Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Nimo01
MEDLEM

Bokföra privat swish enskild firma

Hej!

Jag har fått några swish betalningar. Har en ny enskild firma och ännu ej skaffat företagsswish. Kvitto efterfrågas inte. Hur och var bokför jag inbetalningarna. Jag undviker gärna att skapa faktura för varje enskild swish om det går?

Tack på förhand 🌸

 

18 SVAR 18
Nimo01
MEDLEM

Går jag in via kassa- och bankhändelser > ny bankhändelse (referens "betalning varor swish")

Matchar och väljer övrig insättning - egen kontering?

1930 D

3051 K

2611 K

Hej @Nimo01 

 

Det ska bokföras i två steg dels som eget uttag i enskild firma eftersom du får in pengarna på sitt privata konto och dels som en övrig insättning. Båda händelserna sköter du som vanligt via Kassa- och Bankhändelser precis som du är inne på. 

 

Konteringen ser ut så här:


2013 Övriga egna uttag Debet
3051 Försäljningen Kredit
2611 Moms Kredit (om det är moms på försäljningen)

 

Sätter du in pengarna på företagskontot så bokförs det som egen insättning:
19XX Debet
2018 Kredit Övriga egna insättningar

 

Vad gäller kvitto så måste du ha ett för varje försäljning, oavsett om din kund önskar kvitto eller inte 🙂 Det måste inte vara en kontantfaktura utan går bra med att göra ett kvitto i Word eller i ett kvittoblock.

Bra jobbat och förlåt för att du fick vänta på svar.

 

/Tinna
 

Nimo01
MEDLEM

Ursäkta mina nybörjarfrågor men jag får inte upp 2013 i konteringen... Går jag in via kassa- och bankhändelser > ny bankhändelse. När jag ska matcha får jag upp 1930 visma.jpg

Hej @Nimo01 

 

Hej
Det är ju jag som har svarat fel. Du ska inte alls hantera dessa båda händelser via Kassa- och bankhändelser utan konteringen där du bokför själva försäljningen görs via en manuell verifikation som du skapar under Bokföring - Verifikationer och då går det fint att kontera enligt:
 

2013 Övriga egna uttag Debet
3051 Försäljningen Kredit
2611 Moms Kredit (om det är moms på försäljningen)


Den egna insättningen gör du dock via Kassa- och bankhändelser helt enligt det jag skrev i mitt förra svar. 

Förlåt att jag lurade dig- det var inte schysst. 
 

Trevlig helg

/Tinna

Hej! Det här undrade jag också över! Borde man inte kunna skriva ett kvitto som faktura i appen och välja swish direktbetalning (då måste man ha namn och adress på kunden visserligen), sen bokföra mot kassa-kontot i kassa- och bankhändelser?

 

Hej

Som företagare så har man en skyldiget att skapa ett underlag (Kvitto eller faktura) på allt som säljs. Swish tillhanda håller inte något gilltigt underlag som bokföringslagen/kassaregisterlagen godkänner. 

Ett underlag behöver innehålla följande.

Datum
Vad som sålts
Vilket pris varan/tjänsten har
Vilken moms som gäller för det som sålts.

Så antingen får man skapa en faktura/kontantnota i eEkonomi eller så upprättar man ett skrivet kvitto via en digital mall i t ex excel eller så skriver man ett handskrivet kvitto. Detta gäller oavsett om kunden efterfrågar ett kvitto eller inte.

/Joachim

Detta svarar inte på min fråga, jag vet vad lagen säger om kvitto. Jag undrade om det fungerar i bokföringen om man gör som jag beskrev, en kvittofaktura (tror jag Visma kallar den) i appen med swish direktbetalning vald, som man sen bokför mot kassakontot inne i programmets Kassa- och bankhändelser?

Hej

Vilken app är det du hänvisar till (Visma Scanner?)

Nej, Visma eEkonomi, som man kan skriva fakturor i (scanner kan man ju inte skriva fakturor, bara scanna). Men det funkar väl på samma sätt inne i online-programmet. Frågan handlar om huruvida det blir rätt i bokföringen (eftersom det måste vara något programmet gör automatiskt) om man skriver Swish direktbetalning under betalningsuppgifter för en kund (betalningsvillkor) och använder privat swish?

Hej

Ok då är jag med Du kan inte välja Swish direktbetalning däremot då systemet då tror att det är ett företagsswish som använts. 

Finns inte något riktigt bra sätt att skapa ett underlag för detta i eEkonomi när du använder en privat swish. Lättare att skapa ett underlag manuellt utanför systemet i detta fallet och sedan bara bokföra insättningen som Övrig insättning och egen kontering mot 2018 under kassa och bankhändelser.



/Joachim

Ok, jag tänkte att det kommer upp om en omatchad transaktion någonstans, och att man kanske kunde matcha den i kassakontot, men det är alltså inte så?

Kommer den automatiskt in på företagskontot om det är nu?

Hej

Du får som det står i tråden göra konteringarna i två steg. 

1. Först en manuell kontering.

2013 Debet
30XX kredit
2611 Kredit

2. När summan sedan förs över till företagskontot så matchar du den som jag visade i det senaste svaret.

Den kommer inte komma in automatiskt på företagskontot när kunden swishar eftersom det sker till ett privat konto. Först när du fört över pengarna som den kommer in under kassa och bankhändelser.

Vilket också är den viktigaste anledningen till att man måste göra detta i två steg för att få in försäljningen på rätt datum, i rätt momsperiod samt att man inte skall kunna glömma av att bokföra intäkten i företaget.

/Joachim

Hej!

Jag är helt med på att pengarna inte kommer in på företagskontot när jag tar emot swish på ett privat nummer. Det är ju olika saker hur pengarna går och vad som händer med bokföringen! Jag undrar här endast om bokföringen!

Jag är ganska hemma på bokföring utifrån kontoplan och hur man bokför saker manuellt med olika konton och dubbel bokföring. Jag har drivit företag i 20 år och varit kassör i förra större ekonomiska föreningar.

Det jag frågar efter är vad som händer i själva bokföringsprogrammet, dvs Visma Eekonomi. Det finns ju en funktion när man skriver fakturor i programmet, för swish direktbetalning. Den lägger man in när man lägger in en kund vad jag kan se.

Du har skrivit att den tolkar det som ett företagsswish.

Nu är min fråga, vad innebär det att bokföringsprogrammet gör när det tolkar det så. Om jag skriver ut en faktura (kvitto) till en kund som jag har angett betalar med swish direktbetalning, vad gör då bokföringsprogrammet med den informationen?

Alltså på vilket sätt bokförs det i programmet som en transaktion?

 

Min tanke var att om det ligger som en betalning man kan hämta upp någonstans går det ju att bokföra den mot kassa istället för mot företagskontot. Men om den automatiskt Bokför det som en inbetalning på Företagskontot blir det ju svårt. En vanlig faktura anger man ju exempelvis i appen när den kommer in och det bokförs direkt som en inbetalning på företagskontot. Är det så med swish direktbetalning, bokförs det automatiskt direkt som en inbetalning på företagskontot?

Hej

OM du skapar en fakura som skall betalas med swish så kommer ett antal konton som du inte skall använda påverkas det är därför som jag skrev att det inte blir så lyckat. Utan det är bättre att du gör som jag skrivit istället och hellre upprättar underlaget vid sidan av systmet i excel, kvittoblock eller på något annat sätt.

Det kommer aldrig visas att pengarna funnits på ditt privata konto vilket är viktigt.

/Joachim

Och vilka konton är det som påverkas? Är det någon som kan tala om vad som faktiskt händer?

 

Att det syns att pengarna har funnits på mitt privata konto eller inte är inte alls viktigt, det är helt tillåtet att lägga ut pengar privat eller ta emot i handen eller som en inbetalning på ett privat konto. Det viktiga är vad man gör med bokföringen. Så sluta snälla att behandla mig som att jag är okunnig. Jag skulle vilja veta vad som faktiskt händer i bokföringsprogrammet för att kunna fatta initierade beslut. Kanske finns det någon annan hos er som kan läsa mina frågor och svara?

Hej

Visst är det tillåtet att lägga ut och ta emot pengar på ett privat konto men det måste bokföras/redovisas rätt i din bokföring. Det är en viktig sak att redovisa vart pengarna finns rent fysiskt även i bokföringen.  

Försöker inte alls behandla dig som okunnig. Om det uppfattats så ber jag om ursäkt det var aldrig min mening.

När du skapar en faktura med Swish direktbetalning som betalningsvillkor så kommer det redovisas på konto 1510 kundfordringar och försäljningskontot som artikeln är kopplad till samt ett momskonto.

Det är detta som blir fel då det inte är en kundfordran utan pengarna finns på ditt privata konto och de skall då redovisas att de finns där vilket konto 2013 eget uttag visar. När sedan pengarna sätts in så skall du använda 2018 egen insättning eftersom överföringen kommer från ett privat konto.

/Joachim
 

Aha, men då kan det ju visst fungera:

Det bokförs ju som en kundfordran för att man utfärdar ett kvitto men pengarna har inte kommit in än. Sen när pengarna kommer in bokförs fordran om som en insättning.

 

Då kan det ju fungera likadant mot det privata om man använder kassan istället. Dvs man bokför det som en insättning i kassan istället för på företagskontot och det blir en insättning i kassan. Alternativt (om man inte vill använda kassan så) kan man bokföra fordran direkt mot ett eget uttag av pengarna.

Då vet jag att jag kan pröva. Det var därför jag ville veta vad som faktiskt händer i programmet. Min erfarenhet är att programmet gör lite för mycket automatiskt, till synes för att förenkla, men för många av oss som ändå kan en hel del om dubbel bokföring, blir det snarare ett hinder...

Tack för svaret, men tala gärna om direkt vad som faktiskt händer nästa gång. Det var det jag menade med att du behandlar mottagaren - i det här fallet mig - som okunnig eftersom du faktiskt inte svarar på frågorna utan säger att det blir fel, eller det blir krångligt och förklarar något annat istället. Det är ett sätt att underkänna mottagarens förmåga att tolka svaret på de frågor man själv ställer. Typ "det blir för svårt, lilla vän, gör så här istället". 

En alternativ lösning är ju att man, så fort man fått pengarna till sin privata swisch, för över pengarna till företagskontot via sin bankapp... och skriver vem som betalat. Så kan man väl, antar jag, använda funktionen i programmet... 

Kan väl tycka att betalsättet "eget uttag" borde finnas som alternativ i programmet från början då det kan vara rätt vanligt att det så sker. Det kan ju även ske i ett aktiebolag även om det där förutsätter att man har en fordran på sitt bolag för att Skatteverket inte skall anse att det är lön.