra avdrag för utgiften för gåvorna som en personalkostnad.

 

Den del som är skattepliktig kan du lägga in på lönespecifikationen i Lön 300/600 med lönearten 2118 Övriga förmåner, tabellskatt.  

 

/Tinna

dwnor1
MEDLEM

Toppen, då har jag tänkt rätt. Tack för hjälpen!

ollenillson
UTFORSKARE

Hej,

Min dotter sommarjobbade som timanställd i vårt aktiebolag. Kan man ge henne julklappar/julgåvor om max 1 400 dvs omfattas hon också inom ramen av ”Julklappar till anställda”?

 

Vänligen

Olle

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Olle,

Gillar att du vill ge henne en julklapp och om hon fortfarande är anställd i aktiebolaget så ser jag inget hinder i att du gör det. Om inte så bör du vända dig till våra vänner på Skatteverket och säkerställa att de också tycker att det är en bra idé. 

God Jul /Tinna

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

När jag söker upp kontot 7631 heter den "Personalrepresentation avdragsgill". Är det fortfarande den jag ska använda när jag bokför julgåvor till anställda?

 

Med vänlig hälsning,

Katia

ollenillson
UTFORSKARE

Hej,

 

När jag väljer kontoanalys för konto 7631 så visas ett utgående saldo på 1 450 SEK. 
Finnds det något motkonto man behöver bokföra för att nolla utgående saldot?

Vänligen

Olle 

My Janhall
ANSTÄLLD

@Fd medlem
Det är korrekt konto att använda.

@ollenillson 
Det utgående saldot visar att det har bokförts på konto 7631 tidigare, är denna bokningen felaktig eller varför ska saldot nollas? Är bokningen på kontot felaktig kan du korrigera det genom att vända ursprungsverifikationens bokning, du använder alltså samma konton men du lägger dem tvärtom i debet/kredit. 

/My 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej igen,

i exemplet ovan står att det ska bokföras även moms men på kvittot för presentkortet står att moms är 0 kr. 

Hur gör jag då?

Med vänlig hälsning,

Katia

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej Katia!

Står det ingen moms så får du inte registrera någon ingående moms.

Då bokför du hela beloppet på kostnadskontot istället för att dela upp det på moms och kostnad.

 

/Anna

MonicaA
MEDLEM

Tack för bra artikel nu i juletid! Jag har en följd fråga: Man har ju nu möjlighet att köpa gåvor (jul + corona) för över 2500kr men att överskjutande del ska förmånsbeskattas, hur görs då detta? Vilka konton ska läggas till? 

BRICE_
MEDLEM

Hej, Vad gäller om man köper en gåva till en Partners. Vad gäller för kontering och beloppsgränser då? Tack för hjälpen!

Menar du en affärspartner? D.v.s en annan företagare. Sådana gånger gäller reglerna om representationsgåva och affärshändelse, så julgåva går egentligen helt bort.... Finns att läsa en hel del på Skatteverkets sida. 

Marina68
UTFORSKARE
(uppdaterad av Marina68 ‎2021-12-21 19:23 )

Hej,

Jag funderar på vilken rad jag använder i löne-specen när jag ger en coronagåva?

Bonus?

Ingen är väl rätt svar. Gåvan får inte vara pengar utan varor, tjänster eller presentkort som ej går att byta mot pengar. 

Plåt-Nicke
MEDLEM

Jag har köpt julgåva och coronagåva via mitt bankkort, där pengarna först dras från mitt konto i mitten av januari 2022. Hur kan jag bokföra detta rätt då det ju måste finns med i bokföringen för 2021. Försökte lägga det som 7631 D och 2440 K, men det gick ju inte då 2440 ska vara 0 vid årets slut....

Hejsan. Dels så måste du missförstått något då du skriver att 2440 skall vara noll vid årets slut. Det gäller ju då bara om du inte har några leverantörsskulder. I de flesta fall så är inte 2440 noll utan innehåller då summan av de fakturor som avser föregående år men som betalats året efter. Detsamma gäller 1510 fast då gäller det kundfordringar.

Om du betalat med kort så kan du boka upp denna skuld mot t.ex. 2899 (Övriga kortfristiga skulder) om du har ett företagskort. Är det ett utlägg och du har betalat med ditt privata kort så kan du boka det mot 2893 (Skulder till närstående personer, kortfristig del). 

Lycka till och Gott Nytt 2022!

Plåt-Nicke
MEDLEM

Tack för svar. Jag menade att 2440 skulle vara noll för att jag inte har leverantörskulder... förutom denna faktura som inte kommit än så att säga. Då försöker jag boka upp den på 2899.

Plåt-Nicke
MEDLEM

En tilläggsfråga då förresten, så jag vet det blir rätt. Bokar jag nu 2899 K och 7631 D, och sedan när jag betalt fakturan 1930 K och 2899 D?

Helt korrekt.

Hur gör man med frakt och administrativa kostnader? Vilket konto åker de på? Även de 7631 , som i så fall kan bli högre än 2500 kr.

https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/julgava-och-minnesgava

"I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader."

Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. Man kan bokföra det mot 7631 så länge man kan visa vad som är gåvans värde och vad som är frakt m.m. Om du hellre vill dela upp det så kan du bokföra frakten och adminkostnaderna mot tex 6991 övriga avdragsgilla kostnader eller något liknande. Det funkar även att lägga det mot ett konto inom 57XX, dock brukar de vanligtvis användas mer för frakt gällande sina egna varor. 

 

Ha det fint!

/ Josefine