Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Marie_85
NY MEDLEM

Avdrag för hemmakontor

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-05-05 10:52 )

Hej!
Vill göra avdrag för kontor i min bostad, som jag förstått är det aktuella beloppet 4000kr för bostadsrätt. Har en enskild firma.
Vilken ruta i deklarationen ska jag ta upp summan i? Har läst på Vismas olika hjälpsidor och hittat förslag på både R22 och R16. Spelar det någon roll vilken ruta jag väljer av dessa två?
Hälsningar Marie

12 SVAR 12
Susan Åklundh
FD ANSTÄLLD

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Hej Marie,

Om du bedriver arbetet med din firma från hemmet har du möjlighet att göra vissa avdrag i din deklaration för arbetsutrymmet som du har hemma. Om du arbetar minst 800 timmar om året med firman hemifrån har du alltid rätt att göra avdrag med 2000 kr om du bor i villa som du eller din make äger och med 4 000 kr om du bor i lägenhet.
Beloppet skriver du in i ruta R16, Kostnader som inte bokfört men som ska dras av.

Detta kan du göra i eEkonomi om du har Deklarationsmodulen - Deklaration - Skattemässiga justeringar - Justering av kostnader och intäkter - R16.

Om du har en särskilt inrättad del i bostaden för din näringsverksamhet får du göra avdrag med en skälig del av utgifterna för hyra, värme mm. I detta fall finns ingen preciserat antal timmar du måste arbeta per år i firman. Om du bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt får u i så fall dra av hyran eller avgiften för del del av bostaden som är särskilt inrättad för näringsverksamheten. Till det får läggas en skälig del av kostnad för värme, vatten och avlopp samt elektrisk ström som inte ingår i hyran/avgiften. Det finns heller inga belopp preciserade för vad som är en skälig del av kostnaderna.

När din bostad är en fastighet som tillhör dig eller din make och en särskilt inrättad del av fastigheten används för näringsverksamheten, får avdrag göras för skälig andel av kostnaderna för värme, vatten och avlopp samt elektrisk ström. Du får inte beräkna avdrag för räntekostnader eller tomträttsavgäld eftersom de kostnaderna får dras av på annan plats i deklarationen.

Ha en fin dag och återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar
/Susan
Egen__
NY MEDLEM

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Ska man skriva i R16 om man har kostnader för lokalens drift på 5300:- om den enbart är för verksamheten eller ska det då in i bokföringen? (egen lokal som enbart används för verksamheten, verklig driftskostnad)
Philip Hjelmberg
FD ANSTÄLLD

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Hej,

När det gäller kostnader som avser verksamheten och lokalen så ska du kunna bokföra dessa emot 51xx-konton beroende på vilken typ av kostnad det är.

Med vänliga hälsningar
Philip
112233pr
NY MEDLEM

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Hej, tar upp tråden eftersom det är lite svårt tycker jag, det där med avdrag osv..
Kan jag som har ett AB göra avdrag nu när jag gör mitt bokslut. Har ingen egen ingång utifrån till rummet men rummet används endast för min verksamhet. Och hur mycket kan jag dra av?

Ett annat alternativ som jag blev upplyst om är att jag som privat hyr ut rummet till mitt AB. Tar ut en retoraktiv hyra från förra bokslutsdatum 31/3 2017. Vilket är mest fördelaktigt och vad kan man göra? 
Sampletekk2
NY MEDLEM

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Avdrag för lokal i bostad - kontor hemma - eEkonomi deklaration.

Jag använder tillägget deklaration. När man ska göra schablonavdraget för kontor i hemmet, kan man göra det från programmet, eller får man fylla i det manuellt?
Marie_85
NY MEDLEM

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Det fyller du i i deklarationstillägget. Det följer sedan med den fil du skapar och laddar upp till skv.
Sampletekk2
NY MEDLEM

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Tack för svar! Måste man inte ange någonstans att det gäller hemmakontor?
Marie_85
NY MEDLEM

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Nej. Finns inget kommentarsfält. Undrar skv kommer de fråga. De kan ju inte se ev direktavdrag du gjort under året heller.
JP____8
NY MEDLEM

Re: Avdrag för hemmakontor - eEkonomi

Hej Fråga om detta, Ska man bokför detta eller ska man skriva det på deklarationen i rutan R-16?

vilket är rätt eller fel?

jag bokförde detta förra året, är det fel?

om man bokför detta är det fel enligt skatteverket?

tack i förhand