Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
urban_7
NY MEDLEM

Dålig matchning mot leverantörsfakturor

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-01-28 15:45 )

Förmågan att matcha leverantörsfakturor som finns inlagda i eEkonomi har blivit mycket sämre. Tidigare (något år sedan) så var den mycket bättre på att förstå att en utbetalning på mitt transaktionskonto (bankkoppling), svarar mot en inlagd faktura i programmet. 

Nu får man hela tiden leta upp den. 

Det får vissa följdproblem, ibland föreslår ni istället något konto som använts - antar jag - vid en liknande utbetalning tidigare, och då missar jag ibland att fakturan var inlagd, och så blir det dubbelarbete med att ta bort och lägga in verifikation igen.

19 SVAR 19
My Janhall
ANSTÄLLD

@FrFo11

 

Låt oss säga att du har 5 leverantörsfakturor på samma belopp i Visma eEkonomi, dessa exporterar du en LB-fil på. Finns det då 5 separata OCR till de 5 motsvarande fakturor skapade under Inköp - Leverantörsfakturor ska programmet kunna lösa att föreslå matchning med respektive faktura under Kassa och Bankhändelser.

 

Fungerar inte detta för dig så ska vi såklart kika närmre på det, kontakta gärna oss på supporten när du har en situation likt ovan och om inget förslag till matchning görs så tittar vi på det tillsammans med dig. 

/My 
 

FrFo11
UTFORSKARE

Jag fyller inte i meddelande/OCR när jag registrerar fakturan utan det skapas automatiskt av eEkonomi på formatet"<Leverantörsnamn>+<Faktura nummer>" i betalfilen, sen skapas det i betalfilen också ett nummer typ <40327584557981840286> i fältet egna anteckningar

 

När jag läser tillbaka betaltransaktionen från banken så kommer det per rad:

 

<Datum>|<Leverantörsnamn>|<Leverantörsnamn>+<Faktura nummer>|<40327584557981840286>|<Belopp>

 

Matchas inte dessa uppgifter som eEkonomi skapar självt?

My Janhall
ANSTÄLLD

Då är jag med dig. Det som skapas automatiskt av eEkonomi när du skapar betalfilen är inte ett OCR-nummer. OCR-nummer behöver du ange på själva leverantörsfakturan du skapar under Inköp - Leverantörsfakturor, detta eftersom det är leverantören i fråga som skapat OCR-numret från början på fakturan du fått.

 

Om OCR markeras på leverantören under Inköp - Leverantörer - Redigera så visas ett OCR- fält när du registrerar en leverantörsfaktura. Görs detta och det finns 5 olika leverantörsfakturor med 5 olika OCR-nummer kommer programmet kunna föreslå en matchning åt dig via dessa nummer. 

/My 

FrFo11
UTFORSKARE

Och det finns inget sätt att slippa att fylla i detta fältet?
fakturanummer identifieras ju automatiskt från den pdf jag får och 99% av de fakturor jag får kräver inte annat nummer än fakturanummer som referens på betalningen .
Eller kan man påverka vilken sträng som eEkonomi skapar till LB filen? dvs till enbart samma som fakturanummer

 

My Janhall
ANSTÄLLD

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-06-23 14:13 )

Det som mina kollegor skrivit ovan om kriterierna gäller fortfarande.

1. OCR 
2. Belopp
3. Datum (+/- 5 dagar)

 

Finns det alltså inget OCR-nummer inlagt så kollar den på beloppet i nästa steg och eftersom det därmed finns flera fakturor med samma belopp kommer programmet inte föreslå en matchning automatiskt tyvärr. 

/My 

FrFo11
UTFORSKARE

nej den matchar helt tokigt, den hittar inte alls i den ordningen, datum verkar helt tappas bort, den skiter i OCR (har Nordea )

Verkar gå i den här ordningen:

1/ Belopp

2/ Datum, matcha den faktura som ligger LÄNGST ifrån aktuellt betaldatum

3/ OCR struntar vi i 

FrFo11
UTFORSKARE

nej den matchar helt tokigt, den hittar inte alls i den ordningen, datum verkar helt tappas bort, den skiter i OCR (har Nordea )

Verkar gå i den här ordningen:

1/ Belopp

2/ Datum, matcha den faktura som ligger LÄNGST ifrån aktuellt betaldatum

3/ OCR struntar vi i 

FrFo11
UTFORSKARE

nej den matchar inte mot OCR

My Janhall
ANSTÄLLD

Hej! 

 

Det är märkligt, finns det ett OCR att matcha mot så ska detta gå. Jag har skapat ett ärende hos oss och vi kommer kontakta dig via mejl för vidare felsökning. 

 

Ha en fortsatt fin måndag! 🙂 
/My 

FrFo11
UTFORSKARE

Resultatet av felsökning  av Visma är att matchningen inte fungerar och inte kommer att fungera.
Rekommendationen är att skaffa direkt bankkoppling och har därför bytt till Danske Bank.
Fungerar ganska bra, dock om kunderna anger OCR nummer blir det matchat men ej bokfört, anger kunden enbart fakturanummer bokförs det direkt! Så det finns lite att slipa på. Kan bli ganska kostsamt med bankkopplingen då varje filöverföring debiteras av banken. Återkommer när det varit igång ett tag.
Skulle behövas en mer exakt guide over vilka inställningar i eEkonomi som skall göras.