Julgåva, julklapp och julpresent - kärt barn har många namn. Vem vill inte vara lite extra givmild och snäll i juletid? Samtidigt har du en rad lagar och regler att förhålla dig till. Vilka regler som gäller, förslag på julklappar, vanliga frågor och mycket mer kan du läsa om i vår artikel Julklapp till anställda – så kan ditt företag ge en julgåva 2023 .
Här i tipset visar vi konteringen för hur du kan bokföra julgåva och julklappar till både medarbetare och kunder. Saknar du någon kontering - skriv till oss i forumet - vi hjälper dig gärna!
År 2023 är julklappar upp till 500 kronor inklusive moms skattefria för den anställda och du som arbetsgivare får dra av momsen. Delar du ut en julklapp dyrare än 500 kronor inklusive moms får de anställda skatta för hela beloppet, även om julgåvan bara kostar 501 kronor, och du får inte dra av kostnaden.Tänk också på att julgåvan måste ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att vara avdragsgill. Vem vill vara en orättvis jultomte?
En julgåva får inte bestå av:
Bra att känna till är att om fraktkostnad eller en administrativ kostnad tillkommer för julklapparna ska denna inte räknas in i beloppet 500 kronor inklusive moms.
Bokför julgåva eller julklapp till medarbetare
(Upp till 500 kr inklusive moms.)
Konto |
Debet |
Kredit |
1930 - Företagskonto |
|
500 |
7631 - Utgifter för skattefria gåvor till anställda |
400 |
|
2641 - Ingående moms |
100 |
|
Så här ser din leverantörsfaktura ut i Visma eEkonomi när du bokför julgåva till 20 anställda. Med webbaserade Visma eEkonomi bokför du smidigt, enkelt och får tid över till annat. Härligt inte minst i juletid.
Du som driver en enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du köper en julgåva till dig själv.
Vill du ge dig själv som företagare en julgåva eller julklapp får du göra det från företagskontot men du får inte ta upp kostnaden eller dra av eventuell moms.
Konto |
Debet |
Kredit |
1930 - Företagskonto |
|
500 |
2013 - Övriga egna uttag |
500 |
|
Självklart förtjänar även du som företagare en julklapp. Du bokför din personliga julklapp genom ett eget uttag i Visma eEkonomi. Det är ett pålitligt sätt att få precis det du önskar dig.
På Skatteverkets hemsida kan du även läsa mer om julklappar och andra gåvor till anställda.
Tänk på att det skattefria beloppet kan variera mellan åren så ta en titt på Skatteverkets hemsida innan du släpper loss din inre jultomte.
Vill du ge dina kunder julklappar? Då är det läge att läsa på så att din vänliga gest inte blir klassad som en muta. Enligt huvudregeln är julklapp till kunder inte en avdragsgill kostnad. För att vara avdragsgill krävs att julklappen har en koppling till ditt företag, till exempel en kylväska med företagets logga på, samt att den är av ett obetydligt värde. Enligt Skatteverkets regler är beloppsgränsen för reklamgåvor 300 kronor exklusive moms. Mer detaljer och information hittar du hos Skatteverket.
(Reklamgåva av obetydligt värde).
Konto |
Debet |
Kredit |
1930 - Företagskonto |
|
x |
5961 - Reklamgåvor, avdragsgilla |
x |
|
2641 - Ingående moms |
x |
|
Det var allt från oss gällande hur du kan bokföra julgåva eller julklappar samt hur du med enkla medel kan få varje medarbetare att känna sig som en uppskattad del av ett välmående team, och det är det allra bästa sättet att sprida julefrid och glädje kollegor emellan tycker vi.
God jul!
För dig som inte kan få nog av bokföring relaterat till julen rekommenderas vårt bokföringstips Bokföra julbord och julfest.
Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår utbildningsfilm Teori bokföring nedan.
Hej,
Jag undrar om den skattefria extragåvan på 1 000 kr per anställd under 2020 är UTÖVER julgåvan på 450 kr dvs totalt 1450 kr.
I såfall, bokföra man extragåvan på 1 000 på samma sätt dvs på konto 7631 enligt ovan?
Vänligen
Olle
Godmorgon Anna & Olle,
Tack för er återkoppling och nu har jag varit i kontakt med Skatteverket och fått följande svar:
Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor inklusive moms per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 450 kronor för att vara skattefri, men år 2020 är det tillåtet att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan för att ge de anställda en skattefri julgåva för upp till 1450 kronor inklusive moms.
Detta kan bokföras på 7631 enligt exempel ovan.
Återigen tack för ni uppmärksammade detta och hörde av er! /Tinna
Godmorgon Anna!
Reglerna som gäller för julklappar till anställda gäller även om man vill vara snäll och ge julklappar till styrelseledamöter också 🙂
Läs gärna mer om julklappar och andra gåvor på Skatteverkets hemsida.
Ha en fin dag! /Tinna
Hej! Corongåvan kan vad jag förstår vara av högre värde än 1000 kronor (till skillnad mot julgåvan) och att bara den överstigande delen beskattas. Min fråga är då om jag ska lägga till det i lönebeskedet som en förmån för att det ska bli rätt?
Hej!
Såhär skriver Skatteverket:
Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor inklusive moms per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 450 kronor för att vara skattefri, men år 2020 är det tillåtet att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan för att ge de anställda en skattefri julgåva för upp till 1450 kronor inklusive moms.
Gåvor ska ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska vara tillämpliga.
Om gåvan eller gåvorna är värd mer än 1 000 kronor så beskattas den del som överstiger 1 000 kronor. Du som arbetsgivare får göra avdrag för utgiften för gåvorna som en personalkostnad.
Den del som är skattepliktig kan du lägga in på lönespecifikationen i Lön 300/600 med lönearten 2118 Övriga förmåner, tabellskatt.
/Tinna
Hej Olle,
Gillar att du vill ge henne en julklapp och om hon fortfarande är anställd i aktiebolaget så ser jag inget hinder i att du gör det. Om inte så bör du vända dig till våra vänner på Skatteverket och säkerställa att de också tycker att det är en bra idé.
God Jul /Tinna
@Fd medlem
Det är korrekt konto att använda.
@ollenillson
Det utgående saldot visar att det har bokförts på konto 7631 tidigare, är denna bokningen felaktig eller varför ska saldot nollas? Är bokningen på kontot felaktig kan du korrigera det genom att vända ursprungsverifikationens bokning, du använder alltså samma konton men du lägger dem tvärtom i debet/kredit.
/My
Tack för bra artikel nu i juletid! Jag har en följd fråga: Man har ju nu möjlighet att köpa gåvor (jul + corona) för över 2500kr men att överskjutande del ska förmånsbeskattas, hur görs då detta? Vilka konton ska läggas till?
Menar du en affärspartner? D.v.s en annan företagare. Sådana gånger gäller reglerna om representationsgåva och affärshändelse, så julgåva går egentligen helt bort.... Finns att läsa en hel del på Skatteverkets sida.
Jag har köpt julgåva och coronagåva via mitt bankkort, där pengarna först dras från mitt konto i mitten av januari 2022. Hur kan jag bokföra detta rätt då det ju måste finns med i bokföringen för 2021. Försökte lägga det som 7631 D och 2440 K, men det gick ju inte då 2440 ska vara 0 vid årets slut....
Hejsan. Dels så måste du missförstått något då du skriver att 2440 skall vara noll vid årets slut. Det gäller ju då bara om du inte har några leverantörsskulder. I de flesta fall så är inte 2440 noll utan innehåller då summan av de fakturor som avser föregående år men som betalats året efter. Detsamma gäller 1510 fast då gäller det kundfordringar.
Om du betalat med kort så kan du boka upp denna skuld mot t.ex. 2899 (Övriga kortfristiga skulder) om du har ett företagskort. Är det ett utlägg och du har betalat med ditt privata kort så kan du boka det mot 2893 (Skulder till närstående personer, kortfristig del).
Lycka till och Gott Nytt 2022!
Hur gör man med frakt och administrativa kostnader? Vilket konto åker de på? Även de 7631 , som i så fall kan bli högre än 2500 kr.
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/julgava-och-minnesgava
"I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader."
Hej!
Tack för din fråga. Man kan bokföra det mot 7631 så länge man kan visa vad som är gåvans värde och vad som är frakt m.m. Om du hellre vill dela upp det så kan du bokföra frakten och adminkostnaderna mot tex 6991 övriga avdragsgilla kostnader eller något liknande. Det funkar även att lägga det mot ett konto inom 57XX, dock brukar de vanligtvis användas mer för frakt gällande sina egna varor.
Ha det fint!
/ Josefine
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.