Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

JOVAN SMK
UTFORSKARE

Backup och återställning vid haveri?

Hej! Med anledning av en hel del hackerattacker som figurerar i media på senare tid har jag denna fråga:

Jag kör eEkonomi PRO för förening. Till vardags tror jag att jag inte behöver göra backuper eftersom Visma Online är "molnbaserat". Är det så eller behöver jag göra något mer för att säkerställa att min information är skyddad?

 

Jovan

19 SVAR 19
HernöRum
MEDLEM

Du tänkte om någon kommer in på kontot och typ raderar företaget/bokföringen eller bara ställer till massa oreda? Visma borde ju ha backuper, men det är ju en bra fråga hur det fungerar. Står säkert i det finstilta avtalet.
Men en bra säkerhet vore ju att dra ut en backup på bokföringen vid varje månads slut. Det kanske jag också bör tänka på...

JOVAN SMK
UTFORSKARE

Vi får se vad Visma-folket säger....

Hej @JOVAN SMK 

 

Hotbilden i omvärlden förändras ständigt och säkerhetstänkandet är därför en naturlig del i vår utvecklingsprocess och vi strävar alltid efter att bli ännu bättre.

 

Vi rekommenderar att du väljer ett unikt lösenord för Mina tjänster och att du byter lösenord med jämna mellanrum. Ett bra sätt att ytterligare stärka säkerheten är att lägga till tvåstegsverifiering. Hur det fungerar och ännu fler säkerhetstips kan du läsa om i hjälpavsnittet Säkerhet och i Hur Visma skyddar dig och din information

 

Hoppas du får en fin dag

/Tinna


 

JOVAN SMK
UTFORSKARE

Tack! Men konkret, om ni drabbas av någon Ransomware, (typ som det hände med en del företag/organisationer) är min information säkrad? Och fråga två, om jag själv råkar återställa allt och jag tappar all min data, finns det någon backap som man kan få er er? Om inte, hur gör jag backupper?

Victor Jonasson
APPLICATION SPECIALIST

Hej @JOVAN SMK ,

 

Detta är den informationen vi har att dela med oss av. Som användare av våra digitala tjänster kan man känna sig trygga i hur vår organisation hanterar säkerheten och eventuellt angrepp utifrån.

Länkar hämtade från tidigare kommentar där ni är välkomna att läsa mer hur informationen hanteras:

https://vismaspcs.se/support/skydd-av-information

https://www.visma.com/trust-centre/ 

 

Det krävs inga extra åtgärder från dig som användare för att lagra informationen i systemet.

Vi har flera steg som ska göra att detta scenario blir mindre sannolikt då det krävs flera klick samt bekräftelse med lösenord för att starta om ditt program. Om du mot förmodan skulle råka återställa/starta om ert företag i programmet finns det i regel alltid möjlighet att återställa informationen. 

 

Önskar dig en fortsatt fin dag.

 

/Victor

Michael T
MEDLEM

Hej 

Önskar den tidigare frågan från Jovan om en eventuellt Ransomware attack mot er besvarad, då det inte finns möjlighet för mig som kund att ta extern backup mer än SIE och det är tyvärr inte tillräckligt. Tieto Evry hade också backuprutiner och strukturell samt organisatorisk säkerhet m.m.  men ändå drabbades de och deras kunder hårt. 

 

MVH Michael 

KarlssonL
MEDLEM

Önskar även svar på detta, behöver man backup på alla bildunderlag? I så fall bör ni ha den funktionen. Tidigare kunde inte som användare inge få ut vilka bildunderlag som kommit till mailadressen utan ni rekomenderade att man har en egen mailadress och sedan aktiverar vidarebefordran.

Ebba Arvén
COMMUNITY MANAGER

Hejsan! 

Ursäkta att ert svar har dröjt något. Jag har försökt se om vi kan dela med oss av ytterligare information än den som getts ovan. Av många olika skäl kan vi inte avslöja allt om vårt säkerhetsarbete, men jag kan lova er att vi jobbar stenhårt med frågan. 

Några exempel på hur vi skyddar er information mot nätattacker:

 • Vi genomför säkerhetsgranskningar och penetrationstester med både interna och externa experter.
 • Lösenord lagras aldrig i klartext utan är alltid hashade och saltade. Det betyder att inte ens vi kan ta reda på ditt lösenord. Förlorar du ditt lösenord, måste du generera ett nytt.
 • Tjänsterna kommunicerar via en krypterad anslutning.
 • Tjänsterna är testade för att klara vanligt förekommande attacker som till exempel SQLi, XSS, CSRF, session hijacking med flera.

  För ytterligare information kan ni läsa mer på vår hemsida

  Jag kommer att undersöka ytterligare kring det här med backup både på bildunderlag och i programmet om vi har ytterligare information att dela med oss av. Vi återkommer angående detta så fort vi kan. 

  Ha en fin vecka och återkoppla gärna om fler funderingar dyker upp. 
  /EbbaJOVAN SMK
UTFORSKARE

Tack Ebba! Jag har svårt att bedöma omfattningen av er säkerhetsnivå, den är säkert bra, men jag saknar lite egna backup möjligheter som en funktion inne i min eEkonomi Pro. Men det kanske kommer. 

Hej igen! 

Angående egna backup möjligheter i eEkonomi är jag nyfiken mer på hur du menar. Utveckla gärna för att hjälpa oss att förstå, så lovar jag att ta det vidare som ett önskemål. Idag kan du exempelvis exportera ut SIE-filer, alla register och olika rapporter. Om du själv lyckas nollställa ditt företag (dock är det nästan omöjligt att göra av misstag, då du måste bekräfta i flera steg) så kan vi även återställa informationen om det behövs. 

Om ditt konto mot förmodan skulle bli kapat så har vi även då möjligheter att återställa bildunderlagen samt databasen. Vi har alltså hängslen och livremmar så det räcker. 😀

Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Återkom gärna annars. 

/Ebba

Hej igen Ebba!

 

Tanken är väl att jag ska kunna ta en fullständig backup med alla underlag för offsiteförvaring. Eftersom jag som företrädare för bolaget är ytterst ansvarig och har en bokföringsskyldigheten som regleras i bokföringslagen och årsredovisningslagen. Denna skyldighet går inte att överlåta till annan. Så även om ni mot all förmodan skulle råka ut för en "händelse" liknande den hos TietoEvry m.fl. så har jag i vart fall en kopia som jag kan använda utan alltför stor ansträngning samt någorlunda säkerställt min data och inte riskera begå något brott. Att inte ha någon backup för återställning digital data/bokföring är att tolka som minst oaktsamhet och är således straffbart.   Är du med på resonemanget?

Sedan vill jag bara tillägga att jag älskar e ekonomi och att det fungerar utmärkt för oss, det behöver bara en förbättrad hantering av attesthantering så är det världsklass!

Hej igen! 

Tack för att du förtydligar. Då förstår jag mer ditt resonemang och jag för detta vidare som ett önskemål att kunna ta en smidig backup på bildunderlag. Som Kedron nämner längre ner i tråden så behöver du i dagsläget även spara alla bildunderlag i sitt original utanför eEkonomi redan innan det läggs över i programmet. 

SIE-filer som innehåller din bokföringsdata kan du exportera ut via Import och export i eEkonomi och spara på en annan plats. Då har du gjort allt du kan och riskerar inte att bryta mot några regler! 😁

Hör gärna av dig om fler funderingar dyker upp framöver. Ha en fin onsdag! 
/Ebba

JOVAN SMK
UTFORSKARE

Det är nog bra förklaring. Jag jämför med gamla Visma Fö, den hade en backupfunktion. Men, den var ju PC-baserad så det är inte lika som eEkonomi. Tack för ditt svar!

entangly
UTFORSKARE

Vill tillägga att det finns fallgropar där det är relativt enkelt att helt oavsiktligt utföra en omstart (radering) av företaget. Det skedd för mig i slutet av förra året då jag skulle avsluta samarbetet med en redovisningsbyrå. Det ges två val då man väljer att "avsluta samarbete" med redovisningsbyrå. Jag uppfattade de senare av de två valen som att jag avslutade samarbetet omedelbart, dvs. tjänsten för samarbetet med byrån. Det som hände var dock att tjänsten för eEkonomi Smart avslutates och som del i detta skedde en automatisk omstart av företaget!! Gick fort och enkelt utan varningar!

 

Som tur är fungerade Vismas support helt utmärkt även denna gång! De kunde efter ett samtal och några epost ta tillbaka hela bokföringen, så uppenbarligen finns det backuper för åtminstone denna händelse, inom ett par dagar.

 

Håller med föregående att det skulle vara önskvärt om användaren själv kunde spara en backup av hela bokföringen till sin dator. Problemet är väl att det inte finns ett standardiserat format (bättre än SIE) som tar med alla detaljer i bokföringen inklusive bildunderlag och företagsinställningar som är unika för eEkonomi.

Hejsan! 

Du har helt rätt i att stegen just när du samarbetar med en byrå är lite annorlunda. Jag tar vidare denna feedbacken internt och hoppas att vi kan göra det ännu mer tydligt vad som händer beroende på vad du väljer. Skönt och höra att du fick bra hjälp via supporten! 

Du är också helt inne på rätt spår att det inte finns något standardiserat format där andra program kan läsa in din backup. Eftersom vi har backupen sparad på flera olika ställen så hjälper vi gärna till att återställa om något händer (exempelvis att man av misstag råkat återställa sitt program). Vid en sådan återställning följer alltså allt med, inklusive unika företagsinställningar och bildunderlag. 

Förstår jag dig rätt att du hade velat ha en sådan backup för att själv läsa in i eEkonomi om du råkar återställa programmet? Utveckla annars gärna så kan jag ta det vidare också.  😀

Ha det gott så hörs vi! 
/Ebba 


Intressant tråd. Som jag ser det så är det fyra olika typer av data/information man skulle vilja ha backup av:

1. Verifikationer - bokföring.

2. Register: kunder, artiklar etc. 
3. Företagsinställningar
4. Verifkationsunderlag (bildunderlag)

Punkt 1 och 2 är väl hyfsat hanterat idag, såvitt jag ser så kan man får ut detta ut eEkonomi.
Punkt 3 går inte idag men å andra sidan så är det så intimt systemspecifikt, kunden är lite nytta av det på egen hand och det är teoretiskt en felkälla till felaktiga inställningar om kunden själv importerar dem igen, eftersom de ändras över tid.

Punkt 4 är något jag själv (samlad export av alla bildunderlag) saknar MEN å andra sidan så måste kunden normalt ändå ha alla bildunderlag i original någon annanstans utanför eEkonomi redan från början. Jag tror inte Visma står som garant för det i själva eEkonomi?

 

//Min två (okej, fyra)  "ören"

Hej Khedron!

Tack för dina tankar. Du har helt rätt angående dina punkter. Gällande nummer 4 så har vi, som nämnt ovan i tråden, datan sparade på olika ställen (även bildunderlag). Precis som du säger är det i dagsläget fortfarande ett krav att spara allt i sin originalform redan innan det läggs in i eEkonomi. Detta är dock faktiskt något som kan komma att ändras redan till 1:a juli. Regeringen har lagt fram ett förslag att avskaffa krav på bevarande av pappersmaterial. Hur eller om den förändringen skulle bli i eEkonomi kan vi idag inte svara på, men vi kommer att uppdatera er via nyhetesfliken i eEkonomi om det blir aktuellt. 😀

Ha en härlig onsdag! 
/Ebba 

Följer med intresse denna fråga.

Jag saknar en backup/export/import som inkluderar bildunderlag. Från och med i sommar så blir som sagt denna fråga kanske ännu hetare. Vore bra med lite framförhållning för att förstå hur Visma tänker.

Jag vill har EN knapp där jag får ut allt. Export funktione är för mågna steg. En knapp på första sidan där allt exporteras till en förvald plats som jag kan precisera.