2025-06-27
12:49
1Gilla
Hej @Edvins, och välkommen till forumet!
Jag har kikat närmre på detta. Om jag i Bokföring & Fakturering registrerar IB manuellt under Inställningar- Räkenskapsår och IB så kommer dessa uppgifter föras över till Deklaration & Årsredovisning.
Till exempel: om jag registrerar IB för 2024, då får jag med siffrorna som IB för just 2024. Det i sig genererar inte 2023 som ett eget år, med ett eget UB, i exempelvis Flerårsöversikten.
Om du vill att de tidigare årens bokföring ska komma med till din deklaration- och bokslutfunktion, då behöver du registrera bokföringen för de åren i Bokföring & Fakturering. I Deklaration & Årsredovisning går det inte att knappa in bokföringen manuellt, däremot kan du göra det i Spiris Skatt & Bokslut.
Om du har fler frågor om hur just du ska gå tillväga här rekommenderar jag dig varmt att kontakta vår support, så kan de hjälpa dig se över just dina uppgifter.
Önskar dig en fortsatt fin dag, och en trevlig helg när det väl är dags!
... Visa mer
2025-06-25
11:39
Hej @Trogsta_skola, och välkommen till forumet!
Den smidigaste lösningen i det här fallet är att låta våra flyttspecialister hjälpa dig med importen. Om du bara vill ha hjälp med att flytta över medlemsregistret mejlar du dataflytt.spcs@visma.com, så hjälper de dig vidare. Vill du flytta över flera register laddar du upp en säkerhetskopia till vår flytthjälp, så gör de importen åt dig. Här kan du ladda upp en säkerhetskopia till vårt flyttverktyg.
Om du ändå vill göra importen på egen hand rekommenderar jag denna arbetsgång:
Registrera en medlem i Bokföring & Fakturering (det som tidigare kallades eEkonomi) manuellt, med så många kompletta uppgifter som möjligt. Du kan läsa mer om detta i avsnittet Lägg till kund i vår skriven hjälp.
Gå in under Inställningar - Import och Export och exportera kundregistret. Det laddas då ner en korrekt fil till din dator, och du kan se hur uppställningen i Spiris ska se ut.
Nu kompletterar du manuellt den exporterade filen från Spiris med uppgifter om de övriga medlemmarna.
Efter att du kompletterat filen sparar du den och importerar den till Spiris.
Hoppas detta hjälper dig vidare. Passar på att önska dig en fortsatt fin dag!
... Visa mer
2025-06-25
10:09
Hej @JESSICA66, och välkommen till Spiris forum!
För att vi ska kunna hjälpa dig vidare med nedladdningarna så rekommenderar jag dig att kontakta vår fantastiska support, så kan de hjälpa dig få tag på de äldre versionerna av Lön 600. Önskar dig en fortsatt fin dag.
... Visa mer
2025-06-12
13:31
Hej! Jag vill bara uppdatera er om att vi har inte glömt er, utan vi håller fortsatt på att utreda detta och återkommer så fort vi kan.
... Visa mer
2025-06-12
13:27
Hej @KABE Husbilsklubb,
Precis som @Khedron Wilk skriver så går det inte att ta bort resultatenheter eller kostnadsbärare, men du kan inaktivera dem. Du kan läsa mer om hur du gör i avsnittet Inaktivera resultatenheter och kostnadsbärare.
Du kan även välja att ändra namn på både en resultatenhet och kostnadsbärare. Tänk bara på att ändringen inte slår igenom på eventuella fakturor och verifikationer som du kopplat till kostnadsstället sedan tidigare.
Hoppas detta hjälper dig vidare, och passar på att önska dig en fortsatt fin dag!
... Visa mer
2025-05-09
15:15
Hej @Anette Ljung,
Tack för att du tar dig tid att skriva till oss. Jag vill bara bekräfta att vi sett din fråga, och att vi kommer kika lite närmre på det här. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Passar på att önska dig en fortsatt fin dag, och en trevlig helg när det väl är dags!
... Visa mer
2025-05-09
13:57
Hej @OscJor,
Då förstår jag vilken fuktion det gäller. I så fall rekommenderar jag dig varmt att kontakta vår fantastiska support, så de kan kika vidare på detta med dig.
Det kan även vara bra att veta att eventuella ändringar, uppdateringar och nyheter alltid finns att hitta i den skrivna hjälpen.
... Visa mer
2025-05-09
13:06
Hej @OscJor,
Förslaget Bokför dyker generellt bara upp när programmet med säkerhet kan koppla ihop en bankhändelse med ett underlag i ditt system- till exempel en faktura. eEkonomi går då igenom en rad olika kontroller av, bland annat, datum för en betalning jämfört med förfallodatum på en faktura, belopp, och eventuellt OCR- eller referensnummer. Det är alltså inte alltid du får förslaget Bokför.
Om du har varit med om att underlag bör matchas, men inte gör det, så är du välkommen att kontakta supporten.
... Visa mer
2025-04-25
15:58
1Gilla
Hej @Ramon_
Du ska kunna ändra beskrivningen av verifikationen, men du behöver låsa upp året för att det gråmarkerade fältet ska bli redigerbart igen. För att låsa upp året, gå till Inställningar - Räkenskapsår och IB. Klicka på året det avser och sedan Redigera. Kryssa ur rutan Lås bokföringsåret och spara din ändring. Nu ska du kunna ändra beskrivningen på din verifikation.
@LW -60, på det här sättet kan de flesta fält gå att redigera, men som du säger så går det inte att ändra datum. Om du märker att det bokförts på ett felaktigt datum behöver du istället korrigera verifikationen.
Hoppas detta hjälpte er båda vidare. Dyker det upp fler frågetecken är ni såklart välkommna att återkomma till oss.
Önskar er båda en fortsatt fin dag!
... Visa mer
2025-04-25
15:35
Hej @RoberthSL,
När du ska felsöka i bokföringen kan det vara enklast att gå igenom bokföringen via huvudboken i din kontoanalys. Den hittar du under Bokföring- Kontoanalys- Huvudbok.
Här kan du gå igenom bokföringen periodvis för att se var eventuella differenser dyker upp, vilka konton som berörs och förhoppningsvis också kunna spåra vilka verifikationer du behöver korrigera. I vår skriven hjälp har vi ett helt avsnitt om att Ta bort verifikationer, som @LW -60 nämner.
Hoppas detta hjälper dig en bit på vägen, annars är du varmt välkommen att ladda upp en bild här i forumet. Jag bifogar en bild på var du klickar för att själv kunna bifoga en bild i ditt svar. Önskar dig en fortsatt fin dag och en trevlig helg när det väl är dags!
... Visa mer
2025-04-25
15:24
Hej @Olle M Bra att du fick iväg en fråga, då hoppas jag på att du hittar en integration som kan hjälpa dig vidare på bästa sätt, i och med att det i dagsläget inte går att hantera direkt i eEkonomi. För att förtydliga så är det i så fall en tredjepartslösning som kan gå att koppla ihop med ditt eEkonomi för att hjälpa dig med funktioner som inte finns i programmet i dagsläget. När du aktiverar en sån koppling ska du kunna vända dig direkt till den tredjeparten, så ska de kunna hjälpa dig med din koppling och hur du arbetar med den.
Dyker det upp några fler frågetecken är du alltid välkommen att återkomma till oss, annars passar jag på att önska en fortsatt fin dag och en trevlig helg när det väl är dags!
... Visa mer
2025-04-22
16:02
Hej @Cecilia F,
Du har helt rätt i att kopplingarna ser tokiga ut. Jag har tagit frågan vidare internt och vi kommer rätta felet under veckan. Tack för att du uppmärksamma detta!
Önskar dig en fortsatt fin dag!
... Visa mer
2025-04-11
09:28
Hej @uttervik och @marianneh1
Jag vill verkligen tacka er båda för ert engagemang i frågan.
Jag har vridit och vänt på mitt eget program, och jag ser att vi är fler som kan attestera en faktura.
Det finns några fallgropar som jag vill göra er uppmärksamma om:
Om jag skapar en faktura, och sen går in för att attestera den kommer mitt standardval vid attest vara Attestera och bokför. Anledningen till det är personen som skapar en faktura också ska få möjlighet att direkt kunna bokföra den. Om personen som skapade fakturan att börja med vill attestera fakturan, och skicka den vidare för fortsatt attest, ska den då klicka på den lilla pilen i den gröna knappen vid Attestera och bokföra. Då bör ni se att ni får fram alternativet Attestera.
Beroende på hur liten eller stor min skärm är ser jag även att jag ibland behöver zooma ut några snäpp i webbläsaren för att få fram alla alternativ under pilen.
Jag hoppas att det här kan hjälpa er något på vägen, men jag rekommenderar verkligen att ni kontaktar supporten så vi kan hjälpa er vidare med en felsökning, eftersom fler ska kunna attestera en faktura.
Önskar er båda en fortsatt fin dag och en trevlig helg när det väl är dags!
... Visa mer
2025-04-10
16:06
Hej @uttervik,
Om du gått igenom ovan inställningar och ändå inte får till att ni är fler som kan attestera fakturan så rekommenderar jag dig att kontakta vår support, för att vi ska kunna hjälpa dig vidare på bästa sätt. De kan då gå igenom inställningarna med dig och eventuellt göra en felsökning direkt i ditt program.
Kontaktuppgifter till vår support hittar du på vår hemsida.
Önskar dig en fortsatt fin dag!
... Visa mer
2025-04-09
13:05
1Gilla
Hej @Per_son,
Jag kan bara hålla med om att det låter märkligt, i så fall. Jag har kikat vidare på detta och hört mig för, och har fått information om att den tidigare funktionen där du aktivt kunde bocka i/ut huruvida det var lokala Skatt Proffs och Bokslut du skulle arbeta med inte längre är ett tvingande steg för att faktiskt kunna arbeta i programmet.
För att vi ska kunna hjälpa dig vidare rekommenderar jag dig att kontakta vår fantastiska support, så vi kan kika vidare på detta med dig.
... Visa mer
2025-04-09
09:28
Hej @Per_son,
Jag har kikat på den nya uppdateringen, och i och med den har vi plockat bort de två rutorna som du tidigare bockade i för att aktivera ett samarbete i Visma Bokslut och Visma Skatt Proffs. Möjligheten att arbeta i de lokala programmen aktiveras istället per automatik när du aktiverar ett samarbete i Visma Skatt & Pokslut Pro.
Säkerställ att du har ett aktivt samarbete i Visma Skatt & Bokslut Pro för de kunder det avser, för då ska du även kunna arbeta i de lokalt installerade programmen.
Om du har ett aktivt samarbete i Visma Skatt & Bokslut Pro, men ändå inte kommer åt de lokalt installerade programmen via Advisor Connect kan du behöva se över vilka uppdrag du har lagt upp på kunden.
Läs mer om uppdrag i Advisor i vår Skriven hjälp. Du kan även läsa mer om att koppla uppdrag i Advisor Connect.
Om inget av ovanstående löser problemet så rekommenderar jag dig att kontakta vår fantastiska support, så hjälper de dig vidare.
Önskar dig en fortsatt bra dag!
... Visa mer
2025-03-04
09:33
Hej @Anette på A Lirsjö Ekonomi AB!
Tack för att du tar kontakta med oss om detta, det låter ju såklart inte bra. Jag har hört mig för, och i dagsläget har vi inga fler rapporter kring liknande fel, och vi kan inte återskapa felet hos oss. Vi skulle därför uppskatta om du har möjlighet att kontakta vår fantastiska support för vidare felsökning av problemet.
Önskar dig en fortsatt fin dag!
... Visa mer
2025-01-09
09:12
Snart drar högsäsongen igång för alla redovisningsbyråer landet runt. Vi vet att det smärtar och är en stressig period. Vi har lösningarna på hur du kan minimera arbetsbelastningen under högsäsongen och slippa alla övertidstimmar - men det är en annan fråga. Här har vi sammanställt de frågor som historiskt sett förekommer allra mest under vinter- och vårperioden.
Inför högsäsong: Byråstöd och Byråstöd Connect
Inför högsäsong: Skatt & Bokslut
Inför högsäsong: Bokföring & Fakturering
... Visa mer
Etiketter:
2025-01-09
09:08
1Gilla
Snart drar högsäsongen igång för alla redovisningsbyråer landet runt. Vi vet att det smärtar och är en stressig period. Vi har lösningarna på hur du kan minimera arbetsbelastningen under högsäsongen och slippa alla övertidstimmar – men det är en annan fråga. Här har vi sammanställt de frågor som historiskt sett förekommer allra mest under vinter- och vårperioden.
Frågor om Bokföring & Fakturering:
Verifikationen behöver kontrolleras.
Du skapar upp momsredovisningen i Bokföring & Fakturering och tänker att det ska vara frid och fröjd, men får en varning att Verifikationen behöver kontrolleras.
Oftast beror detta på en av två anledningar:
Du har verifikationer med Avvikande datum –
Det vill säga, du har verifikationer skapade på ett datum som ligger utanför den period du skapar upp din momsredovisning för. Dessa verifikationer plockar plattformen upp per automatik då Bokföring & Fakturering känner av att verifikationer med momskod ej redovisats i tidigare momsredovisning.
I dessa fall kan lösningen se olika ut beroende på hur du bör bokföra verifikationerna:
Verifikationerna ska vara med på momsredovisningen. Bra! Då behöver du inte tänka på något i och med att de plockas upp per automatik.
Verifikationerna ska egentligen vara med på föregående periods momsredovisning.
Här behöver du själv hålla koll på om du ska redigera förra momsredovisningen och skicka in den på nytt till Skatteverket. Om du ska skicka in en helt ny momsredovisning behöver du ångra tidigare momsredovisning, och skapa om den. Plattformen kommer då per automatik plocka upp alla verifikationer med momskod, för den berörda perioden.
Ska du inte skapa om momsredovisningen, utan bara göra en manuell rättelse hos Skatteverket, då behöver du istället plocka bort momskoderna på respektive felaktig verifikation. Då kommer verifikationerna automatiskt inte plockas upp av momsredovisningen. Tänk på att rättelsen du gör på Skatteverket i sin tur inte reflekteras i Bokföring & Fakturering per automatik.
Verifikationerna ska inte vara med på momsredovisningen överhuvudtaget.
Om så är fallet, ta bort momskoderna på respektive felaktig verifikation, så kommer de inte med på momsredovisningen alls.
Du har verifikationer med Avvikande belopp –
När du skapar momsredovisningen kontrollerar plattformen att den beräknade momsen stämmer med momssatsen för bokföringskontot du använt. Om siffrorna inte stämmer varnar plattformen för att en avvikelse finns.
Om dialogen Verifikationer att kontrollera visar att du har ett Avvikande belopp, ska du kontrollera att du har:
Bokfört rätt belopp.
Bokfört på rätt konton.
Använt rätt momskoder.
Det finns ej bokförda händelser under Kassa- och Bankhändelser
Detta är ett vanligt fel i momsredovisningen, och det är även ett fel som kan göra att du inte kan låsa räkenskapsåret i Bokföring & Fakturering. I Kassa- och Bankhändelser behöver du gå igenom samtliga konton. För enkelhetens skull kan du välja att titta under fliken Ej bokförda händelser på respektive konto, och därefter välja period Anpassad. Du kan då göra en sökning över en längre period. Eventuella händelser hanterar du sedan som vanligt.
Frågor om Deklaration och Årsredovisning/Årsbokslut (Här hittar du frågor om Skatt & Bokslut)
Glöm inte att låsa föregående år
För att du faktiskt ska kunna börja arbeta med det nya året i Deklaration och Årsredovisning/Årsbokslut kräver plattformen att du låser föregående år. Via din Startsida kan du se, låsa och låsa upp dina perioder.
I vilken ordning ska Årsredovisningen upprättas och signeras:
Detta är något som inte är helt lätt men väldigt viktigt att det görs rätt. Det finns många viktiga tidsgränser att förhålla sig till men också signeringar som ska göras i tur och ordning.
Våra funktioner förhåller sig alltid till Bolagsverkets rekommendationer och enklast är att följa steg för steg-guiden på deras sida “Ta fram en årsredovisning”. Där går de igenom “Viktiga tidsgränser” och i vilken ordning som signering av årsredovisning ska göras, datum för årsstämman ska hållas och när fastställelseintyget ska skrivas under. Det går också såklart att läsa om detta i vår skriven hjälp.
Ta bort systemverifikationer
Om plattformen har skapat en Systemverifikation kommer du inte kunna ta bort den, eller korrigera den manuellt i modulen. Däremot kan du ångra den handling som skapade verifikationen. Det här problemet kan du stöta på efter att du gjort ett val i er Resultatplanering och plattformen tömmer och bokar om saldon på övriga skatteskulds- konton, till 2510. För att ta bort verifikationen, gå tillbaka till resultatplaneringen och ångra valet. Systemverifikationen korrigeras då per automatik.
Hittar du inte svaret på din fråga? Vi har fler frågor och svar här.
Har du frågor i våra andra funktioner? Läs även:
Inför högsäsong: Byråstöd och Byråstöd Connect
Inför högsäsong: Skatt & Bokslut
... Visa mer
Etiketter:
2025-01-09
08:57
Snart drar högsäsongen igång för alla redovisningsbyråer landet runt. Vi vet att det smärtar och är en stressig period. Vi har lösningarna på hur du kan minimera arbetsbelastningen under högsäsongen och slippa alla övertidstimmar - men det är en annan fråga. Här har vi sammanställt de frågor som historiskt sett förekommer allra mest under vinter- och vårperioden.
Lås föregående år
För att du faktiskt ska kunna börja arbeta med det nya året i Skatt & Bokslut kräver plattformen att du låser föregående år. Via din Startsida kan du se, låsa och låsa upp dina perioder.
I vilken ordning ska årsredovisningen upprättas och signeras?
Detta är något som inte är helt lätt men väldigt viktigt att det görs rätt. Det finns många viktiga tidsgränser att förhålla sig till men också signeringar som ska göras i tur och ordning.
Våra funktioner förhåller sig alltid till bolagsverkets rekommendationer och enklast är att följa steg för steg-guiden på bolagsverkets sida “Ta fram en årsredovisning”. Där går de igenom “Viktiga tidsgränser” och i vilken ordning som signering av årsredovisning ska göras, datum för årsstämman ska hållas och när fastställelseintyget ska skrivas under. Det går också såklart att läsa om detta i vår skriven hjälp.
Vad är en digital inlämning, och vad är en digital signering?
Det här kanske låter lite krångligare än vad det faktiskt är. I steget för digital signering skickar du iväg din årsredovisning för digital signering. Det vill säga, det är här du skickar iväg årsredovisningen och årsstämmoprotokollet för signering.
En digital inlämning är precis som det låter: det är här som du lämnar in bokslutet till Bolagsverket och deklarationen till Skatteverket. För att lämna in bokslutet går du in på Årsredovisning- Inlämning och för att lämna in deklarationen går du in under Deklarationsblanketter- Inlämning.
Observera att det är först efter du gått in på Årsredovisning- Inlämning och skickat iväg bokslutet till Bolagsverket som firmatecknaren får signera fastställelseintyget på Bolagsverkets hemsida.
Differenser i balans och resultaträkning
Om det uppstår en differens mellan utgående balans och avstämningsbeloppet visas denna differens i kolumnen Avstämningsdifferens. Du kan välja att skapa en bokslutsverifikation för differensen genom att klicka på den blåa symbolen i kolumnen Avstämningsdifferens.
För att försöka reda ut många av de frågorna vi får angående avstämningsdifferenser så säger Michael Holmgren, produktspecialist i Skatt & Bokslut så här:
Balansavstämningen jämför avstämningsbelopp mot utgående saldo. Om utgående saldo förändras mot hur det var när du gjorde avstämningen för kontot kommer det uppstå en avvikelse eftersom förutsättningarna (utgående balans) har förändrats.
Vår rekommendation:
Fortsätt arbeta med balansavstämningar men hoppa över de konton/kontogrupper du vet kommer påverkas av bokslutsverifikationer - alternativt var beredd att göra avstämningar dubbelt, dvs en gång innan bokslutsverifikationer/årsavslutet görs och en gång efter.
Har du fortfarande en differens som du inte vet vart den kommer ifrån?
När du arbetar i plattformen görs det automatiska kontroller, bland annat vid import av bokföringsdata. Har du arbetat i plattformen, kanske gått igenom stegen ovan och märker att du fortfarande har en avstämningsdifferens? Då kan du behöva köra igenom kontrollerna på nytt. De automatiska kontrollerna hittar du under Transaktionsanalys- Kontrollresultat. Där kan du välja att köra kontrollerna igen.
Ta bort systemverifikationer
Om plattformen har skapat en Systemverifikation kommer du inte kunna ta bort den, eller korrigera den manuellt. Däremot kan du ångra den handling som skapade verifikationen. Det här problemet kan du stöta på efter att du gjort ett val i Resultatplanering och plattformen tömmer och bokar om saldon på övriga skatteskulds- konton, till 2510. För att ta bort verifikationen, gå tillbaka till resultatplaneringen och ångra valet. Systemverifikationen korrigeras då per automatik. Du kan läsa mer om vilka handlingar som leder till en systemverifikation, och vad du kan göra för att komma runt dem i vår skrivna hjälp.
Referenskonton
Referenskonton används för att matcha ditt kontonummer mot baskontoplanen.
I plattformen används referenskonton för att bestämma följande:
Kontogruppsrader i balansavstämningen, resultatanalysen samt resultat- och balansräkningen
Alternativa kontogrupper i balansavstämningen, resultatanalysen och resultat- och balansräkningen
Momskodsrader i momsrapporten
Fält i Skatteberäkning
Fält i deklarationsblanketter
Fält i Årsredovisning
Automatiskt skapade systemverifikationer
Automatiska kontroller i transaktionsanalysen
Kort och gott kan man säga att, har du ett konto på fel plats i balans- eller resultaträkningen, kan du flytta kontot till en annan kontogrupp genom att ändra dess referenskonto. När du vill placera konto X på en annan rad så behöver du kolla på vilka andra konton - som ligger under raden (kontogruppen) - som du vill flytta kontot till. Konto Y är placerad under den kontogrupp eller rad som du vill att konto x ska placeras under - då ändrar du referenskontot för konto X till konto Y.
Vad är skillnaden på referenskonto och alternativt referenskonto?
Det är viktigt att skilja på referenskonto och alternativt referenskonto. Referenskontot bestämmer i vilken kontogrupp som ett konto ska placeras i balans- eller resultaträkningen. Det alternativa referenskontot används endast om du vill att ett konto ska placeras olika beroende på kredit- eller debetsaldo. Exempelvis om ett konto ska placeras på skulder eller tillgångar beroende på positivt eller negativt belopp! Alla konton måste ha ett referenskonto, men inte nödvändigtvis ett alternativt referenskonto.
Läs mer om referenskonton och hur du flyttar konton.
Felaktiga datum i flerårsöversikten.
En av de vanligaste varningarna i Skatt & Bokslut är att datumen i flerårsöversikten inte stämmer med bolagets räkenskapsår. Lite knepigt att förstå vad man ska göra men åtgärden och förklaringen är väldigt simpel!
Det beror på att Registreringsdatum under Underhåll - Kunduppgifter är felaktig, eller att det kanske inte står något datum alls. Detta datum är det som styr datumen i Flerårsöversikten. Här ska alltså första datumet i räkenskapsåret stå och då blir datumen helt korrekt.
Insatt kapital vid bolagets start.
Letar du efter raden Insatt kapital vid bolagets start i Förändringar i eget kapital? Om du inte hittar den har du högst troligen missat fylla i Registreringsdatum under Underhåll - Kunduppgifter. Raden som avser Insatt kapital vid bolagets start dyker nämligen upp per automatik om du fyller i ett registreringsdatum. Raden finns dock bara med på bolagets första årsredovisning, så tänk på att registreringsdatumet du fyller i måste vara ett datum som infaller under det räkenskapsår som du arbetar med.
När du väl fyllt i Registreringsdatum, gå tillbaka till Förändringar i eget kapital och bocka eventuellt ur Visa endast använda rader och bocka i Visa alla kolumner.
Bokslutsverifikationen kan inte skapas.
Det här felet dyker oftast upp för att konton som behövs är inaktiverade eller saknas i din kontoplan.
För att åtgärda felet kan du gå in under Underhåll- Kontoplan och bocka i Visa även inaktiva. Sök fram de berörda kontona och aktivera dem genom att klicka på den lilla pennan vid respektive konto. Berörda konton kan bland annat vara 2510, 8910, 8811, 8819, 2099, 8999 samt 21- konton som avser periodiseringsfonder.
Hittar du inte svaret på din fråga? Vi har fler frågor och svar här.
Har du frågor i våra andra funktioner? Läs även:
Inför högsäsong: Byråstöd och Byråstöd Connect
Inför högsäsong: Bokföring & Fakturering
... Visa mer
Etiketter: