Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Hanna Bergqvist CONTENT PRODUCER ‎2024-05-28 09:13 )
  • 8 Svar
  • 1 gilla
  • 5798 Visningar

Välkommen till den digitala kvittoeran! Sveriges riksdag beslutade den 22 maj att företag inte behöver spara papperskvitton om det finns en kopia i digitalt format. Med andra ord, om du har fotat av ditt kvitto så räcker det. De nya reglerna träder i kraft 1 juli 2024. 🎉

 

Enligt nuvarande regler måste företag spara papperskvitton, pappersfakturor och annat pappersmaterial i sin originalform under drygt 3 år, även om de finns sparade digitalt. Vilket såklart ger både stora och omfattande kostnader för många företag. 

 

Kasta pappershögen 1 juli?

Beslutet som är en av de största regelförenklingarna på åratal, träder i kraft den 1 juli 2024. Men innan du slänger dina papperskvitton du sparat digitalt, bör du avvakta tills Bokföringsnämnden tagit fram sitt förslag på vägledning. Vi uppdaterar här när vi vet mer!

 

Börja digitalisera

Så hur kan ditt företag arbeta digitalt i Visma eEkonomi? Vi skulle säga företagskort, digitala fakturor och fota dina kvitton. Spana in våra tips här: 
Allt du behöver veta om lagen och hur du kan arbeta i Visma eEkonomi »

 

 

Källor: Regeringen.se och Företagarna.se 

Kommentarer
Ullnert
MEDLEM

Låter trevligt och bra, skönt hade varit om alla företag i samband med detta även varit tvungna att erbjuda ett digitalt kvitto vid kundens önskan. Då pratar vi både miljö och ytterligare miljarder.

andre_kal
NY MEDLEM

Det låter ju bra!

Men bara för att vara säker, gäller det även inskannade / fotade papperskvitton?

Miri__
CONTENT PRODUCER

Så här står det på regeringens hemsida: Regeringen föreslår att pappersmaterial med räkenskapsinformation bara ska behöva bevaras till dess att informationen överförts i digital form. Där­efter kan materialet kastas.

Sofia F-L
MEDLEM

Måste bara fråga så jag fattar rätt - är detta beslutat nu? Blir lite förvirrad över formuleringen "Regeringen har fattat ett beslut om en uppdaterad bokföringslag med förslag om att ..."

Beslut eller förslag? 

 

/Sofia

Miri__
CONTENT PRODUCER

Man har fattat ett beslut om en uppdaterad bokföringslag, det vill säga, man har bestämt att bokföringslagen ska uppdateras. I förslag till uppdatering finns att avskaffa krav på papperskvitton. Så delen om papperskvitton är just ett förslag än så länge, men i och med att man har tagit beslut om den uppdaterade bokföringslagen med det här förslaget tolkar vi det som att ett beslut är nära även för avskaffandet av papperskvitton.

Sofia F-L
MEDLEM

Toppen! Tack för förtydligandet!😊

Helene 55
NY MEDLEM

Kan någon berätta för mej vad som gäller för butikens kopia på kortköp.
Vi drunknar i slipar, borde det inte räcka att spara bara sammanställningen? 

vi sparar ju inte ett kvitto på varje enskilt kontantköp, jag ser inte skillnaden.

Helene

Joachim E
MODERATOR

Hej

Bokföringslagen säger att man är skyldig att spara även de enskilda slipparna. Sammanställningen räcker inte som underlag då den inte visar exakt all information som regel.

/Joachim