2025-03-25
18:15
Tack, det låter rimligt och som en enkel huvudregel - även att det kan finnas undantag. Blev lite förvirrad när som sagt det finns två konton, 3985 (statligt) och 3981 (EU) rörande bidrag där det ena som default i Visma har momskod (42) men det andra ingen kod alls. Man blir nyfiken på tanken/logiken bakom 🙂 ? Men ingen panik i sig med frågan vidare - svaret var logiskt och jag kör vidare med det 🙂
... Visa mer
2025-03-25
15:29
Jag har ägnat tid att leta i forumet om frågor jag söker svar på, men går bet pga några gamla trådar - men också med motsägelsefullt innehåll eller svarskommentarer. Huvudfrågan är hur att bokföra t.ex. "Gårdsbidrag" samt "Miljöersättning för betesmarker och slåtterängar". De kommer från Jordbruksverket, men anses tillhöra EU-bidrag(?). Ska nämnda exempel behandlas olika? De ska bokas på något 39xx-konto - men ska de anses vara "Statliga bidrag" eller "EU-bidrag"? Såvitt jag ser på SKV så är det inte moms, men ska det vara momskod 42 som på 3985 Statliga bidrag eller ingen momskod alls som för 3981 EU-bidrag? Varför är era resp. konton kopplade så? Tittar man på era egna artiklar och på Skatteverket sägs momskod 42 på "vissa EU-bidrag" - men jag blir inte klok på vilka och om just dessa?
... Visa mer
2025-03-25
11:19
Tack för det, då tycker jag att Visma här lutar åt 6540 🙂 Lite som du säger, känner jag, "fast licens", program man köper och installerar i datorn, fysisk programvara på 5420. Tack Mvh Peter
... Visa mer
2025-03-25
09:52
Det här tycker jag är lite lurigt. Spontant känns kontering som "Programvara" okej. Men när jag kollar runt och läser på olika ställen, så är ett program man jobbar i online inte en "vara" utan en "tjänst"? Såg sedan att det finns något EU-beslut om att program "alltid" skulle vara varor (utom om man köper dem från utlandet, då är det "Inköp av IT-tjänst från annat EU-land" t.ex. Därför är det ju frågan om t.ex. Vismafakturan ska läggas på 5420 eller t.ex. 6230 Datakommunikation eller 6540 IT-tjänster (som ni själva förklarar: "Används för databehandling som görs av utomstående, hyra för programvara och terminalhyra m.m." ? Och skulle det vara skillnad på t.ex. tjänsterna från Visma gentemot MS365 och ett program som man köper "fysiskt" och installerar på datorn utan abonnemang?
... Visa mer
2025-03-17
17:07
1Gilla
Okej jag förstår 🙂 Ska sköta mig hädanefter 😎😆. Tack för feedback. Haft 1 tim långt samtal med support och vi kan konstatera att det finns bugg och feltänkt i applikationen gällande expansionsfonderna på flera sätt. De skulle ta tag i saken och har skapat ärende. Mvh Peter
... Visa mer
2025-03-16
11:07
Fortsätter tråden dag 2 här - för nu har jag upptäckt ytterligare märkligheter i programmet! Till slut hittade jag möjlighet att mata in expansionsfond vid årets ingång - det hängde ju inte med från föregående år. Men märkligt nog ligger det i fliken "Räntefördelning - underlag". På ett sätt inte märkligt, eftersom det påverkar beräkningarna för räntefördelning - men märkligt då detta inte är platsen man söker efter möjligheten att lägga in ingående expansionsfond. Vad sker då? Jo - i Resultatplaneringen förändras beräkningar under räntefördelning, samt default visas en total minskning av expansionsfonden med totala beloppet. Detta pga av att per default så ligger expansionfondsbeloppet med i alla de olika möjligheterna man kan välja i resultatplaneringen. Men ännu märkligare är att under "Egen justering" så blir det plötsligt tvingande att minska expansionsfonden med ett visst belopp. Försöker jag skriva noll där, så blir det varning och går inte att spara. Expansionsfond är ju inte tvingande återbetalning på, så som för P-fonder, så varför detta? Således blir skatteuträkningarna fel hur man än gör. För lägger man inte in ingående expansionsfond, så kan man inte återföra den och då också erhålla skatten för expansionsfonden. Men det blir också tvingande till ett högre belopp än vad man kanske önskar!? Bifogar bilder numrerade efter flödet i texten ovan.
... Visa mer
2025-03-15
18:16
Tar upp tråden igen. Ty: Nu har jag en annan kund där avsättning till Expansionsfond är gjord i Skatt och Bokslut Pro (2022). Men varken i 2023 eller nu för 2024 finns möjlighet att återföra det. "Maximal återföring" är tom! Här följer i tur och ordning skärmdumpar från Resultatplaneringarna från 2022, 2023 och 2024. Framgår alltså att för 2022, så har maximal avsättning gjorts: Expansionsfond vid årets utgång: 45 007 kr Men redan nästa år 2023 - så står det "Expansionsfond vid årets ingång: 0 kr! ???
... Visa mer
2025-03-08
10:12
1Gilla
Vill kommentera att supporten hjälpte mig - det löste sig med beräknaknappen under Deklarationsunderlag. R40 och R41 fick sina korrekta värden och skatten beräknades korrekt med rätt summa i resultatet.
... Visa mer
2025-03-07
10:50
1Gilla
Tack för svar. Kollar med supporten! Trevlig helg!
... Visa mer
2025-03-06
12:26
Trots att föregående års egenavgifter finns med i deklarationsunderlaget (alltså medgivna och påförda), så visas dessa inte i slutliga deklarationen (R40 och R41). De syns dock i Resultatplaneringen - men därför blir resultaten där och i deklarationsblanketterna olika. Just aktuell kund gäller det väldigt små belopp; kan det vara därför? Har en annan kund med större belopp - där är R40 och R41 ifyllda.
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Skatt & Bokslut Pro
2025-03-06
10:15
1Gilla
Okej, tack för svar! Det förvånar mig lite faktiskt eftersom så mycket annat i systemet är genialt och att man kan lägga in P-fonder bakåt t.ex. Ska absolut lägga in ett förbättrigsförslag om detta. Och att när man "tar över" en kund i eEkonomi, så borde man också kunna göra det i Skatt och Bokslut. Jag får fundera lite hur jag ska göra till det kommande året. Mvh Peter
... Visa mer
2025-03-05
16:02
Förtydligar ytterligare: Har alltså ny kund - redan i Visma eEkonomi flera år - inga problem där. Men lägger nu in denne i Skatt och Bokslut för 2023 för att få underlag till kommande 2024-bokslut och deklaration. (Tycker att det borde gå att importera tidigare konsultens värden där också, inte bara eEkonomi). Men nu är problemet att jag inte kan återföra delar av tidigare avsatt Expansionsfond. Försöker det i Egna val i Resultatplaneringen, men det är omöjligt eftersom totala tidigare avsatta beloppet inte går att lägga in någon annanstans?? Det finns inget belopp under "Maximal återföring". Tillfällig lösning för rätt "resultat" att jag lagt till beloppet som ej bokfört (R15 i NE); resultatet blir korrekt - men i skatteuträkningen kommer likväl inte ""Tillgodoräknad expansionsfondsskatt" med. Det blir återföring även 2024 men kan inte då heller hantera detta? Så hur göra? Emotser snart svar på detta! Tack på förhand!
... Visa mer
2025-03-03
09:47
Var tydligen otydlig. Det är deklarationen i Skatt och Bokslut Pro jag pratar om. Återföringar har gjorts tidigare i deklarationerna och jag vill göra det i Skatt och Bokslut Pro. Det tillåts inte eftersom det inte finns något ingångsvärde på expansionsfonderna. Och jag kan inte lägga in det heller på det enda året som är före, 2023. Mvh Peter
... Visa mer
2025-03-01
18:23
Tagit över företag (Enskild näringsverksamhet) från tidigare redovisare. Har allt i Visma eEkonomi från 2020. Tyvärr kan man inte få över Skatt & Bokslut Pro data från tidigare konsult. Jag lägger in föregående år (2023) manuellt i Skatt & Bokslut, för att ha en startplattform för 2024 års redovisning som ska göras snart. Gällande periodiseringsfonder, så kan man lägga in ingående för sex år tillbaka, ja naturligt för kommande återföringar. Men expansionsfonder? I och med att jag inte kan lägga in ett ingående värde, så kan jag i resultatplaneringen inte heller göra någon återföring, vilket blivit gjort både 2023 och sedan 2024. Men det tillåter alltså inte programmet. Hur gör jag för att få ett startvärde för ingående avsatta expansionsfonder (så att också underlagen räknas rätt framledes)?
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Skatt & Bokslut Pro
2024-12-16
17:30
Läser på Skatteverket gällande försäljning av tjänster till privatpersoner: "Huvudregel när du säljer till icke beskattningsbara personer utanför EU: Huvudregeln när du säljer tjänster till en icke beskattningsbar person, till exempel en privatperson, är att tjänsterna är sålda och ska beskattas i det land där du som säljer tjänsten har din verksamhet. Det innebär att du som säljare med säte eller etablering i Sverige ska ta ut svensk moms oavsett i vilket land köparen finns. Huvudregel när du säljer tjänster till icke beskattningsbara personer inom EU: Huvudregeln när du säljer en tjänst till en icke beskattningsbar person, till exempel en privatperson, är att tjänsten är tillhandahållen och ska beskattas i det land där du som säljare har din verksamhet. Om din verksamhet har sitt säte eller sin etablering i Sverige ska ta ut svensk moms på tjänsten, oavsett i vilket land köparen finns." Alltså samma regel - när det inte gäller någon undantagsregel. Va tycker ni man ska vända för konto? I ordinarie kontoplan finns bara 3045 Försäljn tjänst utanför EG momsfri. Men vad om moms? För inom EG - finns båda alternativen.
... Visa mer
2024-12-05
13:56
Tack för svar. Tror jag förstår hyfsat - även att det inte stämde med de procenttal som Skatteverket anger (19,52%) för just situationen med att avveckla företag t.ex. Men kanske något med karensdagar eller nått. Syftet med kolumnen Egen justering förstår jag. Men det jag fortfarande inte förstår - är varför samma belopp som man kunde få fram i Egen justering och beräkna exakt (efter eget val) per automatik visades också i kolumnerna Högsta inkomst resp. Undvik statlig skatt - utan att man har valt det! Och utan att man tänker avveckla. Det blir ju lurigt om man väljer det då för att summorna nedersta passar.
... Visa mer
2024-12-01
15:06
Har upptäckt en liten "delikatess" som jag inte riktigt förstår. Enskild firma, Resultatplanering. I just detta fall är totala resultatet under nivån för statlig skatt, varvid om valet av "Undvik statlig skatt", så ges samma som högsta inkomst; misstänker för att det är möjligt..(?). Nu till huvudfrågan: När jag kollar de två alternativen, högsta inkomst och undvika statlig skatt - så räknar systemet med en väldigt låg "beräknat avdrag för egenavgifter/löneskatt". Vilket ger högre resultat och skatt. Om man in kolumnen för "Egen justering", lägger in samma värden (i detta fall rändefördelning och återföring av P-fond), så kan man en bit ner välja "Beräkna exakt" avdrag för egenavgift. Dels förstår jag inte hur beräkningen sker, för det stämmer inte med Skatteverkets procent för egenavgifter sista deklaration vid avslutat företag. Dels förstår jag inte varför just det beloppet, det lägre alltså, kommer in i resultatplaneringens kolumner för Högsta inkomst resp. Undvik statlig skatt. Det känns som att om man ska använda det så borde det ske efter eget aktivt val? Och vad händer året därpå i deklaration och skatt om man gör på detta sätt? Mvh Peter
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Skatt & Bokslut Pro
2024-09-06
08:13
1Gilla
Intressant tråd. Har själv påtalat detta sedan det blev möjligt med koppling/integration till skattekontot. Jag hanterar inte lön varje månad, men vill minnas nu att jag "av misstag" matchade transaktioner från skattekontot gällande arb g avg och lönskatt mot en arbetsgivardeklaration så de blev avbockade, men ingen dubbel verifikation skapades. Det är dock inte helt pedagogiskt och inte heller logiskt gällande flödet. Vill man att arbetsgivardeklarationen, som idag då automatiskt bokas mot 1630, ska stämma i datum, så måste man göra deklarationen typ den 12:e - eller datera fram verifikationen. Men det känns ju inte bra i ryggmärgen att leka med datum framledes. Dessutom är ju flödet - när det var manuellt - två steg. Man gör deklarationen i steg ett och betalar i steg två (ja steg tre drar Skatteverket pengarna från skattekontot och 27-kontona nollas). Arbetsgivardeklarationen borde ligga "preliminärt" ungefär som en faktura (om kontantmetoden bredvid - eller bokförd i fakturametoden), men utan bokning på 1630. Sedan när dragningen är gjort på Skatteverket och man får in bankhändelsen, så matchar man den och först då, bokas 1630. Det vore mer logiskt. Det finns säkert flera lösningar som är bra, om ni och era produktutvecklare funderar - men vad som helst, så att det blir mer logiskt och följer det rätta flödet! Mvh Peter
... Visa mer
2024-05-26
17:35
Ja det går ju alltid att få rätsida på saker, det fixar man 😊 Men finns funktioner i systemet så ska de ju funka på rätt sätt menar jag
... Visa mer
2024-05-26
15:11
Som systemet är nu, så för att få det hyfsat rätt så bör man när man gör arbetsgivardeklarationen datera den till datumet i nästa månad när Skatteverket normalt har förfallo och drar pengarna. Det funkar ju i sig okej. Men fortfarande finns möjligheten att det inte blir helt rätt datum, vilket i sig också är okej så som praxis är. Men just när man börjar importera data nu från Skatteverket, får händelser som ska matchas, så blir det lätt lite tokigt om man inte är med på noterna och raderar dem; men vad är meningen med bankkoppling om man ska radera händelser....?
... Visa mer